Primerjava funkcionalnosti: LibreOffice - Microsoft Office

From The Document Foundation Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Feature Comparison: LibreOffice - Microsoft Office and the translation is 90% complete.

Other languages:
čeština • ‎English • ‎español • ‎français • ‎Bahasa Indonesia • ‎日本語 • ‎Basa Jawa • ‎한국어 • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎slovenščina • ‎Türkçe • ‎українська • ‎中文(简体)‎ • ‎中文(台灣)‎

Uvod

Ta stran primerja funkcionalnosti LibreOffice 6.3.4 (prenesi) in Microsoft Office 2019 / 365. Razločuje med večjimi in manjšimi razlikami in vključuje opombe o razširitvah LibreOffice. Primerjava poudarja razlike in torej ne prikazuje funkcionalnosti, ki so prisotne v obeh pisarniških paketih.

Im-jabber.svg

Tabela primerjave funkcionalnosti se ves čas posodablja in je delo v nastajanju.
Gre za zbir zapiskov uporabnikov in torej ni uradni dokument The Document Foundation.
Vabljeni ste, da izboljšate to stran. Zadnja posodobitev te tabele: 13.12.2019

Splošni pisarniški paket: LibreOffice vs. Microsoft Office

Večje razlike funkcionalnosti LibreOffice 6.3 MS Office 2019 / 365
Dosegljivost na več platformah (namizje) Da. Windows, macOS, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD in Haiku (temelji na isti kodi). Delno. Windows in macOS Različici za Windows in macOS imata nekaj težav z združljivostjo zapisov, malce različnim naborom funkcionalnosti in razlikah v uporabniškem vmesniku; različica macOS ne vključuje programa za zbirke podatkov MS Access, ne vključuje MS Publisher, poleg tega ji manjka nekaj drugih funkcionalnosti (glejte spodaj).

Razlike/neskladja funkcionalnosti v prodajnih različicah »MS Office 2019« in najemni »Office 365«: nekatere funkcionalnosti so vključene le v najemni različici (novo dodane funkcionalnosti se tudi lahko razlikujejo med sistemi macOS in MS Windows), kar vodi v nekonsistentnost nabora funkcionalnosti (glejte spodaj).

Podprte različice MS Windows Da. Windows 7 SP1, 8, 8.1, 10, Server 2008, Server 2012, Server 2016. ([1]). Različice do izdaje LibreOffice 5.4 še vedno podpirajo tudi Windows XP SP3 in Vista. Da. Prodajna različica MS Office 2019: Windows 10, Server 2019. MS Office 365 najemna različica: Windows 7 SP1, 8.1, 10, Server 2008 R2, Server 2012, Server 2016 ([2]).
Podprte različice macOS Da. 10.9+ (Mavericks). ([3]). Da. Prodajna različica MacOS: 10.12+ (Sierra). Najemna različica MacOS Office 365: 10.11+ (El Capitan) ([4])
Prenosna različica, ki deluje na prenosnih diskih USB (brez nameščanja) Da (prenos) Ne
Odprta koda Da, objavljeno pod dovoljenjem MPLv2 in drugimi. Ne, lastniška in zaprta koda
Polna integracija vseh pisarniških komponent Da. Iz vsake komponente pisarniškega paketa lahko odprete in ustvarite datoteke druge komponente. Osrednje Začetno središče z dostopom do modulov paketa ter nedavno uporabljenimi datotekami in predlogami. Ne
Na voljo brezplačno Da (prenos, donirajte) Ne, lastniško programje za nakup ali najem. Ko se zaključi naročnina na najemno različio, programi vstopijo v način samo za branje (ogledovanje in tiskanje) in novih dokumentov ni mogoče ustvarjati več. Nakupna različica je trajna licenca. Na voljo je 30-dnevna poskusna različica za najemno različico (ne pa tudi za nakupno različico).
Možnost razširitev Da. Kompleksen ekosistem razširitev (prek 390 na extensions.libreoffice.org in prek 800 na extensions.openoffice.org), vključno s samodejnimi posodobitvami. Delno. Ni centraliziranega sistema razširitev za dodatke in makre. Trgovina Office Apps za Office 2016. [5] Office Apps niso podprti na sistemih macOS.
Lokalizacija Da. 116 jezikov (podroben seznam jezikov, podprtih v LibreOffice) Delno. 91 jezikov v različici Windows, 27 jezikov v različici macOS, kjer ni slovenske (prikazni jezik za (nekatere) pisarniške programe)[6], [7], [8]
Podpora jezikov z desne na levo (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav Da. Izčrpna podpora, ki temelji na knjižnici upodabljanja besedila HarfBuzz Da. Podprto na sistemih Windows, macOS, mobilnih in spletnih različicah.
Dodatna orodja za pisanje Da. Razširjena podpora (slovarji za preverjanje črkovanja, vzorci za deljenje besed, slovarji sopomenk, specializirani slovarji kot razširitve ([9], [10]). Podroben seznam pripomočkov za pisanje v LibreOffice za več kot 150 jezikov. Delno. Bolj omejeno, "orodja preverjanja" za 92 jezikov v različici za Windows, 58 v različici za macOS [11], [12],[13]
Jezikovne tehnologije Da. Obsežna podpora, ki temelji na najpriljubljenejši knjižnici preverjanja črkovanja Hunspell.

LibreOffice Language Technology – News & Best practices, YouTube, Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office, Better coverage: words, Unicode, morphology, 3 false alarms in Word, zero in Writer

