Primerjava funkcionalnosti: LibreOffice - Microsoft Office

From The Document Foundation Wiki
Jump to: navigation, search

Uvod

Ta stran primerja funkcionalnosti LibreOffice 6.2.5 (prenos) in Microsoft Office 2019 / 365. Razločuje med večjimi in manjšimi razlikami in vključuje opombe o razširitvah LibreOffice. Primerjava poudarja razlike in torej ne prikazuje funkcionalnosti, ki so prisotne v obeh pisarniških paketih.

Im-jabber.svg

Tabela primerjave funkcionalnosti se ves čas posodablja in je delo v nastajanju.
Gre za zbir zapiskov uporabnikov in torej ni uradni dokument The Document Foundation.
Vabljeni ste, da izboljšate to stran. Zadnja posodobitev te tabele: 20.02.2019

Splošni pisarniški paket: LibreOffice vs. Microsoft Office

Večje razlike funkcionalnosti LibreOffice 6.2 MS Office 2019
Dosegljivost na več platformah (namizje) Windows, macOS, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD in Haiku (temelji na isti kodi). Windows in macOS Različici za Windows in macOS imata nekaj težav z združljivostjo zapisov, malce različnim naborom funkcionalnosti in razlikah v uporabniškem vmesniku; različica macOS ne vključuje programa za zbirke podatkov MS Access, ne vključuje MS Publisher, poleg tega ji manjka nekaj drugih funkcionalnosti (glejte spodaj).

Razlike/neskladja funkcionalnosti v prodajnih različicah »MS Office 2019« in najemni »Office 365«: nekatere funkcionalnosti so vključene le v najemni različici (novo dodane funkcionalnosti se tudi lahko razlikujejo med sistemi macOS in MS Windows), kar vodi v nekonsistentnost nabora funkcionalnosti (glejte spodaj).

