Masterdias og Præsentation

From The Document Foundation Wiki
< DE
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page DE/Masterfolie und Praesentation and the translation is 100% complete.

Other languages:
dansk • ‎English

Warning: Display title "Videos "Masterfolie und Präsentation erstellen"" overrides earlier display title "Masterdias og Præsentation". Denne side er stadig under udarbejdelse

Forord

Denne beskrivelse handler om IMPRESS-modulet i version LibreOffice 6. Videoerne "Mit Masterdias" og ″Lave min Præsentation″ har links til denne side, som indeholder uddybende oplysninger.

Anvendte Web-billeder som skærmbilleder er fra: [1]

Links til videoerne

LINK til video: Mit Masterdias Denne video viser, hvordan et personligt masterdias kan laves i IMPRESS.

LINK til video: Min Præsentation Denne video viser, hvordan en personlig præsentation kan laves i IMPRESS.

Mit Masterdias - Beskrivelse til videoen - Del 1

Hvad bruger jeg et Masterdias til?

I masterdiasset kan du fastlægge alt, hvad der skal være ens og synligt på alle dias. Det kan være et baggrundsbillede, et logo, datoen og sidenummeret.

Bemærk: Vis du vil bruge forskellige baggrundsbilleder på hver side, kan du lægge dem direkte på dine dias.

Åbn IMPRESS

Allerede ved starten af IMPRESS vises dialogen ″Vælg en skabelon″. Her tilbydes færdige præsentations-layouts. Klik på Annuller og du får et simpelt standardforlæg med titlen "Titeldias". Ud fra standardskabelonen kan du lave dit eget Masterdias og gemhme det som skabelon. I "Sidepanelet" under ″Egenskaber″ er billedskærmens format indstillet til Liggende 16:9. Det modsvarer tidens standard og dermed den vidt udbredte standard for skærmbilleder.
Når der vælges et andet billedskærmformat, skal de forhåndenværende felter på diasset tilpasses efter behov.

Vælg layout

På Sidepanelet kan du efter behov vælge forskellige layouts. Behold det markerede layout ″Titeldias″ .

Åbn mastervisning

Derudover befinder knappen til Mastervisning sig også i ″Sidepanelet″ under "Egenskaber" Knappen Mastervisning. Klik på knappen Åbn mastervisning. I Mastervisning kan du nu tilpasse formatet (størrelse, skrifttype, -farve) for alle elementer, såsom overskrift, tekst og felterne i sidefoden, som skal kunne ses på alle skabelonens dias. Arbejd nu med disse elementer.

Værktøjslinjen ″Mastervisning″

Omdøb Master

Som første trin vælger du ″Omdøb Master″ 201806 LO HB Symbol Master umbenennen.png

Dialogen ″Omdøb dias″ viser ″Standard″ som navn på masterdiasset. Nu kan du indtaste et egnet navn, for eksempel "Masterdias LibreOffice" og klikke på OK. Omdøbningen er ikke ubetinget nødvendig, man kan også simpelthen påny navngive Masterdiasset ″Standard″. Skal der imidlertid anvendes flere Masterdias, er det vigtigt, at der er forskel på navnene.

Tilpas overskriftens format

Markér teksten i overskriften med venstre musetast. Vælg nu under "Egenskaber" skriftstørrelsen 40. Som Skriftfarve vælger du Hex #: 18A303. Markér kanten omkring overskriftsfeltet og vælg i sidepanelet
som ″Bredde″ = 22,00 cm og
som ″Højde″ = 2,69 cm.

