Primerjava funkcionalnosti: LibreOffice - Microsoft Office

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Feature Comparison: LibreOffice - Microsoft Office and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Jawa • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎čeština • ‎русский • ‎українська • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語 • ‎한국어

Uvod

Ta stran primerja funkcionalnosti LibreOffice 7.1.2 (prenesi) in Microsoft Office 2019 / 365. Razločuje med večjimi in manjšimi razlikami in vključuje opombe o razširitvah LibreOffice. Primerjava poudarja razlike in torej ne prikazuje funkcionalnosti, ki so prisotne v obeh pisarniških paketih.

Im-jabber.svg

Tabela primerjave funkcionalnosti se ves čas posodablja in je delo v nastajanju.
Gre za zbir zapiskov uporabnikov in torej ni uradni dokument The Document Foundation.
Vabljeni ste, da izboljšate to stran. Zadnja posodobitev te tabele: 2.04.2021

Splošni pisarniški paket: LibreOffice vs. Microsoft Office

Večje razlike funkcionalnosti LibreOffice 7.1 MS Office 2019 / 365
Dosegljivost na več platformah (namizje) Da. Windows, macOS, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD in Haiku (temelji na isti kodi). ChromeOS via Collabora Office Delno. Windows in macOS Različici za Windows in macOS imata nekaj težav z združljivostjo zapisov, malce različnim naborom funkcionalnosti in razlikah v uporabniškem vmesniku; različica macOS ne vključuje programa za zbirke podatkov MS Access, ne vključuje MS Publisher, poleg tega ji manjka nekaj drugih funkcionalnosti (glejte spodaj).

Razlike/neskladja funkcionalnosti v prodajnih različicah »MS Office 2019« in najemni »Office 365«: nekatere funkcionalnosti so vključene le v najemni različici (novo dodane funkcionalnosti se tudi lahko razlikujejo med sistemi macOS in MS Windows), kar vodi v nekonsistentnost nabora funkcionalnosti (glejte spodaj).

Podprte različice MS Windows Da. Windows 7 SP1, 8, 8.1, 10, Server 2008, Server 2012, Server 2016. ([1]). Različice do izdaje LibreOffice 5.4 še vedno podpirajo tudi Windows XP SP3 in Vista. Da. Prodajna različica MS Office 2019: Windows 10, Server 2019. MS Office 365 najemna različica: Windows 7 SP1, 8.1, 10, Server 2008 R2, Server 2012, Server 2016 ([2]).
Podprte različice macOS Da. 10.10+ (Yosemite). ([3]). Da. Najnovejše tri izdaje. ([4])
Prenosna različica, ki deluje na prenosnih diskih USB (brez nameščanja) Da (prenos) Ne
Odprta koda Da, objavljeno pod dovoljenjem MPLv2 in drugimi. Ne, lastniška in zaprta koda
Polna integracija vseh pisarniških komponent Da. Iz vsake komponente pisarniškega paketa lahko odprete in ustvarite datoteke druge komponente. Osrednje Začetno središče z dostopom do modulov paketa ter nedavno uporabljenimi datotekami in predlogami. Ne
Na voljo brezplačno Da (prenos, donirajte) Ne, lastniško programje za nakup ali najem. Ko se zaključi naročnina na najemno različio, programi vstopijo v način samo za branje (ogledovanje in tiskanje) in novih dokumentov ni mogoče ustvarjati več. Nakupna različica je trajna licenca. Na voljo je 30-dnevna poskusna različica za najemno različico (ne pa tudi za nakupno različico).
Možnost razširitev Da. Kompleksen ekosistem razširitev (prek 390 na extensions.libreoffice.org in prek 800 na extensions.openoffice.org), vključno s samodejnimi posodobitvami. Razširitve in predloge lahko namestite neposredno iz LibreOffice ("pogovorno okno Dodatki"). Delno. Ni centraliziranega sistema razširitev za dodatke in makre. Trgovina Office Apps za Office 2016. [5] Office Apps niso podprti na sistemih macOS.
Lokalizacija Da. 119 jezikov (podroben seznam jezikov, podprtih v LibreOffice) Delno. 91 jezikov v različici Windows, 27 jezikov v različici macOS, kjer ni slovenske (prikazni jezik za (nekatere) pisarniške programe)[6], [7], [8]
Podpora jezikov z desne na levo (RTL; npr. arabskega) in drugih kompleksnih pisav Da. Izčrpna podpora, ki temelji na knjižnici upodabljanja besedila HarfBuzz Da. Podprto na sistemih Windows, macOS, mobilnih in spletnih različicah.
Dodatna orodja za pisanje Da. Razširjena podpora (slovarji za preverjanje črkovanja, vzorci za deljenje besed, slovarji sopomenk, specializirani slovarji kot razširitve ([9], [10]). Podroben seznam pripomočkov za pisanje v LibreOffice za več kot 150 jezikov. Delno. Bolj omejeno, "orodja preverjanja" za 92 jezikov v različici za Windows, 58 v različici za macOS [11], [12],[13]
Jezikovne tehnologije Da. Obsežna podpora, ki temelji na najpriljubljenejši knjižnici preverjanja črkovanja Hunspell.

