Faq/General/140

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | General
  This page is a translated version of the page Faq/General/140 and the translation is 100% complete.


  Waar is de optie reservekopie voor en hoe kan ik een document herstellen?

  Wat is die optie?

  Om te beginnen, een uitleg van een functie die er op lijkt: Extra ▸ Opties ▸ Laden/Opslaan ▸ Algemeen ▸ AutoHerstel-informatie opslaan

  De informatie is "gereserveerd" voor LibreOffice, om het na een crash mogelijk te maken om het document automatisch te herstellen. De bestanden die hiervoor, bij deze reguliere back-up aangemaakt worden, zijn in theorie niet opvraagbaar voor de gebruiker.

  De back-up voor de gebruiker wordt ingesteld met: Extra ▸ Opties ▸ Laden/Opslaan ▸ Algemeen ▸ Altijd een reservekopie maken

  Wat met 'Altijd' wordt bedoeld wordt in de help-functie F1 aangegeven:

  Slaat de voorgaande versie van het document op als een back-up elke keer dat de gebruiker het document opslaat. Hierbij wordt de vorige back-up overschreven. Een back-up bestand krijgt het bestandstype BAK.

  De map waarin deze bestanden komen te staan wordt aangegeven in Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice ▸ Paden ▸ Reservekopieën (de map kan verborgen zijn)

  Note pin.svg

  Note:

  • Per document wordt er maar één back-up gemaakt, bij een back-up wordt een eventueel aanwezige versie overschreven.
  • Van Base-bestanden (odb) wordt geen back-up gemaakt.

  Voorbeelden:

  • Bestand ▸ Nieuw: Als er een nieuw document wordt opgeslagen, wordt er geen back-up aangemaakt
  • Bestand ▸ Openen: Als er geen wijziging wordt gedaan, dan wordt er geen back-up aangemaakt
  • Bestand ▸ Openen: Als er een wijziging wordt gedaan, dan wordt er een back-up aangemaakt met de inhoud bij het openen (dezelfde naam, maar extensie bak)
  • Bestand ▸ Openen: Als je een document wijzigt, maar opslaat in een andere map dan wordt de oude back-up niet overschreven

  Hoe een document ophalen?

  Het is bijna standaard om een bestand van de back-up map te kopiëren naar een andere map. :
  
  • De bestandstype bak is niet standaard gekoppeld aan LibreOffice. Je kunt met dubbelklikken wel aangeven dat het met LibreOffice geopend moet worden, maar het is eevoudiger om handmatig het originele bestandstype terug te zetten (odt, ods...).
  • Openen en wijzigen van een back-up in de map met de back-ups kan lastig zijn bij het opslaan. LibreOffice moet dan tegelijk in dezelfde map een gelijknamig bestand aanmaken voor je aanpassing en voor de back-up.