Documentatie/Calc-functies/URL.CODEREN

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/ENCODEURL and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  URL.CODEREN

  Categorie:

  Tekst

  Samenvatting:

  Converteert een tekenreeks die een groot aantal tekens kan bevatten naar een andere tekenreeks die alleen tekens bevat die zijn toegestaan binnen een internet-URL (Uniform Resource Locator).

  URL.CODEREN codeert de onveilige en gereserveerde tekens die in de URL verschijnen met behulp van procentcodering.

  URL.CODEREN voert geen enkele controle uit van de syntaxis en semantiek van de invoerreeks - de functie accepteert eenvoudig elke niet-lege tekenreeks en codeert alle gereserveerde en onveilige tekens die worden gevonden. U kunt deze functie gebruiken om tekst met symbolen van nationale alfabetten (bijvoorbeeld tekens met accenten, niet-ASCII-alfabetten of Aziatische woorden) om te zetten in een reeks URL-standaardsymbolen.

  Syntaxis:

  URL.CODEREN(Tekst)

  Retourneert:

  Retourneert een gecodeerde tekenreeks waarin alle oorspronkelijke niet-alfanumerieke tekens, behalve koppelteken-min (Unicode U+002D) en onderstrepingsteken (Unicode U+005F, ook wel een lage regel genoemd), zijn vervangen door een procentteken gevolgd door hexadecimaal cijfers.

  Argumenten:

  Tekst is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, die de tekenreeks specificeert die moet worden gecodeerd.

  • Als Tekst een lege string is, dan retourneert URL.CODEREN als fout #WAARDE!

  Aanvullende details:

  Een URL is opgebouwd uit een beperkte set tekens die behoren tot de US-ASCII tekenset zoals gedefinieerd in RFC 3986 - Uniform Resource Identifier (URI): Generic Syntax. Samengevat zijn dit:

  URL-codering is een methode om andere tekens binnen URL's te converteren naar een indeling die wordt begrepen door webbrowsers en webservers. Dergelijke tekens worden gecodeerd met een procentteken (%) en een hexadecimale waarde van twee tekens. URL-codering wordt ook procentcodering genoemd, omdat het percentage als escape-teken wordt gebruikt.

  Voor meer achtergrondinformatie over URL-codering, zie Wikipedia's Percent-encoding pagina.

  Voorbeelden:

  Voorbeeld 1

  =URL.CODEREN(A1) waarbij cel A1 de tekenreeks "http://www.examples.com/search_for_examples?within=type2&sort_by=some_column_name" bevat. Hier codeert de functie de (fictieve) URL die als een tekenreeks in cel A1 wordt vastgehouden, waarbij alle onveilige en gereserveerde tekens worden verwijderd en de URL wordt omgezet in een procentcodering.

  Het resultaat is http%3A%2F%2Fwww%2Eexamples%2Ecom%2Fsearch_for_examples%3Fwithin%3Dtype2%26sort_by%3Dsome_column_name.

  Voorbeeld 2

  =URL.CODEREN("The Document Foundation"). Hier codeert de functie een tekenreeks die geen URL is. De enige tekens in deze tekenreeks die moeten worden gecodeerd, zijn de twee spaties.

  Het resultaat is The%20Document%20Foundation.

  Voorbeeld 3

  In dit voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat de taal van de cel Engels is.

  =URL.CODEREN(345.678). Hier converteert de functie het numerieke argument naar een tekenreeks, waarbij de punt wordt gecodeerd.

  Het resultaat is 345%2E678.

  Voorbeeld 4

  =URL.CODEREN(A1) waarbij cel A1 de Russische tekst "автомобиль" bevat. Hier codeert de functie een tekenreeks die geen URL is en alle tekens in de tekenreeks moeten worden gecodeerd. "автомобиль" betekent auto in Rusland.

  Het resultaat is %D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C.

  Voorbeeld 5

  =URL.CODEREN(B1) waarbij cel B1 de Japanse tekst "車" bevat. Hier codeert de functie een tekenreeks die geen URL is en het enkele teken in de tekenreeks moet worden gecodeerd. "車" betekent auto in het Japans.

  Het resultaat is %E8%BB%8A.

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  XML.FILTEREN

  WEBSERVICE

  ODF standaard:

  Geen

  Gelijkwaardige Excel-functies:

  URL.CODEREN