Primerjava funkcionalnosti: LibreOffice - Microsoft Office

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Feature Comparison: LibreOffice - Microsoft Office and the translation is 100% complete.
  Outdated translations are marked like this.


  Ta stran primerja funkcionalnosti pisarniških paketov LibreOffice in Microsoft Office v različnih njihovih izdajah oz. različicah. Primerjave razločujejo med večjimi in manjšimi razlikami in vključujejo opombe o razširitvah LibreOffice. Primerjava poudarja razlike in torej ne prikazuje funkcionalnosti, ki so prisotne v obeh pisarniških paketih.

  Na voljo so ločene tabele primerjav za:

  1. Namizje (prenosniki, namizni računalniki): LibreOffice 24.2.3 (prenos) vs. Microsoft Office 2021/365;
  2. Mobilno (pametni telefoni, tablice): mobilne rešitve na temelju LibreOffice (prenos) vs. mobilne aplikacije Microsoft Office 365;
  3. Splet (pisarniški paket v brskalniku): Collabora Online 23.05 na temelju tehnologije LibreOffice ([1], [2]) vs. Microsoft Office za splet. Ta razdelek vključuje tudi aplikacijo Chromebook na osnovi tehnologije LibreOffice (Collabora Office - prenos, [3]) iz razlogov, navedenih v tem razdelku.


  Note pin.svg

  Tabela primerjave funkcionalnosti se ves čas posodablja in je delo v nastajanju.
  Gre za zbir zapiskov uporabnikov in torej ni uradni dokument The Document Foundation.
  Vabljeni ste, da izboljšate to stran. Zadnja posodobitev te tabele: 20.05.2024


  Namizni pisarniški paket: prenosniki, namizni računalniki

  Namizni pisarniški paket, splošne funkcionalnosti: LibreOffice vs. Microsoft Office

  Večje razlike funkcionalnosti LibreOffice 24.2 MS Office 2021 / 365
  Dosegljivost na več platformah (namizje) Da. Windows, macOS, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD in Haiku (temelji na isti kodi). ChromeOS prek Collabora Office. Integrirana arhitektura pisarniškega paketa: LibreOffice za namizje uporablja isti procesni pogon, skupen vsem modulom, na vseh izdajah (vklj. z mobilnimi in spletnimi) [4]. Delno. Windows in macOS.

  Različici za Windows in macOS imata nekaj težav z združljivostjo zapisov, malce različnim naborom funkcionalnosti in razlikah v uporabniškem vmesniku; različica macOS ne vključuje programa za zbirke podatkov MS Access, ne vključuje MS Publisher, poleg tega ji manjka nekaj drugih funkcionalnosti (glejte spodaj). Razlike/neskladja funkcionalnosti v prodajnih različicah »MS Office 2021« in najemni »Office 365«: nekatere funkcionalnosti so vključene le v najemni različici (novo dodane funkcionalnosti se tudi lahko razlikujejo med sistemi macOS in MS Windows), kar vodi v nekonsistentnost nabora funkcionalnosti (glejte spodaj).

  Podprte različice MS Windows Da. Windows 7 SP1, 8, 8.1, 10, 11, Windows Server 2008, 2012, 2016, 2019, 2022. ([5]). Različica izdaje LibreOffice 5.4 je še vedno podpirala tudi Windows XP SP3 in Vista. Da. Prodajna različica MS Office 2021: Windows 10, 11; Server 2019, 2022. MS Office 365 najemna različica: Windows 8.1, 10, 11, Windows Server 2016, 2019 ([6]).
  Podprte različice macOS Da. 10.15+ (Catalina). Intel and Apple Silicon. ([7]). Da. Najnovejše tri izdaje (julija 2023: 11+ (Big Sur)). Intel in Apple Silicon. ([8])
  Prenosna različica, ki deluje na prenosnih diskih USB (brez nameščanja) Da (prenos) Ne
  Odprta koda Da, objavljeno pod dovoljenjem MPLv2 in drugimi. Ne, lastniška in zaprta koda
  Polna integracija vseh pisarniških komponent Da. Iz vsake komponente pisarniškega paketa lahko odprete in ustvarite datoteke druge komponente. Osrednje Začetno središče z dostopom do modulov paketa ter nedavno uporabljenimi datotekami in predlogami. Ne
  Na voljo brezplačno Da (prenos, donirajte) Ne, lastniško programje za nakup ali najem. Ko se zaključi naročnina na najemno različio, programi vstopijo v način samo za branje (ogledovanje in tiskanje) in novih dokumentov ni mogoče ustvarjati več. Nakupna različica je trajna licenca. Na voljo je 30-dnevna poskusna različica za najemno različico (ne pa tudi za nakupno različico).
  Možnost razširitev Da. Kompleksen ekosistem razširitev (prek 600 na extensions.libreoffice.org in prek 800 na extensions.openoffice.org), vključno s samodejnimi posodobitvami. Razširitve in predloge lahko namestite neposredno iz LibreOffice ("pogovorno okno Dodatki"). Delno, Ni centraliziranega sistema razširitev za dodatke in makre. Microsoft AppSource za Office 2016. [9] Office Apps niso podprti na sistemih macOS.
  Lokalizacija Da. 120 jezikov (podroben seznam jezikov, podprtih v LibreOffice) Delno. 91 jezikov v različici Windows, 27 jezikov v različici macOS, kjer ni slovenske (prikazni jezik za (nekatere) pisarniške programe) [10], [11], [12]
  Podpora jezikov z desne na levo (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav Da. Izčrpna podpora, ki temelji na knjižnici upodabljanja besedila HarfBuzz Da
  Dodatna orodja za pisanje Da. Razširjena podpora (slovarji za preverjanje črkovanja, vzorci za deljenje besed, slovarji sopomenk, specializirani slovarji kot razširitve ([13], [14]). Podroben seznam pripomočkov za pisanje v LibreOffice za več kot 160 jezikov. Delno. Bolj omejeno, "orodja preverjanja" za 92 jezikov v različici za Windows, 58 v različici za macOS [15], [16],[17]
  Jezikovne tehnologije Da. Obsežna podpora, ki temelji na najpriljubljenejši knjižnici preverjanja črkovanja Hunspell.

  LibreOffice Language Technology – News & Best practices, YouTube, Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office, Better coverage: words, Unicode, morphology, 3 false alarms in Word, zero in Writer

  Delno. Omejeno
  Podpora za kompleksne jezike in posebne pametne funkcionalnosti pisav (ligature, resnično majhne velike črke, števke starega kova, proporcionalne ali enakomerno razmaknjene števke, razmik začetnic, resnično nadpisano/podpisano) Delno. Polna podpora tehnologije pisav SIL Graphite ([18],[19]) in polna podpora dodatnih funkcionalnosti pisav OpenType (funkcionalnosti pisav v 7.5, [20],[21],[22]) s skladnjo in uporabniškim vmesnikom (tdf#58941). Glejte tudi LibreOffice Smart Font HowTo. Podpora za Apple Advanced Typography (AAT) je na voljo na vseh platformah. Medopravilnost: brez podpore za dodatne funkcionalnosti OpenType v zapisu OOXML (tdf#104281), ODF 1.2 pa ne ponuja podpore dodatnih funkcionalnosti OpenType (podpora je načrtovana s kasnejšim standardom ODF). Delno. Omejena prek OpenType, ki podpira ligature, slogovne nabore, možnosti razmika med števkami, številske oblike, kontekstualne alternative. [23] Podpora za dodatne funkcije OpenType v OOXML.
  Podpora variaciji pisav Delno. Omejena podpora za sloge pisav, vnaprej določene v tabeli STAT, brez podpore za reprodukcijo pojavitev različic pisave na različnih oseh. tdf#152206 Delno. Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF.
  Enostaven dostop do vektorskih izrezkov Da. podprto prek galerije LO (razširitve izrezkov ([24] ali [25])). Razširitev za integriranje izrezkov iz OpenClipart.org. Dodatni nadzor orodne vrstice za vstavljanje emotikonov (poskusno: tdf#100100). Delno. Izbor izrezkov zahteva iskanje z Bingom po Online Pictures. Razširjen izbor "ikon". Dostop do komercialnih knjižnic slik in ikon.
  Jeziki za skriptanje makrov Da. Več jezikov, podprt širok nabor programskih jezikov (LibreOffice Basic, JavaScript, BeanShell in Python). Knjižnice ScriptForge kot razširljiva in robustna zbirka virov za skriptanje z makri Basic in Python. Uvoz in izvoz makrov VBA (Visual Basic for Applications), glejte ([26] (v angl.) in opombe ob izdaji). Delno. En sam jezik, podpora za VBA (Visual Basic for Applications). Posredno tudi Visual Basic in Visual C# z uporabo automatizacije.
  Podpora protokola CMIS za dostop do sistemov za upravljanje dokumentov Da. Podpora za Google Drive, MS OneDrive, Alfresco, IBM FileNet, IBM Connections Cloud, Lotus Lotus Quickr Domino, Nuxeo, OpenDataSpace, OpenText ELS, MS SharePoint, WebDAV, SSH, Windows share. (tdf#62437) Delno. Vgrajena podpora le za MS SharePoint in MS OneDrive
  Podpora ISO-standardiziranega zapisa OpenDocument Format (ODF)Wikipedia logo v3.svg Da. Napredna podpora, ODF v1.3 razširjeni Delno. Omejena podpora ODF v1.3 v prodajni in najemniški različici MS Office in na spletu. Podpora za OpenDocument (ODF v1.3) na različici za macOS in mobilnih različicah (Android, iOS) je bolj omejena in potrebuje spletno storitev pretvorbe vrste datotek. [27] [28] [29]
  Razširjene možnosti izvoza PDF Da. Podpora standarda PDF 1.7. Podprtih je več možnosti (dodatne možnosti: označeni PDF, protokol časovnega žigosanjaWikipedia logo v3.svg, podrobne nastavitve slik, HybridPDF, vodni žigi, učinki prehoda, razširjene možnosti varnosti in pravic, PDF-obrazci, nastavitve začetnega pogleda, razširjeno ravnanje z URL-ji, digitalni podpisi, podpisi PDF skladno s standardom PAdESWikipedia logo v3.svg). Podpora za vdelavo pisav vseh vrst pisav (vključno s OpenType CFF pisav (.otf)). Podpora za standarde PDF/A-1, PDF/A-2 (arhiviranje) in PDF/UA (univerzalna dostopnost). Delno. visoka ali nizka kakovost PDF, strani in oznake za tiskanje v programih Access, Word, Excel in PowerPoint [30]; ločljivost slik in nenatisljivi podatki v programu Publisher. Ni podpore za vdelavo pisav OpenType CFF v izvoz PDF [31].
  Klasifikacija varnosti dokumentov Da. Podprta klasifikacija dokumentov v programih Writer, Calc in Impress po standardih TSCP (tudi z več politikami). Glejte (v angl.): [32] in [33]. Delno. Sistem klasifikacije dokumentov ni vgrajen, podprto je le upravljanje s pravicami IRM (Information Rights Management)
  Uvoz vektorske grafike SVG (.svg, .svgz) Da Da, Podprto
  Uvoz vektorske grafike EPS (Encapsulated PostScript) (.eps) Da (z nekaterimi težavami pri upodabljanju: tdf#81497, tdf#67464) Ne. Podpora za slike .eps povsem odstranjena v Office 2019 in najemni različici ([34]). V prodajni različici Office 2016 je bila privzeto izključena zavoljo varnosti, vendar jo lahko ročno omogočite prek registra sistema Windows ([35]). Pri izvozu v PDF so bile splošne težave upodabljanja datotek .eps ([36]).
  Vstavi PDF v dokumente kot sliko Da ([37]) Ne
  Izdelava HybridPDF (datoteka ODF vdelana v PDF za možnost polnega urejanja) Da Ne
  Uvoz iz programja za rastrsko grafiko: Adobe Photoshop (.psd) Da Ne
  Uvoz iz programja za vektorsko grafiko / namizno založništvo: CorelDraw (v1-X7), Corel Presentation Exchange, Adobe/Macromedia Freehand (v3-11), Adobe PageMaker, Zoner/Callisto Draw (.zmf), QuarkXPress 3.1 do 4.1. Da Ne
  Uvoz datotek MS Visio Da. Podprto (Visio 2000-2013) Ne (le prek MS Visio, ki ni del MS Office)
  Uvoz zvokovnih in video zapisov FLAC Audio flac, Flash Video (flv), Matroska Media (mkv), OGG Audio, Ogg Video, Quicktime Video, WebM Video, Real Audio (.ra), Real Media (.rm), Digital Video (.dv), Audio Codec (.ac3) in Ogg Opus (.opus). Da Ne
  Program za risanje Da. LibreOffice Draw, programje za risanje in vektorsko grafiko, ki podpira koncepte strani (vse do 300cm x 300cm), plasti, številna risalna orodja in funkcionalnosti namiznega založništva (DTP). Delno. MS PowerPoint omogoča nekatere funkcionalnosti programja za risanje.
  Program za e-pošto in PIM Ne. Ni del LibreOffice, na voljo so alternative, kot je Mozilla Thunderbird. Primerjavo si oglejte na tem wikiju: Mozilla Thunderbird vs. Microsoft Outlook.

