Documentatie/Calc-functies/KOLOMMEN

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/COLUMNS and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎NederlandsFunctienaam:

KOLOMMEN

Categorie:

Werkblad

Samenvatting:

Bepaalt het aantal kolommen in de gegeven verwijzing naar een enkele cel of naar een celbereik.

Syntaxis:

KOLOMMEN(Matrix)

Retourneert:

Retourneert een geheel getal in het bereik van 0 tot 1024 (inclusief), wat het aantal kolommen is in de cel(len) die in het argument zijn opgegeven.

  • Als het argument Matrix wordt weggelaten, retourneert KOLOMMEN 0.
  • Als het argument Matrix naar een enkele cel verwijst, geeft KOLOMMEN 1 als resultaat.
  • Als het argument Matrix verwijst naar een rechthoekig celbereik, retourneert KOLOMMEN het aantal kolommen in het bereik.

Argumenten:

Matrix is een specifieke celverwijzing (bijvoorbeeld "$Blad1.A1"), een specifiek celbereik (bijvoorbeeld "$Blad1.$C$28:$H$29"), de naam van een genoemd of databasebereik, of een constante matrix (bijvoorbeeld "{1, 3, 5, 7}").

  • Als Matrix wordt weggelaten, wordt de waarde 0 geretourneerd.
  • Als Matrix geen geldige verwijzing is naar een enkele cel of een enkel rechthoekig celbereik, dan rapporteert KOLOMMEN fout in de lijst met parameters (Fout:504). KOLOMMEN verwerkt geen verwijzingen die meerdere celbereiken omvatten.

Aanvullende details:

  • KOLOMMEN telt kolommen die zijn verborgen.
  • De waarde die wordt geretourneerd door KOLOMMEN is niet afhankelijk van de inhoud van de cellen in een celbereikd waarnaar wordt verwezen.

Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=KOLOMMEN() Hier wordt het argument weggelaten en dus retourneert de functie de waarde 0. 0
=KOLOMMEN(D8) Hier bevat het argument een verwijzing naar een enkele cel en dus retourneert de functie de waarde 1. 1
=KOLOMMEN(A1:A1000) Hier omvat het argument een verwijzing naar een celbereik binnen een enkele kolom en dus retourneert de functie de waarde 1. 1
=KOLOMMEN($Blad2.B4:G15) Hier omvat het argument een verwijzing naar een reeks cellen die zich over zes kolommen uitstrekken en dus retourneert de functie de waarde 6. 6
=KOLOMMEN(MijnBereik) waarbij het genoemde bereik MijnBereik het celbereik C1:D4 beslaat. Hier omvat het argument een verwijzing naar een reeks cellen die zich over twee kolommen uitstrekken en dus retourneert de functie de waarde 2. 2
=KOLOMMEN({10.20.30;40.50.60}) Opmerking: in de landinstelling Nederlands (NL) is de punt een kolomscheidingsteken en de puntkomma een rijscheidingsteken. Hier bestaat het argument uit een constante array met twee rijen en drie kolommen en dus wordt de waarde 3 geretourneerd. 3

Gerelateerde LibreOffice-functies:

KOLOM

RIJEN

ODF standaard:

Section 6.13.5, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

KOLOMMEN