Delno. Omejeno
Podpora za kompleksne jezike in posebne pametne funkcionalnosti pisav (ligature, resnično majhne velike črke, števke starega kova, proporcionalne ali enakomerno razmaknjene števke, razmik začetnic, resnično nadpisano/podpisano) Delno. Polna podpora tehnologije pisav SIL Graphite ([14],[15]) in polna podpora dodatnih funkcionalnosti pisav OpenType ([16],[17],[18]) s skladnjo in uporabniškim vmesnikom (tdf#58941). Glejte tudi LibreOffice Smart Font HowTo. Podpora za Apple Advanced Typography (AAT) je na voljo na vseh platformah. Medopravilnost: brez podpore za dodatne funkcionalnosti OpenType v zapisu OOXML, ODF 1.2 pa ne ponuja podpore dodatnih funkcionalnosti OpenType (podpora je načrtovana s standardom ODF 1.3). Delno. Omejena prek OpenType, ki podpira ligature, slogovne nabore, možnosti razmika med števkami, številske oblike, kontekstualne alternative. [19] Podpora za dodatne funkcije OpenType v OOXML.
Podpora variaciji pisav Delno. Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF. tdf#108497 Delno. Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF.
Enostaven dostop do vektorskih izrezkov Da podprto prek galerije LO (razširitve izrezkov ([20] ali [21])). Razširitev za integriranje izrezkov iz OpenClipart.org. Dodatni nadzor orodne vrstice za vstavljanje Emojisa (eksperimentalni: tdf#100100) Delno. Izbor je bolj omejen. Funkcija za vključevanje izbora "ikon".
Jeziki za skriptanje makrov Da. Več jezikov, podprt širok nabor programskih jezikov (LibreOffice Basic, JavaScript, BeanShell in Python). Uvoz in izvoz makrov VBA (Visual Basic for Applications), glejte ([22] (v angl.) in opombe ob izdaji). Delno. En sam jezik, podpora za VBA (Visual Basic for Applications). Posredno tudi Visual Basic in Visual C# z uporabo automatizacije.
Podpora protokola CMIS za dostop do sistemov za upravljanje dokumentov Da. Podpora za Alfresco, Google GDrive, Nuxeo, MS SharePoint, MS OneDrive, IBM FileNet Lotus Live Files, Lotus Quickr Domino, OpenDataSpace in OpenText ELS. (tdf#62437) Delno. Vgrajena podpora le za MS SharePoint in MS OneDrive
Podpora ISO-standardiziranega zapisa OpenDocument Format (ODF)⁠Wikipedia logo v3.svg Da. Napredna podpora, ODF v1.2 razširjeni Delno. Omejena podpora v različici MS Windows in na spletu, ODF v1.2. Podpora ODF na različici za macOS in mobilnih različicah (Android, iOS, Windows 10 Mobile) je omejena in potrebuje spletno storitev pretvorbe vrste datotek. [23] [24] [25]
Razširjene možnosti izvoza PDF Da. Podprtih je več možnosti (dodatne možnosti: označeni PDF, protokol časovnega žigosanja, podrobne nastavitve slik, HybridPDF, vodni žigi, učinki prehoda, razširjene možnosti varnosti in pravic, PDF-obrazci, nastavitve začetnega pogleda, razširjeno ravnanje z URL-ji, digitalni podpisi, podpisi PDF skladno s standardom PAdES⁠Wikipedia logo v3.svg). Podpora za vdelavo pisav vseh vrst pisav (vključno s OpenType CFF pisav (.otf)). Podpora za standard PDF / A-2. Delno. visoka ali nizka kakovost PDF, strani in oznake za tiskanje v programih Access, Word, Excel in PowerPoint [26]; ločljivost slik in nenatisljivi podatki v programu Publisher. Ni podpore za vdelavo pisav OpenType CFF v izvoz PDF [27].
Klasifikacija varnosti dokumentov Da. Podprta klasifikacija dokumentov v programih Writer, Calc in Impress po standardih TSCP (tudi z več politikami). Glejte (v angl.): [28] in [29]. Delno. Sistem klasifikacije dokumentov ni vgrajen, podprto je le upravljanje s pravicami IRM (Information Rights Management)
Uvoz vektorske grafike SVG (.svg, .svgz) Da Da. Podprto
Uvoz vektorske grafike EPS (Encapsulated PostScript) (.eps) Da (z nekaterimi težavami pri upodabljanju: tdf#81497, tdf#67464) Ne. Podpora za slike .eps povsem odstranjena v Office 2019 in najemni različici ([30]. V prodajni različici Office 2016 je bila [31]) privzeto izključena zavoljo varnosti, vendar jo lahko ročno omogočite prek registra sistema Windows. Pri izvozu v PDF so bile splošne težave upodabljanja datotek .eps ([32]).
Vstavi PDF v dokumente kot sliko Da ([33]) Ne
Izdelava HybridPDF (datoteka ODF vdelana v PDF za možnost polnega urejanja) Da Ne
Uvoz iz programja za rastrsko grafiko: Adobe Photoshop (.psd) Da Ne
Uvoz iz programja za vektorsko grafiko / namizno založništvo: CorelDraw (v1-X7), Corel Presentation Exchange, Adobe/Macromedia Freehand (v3-11), Adobe PageMaker, Zoner/Callisto Draw (.zmf), QuarkXPress 3.1 do 4.1. Da Ne
Uvoz datotek MS Visio Da. Podprto (Visio 2000-2013) Ne (le prek MS Visio, ki ni del MS Office)
Uvoz zvokovnih in video zapisov FLAC Audio flac, Flash Video (flv), Matroska Media (mkv), OGG Audio, Ogg Video, Quicktime Video, WebM Video, Real Audio (.ra), Real Media (.rm), Digital Video (.dv), Audio Codec (.ac3) in Ogg Opus (.opus). Da Ne
Program za risanje Da. LibreOffice Draw, programje za risanje in vektorsko grafiko, ki podpira koncepte strani (vse do 300cm x 300cm), plasti, številna risalna orodja in funkcionalnosti namiznega založništva (DTP). Delno. MS Powerpoint omogoča nekatere funkcionalnosti programja za risanje.
Program za e-pošto in PIM Ne. Ni del LibreOffice, na voljo so alternative, kot je Mozilla Thunderbird. Primerjavo si oglejte na tem wikiju: Mozilla Thunderbird vs. Microsoft Outlook.

Čarovnik za spajanje datotek odpošlje e-sporočila neposredno iz LibreOffice brez programa za e-pošto. V celem paketu LibreOffice dostop do adresarjev prek modula Base.

Da. MS Outlook
Program za namizno založništvo (DTP) Delno. Writer podpira številne napredne funkcionalnosti za namizno založništvo (glejte osek o programu Writer v tej primerjalni tabeli). Draw podpira funkcionalnosti na okvirih temelječega namiznega založništva. Uvoz datotek MS Publisher (in iz drugega programja DTP) v Draw. Da. MS Publisher
Integrirano razvojno okolje (IDE) Delno. Integrirano razvojno okolje BASIC (IDE) nima: 1. Orodja refaktorizacije (preimenovanje vpliva na odvisnosti/metodo izluščenja/vmesnik izluščenja itn.) (tdf#92251, tdf#94524, tdf#94526, tdf#94527, tdf#94528, tdf#94529, tdf#94530); 2. Intellisense (ali katera koli druga funkcija dopolnjevanja kode), kot je samodejno dopolnjevanje kode in prikazovanje lastnosti in metod predmeta (tdf#66185); 3. preverjanje napak (IDE dejansko pozna svoje simbole). Da. Podprto z Visual Basic for Applications in/ali dodatnim nakupom Office Developer Tools for Visual Studio (samo za okolje Windows). Izdaja za macOS podpira le poenostavljen urejevalnik za Visual Basic.
Uvoz in izvoz datotek Microsoft OOXML Delno. Dobra podpora datotek OOXML iz realnega okolja (npr. .xlsx, .docx, .pptx), in standardiziranih (prehodnih) datotek OOXML, kot tudi uvoz OOXML-striktnih datotek. [34] Da. Napredna podpora prehodnih (privzeto) in striktnih datotek OOXML
Uvoz PDF Delno, v Draw in Writer z omejitvijo, da je besedilo uvoženo glede po vrsticah (tdf#32249). Da, v MS Word
Različice pisarniškega paketa za mobilne operacijske sisteme (pametni telefoni, tablice) Delno. LibreOffice za iOS/iPadOS je na voljo; različica za Android je na voljo kot različica beta; pregledovalnik za Ubuntu Touch/UBPorts.

