Documentatie/Calc-functies/HEX.N.OCT

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/HEX2OCT and the translation is 100% complete.
  Other languages:  Functienaam:

  HEX.N.OCT

  Categorie:

  Invoegtoepassing

  Samenvatting:

  Converteert een hexadecimaal getal (base-16) naar zijn octale (base-8) equivalent. Het ingevoerde hexadecimale getal moet overeenkomen met een decimaal getal d in het bereik -229d < 229.

  Syntaxis:

  HEX.N.OCT(Getal[; Decimalen])

  Retourneert:

  Retourneert een tekenreeks van maximaal 10 octale tekens (0...7), wat het octale getal is in de vorm van twee complementen dat overeenkomt met het opgegeven hexadecimale getal.

  Argumenten:

  Getal is een tekenreeks of een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, die het hexadecimale getal geeft dat moet worden omgezet naar decimaal. Het hexadecimale getal mag niet meer dan 10 tekens bevatten en moet overeenkomen met een decimaal getal in het bereik -229d < 229. Als het hexadecimale getal letters bevat (a...f of A...F; hoofd- of kleine letters van deze tekens zijn niet van belang), moet het ofwel in een cel staan waarnaar wordt verwezen of als stringargument tussen aanhalingstekens worden doorgegeven.

  Decimalen is een geheel getal in het bereik van 1 tot 10 of een verwijzing naar een cel die die waarde bevat, wat het aantal tekens is dat moet worden geretourneerd voor een positief Getal. Decimalen wordt genegeerd voor negatieve waarden van Getal, wanneer HEX.N.OCT altijd 10 tekens retourneert. De standaardwaarde voor positieve waarden van Getal is dat de geretourneerde tekenreeks zoveel tekens in beslag neemt als nodig is om de octale tekens weer te geven, maar u kunt de waarde van Decimalen instellen om voorloopnullen toe te voegen waar nodig.

  • Getal moet de standaard twee-complementweergave gebruiken, zodat positieve getallen hexadecimaal zijn van 0 tot 1FFFFFFF (0 tot 229-1 decimaal) en negatieve getallen hexadecimaal zijn FFFFFFFFFF tot FFE0000000 ( -1 tot -229 decimaal). Negatieve getallen moeten 10 tekens lang zijn en het meest linkse bit is ingesteld op 1; positieve getallen kunnen minder dan 10 tekens bevatten.
  • Als Getal geen geldig hexadecimaal getal specificeert, dan retourneert HEX.N.OCT als fout Ongeldig argument (Fout:502). Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als Getal meer dan 10 tekens bevat of als het een ander teken dan 0…9, a…f of A…F bevat.
  • Als een hexadecimale waarde met één of meer letters rechtstreeks aan de functie wordt doorgegeven en niet tussen aanhalingstekens staat, retourneert HEX.N.OCT als fout #NAAM?
  • Als Getal een tekenreeks is die geen tekens bevat of een verwijzing naar een lege cel, retourneert HEX.N.OCT 0 (mogelijk met voorloopnullen, afhankelijk van de waarde van Decimalen).
  • Hoewel de inhoud van Getal decimaal kan lijken als het geen letters bevat, zal HEX.N.OCT het correct interpreteren.
  • Als Decimalen niet-numeriek is, retourneert HEX.N.OCT als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Decimalen een niet-gehele waarde is, dan kapt HEX.N.OCT deze af tot een geheel getal.
  • Als Decimalen, na een afkapping, kleiner is dan 1 of groter dan 10, retourneert HEX.N.OCT als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Getal positief is en Decimalen kleiner is dan het minimum aantal tekens dat nodig is om de octale weergave van Getal weer te geven, dan retourneert HEX.N.OCT als fout Ongeldig argument (Fout: 502).

  Aanvullende details:

  De volgende Wikipedia-pagina's bieden nuttige achtergrondinformatie die relevant is voor deze functie:

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =HEX.N.OCT("3F") Hier converteert de functie de hexadecimale waarde van 3F (doorgegeven als een string) naar het octale equivalent van 77. 77
  =HEX.N.OCT(3F) Hier retourneert de functie een ongeldige naamfout omdat Calc 3F niet als een getal herkent. #NAAM?
  =HEX.N.OCT(15) Hier converteert de functie de hexadecimale waarde van 15 (doorgegeven als een getal) naar het octale equivalent van 25. 25
  =HEX.N.OCT("3f"; 4) Hier converteert de functie opnieuw de hexadecimale waarde van 3F (doorgegeven als een string) naar het octale equivalent van 77, maar voegt ook twee voorloopnullen toe. 0077
  =HEX.N.OCT(D1; D2) waarbij de cellen D1 en D2 respectievelijk 3F (tekst) en 6 (getal) bevatten. Hier converteert de functie opnieuw de hexadecimale waarde van 3F (doorgegeven via een celverwijzing) naar zijn octale equivalent van 77, maar voegt ook vier voorloopnullen toe. 000077
  =HEX.N.OCT("FFE0000000") Hier converteert de functie de minimaal toegestane hexadecimale waarde van 10 tekens van FFE0000000 (-229 in decimaal) naar het octale equivalent van 4000000000. 4000000000
  =HEX.N.OCT("FFFFFFFFFF") Hier converteert de functie de hexadecimale waarde van 10 tekens van FFFFFFFFFF (-1 in decimaal) naar het octale equivalent van 7777777777. 7777777777
  =HEX.N.OCT("1FFFFFFF") Hier converteert de functie de maximaal toegestane hexadecimale waarde van 1FFFFFFF (229-1 in decimaal) naar het octale equivalent van 3777777777. 3777777777

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  HEX.N.BIN

  HEX.N.DEC

  ODF standaard:

  Section 6.19.13, part 2

  Gelijkwaardige Excel-functies:

  HEX.N.OCT