LibreOffice Language Technology – News & Best practices, YouTube, Hunspell 1.7, LibreOffice vs MS Office, Better coverage: words, Unicode, morphology, 3 false alarms in Word, zero in Writer

Delno. Omejeno
Podpora za kompleksne jezike in posebne pametne funkcionalnosti pisav (ligature, resnično majhne velike črke, števke starega kova, proporcionalne ali enakomerno razmaknjene števke, razmik začetnic, resnično nadpisano/podpisano) Delno. Polna podpora tehnologije pisav SIL Graphite ([14],[15]) in polna podpora dodatnih funkcionalnosti pisav OpenType ([16],[17],[18]) s skladnjo in uporabniškim vmesnikom (tdf#58941). Glejte tudi LibreOffice Smart Font HowTo. Podpora za Apple Advanced Typography (AAT) je na voljo na vseh platformah. Medopravilnost: brez podpore za dodatne funkcionalnosti OpenType v zapisu OOXML, ODF 1.2 pa ne ponuja podpore dodatnih funkcionalnosti OpenType (podpora je načrtovana s kasnejšim standardom ODF). Delno. Omejena prek OpenType, ki podpira ligature, slogovne nabore, možnosti razmika med števkami, številske oblike, kontekstualne alternative. [19] Podpora za dodatne funkcije OpenType v OOXML.
Podpora variaciji pisav Delno. Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF. tdf#108497 Delno. Omejena podpora za upodabljanje pisav na zaslonu, brez podpore za tiskanje in izvoz PDF.
Enostaven dostop do vektorskih izrezkov Da podprto prek galerije LO (razširitve izrezkov ([20] ali [21])). Razširitev za integriranje izrezkov iz OpenClipart.org. Dodatni nadzor orodne vrstice za vstavljanje Emojisa (eksperimentalni: tdf#100100) Delno. Izbor izrezkov zahteva iskanje z Bingom po Online Pictures. Razširjen izbor "ikon". Dostop do komercialnih knjižnic slik (ni na voljo v prodajnih različicah MS Office 2019).
Jeziki za skriptanje makrov Da. Več jezikov, podprt širok nabor programskih jezikov (LibreOffice Basic, JavaScript, BeanShell in Python). Uvoz in izvoz makrov VBA (Visual Basic for Applications), glejte ([22] (v angl.) in opombe ob izdaji). Delno. En sam jezik, podpora za VBA (Visual Basic for Applications). Posredno tudi Visual Basic in Visual C# z uporabo automatizacije.
Podpora protokola CMIS za dostop do sistemov za upravljanje dokumentov Da. Podpora za Alfresco, Google GDrive, Nuxeo, MS SharePoint, MS OneDrive, IBM FileNet Lotus Live Files, Lotus Quickr Domino, OpenDataSpace in OpenText ELS. (tdf#62437) Delno. Vgrajena podpora le za MS SharePoint in MS OneDrive
Podpora ISO-standardiziranega zapisa OpenDocument Format (ODF)⁠Wikipedia logo v3.svg Da. Napredna podpora, ODF v1.3 razširjeni Delno. Omejena podpora v različici MS Windows in na spletu, ODF v1.2. Podpora ODF na različici za macOS in mobilnih različicah (Android, iOS, Windows 10 Mobile) je omejena in potrebuje spletno storitev pretvorbe vrste datotek. [23] [24] [25]
Razširjene možnosti izvoza PDF Da. Podprtih je več možnosti (dodatne možnosti: označeni PDF, protokol časovnega žigosanja⁠Wikipedia logo v3.svg, podrobne nastavitve slik, HybridPDF, vodni žigi, učinki prehoda, razširjene možnosti varnosti in pravic, PDF-obrazci, nastavitve začetnega pogleda, razširjeno ravnanje z URL-ji, digitalni podpisi, podpisi PDF skladno s standardom PAdES⁠Wikipedia logo v3.svg). Podpora za vdelavo pisav vseh vrst pisav (vključno s OpenType CFF pisav (.otf)). Podpora za standard PDF / A-2. Podpora za standard PDF/UA (univerzalna dostopnost) (poskusno v 7.0). Delno. visoka ali nizka kakovost PDF, strani in oznake za tiskanje v programih Access, Word, Excel in PowerPoint [26]; ločljivost slik in nenatisljivi podatki v programu Publisher. Ni podpore za vdelavo pisav OpenType CFF v izvoz PDF [27].
Klasifikacija varnosti dokumentov Da. Podprta klasifikacija dokumentov v programih Writer, Calc in Impress po standardih TSCP (tudi z več politikami). Glejte (v angl.): [28] in [29]. Delno. Sistem klasifikacije dokumentov ni vgrajen, podprto je le upravljanje s pravicami IRM (Information Rights Management)
Uvoz vektorske grafike SVG (.svg, .svgz) Da Da, Podprto
Uvoz vektorske grafike EPS (Encapsulated PostScript) (.eps) Da (z nekaterimi težavami pri upodabljanju: tdf#81497, tdf#67464) Ne. Podpora za slike .eps povsem odstranjena v Office 2019 in najemni različici ([30]. V prodajni različici Office 2016 je bila [31]) privzeto izključena zavoljo varnosti, vendar jo lahko ročno omogočite prek registra sistema Windows. Pri izvozu v PDF so bile splošne težave upodabljanja datotek .eps ([32]).
Vstavi PDF v dokumente kot sliko Da ([33]) Ne
Izdelava HybridPDF (datoteka ODF vdelana v PDF za možnost polnega urejanja) Da Ne
Uvoz iz programja za rastrsko grafiko: Adobe Photoshop (.psd) Da Ne
Uvoz iz programja za vektorsko grafiko / namizno založništvo: CorelDraw (v1-X7), Corel Presentation Exchange, Adobe/Macromedia Freehand (v3-11), Adobe PageMaker, Zoner/Callisto Draw (.zmf), QuarkXPress 3.1 do 4.1. Da Ne
Uvoz datotek MS Visio Da. Podprto (Visio 2000-2013) Ne (le prek MS Visio, ki ni del MS Office)
Uvoz zvokovnih in video zapisov FLAC Audio flac, Flash Video (flv), Matroska Media (mkv), OGG Audio, Ogg Video, Quicktime Video, WebM Video, Real Audio (.ra), Real Media (.rm), Digital Video (.dv), Audio Codec (.ac3) in Ogg Opus (.opus). Da Ne
Program za risanje Da. LibreOffice Draw, programje za risanje in vektorsko grafiko, ki podpira koncepte strani (vse do 300cm x 300cm), plasti, številna risalna orodja in funkcionalnosti namiznega založništva (DTP). Delno. MS Powerpoint omogoča nekatere funkcionalnosti programja za risanje.
Program za e-pošto in PIM Ne. Ni del LibreOffice, na voljo so alternative, kot je Mozilla Thunderbird. Primerjavo si oglejte na tem wikiju: Mozilla Thunderbird vs. Microsoft Outlook.

