Faq/Base/Hoe verbinding te maken met een Microsoft Access database

From The Document Foundation Wiki
< Faq‎ | Base
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Faq/Base/How to connect to a Microsoft Access database and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎čeština • ‎עברית

Hierin wordt beschreven hoe je een verbinding maakt met een Microsoft Access database-bestand, als je Windows gebruikt.

Voorwaarden vooraf in Windows

Deze beschrijving is gemaakt voor Windows XP Home, latere versies kunnen wat anders werken.

Het bestandstype MDB wordt door meerdere versies van Microsoft Access gebruikt, vanaf Access 97 (Office 8) tot Access 2003 (Office 11). Hiervoor is een database engine “Jet 4.0” voor beschikbaar. Vanaf MS Access 2007 (Office 12), wordt door Microsoft Access het nieuwe bestandstype ACCDB gebruikt. Deze gebruikt een gewijzigde Jet database engine, genaamd “Access Database Engine” (ACE).

Deze twee versie zijn niet onderling compatibel.De ACCDB kent geen gebruikergedefinieerde security, maar je kunt werken met bijlagen binnen het database-bestand.

Beide versie worden beheert met een “ODBC driver” of met een “OLE DB Provider”. Oudere MS Windows versies (als Win98) hebben misschien niet alle benodigde bestanden om MDB-bestanden te verwerken. Download de ontbrekende bestanden hier. Je kunt “Jet 4.0 Service Pack” en “Microsoft Data Access Components (MDAC)” nodig hebben. WinXP bevat die bestanden al. Bij ACCDB-bestanden is mogelijk “2007 Office System Driver: Data Connectivity Components” nodig. Als je zoekt op AccessDatabaseEngine (zonder spaties) in het Microsoft download center vind je vast wel een link. Ook Windows XP bevat dat bestand mogelijk niet.

Soort verbinding (assistent stap 1)

Start de assistent met Bestand ▸ Nieuw ▸ Database, als Base al niet met die assistent om een nieuwe database aan te maken opent.

In de eerste stap kies je Met een bestaande database verbinden. Open de dropdownlijst. Je kunt kiezen uit Microsoft Access, ADO, ODBC en nog veel meer. De volgende stappen hangen af van deze keuze. Na het verbinden zie je de gekozen verbinden links in de statusregel.

Soort verbinding (assistent stap 2)

Microsoft Access

Bestandstype MDB
Kies MDB op de tweede pagina. Voor de ADO-verbinding worden alle andere parameters gezet met standaardwaarden. Als je database met een wachtwoord is beveiligd, dan kun je deze methode niet gebruiken.
Bestandstype ACCDB
De vereenvoudigde afhandeling van de optie Microsoft Access is nog niet beschikbaar in het ACCDB-formaat.

ADO

Voeg de URL van de gegevensbron op de tweede pagina van de assistent in. Dat is niet het pad en de bestandsnaam van je database-bestand, maar de zogenoemde “connection string”.

Genereren connection string

Als je deze niet kent, klik dan op dan kun je bladeren. (7.2. ?) Het opent de assistent “Universal Data Link (UDL)” van Windows. De dialoog heet Data Link Properties. De pagina's zijn Provider, Connections, Advanced en All. na het sluiten bevat het veld Data source URL de aangemaakt connection string.

Dialoog Pagina Provider
Bestandstype MDB
Kies Microsoft Jet 4.0 OLE DB Driver
Bestandstype ACCDB
Kies Microsoft Office 12.0 Access Database Engine OLE DB Provider
Dialoog Pagina Connections
Bestandstype MDB
vul het absolute pad en bestandsnaam in van uw MDB-bestand en klik op de knop

om een bestand te zoeken.

Als je zelf toegangsrechten hebt op de database, vul die dan hier in, laat anders de standaard staan. Gebruik de optie zonder wachtwoord, hier kan geen wachtwoord worden ingevuld.
Bestandstype ACCDB
Vul hier het absolute pad en de bestandsnaam van je ACCDB-bestand in. Dat kan niet door te bladeren. Dit bestandstype kent geen gebruikersadministratie, laat de standaardtoegangscodes staan.
Dialoog Pagina Geavanceerd

Op de pagina voor geavanceerde instellingen kun je de toegang tot de database beperken. De standaard read/write wordt gebruikt zonder te zijn aangevinkt.

Dialoog Pagina Alles

Hier komt de aanvullende initialisatie van de OLE DB provider. Zoek bij Microsoft voor meer informatie.

Voorbeeld:

  • Als er een wachtwoord zit op je Access database-bestand, vul dat dan hier in. Kies het item Jet OLEDB Database Password en klik op Edit Value. Vul dan het wachtwoord in.
  • Voor een MDB-bestand bevat het item JetOLEDB:System database het pad en de naam van de werkgroep informatiebestand. In WinXP Home is de standaard c:\Windows\System32\system.mdw. Vul het in als het niet “Admin” is die de database gaat benaderen

Ga tenslotte naar de pagina Connections en test de verbinding. Als je een fouttekst krijgt, probeer die fout dan op te lossen om verbinding te krijgen. Sluit af met OK.

