Documentatie/Calc-functies/DEC.N.HEX

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/DEC2HEX and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  DEC.N.HEX

  Categorie:

  Invoegtoepassing

  Samenvatting:

  Converteert een decimaal getal (base-10) naar het hexadecimale equivalent (base-16). Het ingevoerde decimale getal moet in het bereik -239d < 239 liggen.

  Syntaxis:

  DEC.N.HEX(Getal[; Decimalen])

  Retourneert:

  Retourneert een tekenreeks van maximaal 10 hexadecimale tekens (0...9 of A...F), wat het hexadecimale getal is in de vorm van twee complementen dat overeenkomt met het opgegeven decimale getal.

  Argumenten:

  Getal is een tekenreeks of een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, die het decimale getal geeft dat moet worden geconverteerd naar hexadecimaal. Het decimale getal moet een geheel getal zijn dat niet kleiner is dan -239 of groter dan 239-1.

  Decimalen is een geheel getal in het bereik van 1 tot 10 of een verwijzing naar een cel die die waarde bevat, wat het aantal tekens is dat moet worden geretourneerd voor een positief Getal. Decimalen wordt genegeerd voor negatieve waarden van Getal, wanneer DEC.N.HEX altijd 10 tekens retourneert. De standaardwaarde voor positieve waarden van Getal is dat de geretourneerde tekenreeks zoveel tekens in beslag neemt als nodig is om de binaire tekenreeks weer te geven, maar u kunt de waarde van Decimalen instellen om voorloopnullen toe te voegen waar nodig.

  • Als Getal niet-numeriek is (inclusief een lege string), dan retourneert DEC.N.HEX als fout #WAARDE!
  • Als Getal een niet-geheel getal is, dan kapt DEC.N.HEX het af tot een geheel getal.
  • Als Getal na afkapping buiten het gespecificeerde bereik valt, retourneert DEC.N.HEX als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Getal een verwijzing is naar een lege cel, retourneert DEC.N.HEX 0 (mogelijk met voorloopnullen, afhankelijk van de waarde van Decimalen).
  • Als Decimalen niet-numeriek is, retourneert DEC.N.HEX als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Decimalen een niet-gehele waarde is, dan kapt DEC.N.HEX deze af tot een geheel getal.
  • Als Decimalen, na afkapping, kleiner is dan 1 of groter dan 10, retourneert DEC.N.HEX als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Getal positief is en Decimalen kleiner is dan het minimum aantal tekens dat nodig is om de hexadecimale weergave van Getal weer te geven, dan retourneert DEC.N.HEX als fout Ongeldig argument (Fout:502).

  Aanvullende details:

  De volgende Wikipedia-pagina's bieden nuttige achtergrondinformatie die relevant is voor deze functie:

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =DEC.N.HEX(63) Hier converteert de functie de decimale waarde van 63 (doorgegeven als een getal) naar het hexadecimale equivalent van 3F. 3F
  =DEC.N.HEX("63"; 4) Hier converteert de functie opnieuw de decimale waarde van 63 (doorgegeven als een string) naar het hexadecimale equivalent van 3F, maar voegt ook twee voorloopnullen toe. 003F
  =DEC.N.HEX(D1; D2) waarbij de cellen D1 en D2 respectievelijk de nummers 63 en 6 bevatten. Hier converteert de functie opnieuw de decimale waarde van 63 (doorgegeven via een celverwijzing) naar zijn hexadecimale equivalent van 3F, maar voegt ook vier voorloopnullen toe. 00003F
  =DEC.N.HEX(-MACHT(2; 39)) Hier converteert de functie de minimaal toegestane decimale waarde van -239 naar het hexadecimale equivalent van 8000000000. 8000000000
  =DEC.N.HEX(−1) Hier converteert de functie de decimale waarde van -1 naar het hexadecimale equivalent van FFFFFFFFFF. FFFFFFFFFF
  =DEC.N.HEX(MACHT(2; 39)-1) Hier converteert de functie de maximaal toegestane decimale waarde van 239-1 naar het hexadecimale equivalent van 7FFFFFFFFFF. 7FFFFFFFFF

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  DEC.N.BIN

  DEC.N.OCT

  ODF standaard:

  Section 6.19.8, part 2

  Gelijkwaardige Excel-functies:

  DEC2HEX