Čarovnik za spajanje datotek odpošlje e-sporočila neposredno iz LibreOffice brez programa za e-pošto. V celem paketu LibreOffice dostop do adresarjev prek modula Base.

Da. MS Outlook
Program za namizno založništvo (DTP) Delno. Writer podpira številne napredne funkcionalnosti za namizno založništvo (glejte osek o programu Writer v tej primerjalni tabeli). Draw podpira funkcionalnosti na okvirih temelječega namiznega založništva. Uvoz datotek MS Publisher (in iz drugega programja DTP) v Draw. Da. MS Publisher
Integrirano razvojno okolje (IDE) Delno. Integrirano razvojno okolje BASIC (IDE) nima: 1. Orodja refaktorizacije (preimenovanje vpliva na odvisnosti/metodo izluščenja/vmesnik izluščenja itn.) (tdf#92251, tdf#94524, tdf#94526, tdf#94527, tdf#94528, tdf#94529, tdf#94530); 2. Intellisense (ali katera koli druga funkcija dopolnjevanja kode), kot je samodejno dopolnjevanje kode in prikazovanje lastnosti in metod predmeta (tdf#66185); 3. preverjanje napak (IDE dejansko pozna svoje simbole). Da. Podprto z Visual Basic for Applications in/ali dodatnim nakupom Office Developer Tools for Visual Studio (samo za okolje Windows). Izdaja za macOS podpira le poenostavljen urejevalnik za Visual Basic.
Uvoz in izvoz datotek Microsoft OOXML Delno. Dobra podpora datotek OOXML iz realnega okolja (npr. .xlsx, .docx, .pptx), in standardiziranih (prehodnih) datotek OOXML, kot tudi uvoz OOXML-striktnih datotek. [34] Da. Napredna podpora prehodnih (privzeto) in striktnih datotek OOXML
Uvoz PDF Delno, v Draw in Writer z omejitvijo, da je besedilo uvoženo glede po vrsticah (tdf#32249). Da, v MS Word
Različice pisarniškega paketa za mobilne operacijske sisteme (pametni telefoni, tablice) Delno. LibreOffice za iOS/iPadOS in Android je na voljo (v trgovinah z aplikacijami ni na voljo kot izdaja TDF, temveč kot Collabora Office); pregledovalnik za Ubuntu Touch/UBPorts.

Android: Na voljo je Pregledovalnik Collabora Office v Trgovini Google Play, objava izdaje (2019-12-10). Na voljo je tudi LibreOffice Viewer za Android z osnovnimi in poskusnimi funkcionalnostmi urejanja. Podatki o novi aplikaciji LibreOffice Android: pdf. Več informacij: wiki o portu za Android, objave (vse v angl.)., [35], [36].

iOS/iPadOS: Na voljo je LibreOffice za iPhone in iPad: Collabora Office v trgovini Apple AppStore. Več informacij (v angl.): objava za medije Collabora, objava za medije Adfinis, LibreOffice kot iOS app na iPadu; Objava za iOS; Objave: [37], [38].

Ubuntu Touch/UBPorts: Document Viewer (Pregledovalnik dokumentov) poganja LibreOfficeKit (LibreOffice 5) in podpira ogledovanje večine vrst datotek, ki jih podpira LibreOffice.

Da. Android, iOS in Windows Mobile. Mobilne i pametne telefone in tablice s sistemoma Android in iOS z omejenim naborom funkcionalnosti, za pametne telefone 'Windows 10 Mobile' z močno omejenim naborom funkcionalnosti. Office za Windows 10 Mobile ne bo več izhajal in ne bo več prejemal varnostnih posodobitev.

Profesionalni uporabniki kot tudi uporabniki s tablicami >10,1 palcev morajo imeti ustrezno naročnino Office 365 z mesečno pristojbino. Zasebni uporabniki lahko ogledujejo in tiskajo dokumente brez registracije uporabnika, osnovne funkcije urejanja pa zahtevajo registracijo. Bolj izčrpne funkcionalnosti zahtevajo ustrezno naročnino na Office 365 z mesečno pristojbino.

