Faq/General/InstallerenJava

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | General
  This page is a translated version of the page Faq/General/InstallJava and the translation is 94% complete.
  Outdated translations are marked like this.
  Other languages:


  Hoe moet ik Java (JRE/JDK) installeren?

  Waarschuwing "Please install a JRE" op Windows

  Voor het uitvoeren van enkele LibreOffice functies is Java verplicht (JRE/JDK). Deze functies kun je alleen gebruiken als er een ondersteunde versie van JRE/JDK aanwezig en ingesteld is op je computer.

  Windows

  x86 of x64 architectuur?

  Kies uit 'x64' en 'x86': bij gebruik van Windows, moet je zorgen dat de architecturen van je installaties van LibreOffice en JRE overeenkomen.

  • Als het 32-bits is dan krijg je standaard de 32-bit versie aanboden (Windows (32-bit)Wikipedia logo v3.svg).

  Je kunt je de architectuur van je geïnstalleerde LibreOffice opzoeken: Help ▸ Info over LibreOffice, Achter de versie staat bij 64-bit (x64) en bij 32-bit (x86).

  Vanzelfsprekend moet je van de JRE dezelfde architectuur (32-bits,64-bits) kiezen die je van van LibreOffice hebt.

  LibreOffice kan een versie van de andere architectuur niet vinden omdat het daar niet naar zoekt. Laad vervolgens van Java (www.java.com) de goede versie, die wordt al geselecteerd (platform/architectuur). Als je een andere versie nodig hebt.

  Download links

  Om andere beschikbare downloads te vinden, bijvoorbeeld 64-bit JRE, let niet op de grote groene knop "Download Java", maar kies de onderstaande link See all Java 8 Downloads for Desktop users.

  Kies niet de grote knop, maar de link "See all Java 8 Downloads for Desktop users". (Klik op de afbeelding om het te vergroten)


  Kies daarna in de download pagina de goede versie. (Bij twijfel kun je beide versies installeren.)

  Kies de goede link, afhankelijk van je LibreOffice installatie.

  Package namen

  Naamgeving Java installer:

  • jre-8u201-windows-i586-iftw.exe of JavaSetup8u261.exe - 32-bit web-installer
  • jre-8u201-windows-i586.exe - 32-bit standalone installer
  • jre-8u201-windows-x64.exe - 64-bit standalone installer

  Your package doesn't work ?

  Weet dat de 'standard' build, met een naamgeving als JavaSetup8u341.exe, 'niet zal werken met LibreOffice. Gebruik daarom de manual download link.

  Controleren welke JRE-versie is geïnstalleerd

  JRE's worden geïnstalleerd in C:\Program Files (x86) of in C:\Program Files, afhankelijk van de architectuur. (Behalve als je dit pad bij installatie aanpast).

  Start via het Windows Start-menu met "Configure Java" het "Java Control Panel", klik op de tab "Java" en vervolgens op de knop "View" tab om de geïnstalleerde versies van Java te bekijken. Je ziet dan ook weer per versie de architectuur, waarbij opvalt dat Java voor 64-bit een architectuur x86_64 gebruikt.

  JavaControlPanel.png

  Het is mogelijk om Java zowel voor 32-bit als 64-bit gelijktijdig te installeren en te gebruiken. LibreOffice is natuurlijk lang niet de enige applicatie die Java gebruikt.

  macOS

  Vanaf macOS 10.10 is het nodig om de JDK, niet de JRE te installeren. Download links zijn te vinden door de JDK versie te kiezen op deze pagina. NB. Apple M1 is een Arm 64 architectuur. Op macOS 10.09 worden zowel JRE als JDK niet gevonden. De versies van LibreOffice op Apple App Store ondersteunen geen Java, apps aangeboden via de App Store mogen niet afhankelijk zijn van optionele functionaliteit, zoals Java.

  Java vendor ondersteuning

  Vanaf de versies 6.1.6 en 6.2.4 ondersteunt LibreOffice veel third-party JRE vendors als aanvulling op Oracle, bijvoorbeeld. Temurin en Amazon Corretto.

  Java versie

  Lees ook

  De goede JRE installeren