We gaan weer verder binnen OOo. Klik op Volgende om naar instellingen voor de authenticatie van de gebruiker te gaan.

ODBC

Op de tweede pagina van de assistent OOo database kun je de naam van de ODBC gegevensbron invoeren. Hier kun je met een knop een lijst krijgen met alle beschikbare opties.

Registreren van een ODBC gegevensbron

Als je de Access database niet als ODBC gegevensbron in Windows geregistreerd hebt, klik dan op Bladeren en daarna op Organiseren…. Je komt in een Microsoft dialoog "ODBC Data Source Administrator". Deze dialoog kan ook via het configuratie scherm van Windows zelf worden gestart, Win-toets+R (uitvoeren) en dan odbcad32.

Kies een van de DSN-tabs en klik op Toevoegen. Gebruik de Microsoft om de goede te kiezen. Als je een van Bestands-DSN kiest, dan kun je die niet direct gebruiken, er is een ADO connectie string nodig. De tabellen in de database zijn dan alleen-lezen.

Bestandstype MDB
Kies een van de Microsoft Access Driver en klik op Voltooien.
Bestandstype ACCDB
Kies Microsoft Access Driver (*.mdb *.accdb) en klik op Voltooien.

Op het volgende scherm ODBC-Setup voor Microsoft Access kun je de naam van de gegevensbron specificeren. Deze naam komt dan later in de selectie-lijst te staan.

Klik op Selecteren / Bladeren om te kunnen bladeren naar je database-bestand om dat te selecteren.

Bestandstype MDB
Als je een gebruikersadministratie hebt voor je database, en het is niet Admin maar een andere gebruiker die de database gaat benaderen, vink dan de optie Database in de sectie Systeemdatabase aan. De knop Systeemdatabase opent dan weer een bladerfunctie om het bestand te selecteren. Standaard was het bestand in oude versies (XP) van Windows c:\Windows\System32\system.mdw.

Als er een wachtwoord op het Access database-bestand zit, dan kun je klikken op Uitgebreid en het wachtwoord hier dan invullen. Omdat het dan leesbaar wordt opgeslagen in de ODBC informatie in de registry, is dat geen goed idee. Laat het veld met de gebruikersnaam leeg.

Er zijn hier nog meer instellingen en opties. Je zou de database exclusief kunnen openen, al kun je dan geen tabellen verbergen in OOo.

Sluit de dialogen af met een OK, op de dialoog Gegevensbron zou de nieuwe gegevensbron moeten zijn toegevoegd in de lijst. Kies die, klik op OK. Volgende>>.

ODBC bestand DSN

Kies verbindingstype ADO en klik op Bladeren om de 'connection string' te genereren.

Dialoog pagina Provider
Kies "Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers".
Dialoog pagina Verbinding
Kies Verbindingsreeks gebruiken. Klik op Opstellen, markeer Bestands-DSN in de lijst en klik op OK en OK.

Als er een wachtwoord nodig is voor de Access database, dan kun je het hier invullen.

Test de verbinding.

Volg de beschrijving voor ODBC in stap 3.

Instellen authenticatie van gebruiker (assistent stap 3)

ADO

Laat de velden leeg. Test de verbinding. Volgende>>

ODBC

Als er een wachtwoord nodig is voor de database en dat staat niet in de ODBC informatie, vink dan aan het wachtwoord verplicht is.

Bestandstype MDB
Indien geen Admin maar een andere gebruiker de database gaat gebruiken, vul dan die naam hier in, laat het veld anders leeg.
Bestandstype ACCDB
Hier is geen gebruikersbeheer, laat de gebruikersnaam leeg.

Test de verbinding. Indien er een wachtwoord nodig is, vul die dan in. Volgende>>

Opslaan en vervolg (assistent stap 4)

Als je de gegevensbron in andere office modules wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor mailing, vink dan de optie aan om de database voor je te registreren. Na het afronden bepaal je nog de bestandsnaam en map om het Base-document op te slaan. Je kunt nu de database gebruiken.

Eigenschappen van de verbindingen

Toegang tot de tabellen

Bestandstype MDB
Je kunt de inhoud van de inhoud van de tabel wijzigen, toevoegen en verwijderen.
Bestandstype ACCDB
Met een ADO verbinding kun je wel lezen maar niet wijzigen. Met ODBC kun je lezen/schrijven in de tabellen.

Je kunt ook nieuwe tabellen aanmaken. Je kunt echter niet de structuur van bestaande tabellen wijzigen.

MS queries worden afgehandeld als views in OOo en getoond in de 'table container'.

Lees ook

MSDN Office Development http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms400535.aspx


Auteur: Regina 14 September 2007 (origineel op openoffice.org)
Aarzel niet de Engelse versie te verbeteren en bij te werken voor nieuwere versies.