Android: Na voljo je Pregledovalnik LibreOffice za Android, z osnovnimi in poskusnimi funkcionalnostmi urejanja; trenutna različica v14/v15 (april 2018) v Trgovini Google Play je ocenjena kot hroščasta in nestabilna. Nova aplikacija LibreOffice za Android je v razvoju in je na voljo v kanalu Android Beta: [35]. Več o tem: wiki o portu za Android, objave Na voljo je tudi Collabora Office Beta, objava izdaje (2019-12-10)., [36], [37].

iOS/iPadOS: Na voljo je LibreOffice za iPhone in iPad: Collabora Office v trgovini Apple AppStore. Več informacij (v angl.): objava za medije Collabora, objava za medije Adfinis, LibreOffice kot iOS app na iPadu; Objava za iOS; Objave: [38], [39].

Ubuntu Touch/UBPorts: Document Viewer (Pregledovalnik dokumentov) poganja LibreOfficeKit (LibreOffice 5) in podpira ogledovanje večine vrst datotek, ki jih podpira LibreOffice.

Da. Android, iOS and Windows Mobile. Mobile versions for smartphones and tablets with Android and iOS with restricted features set, for 'Windows 10 Mobile' smartphones with heavily restricted feature set. Office for Windows 10 Mobile is end of line and does not receive any further security updates.

Professional users as well as users on tablets >10.1 inch are required to have an eligible Office 365 subscription at a monthly fee. Private users are allowed to view and print documents without registration private users, basic editing functionality requires registration. More comprehensive features require an eligible Office 365 subscription at a monthly fee.

Spletna/oblačna različica pisarniškega paketa Da. Spletni Libreoffice Online 6.3.4 / Collabora Online 4.0 s polno podporo dokumentov in zvestobo upodabljanja kot tudi s sočasnim urejanjem in sodelovanjem. Napredna a okrnjena funkcionalnost v primerjavi z namizno različico. Spletna različica podpira z Vereign združljivo overjanje in podpisovanje dokumentov. [40], [41], [42], [43], [44], [45]. Glejte tudi: razvoj spletnega LibreOffice Online. Da. Spletne aplikacije Office, z omejeno funkcionalnostjo. ([46])
Integracija spletnega pisarniškega paketa v programje za sodelovanje / sisteme za ravnanje z vsebinami (tretjih strani) Delno. Integracija spletnega LibreOffice Online v: OwnCloud in Nextcloud, Kolab,Pydio, Seafile,IceWarp, AG-I Solutions, Alinto, VNCLagoon, EGroupware, Univention App Center, Kopano Documents, LibreOffice Online powered by CIB, Collabora Online, Corteza Community Server, Alfresco, Roove, Zimbra ([47]). Glejte tudi naslednji seznam: Dosegljivost LibreOffice Online. Delno. Integracija MS Office Online Server v MS SharePoint
Dostopnost spletnega pisarniškega paketa v spletnih storitvah (tretjih strani) Delno. Raznolika paleta dostopnih ponudnikov storitev: UrBerri, eqipe, New Access, Arawa, Artistanbul, TransfertPro, Extensys,Rono-IT, SecuredStore, StudioStorti,united hoster, Option Service Télécom, AggreCost, Webo.hosting, FileCloud, Retention Range, Workman.net.au, OffiDocs, CiviHosting, ETES, Sunjun, opendsi, GMS, OpenLogic, SwissStash, iOffice Cloud, cloudplan, EGroupware, ZenTao, SwissVON, CQ Net, Mijncloudoffice, mentorITe, PowerFolder, GMX Online Office, Mail.com Online Office, Web.de Online Office, hostiso.com, Kolab Now, Crest Tech. Glejte tudi naslednji seznam: Dosegljivost LibreOffice Online. Delno MS OneDrive
Hkratno sourejanje Delno. Sourejanje v spletni različici LibreOffice (Writer, Calc in Impress). Ni na voljo v namiznih programih (tdf#73831), glejte informacije o razvoju: Collaborative Editing in Track changes. Da. Supported in online versions of MS Word, Excel and Powerpoint. Partial support in desktop applications via OneDrive or MS Sharepoint. Support in desktop applications varies: "Real-time typing" in MS Word, Powerpoint, "Co-authoring" in MS Excel (not supported in MS Powerpoint and MS Excel in MS Office 2019 sales version; MS Powerpoint 2019 sales version only allows for co-authoring (syncing after saving file). Simplified "sharing" of office documents in MS Word, Excel, Powerpoint via OneDrive, OneDrive for Business, or SharePoint. AutoSave feature, which automatically saves every few seconds, is supported in MS Word, MS Excel, and MS Powerpoint, if files are stored on OneDrive, OneDrive for Business, or SharePoint Online (Not available in MS Office 2019 sales versions on macOS and Windows. Real-time collaboration for MS Word supported in MS Office 2019 sales version on Windows).
Pristop k uporabniškemu vmesniku Da. Highly customizable UI concept "MUFFIN" [48],[49]: Available user interfaces: (1) Classic UI with multiple toolbars mode, and Sidebar panel. (2) Single Toolbar mode, and Sidebar panel. (3) Notebookbar Tabbed UI. (4) Notebookbar Grouped Compact UI. (5) Notebookbar Tabbed Compact UI. (6) Notebookbar Contextual Single UI (Writer and Draw). Customization possible: Several icon themes available (Karasa Jaga, Breeze, Breeze Dark, Colibre, Elementary, Sifr, Sifr Dark, Tango). Delno. Up. vmesnik traku; barvne teme (na MS Windows: Colorful, Dark Gray, Black, White. Na macOS: Colorful, Classic; Dark mode (ni podprt v prodajni različici Office 2019 za macOS))
Izboljšan uporabniški vmesnik za rabo na napravah z zasloni na dotik na namiznih operacijskih sistemih Ne (tdf#102015) Delno. Rahlo prilagojen uporabniški vmesnik za naprave z zaslonom na dotik, vendar brez temeljite predelave.
S tipkovnico voden menijski sistem (funkcija iskanja za boljše iskanje funkcionalnosti v pisarniškem paketu) Ne. Le prek sistema pomoči. Na Ubuntu Unity podpora za sistem Head-Up-Display (HUD). (tdf#91874) Da. Iskalna vrstica Tell Me.
Preverjalnik dostopnosti - Accessibility checker Ne. Razširitev za besedilne dokumente: AccessODF Da [50].
Klepet z drugimi avtorji (sodelovalno urejanje) Ne. Da. In-app chat with co-authors for shared files on SharePoint Online or OneDrive for Business. Not supported for OneDrive Consumer or any other storage location. Non-persistent chat (history not preserved; new users see only newly incoming messages). (Not supported in MS Office 2019 sales version; not supported on Android and iOS). [51].
Integracija neposrednega sporočanja (IM), pogovorov, videa ali skupne rabe zaslona Ne. Da. Integracija Skype (samo v različici Windows, ne tudi na macOS).
Narek / prepoznava govora Ne Da v programih MS Word, MS Powerpoint, MS Outlook. Zvok glasu se pošilja oblačnim strežnikom podjetja Microsoft in vrnjeno je besedilo (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 za sisteme Windows in macOS)
Vstavljanje in urejanje modelov 3D Ne (predhodna podpora v programu Impress za glTF (.dae/.kmz) 3D-modele odstranjena v različici 6.0) Da v programih Powerpoint, Word in Excel. Vstavi animirano 3D-grafiko v programe Powerpoint, Word in Excel (podprto v najemni različici Windows, ni podprto v prodajnih različicah MS Office).
Podpora barvnih pisav Ne Da [52]
Podpora matematičnih pisav Ne (tdf#103680), uporabna rešitev z uporabo razširitve TexMaths s prevajalnikom XeLaTeX. [53] Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LibreOffice 6.3 MS Office 2019 / 365
Uvoz grafičnih zapisov DXF, MET, PBM, PCD, PCX, PGM, PPM, PPM, RAS, SGF, SVM, TGA, XBM, XPM Da Ne
Uvoz opuščenih klasičnih zapisov vektorske in bitne grafike za macOS: BeagleWorks, ClarisWorks, GreatWorks, MacPaint, MacWorks, SuperPaint, MacDraw, MacDraw II, RagTime for Mac 2-3, ClarisDraw, MacDraft Da Ne
Uvoz dodatnih zapisov videa in zvoka: CD Audio, Vivo Video. Da Ne
Funkcije risanja: konci puščic Da. Občutno širši izbor, vključno z notacijo Crowovih čevljev Ne. Manj podprti konci puščic
Čarovnik za pretvorbo dokumentov Da Ne
Čarovnik za pretvorbo valut v evro Da Ne
Strokovne nastavitve za dostop do širokega nabora nastavitev iz uporabniškega vmesnika Da Ne
Podpora za več zapisov barvnih palet: Gimp (.gpl), Adobe Swatch Exchange (.ase), LibreOffice/Apache OpenOffice (.soc) Da (opomba: tdf#92354) Ne
Uvoz formule MathML iz odložišča Da Ne
Uvoz binarnih vrst datotek StarOffice .sdc, .sda, .sdw Delno. Osnovna podpora Ne
Digitalni podpisi / vrstica podpisov Da. Več podpisov, vključno s podpisi OOXML. Krožna pot z MS Office je problematična (tdf#58442, tdf#58476). Uvoz/izvoz podpisov PDF. Podpora standardnih XAdES⁠Wikipedia logo v3.svg (XML Advanced Electronic Signatures) in OpenPGP ključev. Dodatna podpora za ključe OpenPGP (na sistemih Linux) in ključe ECDSA (na sistemih Linux in macOS). Dodatna (poskusna) podpora za šifriranje dokumentov na osnovi OpenPGP. Da (podpisi OOXML/XML-DSig in XAdES)
Pretvorba slik SVG v like/mnogokotnike Da. Pretvorba podprta v LO Draw. Dodatno je v programu LO Draw podprto neposredno odpiranje datotek SVG kot likov. (tdf#115571) Da
Razdelan seznam nedavnih datotek in map Delno (tdf#61174, tdf#60743). Možno je počistiti seznam nedavnih dokumentov. Selektivno brisanje nedavnih dokumentov (v Začetnem središču) Da (možnost dodločitve nedavnih datotek kot stalnih)
Barve po meri v urejevalniku formul Delno. Nabor 16 barv (tdf#40436) Da
Odvisnost od programja tretjih strani Delno. Izvajalno okolje Java (JRE) mora biti nameščeno za določene - a ne vse - funkcionalnosti paketa. Java je predvsem potrebna za delovanje modula Base oz. vgrajene zbirke podatkov (tdf#34809) Da. Ni potrebno
Tipke za bližnjice za posebne latinične znake Ne (tdf#71176), obstaja rešitev z uporabo pretvorbe Unicode, glejte Unicode character input with Alt+X (v angl.) Delno. Omejena podpora
Vstavljanje zvoka / videa iz spletnih virov Ne (tdf#42246). (rešitev: prenesite spletni video in ga vdelajte v predstavitev, vklj. z videi Flash) Delno [54] Vstavljanje spletnih slik v programih Word, Excel, Powerpoint.
Sodelovanje z @omembami v komentarjih Ne Da, v programih PowerPoint, Excel, Word in Outlook. Podprto v najemni različici, ni podprto v prodajnih različicah MS Office [55].
Hitri dostop do e-poštnih priponk Ne Da, Funkcija "Deljeno z menoj" v programih Powerpoint, Excel in Word.
Pretok pisarniških programov/paketa na zahtevo Ne (možno prek storitev tretjih oseb) Da ([56])
Risbe / oznake s črnilom (npr. na napravah na dotik ali s pisalom) Ne (tdf#35092), (le podpora za uvoz obstoječih ink annotations iz datotek vrste MS Word) Da. Podprto, več pisal, poudarjalnikov, barv in barvnih učinkov ter svinčnikov za risanje/označevanje/poudarjanje. Funkcija Ink replay (ni podprto v prodajni različici macOS)
Prepoznava likov v črtnih risbah Ne Da. [57] podprto v programih MS Word, MS Excel in MS Powerpoint
Prepoznava likov iz risb Ne Da. [58] Pretvorba risanih črt v like v MS Powerpoint in MS Word (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 in je na voljo le na Windows 10; ni podprto v prodajni različici za macOS)
Samodejno odstranjevanje ozadja slike Ne (tdf#103424) Da. Podprto v različici za MS Windows (ni podprto v različici za macOS)
Živi predogled pri oblikovanju Ne (tdf#37048) Da
Vstavljanje zaslonske slike iz programov Ne Da
Uvoz grafičnih zapisov: MEZ, EMZ, WMZ, PCZ Ne (tdf#103954) Da
Izvoz v zapis XPS⁠Wikipedia logo v3.svg Ne Da
Podpora za Touch Bar na računalnikih Apple MacBook Pro Ne (tdf#105803) Da (samo macOS)