  Čarovnik za spajanje datotek odpošlje e-sporočila neposredno iz LibreOffice brez programa za e-pošto. V celem paketu LibreOffice dostop do adresarjev prek modula Base.

  Da. MS Outlook
  Program za namizno založništvo (DTP) Delno. Writer podpira številne napredne funkcionalnosti za namizno založništvo (glejte osek o programu Writer v tej primerjalni tabeli). Draw podpira funkcionalnosti na okvirih temelječega namiznega založništva. Uvoz datotek MS Publisher (in iz drugega programja DTP) v Draw. Delno. MS Publisher (MS Publisher will be retired 2026.)
  Integrirano razvojno okolje (IDE) Delno. Integrirano razvojno okolje BASIC (IDE) nima: 1. Orodja refaktorizacije (preimenovanje vpliva na odvisnosti/metodo izluščenja/vmesnik izluščenja itn.) (tdf#92251, tdf#94524, tdf#94526, tdf#94527, tdf#94528, tdf#94529, tdf#94530); 2. Intellisense (ali katera koli druga funkcija dopolnjevanja kode), kot je samodejno dopolnjevanje kode in prikazovanje lastnosti in metod predmeta (tdf#66185); 3. preverjanje napak (IDE dejansko pozna svoje simbole). Da. Podprto z Visual Basic for Applications in/ali dodatnim nakupom Office Developer Tools for Visual Studio (samo za okolje Windows). Izdaja za macOS podpira le poenostavljen urejevalnik za Visual Basic.
  Uvoz in izvoz datotek Microsoft OOXML Delno. Dobra podpora datotek OOXML iz realnega okolja (npr. .xlsx, .docx, .pptx), in standardiziranih (prehodnih) datotek OOXML, kot tudi uvoz OOXML-striktnih datotek. [38] Da. Napredna podpora prehodnih (privzeto) in striktnih datotek OOXML
  Uvoz PDF Delno, v Draw in Writer z omejitvijo, da je besedilo uvoženo glede po vrsticah (tdf#32249). Da, v MS Word
  Hkratno sourejanje Ne. Sourejanje v spletni različici LibreOffice (Writer, Calc in Impress). Ni na voljo v namiznih programih (tdf#133984), glejte informacije o razvoju: Collaborative Editing in Track changes (oboje v angl.). Sourejanje v spletni različici LibreOffice (Writer, Calc in Impress). Da. Podpora v namiznih programih prek MS OneDrive, MS SharePoint in MS Teams. Podpora v namiznih izdajah se razlikuje: "sprotno tipkanje" oz. "soavtorstvo" v MS Word, PowerPoint in MS Excel (samo prek Samodejnega shranjevanja) [39] (prodajna različica MS PowerPoint 2021 omogoča le soavtorstvo (prek samodejnega shranjevanja). Poenostavljena "skupna raba" pisarniških dokumentov v MS Word, Excel, PowerPoint prek OneDrive, OneDrive for Business in SharePoint. Funkcija samodejnega shranjevanja, ki samodejno shrani vsakih nekaj sekund, je podprta v MS Word, MS Excel in MS PowerPoint, če so datoteke shranjene v OneDrive, OneDrive for Business ali SharePoint Online. Podprto v spletnih različicah MS Office. Sodelovanje prek spletnih različic je možno.
  Pristop k uporabniškemu vmesniku Da. Visoko prilagodljiv koncept uporabniškega vmesnika "MUFFIN" [40], [41]: Uporabniški vmesniki, ki so na voljo: (1) klasični vmesnik z načinom več orodnih vrstic ter s stransko vrstico. (2) način enojne orodne vrstice in stranske vrstice. (3) zloženka v zavihkih. (4) strnjena zloženka s skupinami. (5) strnjena zloženka v zavihkih. (6) enojna zloženka iz konteksta (Writer in Draw). Možno je prilagajanje: na voljo je več tem ikon (Karasa Jaga, Breeze, Breeze Dark, Novi Colibre, Elementary, Sifr, Sifr Dark, Sukapura, Tango). Barvni temi "Navadno" in "Temno" prek Orodja ▸ Možnosti ▸ LibreOffice ▸ Barve programa. Svetli, temni in visoko kontrastni način Application kot barvni načini v 7.5, (v angl.). Delno. Up. vmesnik traku; barvne teme ([42]) na MS Windows: Colorful, Dark Gray, Black, White, Dark mode. Na macOS: Colorful, Classic; Dark mode.
  Izboljšan uporabniški vmesnik za rabo na napravah z zasloni na dotik na namiznih operacijskih sistemih Ne (tdf#102015) Delno. Rahlo prilagojen uporabniški vmesnik za naprave z zaslonom na dotik, vendar brez temeljite predelave.
  S tipkovnico voden menijski sistem (funkcija iskanja za boljše iskanje funkcionalnosti v pisarniškem paketu), dovidnik ukazov oz. HUD (angl. Command Popup HUD - »Heads-up display«). Da. Priklicati ga je mogoče prek menijskega ukaza Pomoč ▸ Najdi ukaz ali s kombinacijo tipk dvigalka + ubežnica (tdf#91874, zapis na blogu). Da. Iskalna vrstica Tell Me. Iskanje z glasom (podprto v najemniški izdaji Windows, ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021; ni na voljo na macOS)
  Preverjalnik dostopnosti - Accessibility checker Da. Preverjalnik dostopnosti in podpora za PDF/UA Izboljšave dostopnosti, Preverjalnik dostopnosti v izdaji 7.5, [43]. Razširitev za besedilne dokumente: AccessODF. Da. [44], [45].
  Klepet z drugimi avtorji (sodelovalno urejanje) Ne Da. Klepet s soavtorji znotraj programa za datoteke v skupni rabi na SharePoint Online ali One Drive for Business. Ni podprto v OneDrive Consumer in drugih mestih hrambe. Nevztrajajoči klepet (zgodovina ni ohranjena; novi uporabniki vidijo le nova sporočila) (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019; ni podprto na sistemih Android in iOS).
  Integracija neposrednega sporočanja (IM), pogovorov, videa ali skupne rabe zaslona Ne Da. Integracija Skype (samo v različici Windows, ne tudi na macOS).
  Narek / prepoznava govora Ne Da v programih MS Word, MS PowerPoint, MS Outlook [46]. Zvok glasu se pošilja oblačnim strežnikom podjetja Microsoft in vrnjeno je besedilo (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021).
  Vstavljanje in urejanje modelov 3D Ne (predhodna podpora v programu Impress za glTF (.dae/.kmz) 3D-modele odstranjena v različici 6.0) Da v programih PowerPoint, Word in Excel. Vstavi animirano 3D-grafiko v programe PowerPoint, Word in Excel (podprto v najemni različici Windows, ni podprto v prodajnih različicah MS Office).
  Podpora barvnih pisav Delno. Podpora za barvne pisave z uporabo barvnih plasti (tabele OpenType COLR/CPAL) in barvnih bitnih slik (tabele CBLC/CBDT ali sbix). Brez podpore za barvne pisave z uporabo SVG-jev (tabela SVG) in zapisa COLR različice 1 (tdf#151057). Da. [47]
  Podpora matematičnih pisav Ne (tdf#103680), uporabna rešitev z uporabo razširitve TexMaths s prevajalnikom XeLaTeX/​LuaLaTeX. [48] Da
  Manjše razlike v funkcionalnostih LibreOffice 24.2 MS Office 2021 / 365
  Tvorba kod QR in črtnih kod Da. Kode QR in enodimenzionalne črtne kode. V programih Impress, Draw, Writer in Calc Da. [49]
  Support of graphics formats: WebP Da Delno. Samo uvoz
  Uvoz grafičnih zapisov DXF, MET, PBM, PCD, PCX, PGM, PPM, PPM, RAS, SGF, SVM, TGA, XBM, XPM Da Ne
  Uvoz opuščenih klasičnih zapisov vektorske in bitne grafike za macOS: BeagleWorks, ClarisWorks, GreatWorks, MacPaint, MacWorks, SuperPaint, MacDraw, MacDraw II, RagTime for Mac 2-3, ClarisDraw, MacDraft Da Ne
  Uvoz dodatnih zapisov videa in zvoka: CD Audio, Vivo Video. Da Ne
  Funkcije risanja: konci puščic Da. Občutno širši izbor, vključno z notacijo Crowovih čevljev Ne. Manj podprti konci puščic
  Drawing features: Point Eraser, Lasso, Sketched outline style. Ne Da. ([50]) (not available on macOS). ([51])
  Polja metapodatkov dokumenta, skladna z Dublin Core / XMP Da. Od LO 24.2 naprej (tdf#138792) Ne
  Čarovnik za pretvorbo dokumentov Da Ne
  Čarovnik za pretvorbo valut v evro Da Ne
  Strokovne nastavitve za dostop do širokega nabora nastavitev iz uporabniškega vmesnika Da Ne
  Podpora za več zapisov barvnih palet: Gimp (.gpl), Adobe Swatch Exchange (.ase), LibreOffice/Apache OpenOffice (.soc) Da (opomba: tdf#92354) Ne
  Uvoz formule MathML iz odložišča Da Ne
  Uvoz binarnih vrst datotek StarOffice .sdc, .sda, .sdw Delno. Osnovna podpora Ne
  Digitalni podpisi / vrstica podpisov Da. Več podpisov, vključno s podpisi OOXML. Vidni podpisi v programih Writer, Calc in Draw. Krožna pot z MS Office je problematična. (tdf#58442, tdf#58476). Uvoz/izvoz podpisov PDF. Podpora standardnih ključev XAdESWikipedia logo v3.svg (XML Advanced Electronic Signatures) in OpenPGP. Podpora za ključe ECDSA (na sistemih Linux in macOS). Podpora za šifriranje dokumentov na osnovi OpenPGP. Da (podpisi OOXML/XML-DSig in XAdES)
  Pretvorba slik SVG v like/mnogokotnike Da. Pretvorba podprta v LO Draw. Dodatno je v programu LO Draw podprto neposredno odpiranje datotek SVG kot likov. (tdf#115571) Da
  Razdelan seznam nedavnih datotek in map Delno (tdf#61174, tdf#60743). Možno je počistiti seznam nedavnih dokumentov. Selektivno brisanje nedavnih dokumentov (v Začetnem središču). Možnost prikazovanja nedavnih dokumentov glede na modul. Da (možnost dodločitve nedavnih datotek kot stalnih)
  Barve po meri v urejevalniku formul Da. Polna podpora barv HTML v programu Math (barve RGB, uporabniški vmesnik v podoknu Element) (tdf#40436) Da
  Odvisnost od programja tretjih strani Delno. Izvajalno okolje Java (JRE) mora biti nameščeno za določene - a ne vse - funkcionalnosti paketa. Java je predvsem potrebna za delovanje modula Base oz. vgrajene zbirke podatkov Da. Ni potrebno
  Tipke za bližnjice za posebne latinične znake Ne (tdf#71176), obstaja rešitev z uporabo pretvorbe Unicode, glejte Unicode character input with Alt+X (v angl.) Delno. Omejena podpora
  Vstavljanje zvoka / videa iz spletnih virov Ne (tdf#42246). (rešitev: prenesite spletni video in ga vdelajte v predstavitev, vklj. z videi Flash) Delno [52] Vstavljanje spletnih videoposnetkov (YouTube, Vimeo, SlideShare.net) v MS Word (ni na voljo na macOS). Vstavljanje spletnih videoposnetkov (YouTube, Vimeo, MS Stream, Flipgrid) v programu MS PowerPoint. Vstavljanje spletnih slik v programih Word, Excel, PowerPoint.
  Sodelovanje z @omembami v komentarjih Ne Da, v programih PowerPoint, Excel, Word in Outlook [53].
  Dodeljevanje opravil z uporabo @omemb Ne Da. Ustvarjanje, dodeljevanje in sledenje opravil ([54])
  Hitri dostop do e-poštnih priponk Ne Da, Funkcija "Deljeno z menoj" v programih Powerpoint, Excel in Word.
  Pretok pisarniških programov/paketa na zahtevo Ne (možno prek storitev tretjih oseb) Da ([55])
  Risbe / oznake s črnilom (npr. na napravah na dotik ali s pisalom) Ne (tdf#35092), (le podpora za uvoz obstoječih ink annotations iz datotek vrste MS Word) Da. Podprto, več pisal, poudarjalnikov, barv in barvnih učinkov ter svinčnikov za risanje/označevanje/poudarjanje. Funkcija Predvajanje črnila
  Prepoznava likov v črtnih risbah Ne Da. [56] podprto v programih MS Word, MS Excel in MS PowerPoint
  Prepoznava likov iz risb Ne Da. [57] Pretvorba risanih črt v like v MS PowerPoint in MS Word (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021)
  Samodejno odstranjevanje ozadja slike Ne (tdf#103424) Da. Podprto v različici za MS Windows (ni podprto v različici za macOS)
  Živi predogled pri oblikovanju Ne (tdf#37048) Da
  Vstavljanje zaslonske slike iz programov Ne Da
  Uvoz grafičnih zapisov: MEZ, PCZ Ne Da
  Izvoz v zapis XPSWikipedia logo v3.svg Ne Da
  Podpora za Touch Bar na računalnikih Apple MacBook Pro Ne (tdf#105803) Da (samo macOS)