Spletna/oblačna različica pisarniškega paketa Da. Spletni Libreoffice Online 7.1.2 / Collabora Online 4.2.x s polno podporo dokumentov in zvestobo upodabljanja kot tudi s sočasnim urejanjem in sodelovanjem. Napredna a okrnjena funkcionalnost v primerjavi z namizno različico. Spletna različica podpira z Vereign združljivo overjanje in podpisovanje dokumentov. [39], [40], [41], [42], [43], [44]. Glejte tudi: razvoj spletnega LibreOffice Online. Da. Spletne aplikacije Office, z omejeno funkcionalnostjo. ([45])
Integracija spletnega pisarniškega paketa v programje za sodelovanje / sisteme za ravnanje z vsebinami (tretjih strani) Da. Integracija spletnega LibreOffice Online v: OwnCloud in Nextcloud, Kolab,Pydio, Seafile,IceWarp, AG-I Solutions, Alinto, VNCLagoon, EGroupware, Univention App Center, Kopano Documents, LibreOffice Online powered by CIB, Collabora Online, Corteza Community Server, Alfresco [46], Roove, Zimbra ([47]), Mastermost, Moodle, IServ Schulserver. MS SharePoint integration [48]. Glejte tudi naslednji seznam: Dosegljivost LibreOffice Online. Delno. Integracija MS Office Online Server v MS SharePoint
Dostopnost spletnega pisarniškega paketa v spletnih storitvah (tretjih strani) Delno. Raznolika paleta dostopnih ponudnikov storitev: UrBerri, eqipe, New Access, Arawa, Artistanbul, TransfertPro, Extensys,Rono-IT, SecuredStore, StudioStorti,united hoster, Option Service Télécom, AggreCost, Webo.hosting, FileCloud, Retention Range, Workman.net.au, OffiDocs, CiviHosting, ETES, Sunjun, opendsi, GMS, OpenLogic, SwissStash, iOffice Cloud, cloudplan, EGroupware, ZenTao, SwissVON, CQ Net, Mijncloudoffice, mentorITe, PowerFolder, GMX Online Office, Mail.com Online Office, Web.de Online Office, hostiso.com, Kolab Now, Crest Tech. Glejte tudi naslednji seznam: Dosegljivost LibreOffice Online. Delno MS OneDrive
Hkratno sourejanje Delno. Sourejanje v spletni različici LibreOffice (Writer, Calc in Impress). Ni na voljo v namiznih programih (tdf#133984), glejte informacije o razvoju: Collaborative Editing in Track changes (oboje v angl.). Da. Podprto v spletnih različicah programov MS Word, Excel in Powerpoint. Podpora v namiznih programih prek OneDrive in MS Sharepoint. Podpora v namiznih izdajah se razlikuje: "sprotno tipkanje" oz. "soavtorstvo" v MS Word, Powerpoint in MS Excel (samo prek Samodejnega shranjevanja) (ni podprto v MS Powerpoint in MS Excel v prodajni različici MS Office 2019; prodajna različica MS Powerpoint 2019 omogoča le soavtorstvo (sinhroniziranje po shranjevanju datoteke). Poenostavljena "skupna raba" pisarniških dokumentov v MS Word, Excel, Powerpoint prek OneDrive, OneDrive for Business in SharePoint. Funkcija samodejnega shranjevanja, ki samodejno shrani vsakih nekaj sekund, je podprta v MS Word, MS Excel in MS Powerpoint, če so datoteke shranjene v OneDrive, OneDrive for Business ali SharePoint Online (ni na voljo v prodajnih različicah MS Office 2019 na sistemih macOS in Windows; sprotno sodelovanje za MS Word je podprto v prodajni različici MS Office 2019 za Windows).