Podprte različice MS Windows Windows 7 SP1, 8, 8.1, 10, Server 2008, Server 2012, Server 2016 ([1]). Različice do izdaje LibreOffice 5.4 še vedno podpirajo tudi Windows XP SP3 in Vista. Prodajna različica MS Office 2019: Windows 10, Server 2019. MS Office 365 najemna različica: Windows 7 SP1, 8.1, 10, Server 2008 R2, Server 2012, Server 2016 ([2]).
Podprte različice macOS 10.9+ (Mavericks) (sistemske zahteve) Prodajna različica MacOS: 10.12+ (Sierra). Najemna različica MacOS Office 365: 10.11+ (El Capitan) ([3])
Prenosna različica, ki deluje na prenosnih diskih USB (brez nameščanja) Da (prenos) Ne
Odprta koda Da, objavljeno pod dovoljenjem MPLv2 in drugimi. Ne, lastniška in zaprta koda
Polna integracija vseh pisarniških komponent Podprto. Iz vsake komponente pisarniškega paketa lahko odprete in ustvarite datoteke druge komponente. Osrednje Začetno središče z dostopom do modulov paketa ter nedavno uporabljenimi datotekami in predlogami. Ni podprto
Na voljo brezplačno Da (prenos, donirajte) Ne, lastniško programje za nakup ali najem. Ko se zaključi naročnina na najemno različio, programi vstopijo v način samo za branje (ogledovanje in tiskanje) in novih dokumentov ni mogoče ustvarjati več. Nakupna različica je trajna licenca. Na voljo je 30-dnevna poskusna različica za najemno različico (ne pa tudi za nakupno različico).
Možnost razširitev Kompleksen ekosistem razširitev (prek 370 na extensions.libreoffice.org in prek 800 na extensions.openoffice.org) (vključno s samodejnimi posodobitvami). Delno, ni centraliziranega sistema razširitev za dodatke in makre. Trgovina Office Apps za Office 2016. [4] Office Apps niso podprti na sistemih macOS.
Lokalizacija 112 jezikov (podroben seznam jezikov, podprtih v LibreOffice) 91 jezikov v različici Windows, 27 jezikov v različici macOS, kjer ni slovenske (prikazni jezik za (nekatere) pisarniške programe) [5], [6]
Podpora jezikov z desne na levo⁠Wikipedia logo v3.svg (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav Izčrpna podpora, ki temelji na knjižnici upodabljanja besedila HarfBuzz Podprto na sistemih Windows, mobilnih in spletnih različicah. Težave s pisavami LTR (navpično) na sistemih Windows [7]. Omejena podpora na sistemih macOS ([8]).
Dodatna orodja za pisanje Razširjena podpora (slovarji za preverjanje črkovanja, vzorci za deljenje besed, slovarji sopomenk, specializirani slovarji kot razširitve ([9], [10], [11])). Podroben seznam pripomočkov za pisanje v LibreOffice za več kot 150 jezikov. Bolj omejeno, "orodja preverjanja" za 92 jezikov v različici za Windows, 58 v različici za macOS. [12],[13]
Podpora za kompleksne jezike in posebne pametne funkcionalnosti pisav (ligature, resnično majhne velike črke, števke starega kova, proporcionalne ali enakomerno razmaknjene števke, razmik začetnic, resnično nadpisano/podpisano) Omejena podpora: uporablja tehnologijo pisav SIL Graphite in polno podpira dodatne funkcionalnosti OpenType (uporablja skladnjo, brez up. vmesnika: tdf#58941, ni medoperabilna). Ni podpore za dodatne možnosti OpenType v OOXML; standard ODF 1.2 ne ponuja podpore dodatnih funkcij OpenType (podpora je načrtovana za ODF 1.3 že od leta 2010). Omejena prek OpenType, ki podpira ligature, slogovne nabore, možnosti razmika med števkami, številske oblike, kontekstualne alternative. Podpora za dodatne funkcije OpenType v OOXML.
Podpora variaciji pisav Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF (tdf#108497). Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF ([14])
Enostaven dostop do vektorskih izrezkov Podprto prek galerije LO (razširitve izrezkov ([15] ali [16])). Razširitev za integriranje izrezkov iz OpenClipart.org Izbor je bolj omejen. Funkcija za vključevanje izbora "ikon" ("Ikone" niso podprte v prodajni različici MS Office 2016 in niso podprte v izdaji za macOS).
Jeziki za skriptanje makrov Več jezikov, podprt širok nabor programskih jezikov (LibreOffice Basic, JavaScript, BeanShell in Python). Uvoz in izvoz makrov VBA (Visual Basic for Applications), glejte ([17] (v angl.) in opombe ob izdaji). En sam jezik, podpora za VBA (Visual Basic for Applications). Posredno tudi Visual Basic in Visual C# z uporabo automatizacije.
Podpora protokola CMIS za dostop do sistemov za upravljanje dokumentov Podpora za Alfresco, Google GDrive, Nuxeo, MS SharePoint, MS OneDrive, IBM FileNet Lotus Live Files, Lotus Quickr Domino, OpenDataSpace in OpenText ELS (tdf#62437). Vgrajena podpora le za MS SharePoint in MS OneDrive
Podpora ISO-standardiziranega zapisa OpenDocument Format (ODF)⁠Wikipedia logo v3.svg Napredna podpora, ODF v1.2 razširjeni Omejena podpora v različici MS Windows in na spletu, ODF v1.2. Podpora ODF na različici za macOS in mobilnih različicah (Android, iOS, Windows 10 Mobile) je omejena in potrebuje spletno storitev pretvorbe vrste datotek. [18] [19] [20]
Razširjene možnosti izvoza PDF Podprtih je več možnosti (dodatne možnosti: označeni PDF, protokol časovnega žigosanja⁠Wikipedia logo v3.svg, podrobne nastavitve slik, HybridPDF, vodni žigi, učinki prehoda, razširjene možnosti varnosti in pravic, PDF-obrazci, nastavitve začetnega pogleda, razširjeno ravnanje z URL-ji, digitalni podpisi, podpisi PDF skladno s standardom PAdES⁠Wikipedia logo v3.svg). Delno; visoka ali nizka kakovost PDF, strani in oznake za tiskanje v programih Access, Word, Excel in PowerPoint [21]; ločljivost slik in nenatisljivi podatki v programu Publisher.
Klasifikacija varnosti dokumentov Podprta klasifikacija dokumentov v programih Writer, Calc in Impress po standardih TSCP (tudi z več politikami). Glejte: [22] in [23]. Sistem klasifikacije dokumentov ni vgrajen, podprto je le upravljanje s pravicami IRM (Information Rights Management)
Uvoz vektorske grafike SVG (.svg, .svgz) Podprto Datoteke .svg so podprte v najemni različici Windows, niso pa podprte v prodajni različici MS Office 2016 niti v različici za sisteme macOS.
Vstavi PDF v dokumente kot sliko Podprto ([24]) Ni podprto
Izdelava HybridPDF (datoteka ODF vdelana v PDF za možnost polnega urejanja) Podprto Ni podprto
Uvoz iz programja za rastrsko grafiko: Adobe Photoshop (.psd) Podprto Ni podprto
Uvoz iz programja za vektorsko grafiko / namizno založništvo: CorelDraw (v1-X7), Corel Presentation Exchange, Adobe/Macromedia Freehand (v3-11), Adobe PageMaker, Zoner/Callisto Draw (.zmf), QuarkXPress 3.1 do 4.1. Podprto Ni podprto
Uvoz datotek MS Visio Podprto (Visio 2000-2013) Ni podprto (le prek MS Visio, ki ni del MS Office)
Uvoz zvokovnih in video zapisov FLAC Audio flac, Flash Video (flv), Matroska Media (mkv), OGG Audio, Ogg Video, Quicktime Video, WebM Video, Real Audio (.ra), Real Media (.rm), Digital Video (.dv), Audio Codec (.ac3) in Ogg Opus (.opus). Podprto Ni podprto
Program za risanje LibreOffice Draw Ne
Program za e-pošto in PIM Ni del LibreOffice, na voljo so alternative, kot je Mozilla Thunderbird. Primerjavo si oglejte na tem wikiju: Mozilla Thunderbird vs. Microsoft Outlook.

Čarovnik za spajanje datotek odpošlje e-sporočila neposredno iz LibreOffice brez programa za e-pošto. V celem paketu LibreOffice dostop do adresarjev prek modula Base.

