Faq/General/Problemen bij installatie (Windows)

From The Document Foundation Wiki
< Faq‎ | General
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Faq/General/General Installation Issues (Windows) and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎dansk • ‎español • ‎italiano • ‎čeština • ‎한국어

Je kunt onverwachte fouten tegenkomen bij het installeren van LibreOffice op een Windows besturingssysteem. We beperken ons hier tot zaken die los lijken te staan van LibreOffice.

Deze lijst is samengesteld uit meldingen op onze website Ask LibreOffice:

  • Warning 1909 Could not create shortcut (Internal error 2902 ixoShortcutPropertyCreate)
  • Error 1335 The cabinet file 'libreoffice1.cab' required for this installation is corrupt and cannot be used
  • Error 1336 There was an error creating a temporary file
  • Error 1303. The installer has insufficient privileges to access this directory: C:\Program Files\LibreOffice\program
  • Error 1935. An error occurred during the installation of assembly component. (See also Microsoft's own advice on this error).
  • Installatie-programma vraagt om een pad naar een oudere versie van het installatie=programma MSI ("A feature you are trying to use is on a network resource that is unavailable")
  • Fout bij het verwijderen van een oudere versie voorkomt het installeren van de nieuwe versie
Download opties

Controleer dat het installeren van applicaties van buiten Microsoft is toegestaan

Controleer, of in Windows Start menu ▸ Instellingen ▸ Apps ▸ Apps en onderdelen, bij Kies waar u apps wilt downloaden, Overal is geselecteerd.

Controleer integriteit gedownload package

Het eerste wat je moet doen als er een foutbericht komt over een corrupt bestand (of van de MSI of van een component, zoals Error 1335) is het controleren van de integriteit van je package. Er zijn meldingen dat enkele downloaders/browsers soms falen in het downloaden van een package, probeer dan te downloaden van een andere website of van een website (tdf#121749). Om te controleren of een download gelukt is kun je kijken of de checksum of van het downloadbestand klopt (dat kan met 7-Zip en ook met Microsoft tool). De correcte checksum waarde staat op de LibreOffice downloadpagina, gebruik de link Info of Informatie onder de grote knop Download. Er zijn verschillende plekken (mirrors) waar je betrouwbaar een officiële versie kunt downloaden. Als je een corrupt bestand download van een dergelijke mirror probeer dan een andere mirror (en meldt dit met de mirror, het bestand en de versie e.d. erbij op deze site).

Antivirus

In het algemeen kun je bij installatie van LibreOffice je antivirus software even uitschakelen als dat problemen geeft. Dit speelt voornamelijk als Windows Defender de toegang tot mappen beperkt, dat leidt bij installatie dan tot fouten als (Warning 1909, Internal error 2902 en Error 1336 kan ook hier door veroorzaakt worden). Schakel na installatie dan wel direct weer de antivirusprogramma in. (Je kunt echter bij Windows Defender wel soffice.bin (dit is LibreOffice) toevoegen aan de uitzonderingenlijst).

Reboot / Opnieuw starten

Als het installeren van LibreOffice mislukt, is het als bij zoveel fouten het zinvol om eerst eens te kijken om het herstarten van je computer helpt. Mogelijk lopen er nog wat processen die eerst afgerond moeten worden of zijn er nog dingen in gebruik. (Dit kan bijvoorbeeld helpen bij Error 1303 dan zijn er nog bestanden / mappen die wachten op verwijdering).

Sluit het Brother Control Center Brother CC4 Icon.png

Error 1303 kan ook veroorzaakt worden door het printprogramma Brother Control Center. Als je dit programma even sluit met rechtsklikken op het pictogram CC4 in het systeemvak en dan afsluiten of door het proces ControlCenter4 te beëindigen in Taakbeheer heeft bij gebruikers geleid tot het verhelpen van deze fout. Dit werkt.

Gebruik een probleemoplosser van Microsoft

Gebruik de troubleshooter van Microsoft om algemene fouten bij Windows installatieprogramma's op te lossen wanneer een vorige versie niet goed verwijderd is.

Als om de vorige versie van de installer wordt gevraagd

Als je om een oude versie van de installer wordt gevraagd (dat zou kunnen als je met een 'handig en nuttig' programma de cache / registry van de installer hebt 'geschoond'), kun je het gevraagde installatieprogramma downloaden uit het LibreOffice download archief.

Note pin.svg

NB:
Het archief bevat MSI-packages met de volledige versienaam in de naam ("LibreOffice_6.1.3.2_Win_x64.msi"); dit is wat anders dan de bestandsnamen op de LibreOffice download pagina, daar wordt de RC-versie weggelaten ("LibreOffice_6.1.3_Win_x64.msi"). Mogelijk moet je de naam van het gedownloade bestand dus even aanpassen door het laatste cijfer weg te halen.

Windows Update inschakelen

Vanaf LibreOffice 6.1 wordt door MSI KB2999226 gebruikt die zorgt voor de aanroep van de service Windows Update. Een vereiste hierbij is dat Windows Update is not disabled gedurende de installatie (er is geen internetverbinding nodig, Windows Update wordt alleen als dienst gebruikt om de MSU's gebundeld in het LibreOffice installatieprogramma te installeren). Vanaf versie 6.2 en 6.1.5, is een ingeschakelde Windows Update niet meer verplicht op Windows 10 (tdf#122134). Het installatieprogramma probeert de update te installeren ongeacht de aanwezigheid van de update op je systeem, als noodoplossing om enkele problemen van een vorige mislukte installatie te herstellen (tdf#119910), dus Windows Update is dan verplicht ook al is de update al toegepast op je systeem.

Vanaf versie 6.3 zorgt het mislukken van de update niet meer voor het mislukken van de installatie van LibreOffice, bij het beëindigen van de service Windows Update als de installer loopt geeft dan alleen een waarschuwing, het installeren gaat verder.

Waarschuwing dat de installatie van KB2999226 is mislukt

In dit geval is het een indicatie van Windows Update dat het niet werkt, het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker dat UCRT is geïnstalleerd.

Gebruik geen registercleaners

Als het oplossen van het probleem niet lukt, dan is het gebruiken van third-party cleaner geen goed idee! Meestal geeft dat alleen maar meer fouten in het register omdat dan delen ontbreken en het voor de gebruiker meestal niet in te schatten is of een voorgestelde wijziging echt iets met het geconstateerde probleem te maken heeft.

Een installatie logbestand maken

Hopelijk geeft een logbestand dat je bij de installatie kunt laten aanmaken, een aanwijzing wat het probleem is als de melding niet duidelijk genoeg is. De aanroep voor de installatie wordt dan dit (waarbij je dan natuurlijk de bestandsnaam aanpast):

 msiexec /i "c:\downloads\LibreOffice_6.1.3_Win_x64.msi" /l*vx c:\libreoffice-install.log

Als het logbestand voor je onduidelijk is dan kun je het bestand gezipt aanbieden op Ask LibreOffice als een vraag, waarbij je de URL van het bestand opgeeft als het op een gedeeld medium staat of voeg je de zip toe aan een bug tracker onderwerp. Hopelijk kunnen anderen je helpen met het oplossen van het probleem.

Commando-regel

Hier geven we aan hoe je in Windows de commando-regel krijgt.

Windows 10

Rechtsklik op het pictogram Windows in de taakbalk.

Kies "Uitvoeren".

Voer het commando in het vak na "Openen:".

Windows 11

Rechtsklik op het pictogram Windows in de taakbalk.

Kies "Uitvoeren".

Voer het commando in het vak na "Openen:".