Urejevalnika besedila: LibreOffice Writer vs. Microsoft Word

Večje razlike v funkcionalnosti LO Writer 6.3 MS Word 2019 / 365
Ravnanje z napisi za grafiko ali polja slik Da. Stabilna postavitev Ne. Težave s postavitvijo
Slogi (slogi strani, slogi okvirov, slogi seznamov) Da Ne
Nadpisovanje besedila Da Ne. Ne, vendar obstaja zapletena nadomestna pot
Glavni dokumenti za daljša besedila Da. Glavni dokumenti in njihove predloge so podprte Ne. Podprto, a opuščeno, saj povzroča okvaro datotek
Orodje za prekrivanje/zaščito občutljivih informacij Da. Podprto. Orodje za prekrivanje podatkov. Ne
Register-true feature / register accuracy (DTP-feature) Da Ne
Čarovnik za vizitke Da (opombe ob izdaji) Ne
Samodopolnjevanje že poprej uporabljenih besed v besedilu Da [59] Ne
Ustvarjanje dokumentov XForms Da Ne
Matematični izračuni v tabelah Da. Kompleksni izračuni Ne. Le osnovna aritmetika
Uvoz in izvoz DocBook Da Ne
Izvoz v zapisu MediaWiki (Wikipedia) Da Ne
Izvoz v XHTML Da Ne
Izvoz v zapis datotek e-knjig EPUB⁠Wikipedia logo v3.svg (.epub) Da Ne
Izvozi dokument kot sliko/e Da. Podprto, zapisi slik: .jpg, .png Ne
Uvoz dokumentov Apple Pages Da. Podprto za Pages v1-5 [60] Ne
Delo z velikimi dokumenti Da. Stabilna postavitev Delno. Nekaj težav s postavitvijo [61]
Extended label creation features (release notes) Da (splošen dostop do zbirk podatkov, sinhronizacija vsebine) Delno
Okviri Da. DTP-like features like text in multiple columns and text-wrap around graphics Delno. Koncept "vodoravnih" okvirjev je bolj omejen
Neposredna kazalka (omogoča vnos besedila kjerkoli na strani) Da Da. Podprto, pod imenom Klikni in tipkaj (napredna možnost)
Slogi tabel Delno (opombe ob izdaji 5.3 in opombe ob izdaji 6.0) (tdf#34391). Da
Izvoz komentarjev v PDF Delno. Izvoz komentarjev po specifikaciji PDF (prek »Datoteka« > »Izvozi kot« > »Izvozi v PDF«). Izvoz komentarjev v PDF: v robu, na koncu strani, na koncu dokumenta (aktivacija je zapletena, prek: »Orodja« > »Možnosti« > »LibreOffice Writer« > »Tiskanje« (tdf#77650)) Delno. Le izvoz komentarjev v okviru robov
Preverjanje slovnice Delno. out of the box only 4 languages (English, Russian, Hungarian and Brazilian Portuguese)