Logo-kvadrat

Da Overskriftsfeltet blev forkortet, kan du nu placere et logo til højre for det. På standardværkstøjslinjen klikker du på ikonet ″Indsæt billede″ Indsæt billede.
I dialogen "Indsæt billede", der åbnes, vælger du billedet ″Logo-quadrat.png″. Klik på Åbn. Logoet bliver placeret midt på diasset. Du ændrer det markerede logos mål på Sidepanelet under "Placering og størrelse":
″X Position″= 23,90 cm
″Position Y″ = 0,62 cm
″Bredde″ = 2,69 cm
″Højde″ = 2,69 cm

Tilpas sidefodens felter

Højreklik på Sidefoden på ″<Dato/Klokkeslæt>″ og vælg Vorlage bearbeiten.... På fanebladet "Skrifttype" vælger du til "Vestlig tekst" skrifttypen ″Liberation Sans″. På fanebladet "Skrifteffekter" vælger til Skriftfarve Hex #: 18A303. Disse ændringer virker samtidig samtidig på de andre sidefodsfelter "Fodlinje" og "Diasnummer".

Luk mastervisning

Klik på teksten ″Luk mastervisning″

Indtast Sidefodens oplysninger

I sidefoden er data til ″Dato/Klokkeslæt″, ″Sidefod″ und ″Diasnummer″ endnu ikke til at se. Derfor klikker du nu på menulinjen på Indsæt ▸ Sidehoved og sidefod I dialogen ″Sidehoved og sidefod″, der åbnes, skal du indtaste oplysningerne. Her i eksemplet taster du: Under ″Dato og klokkeslæt/fast″ skriver du den aktuelle dato, for eksempel den "12.06.2018". Under Sidefodstekst skriver du for eksempel ″Reklame for LibreOffice″. Du aktiverer feltet ″Diasnummer″. Nu klikker du på Anvend.

Gem masterdias som skabelon

På menulinjen klikker du på Filer ▸ Skabeloner ▸ Gem som skabelon.... I dialogen ″Gem som skabelon″, vælger du kategorien "Præsentationer" som skabelonnavn skriver du for eksempel ″LibreOffice reklame″. Klik på Gem.

Lave Min Præsentation - Beskrivelse af video - Del 2

Masterdias fra Del 1

I del 1 af den todelte videoserie har du allerede lavet et Masterdias og gemt det som skabelon med navnet ″LibreOffice reklame″. Denne skabelon kan du nu bruge til præsentationen.

Åbn IMPRESS og skabelonen

I dialogen "Vælg en skabelon" søger du efter (Filter: Præsentation Præsentation) og klikker på ″LibreOffice reklame″ og så på Åbn. Med diasset åbnet begynder du på præsentationen.

Gem Præsentation

Som det første skal du gemme præsentationen. Klik på ikonet "Gem" 201806 LO HB Symbol Speichern.png

I dialogen "Gem som" skriver du som filnavn "Min præsentation_01" og klikker på Gem.

Overskrift og tekst til dias 1

I overskriftsfeltet skriver du med store bogstaver ″FRIHEDEN″. I tekstfeltet i midten skriver du ligeledes med store bogstaver
LIBRE-OFFICE 6: DEN FRIE KONTORPAKKE, SOM LIBRE OFFICE FÆLLESSKABET HAR DRØMT OM I MERE END TOLV ÅR.
Markér teksten og vælg "Fed" og "Kursiv" Ikonerne Fed og Kursiv

Som Tegnfarve vælger du Hex #: 5F4697.

Baggrundsbillede principielt

Et baggrundsbillede kan være tilknyttet allerede i Masterdiasset. Baggrundsbilledet er så senere synligt på alle dias, men kan også ændres igen dias for dias. Her er IMPRESS meget fleksibel i anvendelsen. Brugeren skal bare før begyndelsen have overvejet, hvilken vej hun/han vil gå.

Indsæt Baggrundsbillede i dias 1

I diaspanelet højreklikker du på dias 1 og vælger Egenskaber.... Vælg fanebladet "Baggrund" og knappen Billede. Klik på knappen Importer. I dialogen "Indsæt billede" vælger du billedet ″LO-Web_01.png″ og klikker på Åbn og derefter på OK. Under "Stil" vælger du "strakt". Vælg fanebladet "Gennemsigtighed" og klik på indstillingen "Gennemsigtighed" og indtast 85% og klik på OK.

