Documentatie/Calc-functies/ARABISCH

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/ARABIC and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  ARABISCH

  Categorie:

  Tekst

  Samenvatting:

  Converteert een Romeins cijfer naar het equivalente decimale getal.

  Note pin.svg

  Opmerking
  Decimale getallen worden geschreven met de tien tekens 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Deze staan bekend als (Westerse) Arabische cijfers, wat leidt tot de naam van deze functie. De functie ARABISCH heeft geen verband met andere cijfers die in Arabisch schrift worden gebruikt, zoals de Oost-Arabische cijfers.

  Syntaxis:

  ARABISCH(Tekst)

  Retourneert:

  Retourneert een geheel getal in het bereik 0 ≤ n ≤ 3999, wat de decimale waarde is die gelijk is aan het opgegeven Romeinse cijfer.

  Argumenten:

  Tekst is een tekstreeks (tussen aanhalingstekens) die een geldig Romeins cijfer voorstelt of een verwijzing naar een cel die zo'n reeks bevat, die moet worden geconverteerd naar het equivalente decimale getal.

  • Tekst kan een lege tekenreeks zijn, in welk geval ARABISCH de waarde 0 retourneert.
  • Indien niet leeg, moet Tekst een tekenreeks zijn met een reeks van de tekens "I", "V", "X", "L", "C", "D" en "M" of hun equivalenten in kleine letters. Als Tekst geen tekenreeks is of een ander teken bevat dan de aangegeven tekens, dan retourneert ARABISCH als fout ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Tekst een tekenreeks is die een Romeins cijfer vertegenwoordigt dat overeenkomt met een decimale waarde groter dan 3999, dan retourneert ARABISCH als fout ongeldig argument (Fout:502).

  Aanvullende details:

  De volgende tabel bevat de tekens die kunnen worden gebruikt om een Romeins cijfer te construeren dat geschikt is om door te geven aan ARABISCH. Merk op dat hoofdletters en kleine letters uitwisselbaar zijn.


  Geldige symbolen met Romeinse cijfers
  Symbool Decimale waarde
  "M" of "m" 1000
  "D" of "d" 500
  "C" of "c" 100
  "L" of "l" 50
  "X" of "x" 10
  "V" of "v" 5
  "I" of "i" 1

  Er zijn verschillende regels die kunnen worden toegepast om te bepalen hoe een Romeins cijfer moet worden geconstrueerd en deze kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, worden versterkt of afgezwakt. Om tegemoet te komen aan deze potentiële flexibiliteit, heeft de functie ROMEINS van Calc een optionele parameter Modus die bepaalt hoe verschillende uitvoerreeksen kunnen worden verkregen voor hetzelfde invoerdecimaal nummer. Bij het maken van een reeks Romeinse cijfers om door te geven aan functie ARABISCH, moet u rekening houden met het volgende.

  • ARABISCH zal met succes alle Romeinse cijfers decoderen uit de functie ROMEINS van Calc. De formule =ARABISCH(ROMEINS(x; n)) is geldig en retourneert de waarde x, voor elke x in het bereik 0 <= x <= 3999 en elke n in het bereik 0 <= n <= 4.
  • Wikipedia's Roman numerals pagina bevat algemene richtlijnen voor de constructie van Romeinse cijfers.

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =ARABISCH("") Hier retourneert de functie de waarde 0. 0
  =ARABISCH("XXV") Hier retourneert de functie de waarde 25. 25
  =ARABISCH("MDCCCXV") Hier retourneert de functie de waarde 1815. 1815
  =ARABISCH("MMXXI") Hier retourneert de functie de waarde 2021. 2021
  =ARABISCH("CMXCIX") Hier retourneert de functie de waarde 999. Merk op dat de volgende argumenten er allemaal voor zorgen dat dezelfde waarde wordt geretourneerd: "LMVLIV", "XMIX", "VMIV" en "IM". 999

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  ROMEINS

  ODF standaard:

  Section 6.19.2, part 2

  Gerelateerde (of gelijkwaardige) Excel-functies:

  ARABIC sinds v.2013