extensions: e.g. Languagetool for 28 languages plus 14 language variants (level of language support varies; 7 languages with more than 1000 rules), Grammalecte for French, CoGroo for Brazilian Portuguese

Da. 21 jezikov (plus 1 jezikovna varianta) je bilo podprtih v MS Office 2013 z dodatnimi stroški); ni podatkov o podprtih jezikih v MS Office 2016. Preverjanje slovnice v različici za macOS je omejeno na nekaj jezikov.
Nabori slogov (za sloge odstavkov) Delno. Drugače. Predloge ponujajo to funkcionalnost, vendar je težje handle. Uporabna razširitev: Template Changer (tdf#89286). Teme z eksperimentalnim oblikovanjem: (tdf#45176, tdf#90497) Da. Podprto ("teme dokumentov")
Uporaba skladnje LaTeX za formule Ne. Razširitev: TexMaths Da. Zmožnost tipkanja matematičnih izrazov s skladnjo LaTeX (no podprto v različici macOS)
Navpična poravnava (vrh/sredina/dno) vsebine strani Ne (tdf#36117), workarounds prek okvira/tabele Da
Slogi in dodatni učinki slik Ne (tdf#59906), vendar se učinki ohranijo ob uvozu in izvozu. Da
Ogled sprememb v desnem robu v načinu »sledenja spremembam« Ne (tdf#34355) Da
Diagonalne obrobe v tabelah Ne (tdf#51665) Da
Razširjeni bralni način dokumentov Ne (tdf#55168) Da
Strni in razgrni dele dokumenta Ne (tdf#47746) Da
Neposredno sporočanje med sodelovanjem na dokumentu Ne Da ([62])
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Writer 6.3 MS Word 2019 / 365
Zaščita celic v tabelah (omogoča boljše ustvarjanje obrazcev) Da Ne
Odpiranje datotek .doc z napakami Da. Boljši način obnove ([63],[64]) Ne. Pogosteje zavrne odpiranje takšnih datotek
Čarovnik za ustvarjanje poosebljenih predlog za pisma Da Ne
Uvoz in izvoz besedil v zapisu Unified Office Format Da Ne
Uvoz in izvoz dokumentov AportisDoc (Palm), PocketWord Da. Podprto (potrebuje nameščeno Javo) Ne
Uvoz datotek AbiWord Da Ne
Uvoz zapisov eKnjig: FictionBook 2.0, BroadBand, Plucker (Palm), eReader (Palm), zTXT (Palm), TealDoc (Palm), PalmDoc (Palm) Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil macOS/Macintosh: MS Word for Mac (1-5.1), MS Works for Mac (1-4), ClarisWorks/AppleWorks, Write Now, MacWriteII/MacWritePro, DOCMaker 4, FullWrite Professional, HanMac Word-K/J, LightWayText for Mac 4.5, Mariner Write Mac Classic 1.6-3.5, MindWrite Document, Nisus Writer Mac Classic 3.4-6.5, TeachText/SimpleText 1, Tex-Edit 2, WriterPlus, Z-Write 1.3, eDOC 2, Acta Mac Classic, BeagleWorks/WordPerfect Works 1, GreatWorks, MacDoc 1, MoreMac 2-3, RagTime for Mac 2-3 Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil DOS/Windows: Microsoft Word for DOS, Microsoft WinWord 5, Microsoft Word 6.0 / 95, Microsoft Write, Hangul WP97, Text 602 (T602), Lotus WordPro Da Ne
Interpreter in orodna vrstica za programski jezik Logo Da. [65] Ne
Oblikovanje besedila vseh komentarjev v dokumentu Da Ne
Pogojno besedilo Da ([66], [67](PDF) [68]) Delno ([69], [70])
Samodejna zamenjava emojijev Da. podprto. Dodatni kontrolnik orodne vrstice za vstavljanje emotikonov (poskusno: tdf#100100) Delno. Ročna izdelava nadomestnih seznamov
Število stolpcev na tabelo v dokumentu Da. Neomejeno število stolpcev Delno. Omejeno na 63 stolpcev
Večvrstični naslovi poglavij Da. Večvrstični naslovi poglavij z dovoljenim prelomom vrstice kot ločilom med številko poglavja in njegovim naslovom (v pogovornem oknu Oštevilčevanje poglavij) Delno. Samo z nadomestno rešitvijo [71]
Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm Delno. 55.87cm x 55.87cm
Bibliografske funkcionalnosti Delno. Vgrajena osnovna podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, Bibus, JabRef, pa tudi lastniške razširitve. Da. Vgrajena podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, pa tudi lastniške razširitve.
Napredno iskanje in zamenjevanje / posebni znaki Delno (tdf#38261). See List of Regular Expressions. Extension: Alternative dialog Find & Replace for Writer Da
Kompleksno orisno oštevilčevanje / seznam več ravni Delno. Different numerically equivalent format not supported (tdf#35217) Da
Privzete tipke za bližnjice Delno. Less default shortcuts ([72]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([73])
Dodajanje vodnih žigov stranem Delno. Podpora za vodni žig z besedilom. Nadomestna rešitev za slikovne vodne žige prek dodajanja slike v glavo/nogo. Da (vodni žigi z besedilom in sliko)
Complex/rich text formatting in comments (e.g. bullet points, text color, images, tables) Ne. Some formatting features are supported, e.g. font type, font size, bold, italics, underline, text alignment (align, centered, justified). (tdf#81458) Da
Prevajanje dokumenta/besedila Ne (tdf#34058), na voljo je brezplačna razširitev: TradutorLibreText. Da ([74])
Okrasni robovi strani Ne (tdf#39270) Da
Vodoravni deljeni pogled istega dokumenta Ne (tdf#31481), nadomestna rešitev: Okna > Novo okno za kloniranje okna dokumenta. Da
Orisni pogled Ne (tdf#38262), workaround: Navigator > Content View to drag and promote/demote headings Da
Pogled osnutka Ne (tdf#67698) Da
Prenos na strežnike blogov Ne, na voljo je razširitev: Sun Weblog Publisher. Da (Sharepoint Blog, Wordpress, Blogger, Windows Live Spaces, Community Server, TypePad, MetaWebLog API)
Digitalno pero / geste Ne Da [75]. (Ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2019 niti v izdaji macOS)
Preoblikovanje dokumenta v spletno stran Sway Ne Da. podprto v MS Word (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 niti v različici za macOS).
Branje besedila vrstico za vrstico Ne Da. Funkcija Line Focus v MS Word. (Ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2019 niti v izdaji macOS)