Pristop k uporabniškemu vmesniku Da. Visoko prilagodljiv koncept uporabniškega vmesnika "MUFFIN" [49], [50]: Uporabniški vmesniki, ki so na voljo: (1) klasični vmesnik z načinom več orodnih vrstic ter s stransko vrstico. (2) način enojne orodne vrstice in stranske vrstice. (3) zloženka v zavihkih. (4) strnjena zloženka s skupinami. (5) strnjena zloženka v zavihkih. (6) enojna zloženka iz konteksta (Writer in Draw). Možno je prilagajanje: na voljo je več tem ikon (Karasa Jaga, Breeze, Breeze Dark, Novi Colibre, Elementary, Sifr, Sifr Dark, Sukapura, Tango). Delno. Up. vmesnik traku; barvne teme (na MS Windows: Colorful, Dark Gray, Black, White. Na macOS: Colorful, Classic; Dark mode (ni podprt v prodajni različici Office 2019 za macOS))
Izboljšan uporabniški vmesnik za rabo na napravah z zasloni na dotik na namiznih operacijskih sistemih Ne (tdf#102015) Delno. Rahlo prilagojen uporabniški vmesnik za naprave z zaslonom na dotik, vendar brez temeljite predelave.
S tipkovnico voden menijski sistem (funkcija iskanja za boljše iskanje funkcionalnosti v pisarniškem paketu) Ne. Le prek sistema pomoči. Na Ubuntu Unity podpora za sistem Head-Up-Display (HUD). (tdf#91874) Da. Iskalna vrstica Tell Me.
Preverjalnik dostopnosti - Accessibility checker Ne. Preverjalnik dostopnosti in podpora za PDF/UA (kot poskusna funkcionalnost v 7.0) ReleaseNotes/7.0/sl#Izboljšave_dostopnosti [51]. Razširitev za besedilne dokumente: AccessODF. Da [52], [53].
Klepet z drugimi avtorji (sodelovalno urejanje) Ne. Da. Klepet s soavtorji znotraj programa za datoteke v skupni rabi na SharePoint Online ali One Drive for Business. Ni podprto v OneDrive Consumer in drugih mestih hrambe. Nevztrajajoči klepet (zgodovina ni ohranjena; novi uporabniki vidijo le nova sporočila) (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019; ni podprto na sistemih Android in iOS). [54].
Integracija neposrednega sporočanja (IM), pogovorov, videa ali skupne rabe zaslona Ne. Da. Integracija Skype (samo v različici Windows, ne tudi na macOS).
Narek / prepoznava govora Ne Da v programih MS Word, MS Powerpoint, MS Outlook. Zvok glasu se pošilja oblačnim strežnikom podjetja Microsoft in vrnjeno je besedilo (ni podprto v prodajnih različicah MS Office 2019).
Vstavljanje in urejanje modelov 3D Ne (predhodna podpora v programu Impress za glTF (.dae/.kmz) 3D-modele odstranjena v različici 6.0) Da v programih Powerpoint, Word in Excel. Vstavi animirano 3D-grafiko v programe Powerpoint, Word in Excel (podprto v najemni različici Windows, ni podprto v prodajnih različicah MS Office).
Podpora barvnih pisav Ne Da [55]
Podpora matematičnih pisav Ne (tdf#103680), uporabna rešitev z uporabo razširitve TexMaths s prevajalnikom XeLaTeX. [56] Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LibreOffice 7.1 MS Office 2019 / 365
Tvorba kod QR Da. V programih Impress, Draw, Writer in Calc Ne
Uvoz grafičnih zapisov DXF, MET, PBM, PCD, PCX, PGM, PPM, PPM, RAS, SGF, SVM, TGA, XBM, XPM Da Ne
Uvoz opuščenih klasičnih zapisov vektorske in bitne grafike za macOS: BeagleWorks, ClarisWorks, GreatWorks, MacPaint, MacWorks, SuperPaint, MacDraw, MacDraw II, RagTime for Mac 2-3, ClarisDraw, MacDraft Da Ne
Uvoz dodatnih zapisov videa in zvoka: CD Audio, Vivo Video. Da Ne
Funkcije risanja: konci puščic Da. Občutno širši izbor, vključno z notacijo Crowovih čevljev Ne. Manj podprti konci puščic
Čarovnik za pretvorbo dokumentov Da Ne
Čarovnik za pretvorbo valut v evro Da Ne
Strokovne nastavitve za dostop do širokega nabora nastavitev iz uporabniškega vmesnika Da Ne
Podpora za več zapisov barvnih palet: Gimp (.gpl), Adobe Swatch Exchange (.ase), LibreOffice/Apache OpenOffice (.soc) Da (opomba: tdf#92354) Ne