  Namizna urejevalnika besedila: LibreOffice Writer vs. Microsoft Word

  Večje razlike v funkcionalnosti LO Writer 24.2 MS Word 2021 / 365
  Ravnanje z napisi za grafiko ali polja slik Da. Stabilna postavitev Ne. Težave s postavitvijo
  Slogi (slogi strani, slogi okvirov) Da Ne
  Nadpisovanje besedila Da Ne, obstaja zapletena nadomestna pot
  Glavni dokumenti za daljša besedila Da. Glavni dokumenti in njihove predloge so podprte Ne. Podprto, a opuščeno, saj povzroča okvaro datotek
  Orodje za prekrivanje/zaščito občutljivih informacij Da. Podprto. Orodje za prekrivanje podatkov in orodje za samodejno prekrivanje podatkov. Ne
  Funkcionalnost zvestobe registru (funkcionalnost namiznega založništva) Da Ne
  Čarovnik za vizitke Da (opombe ob izdaji) Ne
  Samodopolnjevanje že poprej uporabljenih besed v besedilu Da. [58] Ne
  Ustvarjanje dokumentov XForms Da Ne
  Matematični izračuni v tabelah Da. Kompleksni izračuni Ne. Le osnovna aritmetika
  Uvoz in izvoz DocBook Da Ne
  Izvoz v zapisu MediaWiki (Wikipedia) Da Ne
  Izvoz v XHTML Da Ne
  Izvoz v zapis datotek e-knjig EPUBWikipedia logo v3.svg (.epub) Da Ne
  Izvozi dokument kot sliko/e Da. Podprto, zapisi slik: .jpg, .png Ne
  Uvoz dokumentov Apple Pages Da. Podprto za Pages v1-5 [59] Ne
  Delo z velikimi dokumenti Da. Stabilna postavitev Delno. Nekaj težav s postavitvijo [60]
  Razširjene funkcionalnosti ustvarjanja nalepk (opombe ob izdaji). Da (splošen dostop do zbirk podatkov, sinhronizacija vsebine) Delno
  Okviri Da. Funkcionalnosti podobne namiznemu založništvu, kot je besedilo v več stolpcih in ovijanje besedila okoli slik. Delno. Koncept "vodoravnih" okvirjev je bolj omejen
  Neposredna kazalka (omogoča vnos besedila kjerkoli na strani) Da Da. Podprto, pod imenom Klikni in tipkaj (napredna možnost)
  Slogi tabel Delno (opombe ob izdaji 5.3 in opombe ob izdaji 6.0) (tdf#34391). Da
  Izvoz komentarjev v PDF Delno. Izvoz komentarjev po specifikaciji PDF (prek »Datoteka« > »Izvozi kot« > »Izvozi v PDF«). Izvoz komentarjev v PDF: v robu, na koncu strani, na koncu dokumenta (aktivacija je zapletena, prek: »Orodja« > »Možnosti« > »LibreOffice Writer« > »Tiskanje« (tdf#77650)) Delno. Le izvoz komentarjev v okviru robov
  Preverjanje slovnice Da. v namestitev je vključen vgrajen preverjalnik slovnice za 4 jezike (angleški, ruski, madžarski in brazilski portugalski). Preverjalnik slovnice LanguageTool je na voljo kot oddaljeni preverjalnik slovnice ali kot

  razširitev: Languagetool za 30 jezikov ter 13 različic jezikov (ravni podpore jezikov so različne; 11 jezikov ima več kot 1000 pravil). Druge razpoložljive razširitve za preverjanje slovnice: Grammalecte za francoski jezik, CoGroo za brazilsko portugalščino.

  Da. 21 jezikov (plus 1 jezikovna varianta) je bilo podprtih v MS Office 2013 z dodatnimi stroški); ni podatkov o podprtih jezikih v MS Office 2016. Preverjanje slovnice v različici za macOS je omejeno na nekaj jezikov.
  Nabori slogov (za sloge odstavkov) / teme dokumentov / slogi dokumentov Da. Podprto od LO 7.6 naprej. Druge rešitve: predloge ponujajo to funkcionalnost, vendar z oteženim ravnanjen. Uporabna razširitev: Template Changer (tdf#89286). Hrošči za teme dokumentov: (tdf#90497) Da. Podprto ("teme dokumentov")
  Uporaba skladnje LaTeX za formule Ne. Razširitev: TexMaths Da. Zmožnost tipkanja matematičnih izrazov s skladnjo LaTeX (no podprto v različici macOS)
  Navpična poravnava (vrh/sredina/dno) vsebine strani Ne (tdf#36117), workarounds prek okvira/tabele Da
  Slogi in dodatni učinki slik Ne (tdf#59906), vendar se učinki ohranijo ob uvozu in izvozu. Podprti so učinki žarenja in neostrih robov. Da
  Ogled sprememb v robovih v načinu »sledenja spremembam« Delno Option to show track changes (additions or deletions) in margin (Tools - Options - LibreOffice Writer - View - Enable Tracked deletions in margin). Implementation misses some features, see: tdf#137770 tdf#147169 Da
  Diagonalne obrobe v tabelah Ne (tdf#51665) Da
  Razširjeni bralni način dokumentov Ne (tdf#55168) Da
  Strni in razgrni dele dokumenta Da ([61]). (tdf#135310) Da
  Neposredno sporočanje med sodelovanjem na dokumentu Ne Da ([62])
  Sledenje zgolj lastnih sprememb (med sourejanjem) Ne Da. Možnost sledenja lastnim spremembam brez vsiljevanja drugim, da sledijo svojim ([63]). (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021)
  Branje na glas: zmožnost poslušanja govorjenega besedila (angl. TTS - text-to-speech) Ne. Razširitev Read Text. Da ([64])
  Manjše razlike v funkcionalnostih LO Writer 24.2 MS Word 2021 / 365
  Zaščita celic v tabelah (omogoča boljše ustvarjanje obrazcev) Da Ne
  Odpiranje datotek .doc z napakami Da. Boljši način obnove ([65],[66]) Ne. Pogosteje zavrne odpiranje takšnih datotek
  Čarovnik za ustvarjanje poosebljenih predlog za pisma Da Ne
  Uvoz in izvoz besedil v zapisu Unified Office Format Da Ne
  Uvoz in izvoz dokumentov AportisDoc (Palm), PocketWord Da. Podprto (potrebuje nameščeno Javo) Ne
  Uvoz datotek AbiWord Da Ne
  Uvoz zapisov eKnjig: FictionBook 2.0, BroadBand, Plucker (Palm), eReader (Palm), zTXT (Palm), TealDoc (Palm), PalmDoc (Palm) Da Ne
  Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil macOS/Macintosh: MS Word for Mac (1-5.1), MS Works for Mac (1-4), ClarisWorks/​AppleWorks, Write Now, MacWriteII/​MacWritePro, DOCMaker 4, FullWrite Professional, HanMac Word-K/J, LightWayText for Mac 4.5, Mariner Write Mac Classic 1.6-3.5, MindWrite Document, Nisus Writer Mac Classic 3.4-6.5, TeachText/​SimpleText 1, Tex-Edit 2, WriterPlus, Z-Write 1.3, eDOC 2, Acta Mac Classic, BeagleWorks/​WordPerfect Works 1, GreatWorks, MacDoc 1, MoreMac 2-3, RagTime for Mac 2-3 Da Ne
  Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil DOS/Windows: Microsoft Word for DOS, Microsoft WinWord 5, Microsoft Word 6.0 / 95, Microsoft Write, Hangul WP97, Text 602 (T602), Lotus WordPro Da Ne
  Interpreter in orodna vrstica za programski jezik Logo Da [67] Ne
  Oblikovanje besedila vseh komentarjev v dokumentu Da Ne
  Comments in headers and footers Da Ne
  Besedilna polja imajo lahko več stolpcev Da Ne
  Funkcionalnost samodejnega oblikovanja kode z *krepko*, /ležeče/, -prečrtano- in _podčrtano_ Da. (Kako vključite funkcionalnost). Glejte tudi tdf#133023. Ne
  Izvoz PDF ohrani sidra sprotnih/končnih opomb Da. Povezave med sidri in končnimi/sprotnimi opombami (četudi niso na isti strani) so na voljo v obe smeri. Ne
  Pogojno besedilo Da ([68], [69](PDF) [70]) Delno ([71], [72])
  Samodejna zamenjava emojijev Da. podprto. Dodatni kontrolnik orodne vrstice za vstavljanje emotikonov (poskusno: tdf#100100) Delno. Ročna izdelava nadomestnih seznamov
  Število stolpcev na tabelo v dokumentu Da. Neomejeno število stolpcev Delno. Omejeno na 63 stolpcev
  Večvrstični naslovi poglavij Da. Večvrstični naslovi poglavij z dovoljenim prelomom vrstice kot ločilom med številko poglavja in njegovim naslovom (v pogovornem oknu Oštevilčevanje naslovov) Delno. Samo z nadomestno rešitvijo [73]
  Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm Delno. 55.87cm x 55.87cm
  Bibliografske funkcionalnosti Delno. Vgrajena osnovna podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, JabRef, pa tudi lastniške razširitve. Opravljeno delo za boljšo integracijo Zotera v LibreOffice [74]. Prepoznavanje citatov DOI (tdf#145925). Da. Vgrajena podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, pa tudi lastniške razširitve.
  Napredno iskanje in zamenjevanje / posebni znaki Delno (tdf#38261). Glejte Seznam regularnih izrazov. Razširitev: Alternative dialog Find & Replace for Writer Da
  Kompleksno orisno oštevilčevanje / seznam več ravni Delno. Drug numerično ekvivalentni zapis ni podprt. (tdf#35217) Da
  Privzete tipke za bližnjice Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([75]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([76])
  Dodajanje vodnih žigov stranem Delno. Podpora za vodni žig z besedilom. Nadomestna rešitev za slikovne vodne žige prek dodajanja slike v glavo/nogo. Delno (vodni žigi z besedilom in sliko) To ni možno na računalnikih Chromebook, saj tam ni programčka, spletni Word nima funkcije vodnih žigov.
  Orisni pogled Delno Outline folding mode [77] (tdf#135310, Ustrezna nadomestna funkcionalnost: Krmar > Pogled vsebine, da povlečete in dvignete/spustite raven napisov (glejte Izboljšave v Krmarju v izdaji 7.0). Da
  Kompleksno oblikovanje/obogateno besedilo v komentarjih (npr. oznake, barva besedila, slike, tabele) Ne. Podprte so nekatere funkcije oblikovanja, npr. vrsta pisave, velikost pisave, krepko, ležeče, podčrtano, poravnava besedila (poravnano, sredinsko ...) (tdf#81458). Da
  Prevajanje dokumenta/besedila Da Na voljo je strojno prevajanje z zaledjem DeepL. Druga razširitev: TradutorLibreText. Da ([78])
  Okrasni robovi strani Ne (tdf#39270) Da
  Vodoravni deljeni pogled istega dokumenta Ne (tdf#31481), nadomestna rešitev: Okna > Novo okno za kloniranje okna dokumenta. Da
  Pogled osnutka Ne (tdf#67698) Da
  Prenos na strežnike blogov Ne, na voljo je razširitev: Sun Weblog Publisher (zastarelo). Da (MS SharePoint Blog, Telligent-Community, TypePad, WordPress, MetaWebLog API)
  Digitalno pero / geste Ne Da. [79] (Ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2021 niti v izdaji macOS)
  Preoblikovanje dokumenta v spletno stran Sway Ne Da. podprto v MS Word (ni podprto v prodajni različici MS Office 2021 niti v različici za macOS).
  Branje besedila vrstico za vrstico Ne Da. Funkcija Line Focus (odstrani moteče elemente) v MS Word.
  Polje 'Ime datoteke brez končnice' Da. [80] Ne. [81] [82]