MS Outlook
Integrirano razvojno okolje (IDE) Integrirano razvojno okolje BASIC (IDE) nima: 1. Orodja refaktorizacije (preimenovanje vpliva na odvisnosti/metodo izluščenja/vmesnik izluščenja itn.) (tdf#92251, tdf#94524, tdf#94526, tdf#94527, tdf#94528, tdf#94529, tdf#94530); 2. Intellisense (ali katera koli druga funkcija dopolnjevanja kode), kot je samodejno dopolnjevanje kode in prikazovanje lastnosti in metod predmeta (tdf#66185); 3. preverjanje napak (IDE dejansko pozna svoje simbole). Podprto z Visual Basic for Applications in/ali dodatnim nakupom Office Developer Tools for Visual Studio (samo za okolje Windows). Izdaja za macOS podpira le poenostavljen urejevalnik za Visual Basic.
Uvoz in izvoz datotek Microsoft OOXML Dobra podpora datotek OOXML iz realnega okolja (npr. .xlsx, .docx, .pptx) in standardiziranih (prehodnih) datotek OOXML, kot tudi uvoz OOXML-striktnih datotek. Napredna podpora prehodnih (privzeto) in striktnih datotek OOXML
Uvoz PDF Delno, v Draw in Writer z omejitvijo, da je besedilo uvoženo glede po vrsticah (tdf#32249). Podprto, v MS Word.
Različice pisarniškega paketa za mobilne operacijske sisteme (pametni telefoni, tablice) Ports for Android, iOS and Ubuntu Touch in development: LibreOffice Viewer for Android is available. The Android viewer also contains basic and experimental editing features, more information: Android LibreOffice editor, wiki page for Android port development and [25], [26], [27],[28]. The Document Viewer of Ubuntu Touch is powered by LibreOfficeKit and therefore supports viewing most file types supported by LibreOffice. A version for iOS is in development for a long time with further plans to support iOS. LibreOffice Light za iOS je v razvoju. Mobile versions for smartphones and tablets with Android and iOS with restricted features set, for 'Windows 10 Mobile' smartphones with heavily restricted feature set. Professional users as well as users on tablets >10.1 inch are required to have an eligible Office 365 subscription at a monthly fee. Private users are allowed to view and print documents without registration private users, basic editing functionality requires registration. More comprehensive features require an eligible Office 365 subscription at a monthly fee.
Spletna/oblačna različica pisarniškega paketa Libreoffice/Collabora Online: version 2.0 released with full document support and rendering fidelity, reduced editing functionality, basic collaborative editing. [29], [30], [31], [32]. Glejte tudi: razvoj LibreOffice Online (v angl.). Spletne aplikacije Office, z omejeno funkcionalnostjo. ([33])
Integracija spletnega pisarniškega paketa v programje za sodelovanje / sisteme za ravnanje z vsebinami (tretjih strani) Integration of LibreOffice Online in OwnCloud and Nextcloud, Kolab,Pydio, Seafile,IceWarp, AG-I Solutions, Alinto, VNCLagoon. Integracija MS Office Online Server v MS SharePoint
Dostopnost spletnega pisarniškega paketa v spletnih storitvah (tretjih strani) Variety of available service providers: UrBerri, eqipe, New Access, Arawa, Artistanbul, TransfertPro MS OneDrive
Hkratno sourejanje Podprto. Hkratno sourejanje v spletni različici LibreOffice (Writer, Calc in Impress). Ni na voljo v namizni različici (tdf#73831), glejte razvojne dokumente: Hkratno sourejanje in Sledenje spremembam. Glejte tudi projekt GSOC 2016: Saving ODF XML of Change-tracking as a Sequence of Pre-defined Changes. Podprto v spletnih različicah programov MS Word, MS Excel in MS Powerpoint. Delna podpora v namiznih programih prek OneDrive in MS Sharepoint. Podpora v namiznih programih se razlikuje: "Tipkanje v realnem času"/"Soavtorstvo" v programih MS Word, MS Excel in MS Powerpoint (ni podprto v MS Powerpoint in v MS Excel v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprto v različici za macOS. Prodajna različica MS Powerpoint 2016 omogoča sourejanje (sinhronizacija po shranjevanju datoteke). Poenostavljena "skupna raba" pisarniških dokumentov v programih MS Word, Excel, Powerpoint prek OneDrive, OneDrive for Business ali SharePoint. Če so datoteke shranjene na OneDrive, OneDrive for Business ali SharePoint Online Excel 2016 PowerPoint 2016 Excel 2016 za Mac podpirajo samodejno shranjevanje, ki samodejno shrani vsakih nekaj sekund (ni na voljo v prodajni različici MS Office 2016).
Pristop k uporabniškemu vmesniku Visoko prilagodljivi koncept uporabniškega vmesnika "MUFFIN" ([34]): klasični uporabniški vmesnik z več orodnimi vrsticami ali enojno orodno vrstico s stransko vrstico. V poskusnem načinu je na voljo koncept "zloženke" ([35]), z različicami "Skupine iz konteksta", "Enojna iz konteksta", "V zavihkih", "Polna vrstica s skupinami", "Strnjena vrstica s skupinami" in "Strnjena vrstica v zavihkih". Prilagajanje je možno: na voljo je več tem za ikone, kot tudi teme Firefox. Uporabniški vmesnik s trakom; barvne teme
Izboljšan uporabniški vmesnik za rabo na napravah z zasloni na dotik na namiznih operacijskih sistemih Ni podprto (tdf#102015) Rahlo prilagojen uporabniški vmesnik za naprave z zaslonom na dotik, vendar brez temeljite predelave
S tipkovnico voden menijski sistem (funkcija iskanja za boljše iskanje funkcionalnosti v pisarniškem paketu) Ni podprto. Le prek sistema pomoči. Na Ubuntu Unity podpora za sistem Head-Up-Display (HUD) (tdf#91874). Podprto, iskalna vrstica Tell Me.
Integracija neposrednega sporočanja (IM), pogovorov, videa ali skupne rabe zaslona Ni podprto. Integracija Skype (samo v različici Windows, ne tudi na macOS).
Vstavljanje in urejanje modelov 3D Ni podprto (predhodna podpora v programu Impress za glTF (.dae/.kmz) 3D-modele odstranjena v različici 6.0). Podprto v programih Powerpoint, Word, Excel (ni na voljo v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprto v izdaji za macOS).
Podpora barvnih pisav Ni podprto Podprto [36]
Manjše razlike v funkcionalnostih LibreOffice 6.0 MS Office 2016
Uvoz grafičnih zapisov DXF, MET, PBM, PCD, PCX, PGM, PPM, PPM, RAS, SGF, SVM, TGA, XBM, XPM Podprto Ni podprto
Uvoz opuščenih klasičnih zapisov vektorske in bitne grafike za macOS: BeagleWorks, ClarisWorks, GreatWorks, MacPaint, MacWorks, SuperPaint, MacDraw, MacDraw II, RagTime for Mac 2-3, ClarisDraw, MacDraft Podprto Ni podprto
Uvoz dodatnih zapisov videa in zvoka: CD Audio, Vivo Video. Podprto Ni podprto
Funkcije risanja: konci puščic Občutno širši izbor, vključno z notacijo Crowovih čevljev Manj podprti konci puščic
Čarovnik za pretvorbo dokumentov Podprto Ni podprto
Čarovnik za pretvorbo valut v evro Podprto Ni podprto
Strokovne nastavitve za dostop do širokega nabora nastavitev iz uporabniškega vmesnika Podprto Ni podprto
Podpora za več zapisov barvnih palet: Gimp (.gpl), Adobe Swatch Exchange (.ase), LibreOffice/Apache OpenOffice (.soc) Podprto (opomba: tdf#92354) Ni podprto
Uvoz formule MathML iz odložišča Podprto Ni podprto
Uvoz binarnih vrst datotek StarOffice .sdc, .sda and .sdw Osnovna podpora Ni podprto
Digitalni podpisi / vrstica podpisov Več podpisov, vključno s podpisi OOXML. Krožna pot z MS Office je problematična (tdf#58442, tdf#58476). Uvoz/izvoz podpisov PDF. Podpora standardnih XAdES⁠Wikipedia logo v3.svg (XML Advanced Electronic Signatures) in OpenPGP ključev. Dodatna podpora za ključe OpenPGP (na sistemih Linux) in ključe ECDSA (na sistemih Linux in macOS). Dodatna (poskusna) podpora za šifriranje dokumentov na osnovi OpenPGP. Podprto
Razdelan seznam nedavnih datotek in map Delno podprto (tdf#61174, tdf#60743). Možno je počistiti seznam nedavnih dokumentov. Selektivno brisanje nedavnih dokumentov (v Začetnem središču) Podprto (možnost dodločitve nedavnih datotek kot stalnih)
Barve po meri v urejevalniku formul Nabor 16 barv (tdf#40436) Podprto
Odvisnost od programja tretjih strani Izvajalno okolje Java (JRE) mora biti nameščeno za določene - a ne vse - funkcionalnosti paketa. Java je predvsem potrebna za delovanje modula Base oz. vgrajene zbirke podatkov (tdf#34809). Ni potrebno
Tipke za bližnjice za posebne latinične znake Ni podprto (tdf#71176), obstaja rešitev z uporabo pretvorbe Unicode, glejte Unicode character input with Alt+X (v angl.) Omejena podpora
Vstavljanje zvoka / videa iz spletnih virov Ni podprto (tdf#42246) (rešitev: prenesite spletni video in ga vdelajte v predstavitev, vklj. z videi Flash) Podprto v različici Windows ([37]). Ni podprto na sistemih macOS.
Hitri dostop do e-poštnih priponk Ni podprto Podprto, Funkcija "Deljeno z menoj" v programih Powerpoint, Excel in Word.
Pretok pisarniških programov/paketa na zahtevo Ni podprto (možno prek storitev tretjih oseb) Podprto ([38])
Risbe / oznake s črnilom (npr. na napravah na dotik ali s pisalom) Ni podprto, (tdf#35092) (le podpora za uvoz obstoječih ink annotations iz datotek vrste MS Word) Podprto, več pisal, poudarjalnikov, barv in barvnih učinkov ter svinčnikov za risanje/označevanje/poudarjanje. Funkcija Ink replay (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 niti v različici macOS)
Prepoznava likov iz risb Ni podprto (tdf#103424) Yes (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 niti v različici macOS)
Živi predogled pri oblikovanju Ni podprto (tdf#37048) Podprto
Vstavljanje zaslonske slike iz programov Ni podprto Podprto
Uvoz grafičnih zapisov: MEZ, EMZ, WMZ, PCZ Ni podprto (tdf#103954) Podprto
Izvoz v zapis XPS⁠Wikipedia logo v3.svg Ni podprto Podprto
Podpora za Touch Bar na računalnikih Apple MacBook Pro Ni podprto (tdf#105803) Podprto (samo macOS)