Elektronski preglednici: LibreOffice Calc vs. Microsoft Excel

Večje razlike funkcionalnosti LO Calc 6.3 MS Excel 2019 / 365
Funkcije preglednice (podrobnosti na strani Functions comparison of LibreOffice Calc and Excel) Da. 506 funkcij (27 unikatnih funkcij v Calcu) Da. 473 funkcij (19 unikatnih funkcij v Excelu)
Unikatne funkcije preglednic Da. CURRENT, DDE, MONTHS, OPT_BARRIER, OPT_PROB_HIT, OPT_PROB_INMONEY, OPT_TOUCH, STYLE, EASTERSUNDAY, YEARS, DAYSINMONTH, DAYSINYEAR, GOALSEEK, ISLEAPYEAR, MULTIPLE.OPERATIONS, MULTIRANGE, MVALUE, NEG, ROT13, WEEKS, WEEKSINYEAR, FORECAST.ETS.MULT, FORECAST.ETS.PI.MULT, FORECAST.ETS.STAT.MULT, RAWSUBTRACT, REGEX, ROUNDSIG, FOURIER. Razširitev: Kanji to Phonetic zagotavlja funkcijo PHONETIC. Da. CUBEKPIMEMBER, CUBEMEMBER, CUBEMEMBERPROPERTY, CUBERANKEDMEMBER, CUBESET, CUBESETCOUNT, CUBEVALUE, RTD, DBCS, CALL, REGISTER.ID, PHONETIC, YEN, FILTER, SORT, SORTBY, UNIQUE, SEQUENCE, RANDARRAY (tdf#126573).
Primerjava dveh datotek preglednic Da Ne
Slogi strani (poleg slogov celice) Da Ne
Deljenje besed v besedilu v celicah Da Ne
Samodejno preverjanje črkovanja / Spelling as you type Da Ne ([76])
Izvoz v XHTML Da Ne
Izvoz posameznega grafikona kot slike (npr. jpg, png, svg, pdf) Da Ne
Standard OpenFormula Da. V veliki meri podprto Delno
Ohranjevanje kopije celic (uporabnost kopiraj-in-prilepi) Da. (kopija celic se ohrani za lepljenje, tudi če uporabnik počne druga opravila, kot je tipkanje ali vstavljanje celic) Delno V najemni različici za Windows, ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 niti v različici za macOS.
Uvoz preglednic Apple Numbers Da. Podpora za Numbers v1-3 [77], glejte tudi to primerjavo Ne
Največje število stolpcev na delovni list Delno. 1.024 (tdf#50916) Da. 16.384 (256 v združljivostnem načinu)
Slogi tabel Delno. Pogled ▸ Orodne vrstice ▸ Orodja ▸ Izberi teme, kot tudi Oblika ▸ Samooblikovanje ponujata del te funkcionalnosti. (tdf#77569, tdf#44762,tdf#44763) Da
Snemanje makrov Delno. Omejena podpora [78] Da
Vstavi grafiko v glavo ali nogo preglednice Delno. Vstavljeni sliki ni mogoče spremeniti velikosti niti je obrezati, težave z uporabnostjo. (tdf#74146) Da
Orodjarna za statistiko/analizo Delno. Built-in Data Statistics Wizard with additional features: Chi2-test, Logarithmic regression, Power regression Delno. Add-on, not activated by default. Additional features: Histogram, Random number generation, Rank and percentiles, and some more detailed options.
Slogi grafikonov Ne (tdf#62925, tdf#62540, tdf#39097) Delno. Izbor nekaterih prednastavljenih slogov in postavitev grafikonov
Funkcionalnosti Power Pivot⁠Wikipedia logo v3.svg Ne Da
Dodatne vrste grafikonov: stopničasti, histogram, pareto, grafikon kvartilov, drevesni grafikon z gnezdenimi pravokotniki (mozaik), večstopenjski tortni, lijakasti. Ne (tdf#74665, tdf#81530,tdf#70361,tdf#72992, tdf#97832) Da.
Relacije med tabelami, ki slonijo na ujemanju podatkov v tabelah Ne (možno doseči z uporabo funkcije VLOOKUP) Da ([79])
Integracija zunanjih podatkovnih virov Ne. Extension: New Jaguar Calc add-in provides SQLREQUEST function and Queryconnector provides graphical interface. Da. Queries and data sources via "Power Query" and "Power BI" [80]. (SQL.REQUEST removed in favor of Power Query since MS Excel 2010)
Napovedovanje podatkov za napovedovanje prihodnjih trendov Da. Razširjeni nabor funkcij napovedovanja (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) Da. Funkcije napovedi in grafikoni napovedi (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) (ni podprto v različici macOS)
Uvoz zbirk podatkov MS Access Delno. Prek datoteke ODB, povezane z zbirko podatkov (potrebuje nameščen MS Access na sistemu) Da
Večjedrna obdelava / večnitenje Delno. Parallel formula compiling on the CPU. OpenCL/GPU threading in Calc core ([81],[82]). Multithreading is work in progress: tdf#65046, [83], Predstavitev »Making Calc Calculate in Parallel« (v angl.). Da. Starting in Excel 2010, the following features use multi-core processors: saving a file, opening a file, refreshing a PivotTable (for external data sources, except OLAP and SharePoint), sorting a cell table, sorting a PivotTable, and auto-sizing a column.

For operations that involve reading and loading or writing data, such as opening a file, saving a file or refreshing data, splitting the operation into two processes increases performance speed. The first process gets the data, and the second process loads the data into the appropriate structure in memory or writes the data to a file. In this way, as soon as the first process begins reading a portion of data, the second process can immediately start loading or writing that data, while the first process continues to read the next portion of data. Previously, the first process had to finish reading all the data in a certain section before the second process could load that section of the data into memory or write the data to a file. ([84], [85])