  Namizni elektronski preglednici: LibreOffice Calc vs. Microsoft Excel

  Večje razlike funkcionalnosti LO Calc 24.2 MS Excel 2021 / 365
  Funkcije preglednice (podrobnosti na strani Functions comparison of LibreOffice Calc and Excel) Da. 508 funkcij (29 unikatnih funkcij v Calcu) Glejte obširen opis funkcij v programu Calc. Da. 492 funkcij (38 unikatnih funkcij v Excelu)
  Unikatne funkcije preglednic Da.

  CURRENT; DAYSINMONTH; DAYSINYEAR; DDE; EASTERSUNDAY; FORECAST.ETS.MULT; FORECAST.ETS.STAT.MULT; FORECAST.ETS.PI.MULT; FOURIER; GOALSEEK; ISLEAPYEAR; MONTHS; MULTIPLE.OPERATIONS; MULTIRANGE; MVALUE; NEG; OPT_BARRIER; OPT_PROB_HIT; OPT_PROB_INMONEY; OPT_TOUCH; RAND.NV; RANDBETWEEN.NV; RAWSUBTRACT; REGEX; ROT13; ROUNDSIG; STYLE; WEEKS; WEEKSINYEAR; YEARS.

  Razširitve: Kanji to Phonetic zagotavlja funkcijo PHONETIC; Lox365: XLOOKUP za LibreOffice zagotavlja funkcije FILTER, IMAGE, SORT, TEXTSPLIT, TOCOL, UNIQUE in XLOOKUP.

  Da.

  CUBE­KPI­MEMBER, CUBE­MEMBER, CUBE­MEMBER­PROPERTY, CUBE­RANKED­MEMBER, CUBESET, CUBESET­COUNT, CUBEVALUE, RTD, DBCS, CALL, REGISTER.ID, PHONETIC; FILTER, SORT, SORTBY, UNIQUE, SEQUENCE, RANDARRAY (tdf#126573); LET (tdf#137543); STOCKHISTORY (ni na voljo v prodajnih različicah MS Office 2021); TEXTSPLIT (tdf#150866); XLOOKUP (tdf#127293); XMATCH (tdf#128425); YEN; naslednje funkcije so na voljo le v najemni različici MS Office 365, ne v MS Office 2021: TEXTBEFORE (tdf#150864); TEXTAFTER (tdf#150865); TEXTSPLIT (tdf#150866); VSTACK (tdf#150867); HSTACK (tdf#150868); TOROW (tdf#150878), TOCOL (tdf#150879); WRAPROWS (tdf#150880); WRAPCOLS (tdf#150881); TAKE (tdf#150997); DROP (tdf#150998); CHOOSEROWS (tdf#150999); CHOOSECOLS (tdf#151000); EXPAND (tdf#151001); IMAGE (tdf#129129).

  Primerjava dveh datotek preglednic Da Ne
  Slogi strani (poleg slogov celice) Da Ne
  Deljenje besed v besedilu v celicah Da Ne
  Samodejno preverjanje črkovanja / Spelling as you type Da Ne ([83])
  Izvoz v XHTML Da Ne
  Predogledi celih delovnih listov: možnost izvoza vseh strani na delovnem listu kot ene strani v PDF. Da Ne
  Izvoz posameznega grafikona kot slike (npr. jpg, png, svg, pdf) Da Da. [84]
  Standard OpenFormula Da. V veliki meri podprto Delno
  Ohranjevanje kopije celic (uporabnost kopiraj-in-prilepi) Da. (kopija celic se ohrani za lepljenje, tudi če uporabnik počne druga opravila, kot je tipkanje ali vstavljanje celic) Ne ([85])
  Uvoz preglednic Apple Numbers Da. Podpora za Numbers v1-3 [86], glejte tudi to primerjavo Ne
  Največje število stolpcev na delovni list Da. 16.384. Jumbo spreadsheets supported since LO 7.4, see: [87], tdf#133764. Da. 16.384 (256 v združljivostnem načinu)
  Slogi tabel Delno. Pogled ▸ Orodne vrstice ▸ Orodja ▸ Izberi teme, kot tudi Oblika ▸ Samooblikovanje ponujata del te funkcionalnosti. (tdf#77569, tdf#44762, tdf#44763, tdf#66377) Da
  Snemanje makrov Delno. Omejena podpora [88] Da
  Vstavi grafiko v glavo ali nogo preglednice Delno. Vstavljeni sliki ni mogoče spremeniti velikosti niti je obrezati, težave z uporabnostjo. (tdf#74146) Da
  Orodjarna za statistiko/analizo Delno. Vgrajen čarovnik statistike podatkov z dodatnimi funkcijami: preizkus Chi2, logaritemska regresija, potenčna regresija Delno. Dodatek, privzeto ni aktiviran. Dodatne funkcionalnosti: histogram, tvorba naključnih števil, rang in percentili ter nekatere podrobnejše možnosti.
  Slogi grafikonov Ne (tdf#62925, tdf#62540, tdf#39097) Delno. Izbor nekaterih prednastavljenih slogov in postavitev grafikonov
  Funkcionalnosti Power PivotWikipedia logo v3.svg Ne (tdf#96623 regarding DAX functions) Da
  Dodatne vrste grafikonov: stopničasti, histogram, pareto, grafikon kvartilov, drevesni grafikon z gnezdenimi pravokotniki (mozaik), večstopenjski tortni, lijakasti. Ne (tdf#74665, tdf#81530, tdf#70361, tdf#72992, tdf#97832) Da
  Relacije med tabelami, ki slonijo na ujemanju podatkov v tabelah Ne (možno doseči z uporabo funkcije VLOOKUP) Da ([89])
  Integracija zunanjih podatkovnih virov Ne. Razširitev: dodatek New Jaguar Calc ponuja funkcijo SQLREQUEST in Queryconnector ponuja grafični up. vmesnik. Da. Poizvedbe in viri podatkov prek "Power Query" in "Power BI" [90]. (SQL.REQUEST odstranjena zavoljo Power Query od izdaje MS Excel 2010)
  Povezani podatkovni tipi Ne Da. Podatkovni tipi iz spletnih virov: zemljepis, delnice, organizacija, lokacija, poštna številka, univerza, vesolje, satelit, element, kemija, hrana, telovadba, film, liki, medicina, telo, mediji, narava, dejavnosti, drugo (ni na voljo v prodajnih različicah MS Office 2021). [91],[92]
  Napovedovanje podatkov za napovedovanje prihodnjih trendov Da. Razširjeni nabor funkcij napovedovanja (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) Da. Funkcije napovedi in grafikoni napovedi (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) (ni podprto v različici macOS)
  Uvoz zbirk podatkov MS Access Delno. Prek datoteke ODB, povezane z zbirko podatkov (potrebuje nameščen MS Access na sistemu) Da
  Večjedrna obdelava / večnitenje Delno. Več nitni izračuni [93]. Več nitni uvoz dokumentov XLSX. Vzporedno vrednotenje formul na CPE. Nitenje OpenCL/GPU v jedru Calc ([94],[95]). Večnitenje je delo v nastajanju: tdf#65046, [96], Predstavitev »Making Calc Calculate in Parallel« (v angl.). Da. Od Excel 2010 naprej uporabljajo večjedrne procesorje naslednje funkcionalnosti: shranjevanje datoteke, odpiranje datoteke, osveževanje vrtilne tabele (za zunanje vire podatkov, izjema sta OLAP in SharePoint), razvrščanje celic tabele, razvrščanje vrtilne tabele in samodejno umerjanje stolpca.

