Documentatie/Calc-functies/FORMULE

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/FORMULA and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎italianoFunctienaam:

FORMULE

Categorie:

Informatie

Samenvatting:

Geeft de formule in een cel waarnaar wordt verwezen als een tekenreeks weer.

Syntaxis:

FORMULE(Verwijzing)

Retourneert:

Retourneert een tekenreeks die de formule in de cel waarnaar wordt verwezen, weergeeft. Deze tekenreeks moet identiek zijn aan de tekenreeks die wordt weergegeven in de formulebalk wanneer de cel waarnaar wordt verwezen is geselecteerd.

Argumenten:

Verwijzing is een verwijzing naar een cel die een formule bevat.

  • Als de cel waarnaar wordt verwezen leeg is of geen formule bevat, retourneert FORMULE als fout #N/B.
  • De functie FORMULE verspreidt geen fouten in de cel waarnaar wordt verwezen. Als cel A1 bijvoorbeeld de formule =WORTEL(-4) bevat, retourneert Calc als fout ongeldige argument (Fout:502) in cel A1. Als cel A2 echter de formule =FORMULE(A1) bevat, geeft cel A2 de tekenreeks "=WORTEL(-4)" weer in plaats van de foutwaarde.
  • FORMULE genereert geen fout als er een verwijzing naar de cel wordt gegeven waarin deze zich bevindt. Bijvoorbeeld, de formule =FORMULE(A7) in cel A7 retourneert eenvoudig de tekenreeks "=FORMULE(A7) ".

Aanvullende details:

  • De functie FORMULE is bedoeld om het begrijpen en debuggen van werkbladdocumenten te vergemakkelijken door de weergave van formules in andere cellen te vereenvoudigen.
  • FORMULE kan in een matrixformule worden gebruikt door de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Enter te gebruiken in plaats van alleen maar Enter.
  • FORMULE is een vluchtige functie. Dit betekent dat Calc de tekenreeks die wordt geretourneerd door FORMULE zal bijwerken wanneer een cel wordt bijgewerkt door Gegevens ▸ Berekenen ▸ Opnieuw berekenen te selecteren of op F9 te drukken, of op een invoergebeurtenis.

Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=FORMULE(A1) waarbij cel A1 de formule =1/0 . bevat Hier retourneert de functie een weergave van de tekenreeks van de formule in cel A1. Het verspreidt niet de fout #DIV/0! die wordt weergegeven in cel A1. "=1/0"
=FORMULE(D8) waarbij cel D8 de formule bevat =SOM(1; 2; 3) Hier retourneert de functie de weergave van de tekenreeks van de formule in cel D8. "=SOM(1; 2; 3)"

Gerelateerde LibreOffice-functies:

ISFORMULE

ODF standaard:

Section 6.13.12, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

FORMULETEKST