Izvoz generičnega XML Ne Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Calc 6.3 MS Excel 2019 / 365
Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto ([86], [87]) Ne
Napredni najdi in zamenjaj / regularni izrazi / posebni znaki Da (Seznam regularnih izrazov) Ne
Ogled klona preglednice v novem oknu Da. Neodvisno okno Ne. Ni mogoče pomakniti iz okna programa
Mediana v vrtilni tabeli Da tdf#61700 Ne [88]
Chart type Stepped lines for XY (Scatter) graphs Da Ne
Uporaba angleških imen funkcij Da. Možnost preklopa med imeni funkcij v krajevnem jeziku in angleščini Ne
Uvoz in izvoz preglednic v zapisu Unified Office Format Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov preglednic DOS/Windows: Lotus 1-2-3, Quattro Pro (v1-5.5 DOS; v1.0-6.0 Windows), Microsoft Works spreadsheet, Microsoft Multiplan (v1-3 DOS) Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov preglednic Mac OS: BeagleWorks, ClarisWorks, Claris Resolve, GreatWorks, MacWorks, Wingz, Microsoft Multiplan (v1.11) Da Ne
Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto (potrebna je namestitev Java) Ne
Zmožnost sukanja celotnega grafikona Da Ne
Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
Property mapping functionality for charts (conditional chart colors/borders) Da Ne (na voljo le: preobrnjene barve za negativne vrednosti)
Uvoz iz datotek Gnumeric Da (ni na voljo v okolju Windows, glejte tdf#94834) Ne
Export cell range selection or a selected group of shapes (images) as .png or .jpg image Da Ne
Izvoz delovnega lista/tabele kot slike .png Da Ne
Oblikovanje celic Da. More detailed: Number formats: more flexible use of "Format Code" for custom adjustments, leading zeroes, language setting, percentages without percentage sign, thousands separator for percentages; Font: overligning of text, relief (embossed, engraved), outline, shadow, underline of individual words, spacing settings, kerning; Borders: shadow, spacing to contents; Protection: hide cells when printing. Delno. Manj funkcionalnosti
Dodatne vrste oblike celic Da. Number format "Boolean value". Engineering notation. Natural language number format (spelling out numbers in various languages. Easy work around for missing US zip code and US phone number formats. Delno Inženirska notacija prek oblikovanja po meri.
Podpora negativnim letom v datumu (pr. n. št.). Da. Delno Z uporabo nadomestnih rešitev.
Pogojno oblikovanje: nabori ikon Delno. 2 dodatna nabora ikon smeškov. Brez obratnega zaporedja ikon (tdf#61313). Delno. Prilagajanje naborov ikon, npr. obratni vrstni red ikon.
Napredno iskanje in zamenjava / oblika celice Delno (podprti slog, oblika celice ni podprta) Da
Formule s celotnimi stolpci ali vrsticami Delno (tdf#34094, tdf#92452, tdf#92453) Da
Privzete tipke za bližnjice (tipkovnica in/ali miška) [89] Delno. Less default shortcuts ([90], tdf#98259, tdf#92452, tdf#92453) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([91], [92], [93])
Možnosti zaščite delovnih listov (dovoljuje uporabnikom določena dejanja na zaščitenih delovnih listih) Delno. Supported for select protected/unprotected cells and insert/delete rows/columns. Da for select protected/unprotected cells, insert/delete rows/columns, format cells/columns/rows, insert hyperlinks, sort, use AutoFilter/Pivot Table reports, edit objects/scenarios.
Timeline filter in PivotTable Ne Da [94]
Grafikoni: samodejno spreminjaj barve po točkah Ne (samo ročno) Da
Vrsta grafikonov: xyz / površinski grafikoni Ne, basic workaround [95] (tdf#51670) Da
Vrsta grafikonov: tortni tortnega (bar of pie) Ne (tdf#50934) Da
Map charts and 3D geospatial visualization tool Ne (prek razširitve GeOOo) Da. Map charts and "3D Maps".
Različne vrste grafikonov za različne nize podatkov Ne (tdf#35629) Da
Tiskanje le izbranega grafikona Ne, workarounds [96], [97] (tdf#45893) Da
Automatized analysis and visualization features Ne Da Quick analysis feature and visual summaries, trends, and patterns. [98], [99]. Some of these features ("Ideas in Excel") supported in rental version, not supported in MS Office 2019 sales version; quick analysis feature not supported on macOS.
Flash fill Ne (tdf#109003). Predlogi nekaterih (delnih) nadomestnih rešitev so tukaj tdf#109003#c1. Da
Priporočila grafikonov Ne Da
'Publishing' spreadsheet for online team meetings Ne Da
Sparklines (to give a quick overview of the trend in a data range) Ne, na voljo brezplačna razširitev: EuroOffice Sparkline Da
Dodajanje točk črti, možnost ukrivljanja črt Ne (tdf#36943) Da
Možnosti ozadja celice Delno. Barva ozadja (hrošči glede vzorca tdf#31205 in preliva tdf#49177). Razširitev: Hatch Patterns for Cells Da. Barva ozadja, vzorec, preliv
Kopiraj le vidne celice Ne (tdf#36466), razširitev: Copy only visible cells Da

Program za predstavitve: LibreOffice Impress vs. Microsoft PowerPoint

Večje razlike v funkcionalnosti LO Impress 6.3 MS PowerPoint 2019 / 365
Deljenje besed Da Ne
Izvoz v XHTML Da Ne
Izvoz v HTML Da Ne (funkcionalnost odstranjena od MS Office 2013 naprej)
Izvoz v zapis Flash (SWF) Da Ne
Izvoz v vektorske grafične zapise: SVG, EPS Da Ne
Daljinec za predstavitve za pametne telefone/tablice Da. Za pametne telefone/tablice Android, iOS (iPhone/iPad) in pametne ure Pebble. Delno. Za WindowsPhone 8 in Android (samo pametni telefoni), vendar z dodatnimi funkcionalnostmi za Excel in Word (ni podprto v različici za macOS).
3D-prehodi med prosojnicami Da. ​macOS, Linux, Windows Delno. ​macOS, Windows
Urejanje vdelanih videoposnetkov Delno. Prek zunanjih programov Da. Neposredno v programu
Komentarji in odgovori na komentarje Delno Da
Animirani učinki Delno. Supported, but problems with: spinning text (tdf#87958), pixelated (tdf#87959), wobble/shake/vibrate (tdf#87960), objects stuck (tdf#88196) Da
Obrezovanje vdelanega videa ali zvoka Ne Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016)
Funkcionalnost približevanja za predstavitve (navdihnil Prezi) Ne (tdf#38263) Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici macOS) [100]
Prosojnice je med predstavitvijo moč urejati Ne (tdf#34965) Da
Diagrami SmartArt Ne (tdf#37932), rešitev: smArt extension Da
Shranjevanje poudarkov in risb med predstavitvijo Ne (tdf#51928) Da
Primerjaj predstavitve Ne Da
Oddajanje predstavitve po internetu Ne. Zgolj prek izvoza v PDF ali SWF Da. Dodatna podpora za objavo na spletišču za deljenje videovsebin Microsoft Stream (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprto v različici macOS).
Animirani diagrami Ne Da
Snemanje projekcije Ne (tdf#34959) Da
Predlogi oblikovanja prosojnice Ne Da prek programa Powerpoint "Designer" (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 za sisteme Windows in macOS)
Krmarjenje predstavitve s pisalom Bluetooth Ne Da. Supported with Bluetooth pen or Surface pen. Using digital pen as a slide-show clicker (Not supported in macOS version)
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Impress 6.3 MS PowerPoint 2019 / 365
Število postavitev prosojnic Da. 12 Delno. 9
Barva ozadja besedila v besedilnih okvirih/poljih Da Ne
Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
Uvoz in izvoz predstavitev v zapisu Unified Office Format Da Ne
Izvoz v grafične zapise: MET, PBM, PICT, PGM, PPM, RAS, XPM Da Ne
Uvoz datotek Apple Keynote Da. Podpora za Keynote v1-6 [101] Ne
Vdelava pisav v datoteko predstavitve Da Delno. Podprto na sistemih Windows. Vdelovanje pisav ni podprto v PowerPointu na macOS, čeprav se prikažejo. Vdelovanje pisav OpenType CFF ni podprto. [102]
Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm (Draw in Impress) Delno. 142.22cm x 142.22cm
Urejanje matric prosojnic Delno. Omejeno urejanje, gre za projekt GSOC 2013 ([103]). Da. Powerful editing
Privzete tipke za bližnjice Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([104]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([105], [106])
Conversion of hand-drawn shapes into diagrams / recognition of ink equations Ne Da [107] Conversion of ink to shapes/diagrams in MS Powerpoint ; Ink equations (conversion of drawing to equation) in Powerpoint. (Not supported in MS Office 2019 sales version and only available on Windows 10; not supported in macOS sales version).
Automatically suggesting presentation outline from online sources by entering subject Ne Da. "QuickStarter feature (Not supported in MS Office 2016 sales version and not supported in Windows version)
Vrsta prehoda »Preoblikovanje« Ne Da [108]
Ustvarjanje samodejno zagnanih predstavitev Ne, razširitev: ImpressRunner Da
Izvoz predstavitve v video zapisih Ne (tdf#34959) Da. Podprto v zapise .mp4 in .wmv. Izvoz do ločljivosti 4K.
Primik k in zasuk po prosojnici Ne (tdf#38263) Da
Možnost shranjevanja kot slikovne predstavitve Ne (tdf#93589) Da