Uvoz formule MathML iz odložišča Da Ne
Uvoz binarnih vrst datotek StarOffice .sdc, .sda, .sdw Delno. Osnovna podpora Ne
Digitalni podpisi / vrstica podpisov Da. Več podpisov, vključno s podpisi OOXML. Vidni podpisi v programih Writer, Calc in Draw. Krožna pot z MS Office je problematična. (tdf#58442, tdf#58476). Uvoz/izvoz podpisov PDF. Podpora standardnih XAdES⁠Wikipedia logo v3.svg (XML Advanced Electronic Signatures) in OpenPGP ključev. Dodatna podpora za ključe OpenPGP (na sistemih Linux) in ključe ECDSA (na sistemih Linux in macOS). Dodatna (poskusna) podpora za šifriranje dokumentov na osnovi OpenPGP. Da (podpisi OOXML/XML-DSig in XAdES)
Pretvorba slik SVG v like/mnogokotnike Da. Pretvorba podprta v LO Draw. Dodatno je v programu LO Draw podprto neposredno odpiranje datotek SVG kot likov. (tdf#115571) Da
Razdelan seznam nedavnih datotek in map Delno (tdf#61174, tdf#60743). Možno je počistiti seznam nedavnih dokumentov. Selektivno brisanje nedavnih dokumentov (v Začetnem središču) Da (možnost dodločitve nedavnih datotek kot stalnih)
Barve po meri v urejevalniku formul Da. Polna podpora barv HTML v programu Math (barve RGB, uporabniški vmesnik v podoknu Element) (tdf#40436) Da
Odvisnost od programja tretjih strani Delno. Izvajalno okolje Java (JRE) mora biti nameščeno za določene - a ne vse - funkcionalnosti paketa. Java je predvsem potrebna za delovanje modula Base oz. vgrajene zbirke podatkov (tdf#34809) Da. Ni potrebno
Tipke za bližnjice za posebne latinične znake Ne (tdf#71176), obstaja rešitev z uporabo pretvorbe Unicode, glejte Unicode character input with Alt+X (v angl.) Delno. Omejena podpora
Vstavljanje zvoka / videa iz spletnih virov Ne (tdf#42246). (rešitev: prenesite spletni video in ga vdelajte v predstavitev, vklj. z videi Flash) Delno [57] Vstavljanje spletnih slik v programih Word, Excel, Powerpoint.
Sodelovanje z @omembami v komentarjih Ne Da, v programih PowerPoint, Excel, Word in Outlook. Podprto v najemni različici, ni podprto v prodajnih različicah MS Office [58].
Hitri dostop do e-poštnih priponk Ne Da, Funkcija "Deljeno z menoj" v programih Powerpoint, Excel in Word.
Pretok pisarniških programov/paketa na zahtevo Ne (možno prek storitev tretjih oseb) Da ([59])
Risbe / oznake s črnilom (npr. na napravah na dotik ali s pisalom) Ne (tdf#35092), (le podpora za uvoz obstoječih ink annotations iz datotek vrste MS Word) Da. Podprto, več pisal, poudarjalnikov, barv in barvnih učinkov ter svinčnikov za risanje/označevanje/poudarjanje. Funkcija Ink replay (ni podprto v prodajni različici macOS)
Prepoznava likov v črtnih risbah Ne Da. [60] podprto v programih MS Word, MS Excel in MS Powerpoint
Prepoznava likov iz risb Ne Da. [61] Pretvorba risanih črt v like v MS Powerpoint in MS Word (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 in je na voljo le na Windows 10; ni podprto v prodajni različici za macOS)
Samodejno odstranjevanje ozadja slike Ne (tdf#103424) Da. Podprto v različici za MS Windows (ni podprto v različici za macOS)
Živi predogled pri oblikovanju Ne (tdf#37048) Da
Vstavljanje zaslonske slike iz programov Ne Da
Uvoz grafičnih zapisov: MEZ, EMZ, WMZ, PCZ Ne (tdf#103954) Da
Izvoz v zapis XPS⁠Wikipedia logo v3.svg Ne Da
Podpora za Touch Bar na računalnikih Apple MacBook Pro Ne (tdf#105803) Da (samo macOS)