Urejevalnika besedila: LibreOffice Writer vs. Microsoft Word

Večje razlike v funkcionalnosti LO Writer 5.3 MS Word 2016
Ravnanje z napisi za grafiko ali polja slik Stabilna postavitev Težave s postavitvijo
Slogi (slogi strani, slogi okvirov, slogi seznamov) Podprto Ni podprto
Nadpisovanje besedila Podprto Ne, vendar obstaja zapletena nadomestna pot
Glavni dokumenti za daljša besedila Glavni dokumenti in njihove predloge so podprte Podprto, a opuščeno, saj povzroča okvaro datotek
Čarovnik za vizitke Podprto (1) Ni podprto
Samodopolnjevanje že poprej uporabljenih besed v besedilu Podprto (dopolnjevanje besed v dokumentih z besedilom) Ni podprto
Ustvarjanje dokumentov XForms Podprto Ni podprto
Matematični izračuni v tabelah Kompleksni izračuni Le osnovna aritmetika
Uvoz in izvoz DocBook Podprto Ni podprto
Izvoz v zapisu MediaWiki (Wikipedia) Podprto Ni podprto
Izvoz v XHTML Podprto Ni podprto
Izvozi dokument kot sliko/e Podprto, zapisi slik: .jpg, .png Ni podprto
Uvoz dokumentov Apple Pages Podprto za Pages v1-4 Ni podprto
Delo z velikimi dokumenti Stabilna postavitev Nekaj težav s postavitvijo [39]
Extended label creation features a Podprto (generic database access, synchronise content) Delno
Okviri DTP-like features like text in multiple columns and text-wrap around graphics Koncept "vodoravni okviri" je bolj omejen
Neposredna kazalka (omogoča vnos besedila kjerkoli na strani) Podprto Podprto, pod imenom Klikni in tipkaj (napredna možnost)
Slogi tabel Podprto (1) (tdf#34391). Podprto
Izvoz komentarjev v PDF Export of comments according to PDF specification (via "File" > "Export as PDF"). PDF export of comments: inside the margin, at end of page, at end of document (activation complicated, only via: "Tools" > "Options" > "LibreOffice Writer" > "Print" (tdf#77650)) Export only as comments inside margin
Preverjanje slovnice Out of the box only 4 languages (English, Russian, Hungarian and Brazilian Portuguese)

extensions: e.g. Languagetool for 28 languages plus 10 language variants (ravni podpore jezikov se razlikujejo), Grammalecte for French, CoGroo for Brazilian Portuguese

