Documentatie/Calc-functies/C.EXP

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/IMEXP and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  C.EXP

  Categorie:

  Invoegtoepassing

  Samenvatting:

  Berekent e tot de macht van een bepaald complex getal. e is een wiskundige constante die bekend staat als het getal van Euler en een waarde heeft van ongeveer 2,71828.

  Syntaxis:

  C.EXP(Complex getal)

  Retourneert:

  Retourneert een tekenreeks die het complexe getal geeft dat het resultaat is van het verhogen van e tot de macht van het complexe getal dat als argument is doorgegeven.

  Argumenten:

  Complex getal is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens) die een complex getal vertegenwoordigt in de vorm a+bi of a+bj, of een verwijzing naar een cel die die tekenreeks bevat, die de macht is waartoe e moet worden verheven. a en b zijn reële getallen.

  • Als Complex getal geen imaginair deel heeft (b gelijk aan 0), kan het reële deel worden doorgegeven aan C.EXP als een getal in plaats van als een tekenreeks.
  • Als Complex getal geen geldig complex getal is, retourneert C.EXP als fout Ongeldig argument (Fout:502).

  Aanvullende details:

  Details specifiek voor de functie C.EXP

  Voor een complex getal van de vorm a+bi, implementeert C.EXP de volgende vergelijking:

  Vergelijking voor de functie C.EXP

  Deze vergelijking is gebaseerd op de formule van Euler - meer informatie is te vinden op Wikipedia's Formule van Euler pagina.


  Algemene informatie over het omgaan met complexe getallen door Calc

  Note pin.svg

  NB:
  Voor het gemak wordt de informatie in dit subgedeelte herhaald op alle pagina's die functies beschrijven die complexe getallen manipuleren.

  • Een complex getal is een getal dat kan worden uitgedrukt in de vorm a+bi, waarbij a en b reële getallen zijn en i een symbool is voor de denkbeeldige eenheid, zodanig dat i2=−1. a staat bekend als het reële deel van het complexe getal en b staat bekend als het imaginaire deel ervan.
  • In sommige disciplines kan het gebruik van i om de denkbeeldige eenheid aan te duiden ongewenst zijn en in dergelijke gevallen kan het symbool j in plaats daarvan worden gebruikt. De functies die Calc biedt om complexe getallen te verwerken, kunnen i of j gebruiken.
  • Bezoek voor aanvullende algemene achtergrondinformatie, Wikipedia's Complex number pagina.
  • Binnen Calc wordt een complex getal weergegeven als een tekenreeksuitdrukking in de vorm "a+bi" of "a+bj", waarbij a en b reële getallen zijn. Als het complexe getal een reëel getal is (b=0), kan het worden weergegeven als een tekenreeksuitdrukking of een numerieke waarde. Complexe getallenreeksexpressies mogen geen spatietekens bevatten. Voorbeelden van geldige complexe Calc-getallen zijn "2", -6, "2+3i", "3j", "12.34+56.78i" en "1e+23-1e-22j". Calc zou de strings "1+j2", "i+1" en "i+j" niet herkennen als geldige complexe getallen.
  • De weergave van de complexe getallen in strings kan tot 15 significante cijfers hebben en indien nodig wordt automatisch een wetenschappelijke opmaak gebruikt (ga naar Wikipedia's Scientific notation pagina voor meer informatie). Het decimale scheidingsteken in complexe getalreeksexpressies is altijd een punt, ongeacht de landinstelling.

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =C.EXP("1.2-3.4j") Hier berekent de functie e verheven tot de macht van een complex getal dat reële en imaginaire delen heeft die niet nul zijn. -3.20988304005418+0.848426337294029j
  =C.EXP("-i") Hier berekent de functie e verheven tot de macht van een complex getal dat geen reëel deel heeft. Het resultaat heeft zowel reële als imaginaire delen. 0.54030230586814-0.841470984807897i
  =C.EXP(-1) Hier berekent de functie e verheven tot de macht van een complex getal dat geen denkbeeldig deel heeft. Het resultaat heeft geen denkbeeldig deel. 0,367879441171442
  =C.EXP(F1) waarbij cel F1 het complexe getal 2-3j bevat. Hier berekent de functie e verheven tot de macht van een complex getal dat in een cel wordt ingevoerd. -7.3151100949011-1.0427436562359j

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  C.LN

  C.LOG2

  C.LOG10

  C.MACHT

  C.WORTEL

  ODF standaard:

  Section 6.8.13, part 2

  Gelijkwaardige Excel-functies:

  IMEXP