  Za operacije, ki vključujejo branje in nalaganje ali zapisovanje podatkov, kot so odpiranje datoteke, shranjevanje datoteke ali osveževanje podatkov, delitev operacije na dva procesa poveča hitrost izvajanja. Prvi proces pridobi podatke, drugi pa naloži podatke v ustrezno strukturo v pomnilniku ali zapiše podatke v datoteko. Na ta način takoj ko prvi proces prične z branjem dela podatkov, drugi proces že lahko takoj prične nalagati ali zapisovati te podatke, medtem ko prvi proces nadaljuje z branjem naslednjega dela podatkov. Prej je prvi proces moral zaključiti z branjem vseh podatkov v določenem odseku, preden je drugi proces lahko začel nalagati ta del podatkov v pomnilnik ali zapisovati podatke v datoteko. ([97], [98])

  Deklaracija spremenljivk, uporabljenih v formulah Ne Da. LET function (tdf#137543)
  S podatki povezano ustvarjanje grafikonov poteka Ne Da. Diagrami poteka in organigrami (podprto v najemni različici, ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021)
  Izvoz generičnega XML Ne Da
  Customized sheet views (while collaborative editing) Ne Da ([99])
  Manjše razlike v funkcionalnostih LO Calc 24.2 MS Excel 2021 / 365
  Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto ([100], [101]) Ne
  Napredni najdi in zamenjaj / regularni izrazi / posebni znaki Da (Seznam regularnih izrazov) Ne
  Ogled klona preglednice v novem oknu Da. Neodvisno okno Ne. Ni mogoče pomakniti iz okna programa
  Mediana v vrtilni tabeli Da. tdf#61700 Ne. [102]
  Vrsta grafikona "Stopnjevite črte" za grafikone XY (razpršeni) Da Ne
  Uporaba angleških imen funkcij Da. Možnost preklopa med imeni funkcij v krajevnem jeziku in angleščini Ne
  Uvoz in izvoz preglednic v zapisu Unified Office Format Da Ne
  Uvoz opuščenih zapisov preglednic DOS/Windows: Lotus 1-2-3, Quattro Pro (v1-5.5 DOS; v1.0-6.0 Windows), Microsoft Works spreadsheet, Microsoft Multiplan (v1-3 DOS) Da Ne
  Uvoz opuščenih zapisov preglednic Mac OS: BeagleWorks, ClarisWorks, Claris Resolve, GreatWorks, MacWorks, Wingz, Microsoft Multiplan (v1.11) Da Ne
  Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto (potrebna je namestitev Java) Ne
  Zmožnost sukanja celotnega grafikona Da Ne
  Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
  Funkcionalnost preslikave lastnosti pri grafikonih (pogojne barve/obrobe grafikona) Da Ne (na voljo le: preobrnjene barve za negativne vrednosti)
  Uvoz iz datotek Gnumeric Da (ni na voljo v okolju Windows, glejte tdf#94834) Ne
  Izvozi izbrani obseg celic ali izbrano skupino likov (slik) kot sliko .png ali .jpg Da Ne
  Izvoz delovnega lista/tabele kot slike .png Da Ne
  Oblikovanje celic Da. Podrobneje: Oblike števil: bolj fleksibilna uporaba "Koda oblike" za prilagoditve po meri, vodilne ničle, nastavitve jezika, odstotke brez znaka za odstotek, ločilo tisočic za odstotke; Pisava: nadčrtano besedilo, relief (izbočeno, gravirano), oris, senca, podčrtava posameznih besed, nastavitve razmikov, spodsekavanje; Obrobe: senca, razmik do vsebine; Zaščita: skrij celice pri tiskanju. Delno. Manj funkcionalnosti
  Dodatne vrste oblike celic Da. Oblika števil "Logična vrednost". Inženirska notacija. Oblika števil v naravnem jeziku (črkovanje števil v različnih jezikih, črkovanje števil in valut v 7.5. Enostaven nadomestek za manjkajoče oblike števil ameriških kod ZIP in telefonskih številk. Delno Inženirska notacija prek oblikovanja po meri.
  Podpora negativnim letom v datumu (pr. n. št.). Da Delno Z uporabo nadomestnih rešitev.
  Pogojno oblikovanje: nabori ikon Delno. 2 dodatna nabora ikon smeškov. Brez obratnega zaporedja ikon (tdf#61313). Delno. Prilagajanje naborov ikon, npr. obratni vrstni red ikon.
  Napredno iskanje in zamenjava / oblika celice Delno (podprti slog, oblika celice ni podprta) Da
  Formule s celotnimi stolpci ali vrsticami Delno (tdf#34094, tdf#92452, tdf#92453) Da
  Privzete tipke za bližnjice (tipkovnica in/ali miška) [103] Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([104], tdf#98259, tdf#92452, tdf#92453) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([105], [106], [107])
  Možnosti zaščite delovnih listov (dovoljuje uporabnikom določena dejanja na zaščitenih delovnih listih) Delno. Podprto za izbiranje zaščitenih/nezaščitenih celic in vstavljanje/brisanje vrstic/stolpcev. Da za izbiranje zaščitenih/nezaščitenih celic, vstavljanje/brisanje vrstic/stolpec, oblikovanje celic/stolpcev/vrstic, vstavljanje hiperpovezav, razvrščanje, uporabite samodejno filtriranje/poročila vrtilnih tabel, urejanje predmetov/scenarijev.
  Filter časovnice v vrtilni tabeli Ne Da. [108]
  Grafikoni: samodejno spreminjaj barve po točkah Ne (samo ročno) Da
  Vrsta grafikonov: xyz / površinski grafikoni Ne, osnovna nadomestna rešitev [109] (tdf#51670) Da
  Vrsta grafikonov: tortni tortnega (bar of pie) Ne (tdf#50934) Da
  Grafikoni z zemljevidi in orodje 3D-geoprostorske vizualizacije Ne (prek razširitve GeOOo) Da. Grafikoni z zemljividom in "3D-zemljevidi".
  Različne vrste grafikonov za različne nize podatkov Ne (tdf#35629) Da
  Tiskanje le izbranega grafikona Ne, nadomestne rešitve [110], [111] (tdf#45893) Da
  Podatkovne oznake grafikonov »Vrednost kot odstotek« Da Ne
  Podatkovne oznake grafikonov »Vrednost iz celic« Ne Da
  Funkcionalnosti samodejne analize in vizualizacije Ne Da. Funkcionalnost hitre analize in vizualnih povzetkov, trendov in vzorcev. [112], [113]. Nekatere teh funkcionalnosti ("Ideas in Excel"/Zamisli v Excelu) so podprte v najemni različici, niso pa podprte v prodajnih izdajah MS Office 2021; funkcija hitre analize ni podprta na sistemih macOS.
  Bliskovita zapolnitev Ne (tdf#109003). Predlogi nekaterih (delnih) nadomestnih rešitev so tukaj tdf#109003#c1. Da
  Priporočila grafikonov Ne Da
  'Objavljanje' preglednic za spletne sestanke ekipe Ne Da
  Grafikoni sparkline (za hiter pregled trenda v obsegu podatkov) Da. [114] Da
  Dodajanje točk črti, možnost ukrivljanja črt Ne (tdf#36943) Da
  Možnosti ozadja celice Delno. Barva ozadja (hrošči glede vzorca tdf#31205 in preliva tdf#49177). Razširitev: Hatch Patterns for Cells Da. Barva ozadja, vzorec, preliv
  Vstavljanje podatkov iz zajema zaslona ali slike Ne DaOCR and recognize tables from screenshots or pictures [115] (Not available in MS Office 2021 sales versions and only available on macOS)


  Namizno programje za predstavitve: LibreOffice Impress vs. Microsoft PowerPoint

  Večje razlike v funkcionalnosti LO Impress 24.2 MS PowerPoint 2021 / 365
  Deljenje besed Da Ne
  Izvoz v XHTML Da Ne
  Izvoz v HTML Da Ne (funkcionalnost odstranjena od MS Office 2013 naprej)
  Izvoz v vektorske grafične zapise: SVG, EPS Da Delno, to SVG (Supported in Windows rental version, not supported in MS Office sales versions.)
  Daljinec za predstavitve za pametne telefone/tablice Da. Za pametne telefone/tablice Android, iOS (iPhone/iPad) in pametne ure Pebble. Delno. Za Android (samo pametni telefoni), vendar z dodatnimi funkcionalnostmi za Excel in Word (ni podprto v različici za macOS).
  3D-prehodi med prosojnicami Da. ​macOS, Linux, Windows Delno. ​macOS, Windows
  Urejanje vdelanih videoposnetkov Delno. Prek zunanjih programov Da. Neposredno v programu
  Komentarji in odgovori na komentarje Delno Da
  Color/document themes Delno support of document themes in Impress: [116] [117] Da
  Animirani učinki Delno. Podprto, vendar so težave z vrtečim besedilom (tdf#87958), kvadriranim (tdf#87959), majanjem/stresanjem/vibriranjem (tdf#87960), predmeti obtičijo. (tdf#88196) Da
  Obrezovanje vdelanega videa ali zvoka Da Impress now supports cropped video for media shapes. Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016)
  Funkcionalnost približevanja za predstavitve (navdihnil Prezi) Ne (tdf#38263) Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici macOS) [118]
  Prosojnice je med predstavitvijo moč urejati Ne (tdf#34965) Da
  Diagrami SmartArt Ne (tdf#37932), rešitev: smArt extension Da
  Shranjevanje poudarkov in risb med predstavitvijo Ne (tdf#51928) Da
  Primerjaj predstavitve Ne Da
  Oddajanje predstavitve po internetu Ne. Zgolj prek izvoza v PDF ali SWF Da. Dodatna podpora za objavo na spletišču za deljenje videovsebin Microsoft Stream (ni podprto v različici macOS).
  Animirani diagrami Ne Da
  Snemanje projekcije Ne (tdf#34959) Da. [119] Some features only available in rental vesion ([120]).
  Predlogi oblikovanja prosojnice Ne Da prek programa PowerPoint "Designer" (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021)
  Krmarjenje predstavitve s pisalom Bluetooth Ne Da. Podprto s peresom Bluetooth ali peresom za Surface. Z uporabo digitalnega pisala kot preklopnika za projekcijo (ni podprto v različici macOS).
  Optimization of slides for screen readers Ne Da. ([121]) (not available on macOS)
  Manjše razlike v funkcionalnostih LO Impress 24.2 MS PowerPoint 2021 / 365
  Število postavitev prosojnic Da. 12 Delno. 9
  Animacije na osnovi fizike Da. [122] Ne
  Barva ozadja besedila v besedilnih okvirih/poljih Da Ne
  Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
  Uvoz in izvoz predstavitev v zapisu Unified Office Format Da Ne
  Izvoz v grafične zapise: MET, PBM, PICT, PGM, PPM, RAS, XPM Da Ne
  Uvoz datotek Apple Keynote Da. Podpora za Keynote v1-6 [123] Ne
  Vdelava pisav v datoteko predstavitve Da Delno. Podprto na sistemih Windows. Vdelovanje pisav ni podprto v PowerPointu na macOS, čeprav se prikažejo. Vdelovanje pisav OpenType CFF ni podprto. [124]
  Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm (Draw in Impress) Delno. 142.22cm x 142.22cm
  Urejanje matric prosojnic Delno. Omejeno urejanje, gre za projekt GSOC 2013 ([125]). Da. Zmogljivo urejanje
  Privzete tipke za bližnjice Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([126]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([127], [128])
  Pretvorba na roko narisanih likov v diagrame / prepoznavanje enačb rokopisa Ne Da. [129] Pretvorba rokopisa v like/diagrame v MS PowerPoint; enačbe v rokopisu (pretvorba risb v enačbe) v MS PowerPoint (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2021, na voljo je le na sistemih Windows 10/11; ni podprto v prodajni različici za macOS).
  Samodejno predlaganje orisa predstavitve iz spletnih virov glede na vnos zadeve Ne Da. Funkcionalnost Orodje za hitri začetek (ni podprta v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprta v različici za Windows).
  Vrsta prehoda »Preoblikovanje« Ne Da. [130]
  Ustvarjanje samodejno zagnanih predstavitev Ne, razširitev: ImpressRunner Da
  Izvoz predstavitve v video zapisih Ne (tdf#34959) Da. Podprto v zapise .mp4 in .wmv. Izvoz do ločljivosti 4K.
  Primik k in zasuk po prosojnici Ne (tdf#150383) Da
  Možnost shranjevanja kot slikovne predstavitve Ne (tdf#93589) Da
  Uporaba slušalk Surface Earbud za nadzor predstavitve Ne Da[131]
  Autogeneration of alt text for photos Ne Da [132] (Supported in Windows rental version, not supported in MS Office sales versions; not supported on macOS)