21 languages (plus 1 language variant) were supported in MS Office 2013 with additional costs); no information on supported languages in MS Office 2016. Grammar check on macOS version limited to few languages.
Nabori slogov (za sloge odstavkov) Različno. Predloge ponujajo to funkcionalnost, a so zapletenejše za uporabo. Priročna razširitev: Menjalnik predlog (tdf#45176 tdf#90497). Podprto ("teme dokumentov")
Navpična poravnava (vrh/sredina/dno) vsebine strani Ni podprto (tdf#36117), workarounds prek okvira/tabele Podprto
Slogi in dodatni učinki slik Ni podprto (tdf#59906), vendar se učinki ohranijo ob uvozu in izvozu. Podprto
View changes in the right margin in "track changes" mode Ni podprto (tdf#34355) Podprto
Diagonalne obrobe v tabelah Ni podprto (tdf#51665) Podprto
Razširjeni bralni način dokumentov Ni podprto (tdf#55168) Podprto
Strni in razgrni dele dokumenta Ni podprto (tdf#47746) Podprto
Hkratno sourejanje dokumenta več avtorjev Ni podprto, in development Podprto (prek OneDrive oz. Sharepoint)
Neposredno sporočanje med sodelovanjem na dokumentu Ni podprto Podprto ([40])
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Writer 5.3 MS Word 2016
Zaščita celic v tabelah (omogoča boljše ustvarjanje obrazcev) Podprto Ni podprto
Odpiranje datotek .doc z napakami Boljši način obnove[41],[42] Pogosteje zavrne odpiranje takšnih datotek
Čarovnik za ustvarjanje poosebljenih predlog za pisma Podprto Ni podprto
Uvoz in izvoz besedil v zapisu Unified Office Format Podprto Ni podprto
Uvoz in izvoz dokumentov AportisDoc (Palm), PocketWord Podprto (potrebuje nameščeno Javo) [43] Ni podprto
Uvoz datotek AbiWord Podprto Ni podprto
Import of eBook formats: FictionBook 2.0, BroadBand, Plucker (Palm), eReader (Palm), zTXT (Palm), TealDoc (Palm), PalmDoc (Palm) Podprto Ni podprto
Import of legacy macOS word processing documents: MS Word for Mac (1-5.1), MS Works for Mac (1-4), ClarisWorks/AppleWorks, Write Now, MacWriteII/MacWritePro, DOCMaker 4, FullWrite Professional, HanMac Word-K/J, LightWayText for Mac 4.5, Mariner Write Mac Classic 1.6-3.5, MindWrite Document, Nisus Writer Mac Classic 3.4-6.5, TeachText/SimpleText 1, Tex-Edit 2, WriterPlus, Z-Write 1.3, eDOC 2, Acta Mac Classic, BeagleWorks/WordPerfect Works 1, GreatWorks, MacDoc 1, MoreMac 2-3, RagTime for Mac 2-3 Podprto Ni podprto
Import of DOS/Windows legacy word processing documents: Microsoft Word for DOS, Microsoft WinWord 5, Microsoft Word 6.0 / 95, Microsoft Write, Hangul WP97 and Text 602 (T602), Lotus WordPro Podprto Ni podprto
Interpreter in orodna vrstica za programski jezik Logo podprto Ni podprto
Oblikovanje besedila vseh komentarjev v dokumentu Podprto Ni podprto
Pogojno besedilo Podprto ([44], [45](PDF) [46]) Delno podprto ([47], [48])
Samodejna zamenjava emojijev supported. Additional toolbar control to insert Emojis (experimental: tdf#100100) Ročna izdelava nadomestnih seznamov
Število stolpcev na tabelo v dokumentu Neomejeno število stolpcev Omejeno na 63 stolpcev
Največja velikost strani 300cm x 300cm 55.87cm x 55.87cm
Bibliographic features Basic inbuilt support. Excellent free extensions: e.g. Zotero, Bibus, JabRef as well as proprietary extensions. Inbuilt support. Excellent free extensions: e.g. Zotero as well as proprietary extensions.
Sukanje slik Rotation supported only for 90° increments (tdf#73797). Rotation of SVG vector graphics not supported (tdf#73796), alternative extensions WriterRotationTool or Easy Image Editor. Podprto
Advanced find & replace / Special characters Delno podprto (tdf#38261). See List of Regular Expressions. Extension: Alternative dialog Find & Replace for Writer Podprto
Complex Outline numbering / Multilevel list Different numerically equivalent format not supported (tdf#35217) Podprto
Privzete tipke za bližnjice Less default shortcuts ([49]) More default shortcuts ([50])
Complex/rich text formatting in comments (e.g. bullet points, text color, images, tables) Ni podprto. Some formatting features are supported, e.g. font type, font size, bold, italics, underline, text alignment (align, centered, justified). (tdf#81458) Podprto
Prevajanje dokumenta/besedila Ni podprto (tdf#34058), na voljo je brezplačna razširitev: TradutorLibreText. Podprto ([51])
Okrasni robovi strani Ni podprto (tdf#39270) Podprto
Dodajanje vodnih žigov stranem Ni podprto, workaround exists. Watermark option in PDF export. Podprto
Horizontal split view of the same document Ni podprto (tdf#31481), workaround: Windows > New Window to clone document window. Podprto
Orisni pogled Ni podprto (tdf#38262), workaround: Navigator > Content View to drag and promote/demote headings Podprto
Pogled osnutka Ni podprto (tdf#39080) Podprto
Prenos na strežnike blogov Ni podprto, na voljo je razširitev: Sun Weblog Publisher. Podprto (Sharepoint Blog, Wordpress, Blogger, Windows Live Spaces, Community Server, TypePad, MetaWebLog API)
Digitalno pero / geste Ni podprto Podprto [52] (ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2016 niti v izdaji macOS).