Lav dias 2

På menulinjen klikker du på Dias ▸ Nyt dias.

Værktøjslinjen "Tekstformatering"

Overskrift og tekst til dias 2

I overskriftsfeltet skriver du med store bogstaver MERE END EN KONTORPAKKE″.
I tekstfeltet i midten skriver du ″Fællesskabet bag LibreOffice er projektets hjerte″.
Markér teksten vælg "Fed" og som tegnfarve igen Hex #: 5F4697. Slå "Punktliste" fra og klik på ikonerne ″Juster centreret″ und ″Centreret lodret″.
Se til højre på Værktøjslinjen "Tekstformatering"

Indsæt baggrundsbillede til dias 2

På diaspanelet højreklikker du på dias 2 og vælger Egenskaber.... Vælg fanebladet "Baggrund" og knappen Indsæt billede. Klik på knappen Importer. I dialogen "Importer" vælger du billedet ″LO-Web_02.png″ og klikker på Åbn og derefter på OK. Under "Stil" vælger du "strakt". Vælg fanebladet "Gennemsigtighed" og klik på indstillingen "Gennemsigtighed" og indtast 85% og klik på OK.

Lav dias 3

Klik med højre musetast på Dias 2 og vælg Dupliker dias.

Overskrift og tekst til dias 3

Overskriften lader du stå. Teksten i midten markerer du og skriver:
LibreOffice ud vikles af LibreOffice-Fællesskabet (Community) under den almennytige Stiftelse »The Document Foundation«s (TDF) vinger.

Lav dias 4

Du højreklikker på dias 3 og vælger Dupliker dias.

Overskrift og tekst til dias 4

Overskriften lader du igen stå. Teksten i midten markerer du og skriver:
De fleste medlemmer af fællesskabet arbejder frivilligt.

Lav dias 5

Højreklik på dias 4 og vælg Dupliker dias.

Farvepallette med "Lyseblå 1"

Overskrift og tekst til dias 5

Du markerer overskriften og skriver med store bogstaver ″DEN HENTER JEG
Teksten i midten markerer du og skriver:
https://da.libre-office.org″.
Igen markerer du teksten og vælger skriftstørrelse 60 og slår Fed fra. Du klikker på ikonet ″Juster til toppen" Juster til toppen og vælger ″Lyseblå 1″ (Hex #: 1B75BC) som skriftfarve.
Nu klikker du på ikonet ″Indsæt billede″ Indsæt billede. Vælg billedet ″LO Webseite-Download″. Tilpas så billedet med hensyn til placering og størrelse.

Indsæt baggrundsbillede til dias 5

På Diaspanelet klikker du med højre musetast på Dias 5 og vælger Egenskaber.... Vælg fanebladet "Baggrund" og knappen Sæt baggrundsbillede. Klik på knappen Importer. I dialogen "Importer" vælger du billedet ″LO-Web_03.png″ og klikker på Åbn og derefter på OK. Under "Stil" vælger du "strakt". Vælg fanebladet "Gennemsigtighed" og klik på indstillingen "Gennemsigtighed" og indtast 85% og klik på OK.

Gem Præsentation

Klik på ikonet "Gem" Gem.

Arbejdsfiler

Billedfiler

Logo: 201806_LO_HB_Logo-quadrat.png

Web_01: 201806_LO_HB_Web_01.png

Web_02: 201806_LO_HB_Web_02.png

Web_03: 201806_LO_HB_Web_03.png

Download: 201806_LO_HB_Webseite-Download.png

Filerne Skabelon og Præsentation

Skabelonen"LibreOffice Werbung": LibreOffice Werbung.otp

Præsentation "Min Præsentation_01": Min Præsentation_01.odp
(I Præsentationen blev baggrundsbillederne fjernet, så filerne kunne accepteres i Wiki-systemet.)

Hvordan bruger jeg Punktopstilling og Nummereringstegn?

Til beskrivelsen: Hvordan bruger jeg punktopstilling og nummerering.

Dokumentation

<Henvisninger />