  Namizni program za zbirke podatkov: LibreOffice Base vs. Microsoft Access

  Večje razlike v funkcionalnosti LO Base 24.2 MS Access 2021 / 365
  Na voljo na vseh operacijskih sistemih, ki jih podpira pisarniški paket Da Ne. MS Access ni na voljo za macOS ter spletne in mobilne različice OS
  Poudarjanje skladnje SQL Da Ne
  Domorodni konektorji za MariaSQL, PostgreSQL, Novell GroupWise Da. Pa še MySQL kot razširitev. [133] Ne, prek ODBC
  Integracija adresarja Mozilla Thunderbird, adresarja KDE, Evolution LDAP in shrambe, sistemskega adresarja Windows Da Ne
  Domorodni gonilnik JDBC Da Ne
  Povezava z datotekami preglednic ODF (Calc) Da Ne
  Pogon zbirke podatkov Da. FirebirdSQL 3.0; HSQLDB 1.8.x (opuščeno). V LibreOffice 6.2 je FirebirdSQL privzeta za nove zbirke podatkov. Pomočnik migracije Firebird pretvori zbirke podatkov HSQLDB v FirebirdSQL Delno. Jet
  Integracija adresarja MS Outlook Delno. Podprto le na sistemih MS Windows. Brez podpore za dostop do adresarjev programov Outlook (tdf#56903) in Outlook Express (tdf#56905) v domorodnih 64-bitnih gradnjah LibreOffice za Windows. Da
  Uvažanje podatkovnih virov (tabel) iz programa za zbirke podatkov Delno. Samo prek povleci-in-spusti iz LibreOffice Calc ali s povleci-in-spusti iz drugega okna Base z odprtim virom zapisljivih podatkov ([134]). (tdf#51872) Da
  Izvažanje tabel v različne vrste datotek iz samega programa za zbirke podatkov: Delno. Samo prek povleci-in-spusti v LibreOffice Calc ali s povleci-in-spusti iz drugega okna Base z odprtim virom zapisljivih podatkov ([135]). (tdf#73798) Da
  Urejanje datotek MS Access Delno. Omejeni starejši gonilnik »Microsoft.Jet.OLEDB.4.0« deluje dobro za branje/pisanje, medtem ko gonilnik »Microsoft.ACE.OLEDB.12.0« le bere; (tdf#43187). Gonilnik deluje le na sistemih Windows. Da
  Domorodni konektor za Microsoft SQL Server Ne, prek ODBC Da
  Navzkrižne poizvedbe Ne. Ni podprto, vendar je mogoče doseči z vrtilnimi tabelami s programom Calc (FAQ 142) Da
  Zmožnost »povezanih tabel« Ne. Ni podprto, lahko pa povežete besedilne tabele (FAQ 143) (tdf#56234) Da. Linked tables and Linked Tables Manager.
  Uvožena tabela iz preglednic – ohrani obliko polj Ne Da
  Uvoz podatkov iz XML, HTML Ne Da
  Manjše razlike v funkcionalnostih LO Base 24.2 MS Access 2021 / 365
  Domorodni konektor za zbirke podatkov dBase Da Ne. Ni podprto (funkcionalnost odstranjena z izdajo Office 2013)
  Odpiranje datotek LibreOffice Base (.odb) Da Ne
  Odpiranje opuščenim zapisov DOS/Windows: zbirka podatkov Microsoft Works Da Ne
  Domorodni konektor za sezname SharePoint Ne Da
  Povezovanje ali uvoz podatkov iz Salesforce in Dynamics 365 Ne Da
  Podatkovna povezava spletne storitve Ne Da
  Zaščita zbirke podatkov z geslom Ne (tdf#70638) Da
  Izračuni v tabelah zbirke podatkov Ne (tdf#72787) Da

  Razširitve: brezplačne razširitve, ki dodajajo izjemne funkcije namiznemu paketu LibreOffice

  LibreOffice ima kompleksen ekosistem razširitev (več kot 600 na extensions.libreoffice.org in več kot 800 na extensions.openoffice.org). Poleg že omenjenih razširitev v zgornji primerjalni tabeli je tu izbor nekaterih razširitev, ki LibreOffice dodajajo vredne funkcionalnosti:

  Razširitve LibreOffice
  Splošni pisarniški paket: LibreOffice
  • Pregled razširitev LibreOffice, povezanih z jezikom (pripomočki za pisanje, slovarji za preverjanje črkovanja, vzorci za deljenje besed, slovnično preverjanje, ...);
  • OpenOffice.org2GoogleDocs posodobitve ter izvozi in uvozi dokumentov v in iz strežnikov Google Docs, Zoho in WebDAV.
  • TeamDrive omogoča skupno rabo v okviru programja za skupinsko sodelovanje TeamDrive.
  • Wollmux je kompleksen centraliziran sistem za predloge, obrazce in glave pisem, ki ga je razvilo mesto Muenchen (v nemškem in angleškem jeziku).
  • eLAIX omogoča uporabnikom pisanje in branje učnih modulov ILIAS brez povezave in izvažati v zapisu e-knjig ePUB3.
  • LibreOffice Server Installation GUI: poenostavlja vzporedne in strežniške namestitve LibreOffice;
  • Shared Technical Terminology Thesaurus: skupni tehnični terminološki slovar sopomenk;
  • Read Text: branje izbora besedila v programih Calc, Draw, Impress, Web Writer in Writer z uporabo sinteze govora;
  • Custom Palette Export: omogoča enostavno skupno rabo barvnih palet;
  • OOoLilyPond: omogoča uporabo glasbene notacije LilyPond v programih LibreOffice.
  LibreOffice Writer
  • TexMaths paketu LibreOffice doda urejevalnik enačb (Xe)LaTeX.
  • DMaths programu LibreOffice Writer doda izčrpno matematično orodjarno.
  • Chemistry omogoča vstavljanje kemijskih formul kot slik iz formule.
  • Code Colorizer Formatter, Code Highlighter in COOoder ponujajo poudarjanje skladnje za LibreOffice Writer.
  • AddPics ustvari dokument programa Writer iz slik ali skeniranih strani.
  • Writer's Tools je nabor orodij za redne pisce.
  • Alternative find & replace dialog za program Writer nadomešča pogovorno okno Najdi in zamenjaj z razširjeno, lastno varianto.
  • Typography toolbar za napredno rabo funkcionalnosti pametnih pisav Graphite;
  • QR code Generator za izdelavo kode QR (zdaj tudi funkcija v LibreOffice);
  • Transcriber, orodje za transkripcijo zvokovnih datotek;
  • Organon, orodje za organiziranje in krmarjenje, za organiziranje dolgih besedil (romani, nareki, znanstvena dela);
  • Template Changer, omogoča spreminjanje predloge za obstoječi dokument;
  • Footswitch. Orodje za transkripcijo, ki v celoti deluje v okviru LibreOffice Writer.
  • TradutorLibreText: orodje za prevajanje besedil v več jezikov;
  • Anaphraseus CAT tool: nabor makrov za CAT (računalniško podprto prevajanje, angl. Computer Aided Translation), podobno slavnemu Wordfastu;
  • Writer Rotation Tool: omogoča sukanje slike v besedilnem dokumentu z miško kot druge grafične predmete;
  • Filtri za vrste datotek:
   • Export Freemind omogoča izvoz dokumentov programa Writer v urejevalnik miselnih vzorcev Freemind.
   • Writer2LaTex omogoča izvoz dokumentov Writer v LaTex.
   • Writer2ePub omogoča izvoz v prosti in odprti standard e-knjig ePub (sicer je ta izvoz že vgrajen v LO).
  LibreOffice Calc
  LibreOffice Impress
  • Export as Images omogoča izvoz vseh prosojnic Impress ali strani Draw kot slik v zapisih JPG, PNG, GIF, BMP in TIFF.
  • OpenCards je brezplačno in nagrajevano programje za učenje s kartončki.
  LibreOffice Draw
  LibreOffice Base
  • Emulator Access2Base VBA za MSAccess (privzeto nameščen z LibreOffice 6.2; na voljo za prenos za različice pred 6.1)
  • BaseDocumenter: za popolno dokumentacijo vaših namestitev LibreOffice Base.
  Razširitve za dostopnost
  • odt2daisy: pretvarja dokumente OpenDocument Text (ODT) v digitalne govorne knjige v zapisu DAISY (DAISY 2.02, DAISY 3.0 XML in Full DAISY 3.0) za sintezo govora.
  • Read Text: uporablja zunanji program ali spletno storitev za branje besedila. Preberite izbor s programom Calc, Draw, Impress, Web Writer in Writer.
  • odt2braille: avtorjem omogoča tiskanje dokumentov na reliefni tiskalnik za brajico in izvoz dokumentov kot dokumentov v brajici. Izvoz v brajici je dobro oblikovan in visoko prilagodljiv.


  Mobilni pisarniški paket: pametni telefoni, tablice

  Mobilni pisarniški paket, splošne funkcionalnosti: LibreOffice vs. Microsoft Office

  Note pin.svg

  Tabela primerjav mobilnih pisarniških paketov je v nastajanju.
  Vabimo vas, da ga pomagate izboljšati!

  Večje razlike funkcionalnosti Mobilno: LibreOffice-based solutions Mobilno: MS Office 365
  Integrated office architecture Da. Integrated office architecture: LibreOffice mobile shares the same processing engine, common to all modules, on all form factors (incl. desktop and online) [136]. Ne. Loose architecture differing between desktop (different between Windows and macOS), mobile and online office.
  Različice pisarniškega paketa za mobilne operacijske sisteme (pametni telefoni, tablice) Da. Na voljo so mobilne aplikacije, kot je Collabora Office na osnovi tehnologije LibreOffice. Pregledovalnik LibreOffice je na voljo za iOS/iPadOS, Android ter Ubuntu Touch/UBPorts.

  Android: Na voljo je Pregledovalnik Collabora Office v Trgovini Google Play za pametne telefone in tablice, objava izdaje (2019-12-10). Na voljo je tudi LibreOffice Viewer za Android z osnovnimi in poskusnimi funkcionalnostmi urejanja. Podatki o novi aplikaciji LibreOffice Android: pdf. Več informacij: wiki o portu za Android, objave (vse v angl.)., [137], [138].

  iOS/iPadOS: Na voljo je Collabora Office za iPhone in iPad: Collabora Office v trgovini Apple AppStore. Več informacij (v angl.): objava za medije Collabora, objava za medije Adfinis, LibreOffice kot iOS app na iPadu; Objava za iOS; Objave: [139], [140].

  ChromeOS: Na voljo je Collabora Office na Google Play, več podrobnosti tukaj, novičarski portal XDA.