Elektronski preglednici: LibreOffice Calc vs. Microsoft Excel

Major Feature Differences LO Calc 5.3 MS Excel 2016
Spreadsheet functions (for details see Functions comparison of LibreOffice Calc and Excel) 500 functions (24 functions unique to Calc) 468 functions (14 functions unique to Excel)

Functions not supported in MS Office 2016 sales version and not supported in macOS version: IFS, MAXIFS, MINIFS, SWITCH.

Functions not supported in MS Office 2016 sales version: CONCAT, TEXTJOIN

Unique Spreadsheet functions CURRENT, DDE, MONTHS, OPT_BARRIER, OPT_PROB_HIT, OPT_PROB_INMONEY, OPT_TOUCH, STYLE, EASTERSUNDAY, YEARS, DAYSINMONTH, DAYSINYEAR, GOALSEEK, ISLEAPYEAR, MULTIPLE.OPERATIONS, MULTIRANGE, MVALUE, NEG, ROT13, WEEKS, WEEKSINYEAR, FORECAST.ETS.MULT, FORECAST.ETS.PI.MULT, FORECAST.ETS.STAT.MULT, RAWSUBTRACT (tdf#71459). Unique on certain platforms: CONCAT, IFS, MAXIFS, MINIFS, SWITCH, TEXTJOIN (tdf#97831) CUBEKPIMEMBER, CUBEMEMBER, CUBEMEMBERPROPERTY, CUBERANKEDMEMBER, CUBESET, CUBESETCOUNT, CUBEVALUE, RTD, DBCS, CALL, REGISTER.ID, SQL.REQUEST, PHONETIC, YEN.
Primerjava dveh datotek preglednic Podprto Ni podprto
Slogi strani (poleg slogov celice) Podprto Ni podprto
Deljenje besed v besedilu v celicah Podprto Ni podprto
Samodejno preverjanje črkovanja / Spelling as you type Podprto Ni podprto ([53])
Izvoz v XHTML Podprto Ni podprto
Izvoz posameznega grafikona kot slike (npr. jpg, png, svg, pdf) Podprto Ni podprto
Standard OpenFormula V veliki meri podprto Delno podprto
Največje število vrstic na delovni list 1.048.576 1.048.576 (65.536 v združljivostnem načinu)
Uvoz preglednic Apple iWorks Numbers Osnovna podpora (Numbers različice 1 (2008) in 2 (2009)), glejte tudi this comparison Ni podprto
Največje število stolpcev na delovni list 1.024 (tdf#50916) 16.384 (256 v združljivostnem načinu)
Slogi tabel Pogled ▸ Orodne vrstice ▸ Orodja ▸ Izberi teme, kot tudi Oblika ▸ Samooblikovanje ponujata del te funkcionalnosti. (tdf#77569, tdf#44762,tdf#44763) Podprto
Snemanje makrov Omejena podpora [54] Podprto
Statistical / Analysis toolkit Built-in Data Statistics Wizard with additional features: Chi2-test, Logarithmic regression, Power regression Add-on, not activated by default. Additional features: Fourier analysis, Histogram, Random number generation, Rank and percentiles, and some more detailed options.
Slogi grafikonov Ni podprto (tdf#62925, tdf#62540, tdf#39097) Izbor nekaterih prednastavljenih slogov in postavitev grafikonov
Funkcionalnosti Power Pivot⁠Wikipedia logo v3.svg Ni podprto Podprto
Additional chart types: Waterfall, Histogram, Pareto, Box & Whisker (Box plot), Treemap (Mosaic), Sunburst, Funnel Ni podprto (tdf#74665, tdf#81530,tdf#70361,tdf#72992, tdf#97832) Podprto (not supported in macOS version). (Funnel chart is not supported in MS Office 2016 sales version and not supported in macOS version)
Vstavi grafiko v glavo ali nogo preglednice Ni podprto (tdf#74146) Podprto
Interaktivni diagrami / PivotChart Ni podprto, a PivotCharts so v razvoju za LibreOffice 5.4 ([55]). Podprto
Relationships between tables, based on matching data in each table Ni podprto (work around: raba funkcije VLOOKUP) Podprto ([56])
Integration of external data sources Ni podprto Queries and data sources via "Power Query" and "Power BI" [57]
Forecasting data to predict future trends Podprto. Extended set of forecast functions (based on exponential smoothing algorithm) Podprto. Forecast functions and forecast charts (based on exponential smoothing algorithm) (not supported in macOS version)
Uvoz zbirk podatkov MS Access Prek datoteke ODB, povezane z zbirko podatkov (potrebuje nameščen MS Access na sistemu) Podprto
Večjedrna obdelava / večnitenje Ni podprto [58] v jedru Calc, izjema je nitenje OpenCL/GPU.[59],[60]. Večnitenje je v razvoju [61]. Starting in Excel 2010, the following features use multi-core processors: saving a file, opening a file, refreshing a PivotTable (for external data sources, except OLAP and SharePoint), sorting a cell table, sorting a PivotTable, and auto-sizing a column.

