Faq/Writer/PDF Hybride

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | Writer
  This page is a translated version of the page Faq/Writer/PDF Hybrid and the translation is 100% complete.

  Dit topic is ook te bekijken via Youtube:

  Accepteer a.u.b. deze video. U krijgt door het accepteren meer inhoud van YouTube, een service die aangeboden wordt door een externe derde partij.

  YouTube privacybeleid


  Wat is een hybride PDF-bestand?

  Dat is een PDF-bestand dat door elke PDF-reader gelezen kan worden, maar ook de bronbestanden van het bestand bevat (dat kunnen bestanden van Writer, Calc en Impress zijn). Het grote voordeel van een hybride PDF is, dat het ook zonder problemen bekeken kan worden door lezers die zelf niet LibreOffice gebruiken.

  Met LibreOffice Draw kun je PDF-bestanden bekijken en bewerken, maar je hebt dan veel minder functionaliteit dan als je op de bronbestanden werkt en later er weer een PDF van maakt.[1]

  Een hybride PDF aanmaken

  1. maak of open een document van welk type dan ook in LibreOffice
  2. Bestand ▸ Exporteren als PDF, in enkele componenten met een tussenstap Exporteren als.
   capture of export pdf file dialog
   Hybride PDF aanmaken
  3. vink de optie Hybrid PDF (ingebed ODT-bestand) aan
  4. je kunt ook de andere opties zoals die voor compressie gebruiken, kijk na het aanmaken hoe groot het bestand geworden is, vooral als je grote afbeeldingen hebt ingevoegd
  5. Klik op de knop Exporteren

  De net aangemaakte PDF kan door elk programma dat een PDF kan lezen worden gelezen. In LibreOffice kan het ook worden bewerkt met gebruik van drag-and-drop.

  Als je later nog een PDF aanmaakt, controleer dan of het vinkje nog aangevinkt is, anders zou je dan weer een hybride PDF aanmaken.

  Het aanmaken van een hybride PDF programmeren

  Via een macro een hybride PDF aanmaken.

  Credits

  Voetnoot

  Cc-by new white.svgCc-sa white.svg

  This work is licensed under the Attribution Share-Alike 3.0 Unported License

  1. Deze functionaliteit wordt standaard geïnstalleerd vanaf versie 4. Als je een oudere versie hebt dan kun je wel handmatig een filter installeren om deze functie te gebruiken (Ubuntu: aanvinken libreoffice-pdfimport), maar dan is het wel tijd voor een update van LibreOffice zelf.