  Ubuntu Touch/UBPorts: Document Viewer (Pregledovalnik dokumentov) poganja LibreOfficeKit (LibreOffice 5) in podpira ogledovanje večine vrst datotek, ki jih podpira LibreOffice.

  Delno. Android in iOS za mobilne in pametne telefone ter tablice z omejenim naborom funkcionalnosti. Brez podpore za ChromeOS na tablicah.

  Profesionalni uporabniki kot tudi uporabniki s tablicami z zaslonom >10,1 palcev morajo imeti ustrezno naročnino Office 365 z mesečno pristojbino. Zasebni uporabniki lahko ogledujejo in tiskajo dokumente brez registracije uporabnika, osnovne funkcije urejanja pa zahtevajo registracijo. Bolj izčrpne funkcionalnosti zahtevajo ustrezno naročnino na Office 365 z mesečno pristojbino.

  Podpora jezikov z desne na levo (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav Ne Da
  Manjše razlike v funkcionalnostih Mobilno: LibreOffice-based solutions Mobilno: MS Office 365
  Izvajanje makrov Microsoft Visual Basic. Da. Podpora za velik del makrov Microsoft Visual Basic (prek Collabora Office). Ne

  Mobilna urejevalnika besedila: LibreOffice Writer vs. Microsoft Word

  Večje razlike funkcionalnosti Mobilno: LibreOffice-based solutions: Writer Mobilno: MS Word 365
  Odpiranje z gesli zaščitenih dokumentov Da. (prek Collabora Office) Ne
  Manjše razlike v funkcionalnostih Mobilno: LibreOffice-based solutions: Writer Mobilno: MS Word 365
  XY Delno Delno.

  Mobilni elektronski preglednici: LibreOffice Calc vs. Microsoft Excel

  Večje razlike funkcionalnosti Mobilno: LibreOffice-based solutions: Calc Mobilno: MS Excel 365
  XY Delno Delno.
  Manjše razlike v funkcionalnostih Mobilno: LibreOffice-based solutions: Calc Mobilno: MS Excel 365
  XY Delno Delno.

  Mobilno programje za predstavitve: LibreOffice Impress vs. Microsoft PowerPoint

  Večje razlike funkcionalnosti Mobilno: LibreOffice-based solutions: Impress Mobilno: MS PowerPoint 365
  XY Delno Delno.
  Manjše razlike v funkcionalnostih Mobilno: LibreOffice-based solutions: Impress Mobilno: MS PowerPoint 365
  XY Delno Delno.

  Spletni pisarniški paket (Online): brskalnik (in računalniki Chromebook)

  Note pin.svg

  Tabela primerjav spletnih pisarniških paketov je v nastajanju.
  Vabimo vas, da ga pomagate izboljšati!

  Note pin.svg

  Računalniki Chromebook so v tem razdelku spletnih pisarniških paketov iz več razlogov:
  Jedrna programska oprema LibreOffice je na voljo kot aplikacija za Chromebook pri Collabora Productivity pod imenom Collabora Office; to je ista programska oprema, kot se uporablja v spletni zbirki z nekaj optimizacijami za ChromeOS. Septembra 2021 je Microsoft napovedal ukinitev njihove aplikacije Chromebook. Z združevanjem spletnih izdaj in aplikacij Chromebook v tej tabeli omogoča preprosto primerjavo pisarniških paketov, ki temeljijo na LibreOffice, z Microsoftovimi spletnimi izdajami pri uporabi Chromebooka.


  Spletni pisarniški paket, splošne značilnosti: LibreOffice Online vs. Microsoft Office prek spleta

  Večje razlike funkcionalnosti Spletno: na LibreOffice zasnovani Collabora Online 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Integrated office architecture Da. Integrated office architecture: Online LibreOffice shares the same processing engine, common to all modules, on all form factors (incl. mobile and desktop) [141]. Ne. Loose architecture differing between desktop (different between Windows and macOS), mobile and online office.
  Spletna/oblačna različica pisarniškega paketa Da. Spletni Collabora Online, ki temelji na tehnologiji LibreOffice, s polno podporo dokumentov in zvestobo upodabljanja kot tudi s sočasnim urejanjem in sodelovanjem. Napredna a okrnjena funkcionalnost v primerjavi z namizno različico. Spletna različica podpira z Vereign združljivo overjanje in podpisovanje dokumentov. [142], [143], [144], [145], [146], [147]. Glejte tudi: razvoj spletnega LibreOffice Online. Delno. Spletne aplikacije Office, z omejeno funkcionalnostjo v primerjavi z namizno izdajo Worda in Collabora Online. ([148])
  Programi Da. Writer, Calc, Impress, (Draw publishing capabilities are built in to Writer). Da. Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams
  Podpora vrstam datotek kot na namizju Da. Podpira odpiranje mnogih vrst datotek številnik pisarniških paketov in programov s podprtimi prek 150 končnicami (LibreOffice podprte vrste datotek) (prek spleta in aplikacije Chromebook). Ne
  Integracija spletnega pisarniškega paketa v programje za sodelovanje / sisteme za ravnanje z vsebinami (tretjih strani) Da. Integracija spletnega LibreOffice Online v: OwnCloud in Nextcloud, Kolab, Pydio, Seafile, IceWarp, AG-I Solutions, Alinto, VNCLagoon, EGroupware, Univention App Center, Kopano Documents, Collabora Online, Corteza Community Server, Alfresco ([149]), Roove, Zimbra ([150]), Mastermost, Moodle, IServ Schulserver. MS SharePoint integration SharePoint 2016 Server. Glejte tudi naslednje sezname: partnerji gostovanja Collabora Online, partnerji Collabora Online, dosegljivost LibreOffice Online. Delno. Integracija MS Office Online Server v MS SharePoint
  Dostopnost spletnega pisarniškega paketa v spletnih storitvah (tretjih strani) Da. Raznolika paleta dostopnih ponudnikov storitev: UrBerri, eqipe, New Access, Arawa, Artistanbul, TransfertPro, Extensys, Rono-IT, SecuredStore, StudioStorti, united hoster, Option Service Télécom, AggreCost, Webo.hosting, FileCloud, Retention Range, Workman.net.au, OffiDocs, CiviHosting, ETES, Sunjun, opendsi, GMS, OpenLogic, SwissStash, iOffice Cloud, cloudplan, EGroupware, ZenTao, SwissVON, CQ Net, Mijncloudoffice, mentorITe, PowerFolder, GMX Online Office, Mail.com Online Office, Web.de Online Office, hostiso.com, Kolab Now, Crest Tech. Glejte tudi naslednje sezname: partnerji gostovanja Collabora Online, partnerji Collabora Online, dosegljivost LibreOffice Online. Delno MS OneDrive
  Hkratno sourejanje Da. Podprto v spletnih različicah modulov Writer, Calc in Impress. Urejanje v realnem času in interaktivno brez dodatnega časovnega zamika, da bi videli vnose drugih uporabnikov, s čimer se izognete potrebi po zaklepanju odstavkov in težavam z razreševanjem sporov. Delno. Podprto v programih MS Word, Excel in Powerpoint; urejanje v realnem času in interaktivno brez zamud pri prikazu vnosov uporabnikov, zaradi česar lahko nastanejo spori, ki zahtevajo proučitev in razreševanje, da bi se izognili izgubi podatkov.
  Podpora jezikov z desne na levoWikipedia logo v3.svg (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav za vse vrste dokumentov Da. Izčrpna podpora, ki temelji na knjižnici upodabljanja besedila HarfBuzzWikipedia logo v3.svg (iz izdaje Collabora Online 21.11) (prek spleta) Ne
  Manjše razlike v funkcionalnostih Spletno: LibreOffice-based Collabora Online 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Delno Delno

  Spletni urejevalniki besedil: LibreOffice Online Writer vs. Microsoft Word prek spleta

  Večje razlike funkcionalnosti Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Writer 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Writer

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  WYSIWYG - urejanje, izdelava PDF in tiskanje, popolnoma zvesto končnemu izgledu Da. WYSIWYG (tak kot je dokument na zaslonu, takšen bo tudi na papirju, internetu). Vsak dokument, ki ga urejate, je videti enako, ko ga shranite kot PDF ali ko ga natisnete (prek spletne in Chromebook aplikacije) Ne. Dokumenti ob urejanju niso videti enako kot so shranjeni v PDF ali natisnjeni [151]
  Določitev, sprememba ali brisanje odprtih z gesli zaščitenih datotek (s šifriranim geslom) Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. Spletni Word ne more šifrirati dokumenta z geslom in ne more odpreti dokumentov, šifriranih z geslom[152]
  Urejanje gesel za spreminjanje dokumentov Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [153]
  Prilagodi zaporedje razvrščanja tabele Da. In dodatne možnosti: razvrščanje v več zapodenih stolpcih ali vrsticah, za vsak stolpec in vrstico lahko izberete alfanumerično ali številsko, naraščajoče ali padajoče. Možnost ujemanja velikih/malih črk (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. Razvrščanje po stolpcu ali vrstici ni možno[154]
  Oblikovanje celic tabel Da. Število, odstotek, valuta, datum, čas, znanstveno, ulomek, logična vrednost in besedilo (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Glave in noge se pojavijo v dokumentu za urejanje Da. To je urejevalnik besedil WYSIWYG (tak kot je dokument na zaslonu, takšen bo tudi na papirju, internetu) (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Najdi in zamenjaj z možnostmi, kot so na voljo na namizju Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. Zelo osnovno.
  Odložišče (kopiraj in prilepi) Da. Kopiranje in lepljenje znotraj spletne aplikacije deluje z naprednimi funkcijami dokumenta. Lepljenje vsebine, kopirane izven spletne aplikacije, je napredno (prek spleta) Delno. Kopiranje in lepljenje znotraj spletne aplikacije deluje za osnovne funkcije aplikacije. Lepljenje vsebine izven spletne aplikacije je omejeno, saj kopiranje in lepljenje hiperpovezav izgubi povezavo. [155]
  Podpora vrstam besedilnih datotek je enaka kot na namizju Da. Podpira odpiranje datotek urejevalnikov besedil v zapisu ODF (OpenDocument Format) ter drugih vrstah zapisov izdelkov kot so Abiword, AportisDoc, Apple Pages, AppleWorks, Hangul WP 97, Ichitaro 8/9/10/11, Lotus Word Pro, MacWrite 1.5, Microsoft Pocket/RTF/Word 4/5/6.0/95/97-2003/2003XML/2007-2021/for Mac/for Windows2.0/Write, PDF, Software602, StarOffice StarWriter 3/4/5, WordPerfect, WordPerfect Suite 2000/Office 1.0, WriteNow 4.0.

  And others: Adobe PageMaker, Microsoft Publisher, QuarkXPress 3–4, HTML (podprte vrste datotek v LibreOffice) (prek spleta in z aplikacijo Chromebook).