Urejevalnika besedila: LibreOffice Writer vs. Microsoft Word

Večje razlike v funkcionalnosti LO Writer 7.1 MS Word 2019 / 365
Ravnanje z napisi za grafiko ali polja slik Da. Stabilna postavitev Ne. Težave s postavitvijo
Slogi (slogi strani, slogi okvirov, slogi seznamov) Da Ne
Nadpisovanje besedila Da Ne. Ne, vendar obstaja zapletena nadomestna pot
Glavni dokumenti za daljša besedila Da. Glavni dokumenti in njihove predloge so podprte Ne. Podprto, a opuščeno, saj povzroča okvaro datotek
Orodje za prekrivanje/zaščito občutljivih informacij Da. Podprto. Orodje za prekrivanje podatkov in orodje za samodejno prekrivanje podatkov. Ne
Funkcionalnost zvestobe registru (funkcionalnost namiznega založništva) Da Ne
Čarovnik za vizitke Da (opombe ob izdaji) Ne
Samodopolnjevanje že poprej uporabljenih besed v besedilu Da [62] Ne
Ustvarjanje dokumentov XForms Da Ne
Matematični izračuni v tabelah Da. Kompleksni izračuni Ne. Le osnovna aritmetika
Uvoz in izvoz DocBook Da Ne
Izvoz v zapisu MediaWiki (Wikipedia) Da Ne
Izvoz v XHTML Da Ne
Izvoz v zapis datotek e-knjig EPUB⁠Wikipedia logo v3.svg (.epub) Da Ne
Izvozi dokument kot sliko/e Da. Podprto, zapisi slik: .jpg, .png Ne
Uvoz dokumentov Apple Pages Da. Podprto za Pages v1-5 [63] Ne
Delo z velikimi dokumenti Da. Stabilna postavitev Delno. Nekaj težav s postavitvijo [64]
Razširjene funkcionalnosti ustvarjanja nalepk (opombe ob izdaji). Da (splošen dostop do zbirk podatkov, sinhronizacija vsebine) Delno
Okviri Da. Funkcionalnosti podobne namiznemu založništvu, kot je besedilo v več stolpcih in ovijanje besedila okoli slik. Delno. Koncept "vodoravnih" okvirjev je bolj omejen
Neposredna kazalka (omogoča vnos besedila kjerkoli na strani) Da Da. Podprto, pod imenom Klikni in tipkaj (napredna možnost)
Slogi tabel Delno (opombe ob izdaji 5.3 in opombe ob izdaji 6.0) (tdf#34391). Da
Izvoz komentarjev v PDF Delno. Izvoz komentarjev po specifikaciji PDF (prek »Datoteka« > »Izvozi kot« > »Izvozi v PDF«). Izvoz komentarjev v PDF: v robu, na koncu strani, na koncu dokumenta (aktivacija je zapletena, prek: »Orodja« > »Možnosti« > »LibreOffice Writer« > »Tiskanje« (tdf#77650)) Delno. Le izvoz komentarjev v okviru robov
Preverjanje slovnice Delno. v namestitev so vključeni le 4 jeziki (angleški, ruski, madžarski in brazilski portugalski)

