Documentatie/Calc-functies/BIT.VERSCHUIF.RECHTS

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/BITRSHIFT and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  BIT.VERSCHUIF.RECHTS

  Categorie:

  Wiskundig

  Samenvatting:

  Rechts verschuift een niet-negatieve integerwaarde met het opgegeven aantal bits.

  Syntaxis:

  BIT.VERSCHUIF.RECHTS(Getal; Shift)

  Retourneert:

  Retourneert een niet-negatief geheel getal, dat wil zeggen dat het oorspronkelijke getal verschoven wordt met het opgegeven aantal bits.

  Argumenten:

  Getal is een geheel getal in het bereik [0, 248-1] of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat wil zeggen de waarde die moet worden verschoven.

  Shift is een geheel getal of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat wil zeggen het aantal bitposities dat moet worden verschoven. Als Shift positief is, wordt Getal naar links verschoven. Als Shift negatief is, dan wordt Getal naar rechts verschoven en dit zou gelijk zijn aan BIT.VERSCHUIF.LINKS(Getal; -Shift).

  • Als Getal of Shift niet-numeriek is, retourneert BIT.VERSCHUIF.RECHTS als fout #WAARDE!.
  • Als Getal of Shift een niet-gehele waarde is, dan converteert BIT.VERSCHUIF.RECHTS deze naar een geheel getal door de minimumwaarde te nemen.
  • Als Getal kleiner is dan 0 of groter is dan 248-1, retourneert BIT.VERSCHUIF.RECHTS als fout Ongeldige argument (Fout:502).

  Aanvullende details:

  • Een verschuiving naar rechts door N (N > 0) is gelijk aan delen door 2N en de minimumwaarde van het resultaat nemen. Dit voegt effectief nullen toe aan het linkeruiteinde van de binaire weergave van het getal en laat cijfers aan het rechteruiteinde vallen.
  • Meer informatie is beschikbaar op Wikipedia's Bitwise operation-pagina.
  • 248 is gelijk aan 281474976710656.

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =BIT.VERSCHUIF.RECHTS(15; 3) 15 is binair 1111. De functie verschuift deze waarde met drie bits naar rechts om binair 1 of decimaal 1 te krijgen. 1
  =BIT.VERSCHUIF.RECHTS(D1; D2) waarbij de cellen D1 en D2 respectievelijk de nummers 6 en -1 bevatten. 6 is binair 0110. Omdat het argument Shift negatief is, verschuift de functie de waarde 6 één bit naar links, om binair 1100 of decimaal 3 te krijgen. 12
  =BIT.VERSCHUIF.RECHTS(15,123; 3,9) De bodemwaarden van de twee argumenten worden genomen, wat 15 (binair 1111) en 3 oplevert. De functie verschuift de waarde 15 met drie bits naar rechts, om binair 1 of decimaal 1 te geven. 1

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  BIT.EN

  BIT.VERSCHUIF.LINKS

  BIT.OF

  BIT.EX.OF

  ODF standaard:

  Section 6.6.5, Part 2

  Gerelateerde (of gelijkwaardige) Excel-functies:

  BITRSHIFT sinds v.2013