  Ne. Ureja dokumente docx, dotx in ods (OpenDocument Format). Odpre dokumente doc, vendar jih ne more shraniti nazaj v istem zapisu. Odpre datoteke docm in dotm, vendar se makri ne izvajajo. Drugih zapisov, ki so podprti v namiznih različicah za Windows in macOS, ne odpre in ne ureja (v programu Word podprte vrste datotek (v angl.)).
  Možnosti izvoza PDF in EPUB Da. Možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta) Ne.
  Manjše razlike v funkcionalnostih Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Writer 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Writer

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Predloge, brskanje in pričetek dela iz profesionalno oblikovanih predlog Da. (via Online) Ne [156]
  Shranjevanje v zapisu Microsoft Word 97 - Word 2003 (.doc) Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [157]
  Shranjevanje v zapisu e-knjige EPUB (.epub) Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Urejanje in izvajanje makrov Microsoft Visual Basic (.docm, .dotm) Da. Podprt je velik del makrov Microsoft Visual Basik (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [158]
  Naslovnica Da. Z možnostmi za število naslovnic, začetne strani, slog naslovov, označevanje naslovov (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Slovar sopomenk Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Rob za vezavo (vezava knjig, diplom) Da. Rob za vezavo lahko umestite na levo ali na vrh (prek spletne različice) Ne
  Dodaj in uredi ozadja strani Da. Barve, prelivi, bitne slike, vzorci in šrafiranje ter možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta in aplikacije Chromebook) Delno. Zelo osnovno.
  Dodajanje in urejanje prosojnosti strani Da. Prosojnosti in možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [159]
  Dodaj in uredi obrobe strani Da. Obrobe in možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [160]
  Dodaj in uredi stolpce strani Da. Stolpci in možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. [https://docs.microsoft.com/en-us/office365/servicedescriptions/office-online-service-description/office-online-service-description
  Prikaz glav in nog, sprotnih/končnih opomb v dokumentu Da. To je urejevalnik besedil WYSIWYG (tak kot je dokument na zaslonu, takšen bo tudi na papirju, internetu) (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [161]
  Dodaj, uredi, pokaži grafikone Da. Na namizju so na voljo polne možnosti (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. Pojavijo se kot ograde, ki jih ne morete urejati, premikati ali jim spreminjati velikosti. [162]
  Dodaj, uredi, pokaži like Da. Polne možnosti, kot so na voljo na namizju (prek spleta) Ne. Pojavijo se kot ograde, ki jih ne morete urejati, premikati ali jim spreminjati velikosti. [163]
  Dodaj, uredi, pokaži SmartArt in WordArt (aka Stavec) Da. (prek spletne aplikacije) Ne. Pojavijo se kot ograde, ki jih ne morete urejati, premikati ali jim spreminjati velikosti. [164]
  Vodni žigi Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [165]
  Zaznamki Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne [166]
  Polja Da. (prek spleta z možnostmi pod podkategorijami dokumentov, navzkrižnimi klici, funkcijami, informacijami o dokumentu in spremenljivkami; aplikacija Chromebook ima nekaj manj možnosti) Ne [167]
  Uredi navzkrižne sklice Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne. Cilja ni mogoče urejati [168]
  Kazalo Da. možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta) Ne [169]
  Tabela: "Optimalne širine stolpcev" in "Optimalna višina vrstice" Da. (prek spleta) Ne [170]
  Poln nadzor nad sidranjem z vidnimi točkami sidranja za slike itn. Da. WYSIWYG natančno vidno sidranje (prek spletne aplikacije) Ne
  Polje z besedilom Da. S polnimi namiznimi možnostmi, vključno z velikostjo, sidri, zaščito, obrobami, sukanjem, koti, senčenjem itn. (prek spleta) Delno. Osnovno [171]
  Citati in bibliografija Da. (prek spletne izdaje) Ne [172]
  Podpora bogatim poljem - s tabulatorko po poljih za urejanje; preskok zaščitenih odsekov Da. Obrazci DOC in DOCX Ne
  Razširjene možnosti izvoza PDF Da. Obrazci PDF za izpolnjevanje (iz izdaje CODE 22.05.7.2 objava na blogu razvijalca). (prek spleta) Ne
  Kazalo vsebine Da. Možnosti, ki so na voljo, so enake ali podobne kot za namizne programe LibreOffice (prek spleta in aplikacije Chromebook) Delno. Basic options. [173]
  Velikosti strani Da. Letter, Legal, A3, A4, A5, A6, B4 (ISO), B5 (ISO), B6 (ISO), Long Bond, Tabloid, B4 (JIS), B5 (JIS), B6 (JIS), 16 Kai, 32 Kai, Big 32 Kai, User, kuverta DL, kuverta C6, kuverta C6/5, kuverta C5, kuverta C4, kuverta #6 3/4, kuverta #7 3/4 (Monarch), kuverta #9, kuverta #10, kuverta #11, kuverta #12, japonska razglednica (prek spleta in aplikacije Chromebook) Delno. A4, A5, Letter, Legal, Executive ter postavitve različnih velikosti po meri [174]
  Prelom oz. ovijanje besedila okoli slik Da. Polne možnosti za ovijanje besedila okoli slik, vključno z: pred, za, vzporedno, ovijanje okoli, pred in za, natančno vidno sidranje (prek spletne aplikacije) Delno. Ni učinkovitega ovijanja, besedilo se ne ovije okoli slik.
  Štetje besed in znakov Da. Natančno štetje besed in znakov (prek spleta in Chromebook aplikacije). Delno. Grobo štetje besed. [175]
  Tipke za bližnjice Da. Napredno: vsi uporabniki lahko uporabljajo tipke za bližnjice v lastnem jeziku, ko družno urejajo dokument. Pritisk ‘izmenjalke’ poudari tipke za bližnjice, zaporedje tabulatorke nato deluje, možnost za učenje in izboljšana dostopnost (iz izdaje Collabora Online 23.05) (prek spleta). Delno. Manj tipk za bližnjice in brez omembe, ali je pri tipkah za bližnjice uporabljen njihov jezik, ko datoteko urejajo družno ([176]).
  Bralnik zaslona Da. Uporablja NVDA ([177]) (prek spleta) Delno. Zahteva dodatni bralnik zaslona v brskalniku.
  Sourejanje s spletno inačico in namiznim programom Ne. Več o tem si preberite v vrstici "Sinhrono sourejanje" Da. Prodajna različica MS Office 2019 je uvedla soustvarjanje v realnem času z Wordom za splet
  Slogi samooblikovanja tabele, med katerimi lahko izberete Ne (#4356) Da
  Dodatki Ne Da
  Narekuj Ne Da
  Emodži Ne Da
  Skupna raba kot vdelani HTML Ne Da
  Ponovna uporaba datotek Ne Da. Odpiranje drugega dokumenta v predogledu omogoča izbor odstavkov ali slik za vstavljanje ali za dodajanje povezave na ta dokument.
  Nadoknaditev Ne Da. Oglejte si spremembe, ki so jih v datoteki opravili sodelavci, odkar ste jo nazadnje odprli.
  Vstavljanje enačb s strukturami Ne. (#4049) Da
  Možnosti vstavljanja slik Delno. Samo izbiranje po mapi in datoteki (prek spleta in aplikacije Chromebook) Da. Izbiranje po mapi in datoteki, tudi s predogledom kategoriziranih slik
  Robovi Delno. Možnosti po meri (prek spleta in aplikacije Chromebook) Da. Možnosti po meri ter 5 prednastavitev.
  Napisi Ne Ne [178]
  Spajanje dokumentov Ne Ne [179]
  Naslovnice Da. prek sloga naslovnice Da. Vključuje vzorce [180]
  Prevedi Da. (from Collabora Online release 22.05.7.3), (tdf#34058), (#4285). (via Online) Da. [181]
  Oznake, oštevilčevanje, oris, slike, poravnava Da. 79 oznak z 71 slik spremenljive velikosti, 8 oštevilčenj, 8 orisov, zmogljive možnosti poravnave položaja (prek spletne inačice in programa za Chromebook) Da. 17 oznak s 13 slikami (ki niso spremenljive velikosti, imate pa možnost določiti nove oznake iz knjižnice simbolov), 15 oštevilčenj, 3 orisi, minimalne možnosti poravnave položaja
  Preverjalnik dostopnosti Da. (via Online) Da

  Spletne elekronske preglednice: LibreOffice Online Calc vs. Microsoft Excel prek spleta

  Večje razlike funkcionalnosti Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Calc 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Calc

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Podpora vrstam datotek preglednic je enaka kot na namizju Da. Podpira odpiranje datotek preglednic v zapisu ODF (OpenDocument Format) ter zapisih drugih izdelkov, kot so Apple Numbers, Data Interchange Format, Gnumeric, Lotus 1-2-3, Microsoft Excel (4/5/6/2003XML/97-2003/2007-2021/Pocket), Quattro Pro 6.0, SYLK, StarOffice StarCalc 3/4/5 ter drugih programov (podprte vrste datotek v LibreOffice) (prek spleta in z aplikacijo Chromebook). Ne. Ureja dokumente xlsx, xlsb in ods (OpenDocument Format). Odpre tudi datoteke xls in csv, vendar jih ne shranjuje v istem zapisu. Ne odpre ali ureja drugih zapisov, ki so podprti v namiznih različicah za sisteme Windows in macOS (v programu Excel podprte vrste datotek (v angl.)).
  Podpora CSV (z vejico ločene vrednosti, .csv) Da. Od odprtju CSV pokaže pogovorno okno Uvozi (kjer lahko določite nabor znakov, jezik, začetno vrstico uvoza, možnosti ločila, uredite ločevalni niz) z oknom predogleda. Možen je tudi prenos v zapisu CSV (z vsake naprave od izdaje CODE 6.4.9 naprej) (prek spleta in aplikacije Chromebook). Delno. Odpiranje datoteke CSV jo pretvori v .xlsx brez pogovornega okna ob uvozi in brez predogleda. Brez možnosti prenosa kot CSV (omejitve CSV v Excelu (v angl.)).
  Manjše razlike v funkcionalnostih Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Calc 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Calc

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Shranjevanje v zapisu Microsoft Excel 97 - Excel 2003 (.xls) Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Mini grafikoni aka sparkline (za hiter pregled trenda v obsegu podatkov) Da. Polna podpora (prek spletne različice) Ne
  Določanje in upravljanje imen obsegov Da. (izdaje CODE 6.4.3). (prek spleta in aplikacije Chromebook). Ne
  Črtne obrobe Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Delno. Podprta je podmnožica črtnih obrob, uporabljenih v namizni izdaji programa

  Spletno programje za predstavitve: LibreOffice Online Impress vs. spletni Microsoft PowerPoint

  Večje razlike funkcionalnosti Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Impress 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Impress

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Podpora vrstam datotek predstavitev je enaka kot na namizju Da. Podpira odpiranje datotek predstavitve v zapisu OpenDocument Format in drugih zapisih iz izdelkov, kot so Apple Keynote, Microsoft Powerpoint97-2003/2007-2021, OpenOffice.org XML, Photo CD, StarOffice/StarImpress ter drugih (podprte vrste datotek v LibreOffice) (prek spleta in aplikacije Chromebook). Ne. Ureja dokumente pptx, ppsx in odp (OpenDocument Format). Odpre tudi datoteke ppt in pps, vendar jih ne shranjuje v istem zapisu. Ne odpre al ureja drugih zapisov, ki so podprti v namiznih različicah za sisteme Windows in Mac (v PowerPoint podprte vrste datotek (v angl.)).
  Manjše razlike v funkcionalnostih Spletno: LibreOffice-based Collabora Online Impress 23.05

  Aplikacija Chromebook: Collabora Office Impress

  Spletno: MS Office za splet

  Aplikacija Chromebook: opuščeno

  Shranje v zapisu Microsoft Powerpoint 97 - Powerpoint 2003 (.ppt) Da. (prek spleta in aplikacije Chromebook) Ne
  Spletni video Ne (tdf#42246) (rešitev: prenesite spletni video in ga vdelajte v predstavitev, vklj. z videi Flash) (prek spleta). Da. S predogledom, podprti ponudniki videa: YouTube, SlideShare, Vimeo, Stream, Flipgrid, TED

  Glejte tudi