For operations that involve reading and loading or writing data, such as opening a file, saving a file or refreshing data, splitting the operation into two processes increases performance speed. The first process gets the data, and the second process loads the data into the appropriate structure in memory or writes the data to a file. In this way, as soon as the first process beings reading a portion of data, the second process can immediately start loading or writing that data, while the first process continues to read the next portion of data. Previously, the first process had to finish reading all the data in a certain section before the second process could load that section of the data into memory or write the data to a file. ([62], [63])

Export generic XML Ni podprto Podprto
Minor Feature Differences LO Calc 5.3 MS Excel 2016
Prilagodljiv izvoz CSV Podprto ([64], [65]) Ni podprto
Advanced find & replace / regular expressions / special characters Podprto (List of Regular Expressions) Ni podprto
View clone of spreadsheet in new window Independent window Cannot be moved outside the application window
Median in PivotTable Supported tdf#61700 Not supported [66]
Chart type Stepped lines for XY (Scatter) graphs Podprto Ni podprto
Use English function names Possibility to switch between function names in local language and English Ni podprto
Import & Export Unified Office Format spreadsheet Podprto Ni podprto
Import of DOS/Windows legacy spreadsheet formats: Lotus 1-2-3, Quattro Pro (v1-5.5 DOS; v6.0 Windows), Microsoft Works spreadsheet Podprto Ni podprto
Import of Classic macOS legacy spreadsheet formats: BeagleWorks, ClarisWorks, Claris Resolve, GreatWorks, MacWorks, Wingz Podprto Ni podprto
Uvoz in izvoz zapisa Export Pocket Excel Podprto (potrebna je namestitev Java) [67] Ni podprto
Ability to rotate entire chart Podprto Ni podprto
Izvoz PDF komentarjev Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ni podprto
Property mapping functionality for charts (conditional chart colors/borders) Podprto Ni podprto (na voljo je le: Inverting colors for negative values)
Uvoz iz datotek Gnumeric Podprto (ni na voljo v okolju Windows, glejte tdf#94834) Ni podprto
Izvoz delovnega lista/tabele kot slike .png Podprto Ni podprto
Formatting of cells More detailed: Number formats: more flexible use of "Format Code" for custom adjustments, leading zeroes, language setting, percentages without percentage sign, thousands separator for percentages; Font: overligning of text, relief (embossed, engraved), outline, shadow, underline of individual words, spacing settings, kerning; Borders: shadow, spacing to contents; Protection: hide cells when printing. Less features
Additional cell format types: Number format "Boolean value"; Engineering notation. Easy work around for missing US zip code and US phone number formats. Partial, engineering notation via custom formats.
Conditional formatting: icon sets 2 additional smilies icon sets. No reverse icon order (tdf#61313). Customization of icon sets, e.g. reverse icon order.
Napredno iskanje in zamenjava / oblika celice Delno podprto (podprti slog, oblika celice ni podprta) Podprto
Formule s celotnimi stolpci ali vrsticami Delno podprto (tdf#34094, tdf#92452, tdf#92453) Podprto
Default keyboard and/or mouse shortcuts [68] Less default shortcuts ([69], tdf#98259, tdf#92452, tdf#92453) More default shortcuts ([70], [71], [72])
Grafikoni: samodejno spreminjaj barve po točkah Ni podprto (samo ročno) Podprto
Vrsta grafikonov: xyz / površinski grafikoni Ni podprto, basic workaround [73] (tdf#51670) Podprto
Vrsta grafikonov: tortni tortnega (bar of pie) Ni podprto (tdf#50934) Podprto
Map charts and 3D geospatial visualization tool Ni podprto (via extension GeOOo) Yes. (Map charts not supported in MS Office 2016 sales version and not supported in macOS version)
Different chart types for different data series Ni podprto (tdf#35629) Podprto
Tiskanje le izbranega grafikona Ni podprto, workarounds [74], [75] (tdf#45893) Podprto
Quick analysis feature Ni podprto Podprto
Flash fill Ni podprto Podprto
Chart recommendations Ni podprto Podprto
'Publishing' spreadsheet for online team meetings Ni podprto Podprto
Sparklines (to give a quick overview of the trend in a data range) Ni podprto, na voljo brezplačna razširitev: EuroOffice Sparkline Podprto
Add points to a line, possibility to bend lines Ni podprto (tdf#36943) Podprto
Možnosti ozadja celice Barva ozadja (bugs regarding pattern tdf#31205 and gradient tdf#49177). Extension: Hatch Patterns for Cells Barva ozadja, vzorec, preliv
Kopiraj le vidne celice Ni podprto, extension: Copy only visible cells Podprto

Program za predstavitve: LibreOffice Impress vs. Microsoft PowerPoint

Major Feature Differences LO Impress 5.3 MS PowerPoint 2016
Deljenje besed Podprto Ni podprto
Izvoz v XHTML Podprto Ni podprto
Izvoz v HTML Podprto Ni podprto (removed feature since MS Office 2013)
Export to Flash format (SWF) Podprto Ni podprto
Export to vector graphic formats: SVG, EPS Podprto Ni podprto
Inserting 3D models GlTF files, partial support for .dae and .kmz files) (Windows/Linux) Ni podprto
Presentation remote control for smartphones/tablets For Android smartphones/tablets, iOS (iPhone/iPad), and Pebble smartwatches. For WindowsPhone 8 and Android (smartphones only, no Office 2013 RT), but with additional features for Excel and Word
3D slide transitions ​macOS, Linux, Windows ​macOS, Windows
Edit embedded videos Via external programs Directly in the program
Comments and reply to comments Delno podprto Podprto
Animirani učinki Supported, but problems with: spinning text (tdf#87958), pixelated (tdf#87959), wobble/shake/vibrate (tdf#87960), objects stuck (tdf#88196) Podprto
Zooming features for presentations (Prezi inspired) Ni podprto (tdf#38263) Podprto (requires Office 365 subscription [76]
Slides editable during presentation Ni podprto (tdf#34965) Podprto
Diagrami SmartArt Ni podprto (tdf#37932), rešitev: smArt extension Podprto
Save highlights and drawings during presentation Ni podprto (tdf#51928) Podprto
Primerjaj predstavitve Ni podprto, na voljo brezplačna razširitev ODFDiff Podprto
Broadcast presentation on the Internet Only via export to PDF or SWF Podprto
Collaboration features. Several people working on same presentation Ni podprto Support for co-authoring (syncing after saving file)
Animirani diagrami Ni podprto Podprto
Record a slide show Ni podprto (tdf#34959) Podprto
Slide design suggestions Ni podprto Podprto Powerpoint "Designer" (not supported in MS Office 2016 sales version)
Minor Feature Differences LO Impress 5.3 MS PowerPoint 2016
Number of slide layouts 12 9
Text background colour in text boxes Podprto Ni podprto
Izvoz komentarjev v PDF Export of comments according to PDF specification Ni podprto
Import & Export Unified Office Format presentation Podprto Ni podprto
Export to graphics formats: MET, PBM, PICT, PGM, PPM, RAS, XPM, PWP Podprto Ni podprto
Uvoz datotek Apple Keynote Podprto Ni podprto
Embedding of fonts in presentation file Supported Supported on Windows. No support for embedding fonts in PowerPoint on macOS
Maximum page size 300cm x 300cm (Draw and Impress) 142.22cm x 142.22cm
Editing of master slides Limited editing, has been a GSOC 2013 project ([77]). Powerful editing
Default keyboard shortcuts Less default shortcuts ([78]) More default shortcuts ([79], [80])
"Morph" transition type Ni podprto Yes (not supported in MS Office 2016 sales version)
Creation of automatically starting presentations Ni podprto, extension: ImpressRunner Podprto
Export presentation to video formats Ni podprto (tdf#34959) Podprto (samo v zapis .mp4)
Slide zoom and pan Ni podprto (tdf#38263) Podprto
Option to save as picture presentation Ni podprto (tdf#93589) Podprto

