Documentatie/Calc-functies/BEGINLETTERS

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/PROPER and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎NederlandsFunctienaam:

BEGINLETTERS

Categorie:

Tekst

Samenvatting:

Converteert een opgegeven tekenreeks zodat de eerste letter van elk woord een hoofdletter is en de daaropvolgende letters van elk woord een kleine letter. Deze stijl wordt vaak start case of initial caps genoemd.

Syntaxis:

BEGINLETTERS(Tekst)

Retourneert:

Retourneert een tekenreeks die overeenkomt met de opgegeven tekenreeks, geconverteerd naar de stijl van de beginletter.

Argumenten:

Tekst is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens) of een verwijzing naar een cel die een tekenreeks bevat, dat wil zeggen de tekenreeks die moet worden geconverteerd naar de stijl van de beginletter.

Aanvullende details:

De werking van BEGINLETTERS is afhankelijk van de lokale instellingen en moet daarom niet als overdraagbaar worden beschouwd.

BEGINLETTERS hanteert de volgende richtlijnen, ontleend aan ODF 1.2:

  • Als het eerste teken van de opgegeven tekenreeks een kleine letter is, wordt deze geconverteerd naar het equivalent in hoofdletters. De formule =BEGINLETTERS("hallo") geeft bijvoorbeeld de tekenreeks "Hallo" als resultaat.
  • Als een teken in de meegeleverde tekenreeks een kleine letter is die wordt voorafgegaan door een niet-letter, wordt het geconverteerd naar het equivalent in hoofdletters. De formule =BEGINLETTERS("p2p") retourneert bijvoorbeeld de tekenreeks "P2P".
  • Als een teken in de meegeleverde tekenreeks een hoofdletter is die wordt voorafgegaan door een letter, wordt deze omgezet in het equivalent in kleine letters. De formule =BEGINLETTERS("hALLO WORLD") retourneert bijvoorbeeld de tekenreeks "Hallo wereld".

Naast het converteren van kleine letters in het bereik [a...z] naar hoofdletters in het bereik [A...Z] en vice versa, in overeenstemming met de bovenstaande richtlijnen, converteert BEGINLETTERS ook vele andere tekens.


De Unicode Standard bevat veel informatie over hoofdletterconversie. De volgende gedeelten van de norm zijn relevant:

De drie koppelingen hierboven leiden naar secties in de documentatie voor Unicode 5.2.0, de oude versie van de standaard waarnaar wordt verwezen in ODF 1.2. De nieuwste versie van de Unicode-standaard is te vinden via de openbare Unicode-website.


Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=BEGINLETTERS("the document foundation") Hier converteert de functie de tekenreeks naar de stijl van de hoofdletter en retourneert "The Document Foundation". The Document Foundation
=BEGINLETTERS(D1) waarbij cel D1 de tekenreeks "goeDe moRGen" bevat. Hier converteert de functie de tekenreeks naar de beginletterstijl en retourneert "Goede Morgen". Goede Morgen
=BEGINLETTERS("robert o'brien") Hier converteert de functie de tekenreeks naar de stijl van de hoofdletter en retourneert "Robert O'Brien". Robert O'Brien
=BEGINLETTERS("don't worry") Hier converteert de functie de tekenreeks naar de stijl van de hoofdletter en retourneert "Don'T Worry". Don'T Worry

Gerelateerde LibreOffice-functies:

KLEINE.LETTERS

HOOFDLETTERS

ODF standaard:

Section 6.20.16, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

BEGINLETTERS