Faq/General/118

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | General
  This page is a translated version of the page Faq/General/118 and the translation is 100% complete.


  Hoe open ik bestanden van MS-Office 2007 of 2010 (DOCX,XLSX,...)?

  Eenmalig

  Dit kan op verschillende manieren, probeer de methode te vinden die werkt en voor je het gemakkelijkst is.


  • Het eerste wat je doet is dubbelklikken op een bestand om het te openen. Als je het pakket waarbij dat bestandstype behoort, nog geïnstalleerd hebt dan zal het bestand vrijwel altijd door dat programma geopend worden, behalve als je het geregistreerde programma bij dat bestandstype ooit hebt gewijzigd.
  Note pin.svg

  NB:
  Het kan dat je computer zo is ingesteld dat een keer klikken genoeg is om het bestand te openen.

  • Je kunt eerst ook LibreOffice openen en dat Bestand ▸ Openen gebruiken.
  • Open alleen LibreOffice en niet direct de component (Writer, Calc, ...). Of sluit de gebruikte component door de geopende documenten te sluiten. er is dan links een lijst Recente bestanden en rechts een groot vlak met een grafische weergave van die bestanden. Sleep het bestand eens naar grote vlak.
  • Een variant op de methode hierboven. Sleep het bestand naar een van de pictogrammen die staan voor de componenten van LibreOffice. Als het een bestand van LibreOffice is, dan wordt de goede component wel geopend als je een verkeerde kiest, maar je hebt vast wel een idee wat voor een soort bestand het is als het een extern bestand is.
  • Rechts-klikken op het bestand en dan Openen met kiezen en LibreOffice uit de lijst kiezen of via het bladeren LibreOffice opzoeken. De lijst programma's verschilt per bestandstype.


  Blijvend

  Je kunt instellen dat LibreOffice het standaardprogramma wordt voor het openen van dat type bestand. In dat geval moet je bestanden van dat type dus op een van de eerder genoemde manieren openen, als je het eens een keer niet in LibreOffice wilt openen. Hier zijn weer wat verschillende mogelijkheden voor. Dit is wel geschreven met een blik op werken met Windows, maar het gaat om de aanpak.

  • Rechts-klik op het bestand en kies "Eigenschappen". Kies vervolgens de knop Wijzigen achter "Openen met". Waarschijnlijk staat LibreOffice er wel bij.
  • In Windows10 kun je via Instellingen, Apps, Standaard-apps de standaardtoepassing voor het openen van het bestand wijzigen. Dit kan ook per bestandstype. Dit verschilt sterk per versie van Windows, maar elke versie en elk platform zal een dergelijke functie wel kennen.

  Voorbeeld in Windows 10


  De vraag is of je het blijvend koppelen van een bestandstype aan een ander pakket wel moet doen. Als je beide pakketten wilt blijven gebruiken dan kun je beter voor het openen van een programma in het andere pakket kiezen. Als je LibreOffice gebruikt dan kun je het document beter omzetten naar het LibreOffice-formaat, als het tenminste je eigen bestand is.

  Als je nog MS Office 2007 of recenter gebruikt dan kun je dat ook blijven gebruiken, heel goed mogelijk dat een bestand van een pakket in dat pakket beter wordt geopend dan in een ander pakket. Er kunnen proprietary of binary blobs zijn waardoor bestanden minder uitwisselbaar worden naar een ander pakket, al kan dat per versie van welk pakket dan ook verschillen. Een bestand dat aangemaakt is in een heel oude versie kan moeilijk te openen zijn in een actuele versie van datzelfde pakket.


  Bestanden uit Microsoft Office 2007 en 2010 worden ook Office Open XML, OpenXML, OOXML, Office 12, .docx, .docm, .xlsx, enz. genoemd. (lijst). Vanaf LibreOffice 3.3 kunnen deze bestanden gelezen en bewerkt worden.

  Verschillende bestandsformaten wijzigen

  Met LibreOffice, ook externe bestandsformaten

  Zijn LibreOffice en andere pakketten als MS-Office compatibel?

  Grotendeels wel, maar

  • Er zijn verschillen tussen de document models van Writer en Word. Er is daardoor geen 100% compatibiliteit, niet alles wat in de een kan, kan in de ander.
  • bij het importeren van een bestand in een niet eigen formaat kan verlies van informatie optreden. Dat is bij elk pakket zo.
  • in Word wordt de "compatibility mode" ook regelmatig per versie bijgewerkt. In 2016 was er al versie 15. (tdf#131304) Compatibiliteit is nu dus zelfs versie-afhankelijk. De lay-out kan per versie van een pakket verschillen.

  Het laatste geeft niet alleen bij importeren en exporteren problemen. Je moet dan de updates van de collega tot op elk detail weten en ook bepalen hoe je iets opslaat als je een extern formaat aanmaakt, doe je dan in bijvoorbeeld Word 2010 of in Word 2016. Het beste lijkt voor het exporteren of opslaan toch altijd een bestandsformaat van dat pakket te kiezen. En bij het openen van een extern document het document eerst te beoordelen of het niet verminkt is.

  Als je een fout vindt, en deze kunt reproduceren, dan kun je een bug aanmelden met bijgevoegde schermafdrukken en het document. Mogelijk kunnen we een fix bedenken om dit probleem op te lossen.

  (Origineel van bovenstaand stukje: https://ask.libreoffice.org/en/question/307774/compatibility-issue-with-libreoffice-7-and-ms-office365/#307780 [Mike Kaganski])

  Wat zijn de problemen met de compatibiliteit?

  Voorbeeld:

  • DOCX en vergelijkbare formaten kunnen gebreken hebben of fouten bevatten.
  • Het opslaan in MS van ODF-bestanden kan een onverwachte effect geven.
  • Bij elke nieuwe versie van een pakket kunnen er verschillen en fouten ontstaan.

  Naast het grote aantal versies per pakket zijn er natuurlijk ook nog verschillen in het platform. Als je een bestand opent dan kan dat dus met een heel ander pakket zijn aangemaakt, of met een heel andere versie of op een heel ander platform. Mogelijkheden die elkaar zeker niet uitsluiten.

  Probleem compatibiliteit melden

  Zoals eerder al genoemd, kun je een probleem melden, als je wilt dat het opgelost wordt. Doe dat dan in Bugzilla met een duidelijk beschrijving wat het probleem is wat je probeert te doen. Lees ook de uitleg over het gebruik van Bugzilla.

  Aanbeveling werken met meerdere pakketten

  Maak je bestanden altijd aan in LibreOffice en sla ze op in een ODF-bestandstype (ODT, ODS, enz.). Maak van deze bestanden de versie die leidend is. Als je een bestand wilt uitwisselen met iemand die geen LibreOffice gebruikt dan kun je het bestandstype wijzigen door je bestand te openen en er een kopie van te maken in een ander bestandstype.


  Wat gebeurt er met mijn oude documenten wanneer ik met LibreOffice ga werken?