Program za zbirke podatkov: LibreOffice Base vs. Microsoft Access

Major Feature Differences LO Base 5.3 MS Access 2016
Available on all operating systems supported by the office suite Podprto MS Access not available on macOS, online and mobile OS versions
SQL syntax highlighting Podprto Ni podprto
Native connectors for: MySQL/MariaSQL, PostgreSQL, Novell GroupWise Podprto Ni podprto, le prek ODBC
Integration of Mozilla Thunderbird address book, KDE address book, Evolution LDAP and storage, Windows system address book Podprto Ni podprto
Native JDBC driver Podprto Ni podprto
Connect to ODF spreadsheet (Calc) file format Podprto Ni podprto
Database engine HSQLDB 1.8.x, FirebirdSQL 3.0 (poskusno) Jet
Integration of MS Outlook address book Supported only on MS Windows. No support for Outlook (tdf#56903) and Outlook Express (tdf#56905) address book access in the native 64-bit Windows builds of LibreOffice. Podprto
Importing data sources (tables) from within the database application Either via drag & drop from Calc or via drag & drop from another Base window with the data source being open. ([81]) (tdf#51872) Podprto
Exporting tables to different file formats from within the database application: Only via drag&drop to LibreOffice Calc or via drag & drop from another Base window with the writable data source being open. ([82]) (tdf#73798) Podprto
Edit MS Access files Omejena podpora olders driver "Microsoft.Jet.OLEDB.4.0" works fine for read/write, while "Microsoft.ACE.OLEDB.12.0" driver only reads; (tdf#43187). Driver only works on Windows. Podprto
Native connector for: Microsoft SQL Server Ni podprto, le prek ODBC Podprto
Crosstab queries Not supported but reproducible with Pivot Table with Calc (FAQ 142) Podprto
"Linked tables" capability Not supported but you can link text tables (FAQ 143) (tdf#56234) Podprto
Imported table from spreadsheets - keep fields format Ni podprto Podprto
Import data from XML, HTML Ni podprto Podprto
Minor Feature Differences LO Base 5.3 MS Access 2016
Native connector for: dBase databases Podprto Ni podprto (removed feature since Office 2013)
Open LibreOffice Base (.odb) files Podprto Ni podprto
Open DOS/Windows legacy formats: Microsoft Works database Podprto Ni podprto
Native connector for: SharePoint lists Ni podprto Podprto
Web service data connection Ni podprto Podprto
Password protection of database Ni podprto (tdf#70638) Podprto
Calculations in database tables Ni podprto (tdf#72787) Podprto

Razširitve: brezplačne razširitve LibreOffice, ki dodajajo izjemne funkcije paketu LibreOffice

LibreOffice has a complex eco-system of extensions (over 370 on extensions.libreoffice.org and over 800 on extensions.services.openoffice.org). Additionally to the extensions already mentioned in above comparison table, here is a selection of some extensions adding valuable features to LibreOffice:

Razširitve LibreOffice
General office suite: LibreOffice
LibreOffice Writer
 • TexMaths adds an LaTex equation editor to LibreOffice
 • DMaths adds a comprehensive mathematical tool box to LibreOffice Writer
 • Chemistry allows to insert chemistry formulas as image from formula.
 • COOoder or Code Highlighter provide syntax highlighting for LibreOffice Writer.
 • AddPics creates a Writer document from pictures of scanned pages.
 • Writer's Tools is a set of utilities for frequent writers.
 • Alternative find & replace dialog for Writer.
 • Typography toolbar for advanced use of Graphite smart font features.
 • QR code Generator
 • Transcriber, transcription tool for audio files.
 • Organon, organisation and navigation tool to organize long texts (novels, narrations, scientific works).
 • Template Changer, allows to change the template for an existing document.
 • Libre OCR allows to convert images to editable documents using an external OCR service (based on Tesseract OCR).
 • Footswitch. A transcription tool working wholly within LibreOffice Writer.
 • TradutorLibreText. Tool to translate texts in several languages.
 • File format filters
  • Export-Freemind allows to export Writer documents to Freemind mind manager.
  • Writer2LaTex allows to export Writer documents to LaTex.
  • Writer2ePub allows to export to the a free and open e-book standard ePub.
LibreOffice Calc
LibreOffice Impress
 • Export as Images allows to export all the Impress slides or Draw pages as images of JPG, PNG, GIF, BMP and TIFF format.
 • OpenCards is a free award-winning flashcard learning software.
LibreOffice Draw
LibreOffice Base

Glejte tudi