Program za zbirke podatkov: LibreOffice Base vs. Microsoft Access

Večje razlike v funkcionalnosti LO Base 6.3 MS Access 2019 / 365
Na voljo na vseh operacijskih sistemih, ki jih podpira pisarniški paket Da Ne. MS Access ni na voljo za macOS ter spletne in mobilne različice OS
Poudarjanje skladnje SQL Da Ne
Domorodni konektorji za MariaSQL, PostgreSQL, Novell GroupWise Da. Pa še MySQL kot razširitev.[109] Ne. Ne, prek ODBC
Integracija adresarja Mozilla Thunderbird, adresarja KDE, Evolution LDAP in shrambe, sistemskega adresarja Windows Da Ne
Domorodni gonilnik JDBC Da Ne
Povezava z datotekami preglednic ODF (Calc) Da Ne
Pogon zbirke podatkov Da. FirebirdSQL 3.0; HSQLDB 1.8.x (opuščeno). V LibreOffice 6.2 je FirebirdSQL privzeta za nove zbirke podatkov. Pomočnik migracije Firebird pretvori zbirke podatkov HSQLDB v FirebirdSQL Delno. Jet
Integracija adresarja MS Outlook Delno. Podprto le na sistemih MS Windows. Brez podpore za dostop do adresarjev programov Outlook (tdf#56903) in Outlook Express (tdf#56905) v domorodnih 64-bitnih gradnjah LibreOffice za Windows. Da
Uvažanje podatkovnih virov (tabel) iz programa za zbirke podatkov Delno. Either via drag & drop from Calc or via drag & drop from another Base window with the data source being open. ([110]) (tdf#51872) Da
Izvažanje tabel v različne vrste datotek iz samega programa za zbirke podatkov: Delno. Only via drag&drop to LibreOffice Calc or via drag & drop from another Base window with the writable data source being open. ([111]) (tdf#73798) Da
Urejanje datotek MS Access Delno. Omejeni starejši gonilnik »Microsoft.Jet.OLEDB.4.0« deluje dobro za branje/pisanje, medtem ko gonilnik »Microsoft.ACE.OLEDB.12.0« le bere; (tdf#43187). Gonilnik deluje le na sistemih Windows. Da
Domorodni konektor za Microsoft SQL Server Ne. Ne, prek ODBC Da
Navzkrižne poizvedbe Ne. Ni podprto, vendar je mogoče doseči z vrtilnimi tabelami s programom Calc (FAQ 142) Da
Zmožnost »povezanih tabel« Ne. Ni podprto, lahko pa povežete besedilne tabele (FAQ 143) (tdf#56234) Da
Uvožena tabela iz preglednic – ohrani obliko polj Ne Da
Uvoz podatkov iz XML, HTML Ne Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Base 6.3 MS Access 2019 / 365
Domorodni konektor za zbirke podatkov dBase Da Ne. Ni podprto (funkcionalnost odstranjena z izdajo Office 2013)
Odpiranje datotek LibreOffice Base (.odb) Da Ne
Odpiranje opuščenim zapisov DOS/Windows: zbirka podatkov Microsoft Works Da Ne
Domorodni konektor za sezname SharePoint Ne Da
Povezovanje ali uvoz podatkov iz Salesforce in Dynamics 365 Ne Da
Podatkovna povezava spletne storitve Ne Da
Zaščita zbirke podatkov z geslom Ne (tdf#70638) Da
Izračuni v tabelah zbirke podatkov Ne (tdf#72787) Da

Razširitve: brezplačne razširitve LibreOffice, ki dodajajo izjemne funkcije paketu LibreOffice

LibreOffice ima kompleksen ekosistem razširitev (več kot 390 na extensions.libreoffice.org in več kot 800 na extensions.openoffice.org). Poleg že omenjenih razširitev v zgornji primerjalni tabeli je tu izbor nekaterih razširitev, ki LibreOffice dodajajo vredne funkcionalnosti:

Razširitve LibreOffice
Splošni pisarniški paket: LibreOffice
LibreOffice Writer
LibreOffice Calc
LibreOffice Impress
  • Export as Images allows to export all the Impress slides or Draw pages as images in JPG, PNG, GIF, BMP and TIFF formats.
  • OpenCards is a free award-winning flashcard learning software.
LibreOffice Draw
LibreOffice Base
  • Emulator Access2Base VBA za MSAccess (privzeto nameščen z LibreOffice 6.2; na voljo za prenos za različice pred 6.1)
  • BaseDocumenter: za popolno dokumentacijo vaših namestitev LibreOffice Base.
Razširitve za dostopnost
  • odt2daisy: pretvarja dokumente OpenDocument Text (ODT) v digitalne govorne knjige v zapisu DAISY (DAISY 2.02, DAISY 3.0 XML in Full DAISY 3.0) za sintezo govora.
  • Read Text: uporablja zunanji program ali spletno storitev za branje besedila. Preberite izbor s programom Calc, Draw, Impress, Web Writer in Writer.
  • AccessODF: pomaga avtorjem oceniti in odpraviti težave dostopnosti v dokumentih OpenDocument Text in drugih zapisih urejevalnikov besedil, ki jih podpira Writer.
  • odt2braille: avtorjem omogoča tiskanje dokumentov na reliefni tiskalnik za brajico in izvoz dokumentov kot dokumentov v brajici. Izvoz v brajici je dobro oblikovan in visoko prilagodljiv.

Glejte tudi