razširitve: npr. Languagetool za 30 jezikov ter 12 različic jezikov (ravni podpore jezikov so različne; 10 jezikov ima več kot 1000 pravil), Grammalecte za francoski jezik, CoGroo za brazilsko portugalščino.

Da. 21 jezikov (plus 1 jezikovna varianta) je bilo podprtih v MS Office 2013 z dodatnimi stroški); ni podatkov o podprtih jezikih v MS Office 2016. Preverjanje slovnice v različici za macOS je omejeno na nekaj jezikov.
Nabori slogov (za sloge odstavkov) Delno. Drugače. Predloge ponujajo to funkcionalnost, vendar je težje handle. Uporabna razširitev: Template Changer (tdf#89286). Teme z eksperimentalnim oblikovanjem: (tdf#45176, tdf#90497) Da. Podprto ("teme dokumentov")
Uporaba skladnje LaTeX za formule Ne. Razširitev: TexMaths Da. Zmožnost tipkanja matematičnih izrazov s skladnjo LaTeX (no podprto v različici macOS)
Navpična poravnava (vrh/sredina/dno) vsebine strani Ne (tdf#36117), workarounds prek okvira/tabele Da
Slogi in dodatni učinki slik Ne (tdf#59906), vendar se učinki ohranijo ob uvozu in izvozu. Podprti so učinki žarenja in neostrih robov. Da
Ogled sprememb v desnem robu v načinu »sledenja spremembam« Ne In development, see: tdf#34355 Da
Diagonalne obrobe v tabelah Ne (tdf#51665) Da
Razširjeni bralni način dokumentov Ne (tdf#55168) Da
Strni in razgrni dele dokumenta Available as experimental feature in 7.1. /sl (tdf#47746) Da
Neposredno sporočanje med sodelovanjem na dokumentu Ne Da ([65])
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Writer 7.1 MS Word 2019 / 365
Zaščita celic v tabelah (omogoča boljše ustvarjanje obrazcev) Da Ne
Odpiranje datotek .doc z napakami Da. Boljši način obnove ([66],[67]) Ne. Pogosteje zavrne odpiranje takšnih datotek
Čarovnik za ustvarjanje poosebljenih predlog za pisma Da Ne
Uvoz in izvoz besedil v zapisu Unified Office Format Da Ne
Uvoz in izvoz dokumentov AportisDoc (Palm), PocketWord Da. Podprto (potrebuje nameščeno Javo) Ne
Uvoz datotek AbiWord Da Ne
Uvoz zapisov eKnjig: FictionBook 2.0, BroadBand, Plucker (Palm), eReader (Palm), zTXT (Palm), TealDoc (Palm), PalmDoc (Palm) Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil macOS/Macintosh: MS Word for Mac (1-5.1), MS Works for Mac (1-4), ClarisWorks/AppleWorks, Write Now, MacWriteII/MacWritePro, DOCMaker 4, FullWrite Professional, HanMac Word-K/J, LightWayText for Mac 4.5, Mariner Write Mac Classic 1.6-3.5, MindWrite Document, Nisus Writer Mac Classic 3.4-6.5, TeachText/SimpleText 1, Tex-Edit 2, WriterPlus, Z-Write 1.3, eDOC 2, Acta Mac Classic, BeagleWorks/WordPerfect Works 1, GreatWorks, MacDoc 1, MoreMac 2-3, RagTime for Mac 2-3 Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov dokumentov urejevalnikov besedil DOS/Windows: Microsoft Word for DOS, Microsoft WinWord 5, Microsoft Word 6.0 / 95, Microsoft Write, Hangul WP97, Text 602 (T602), Lotus WordPro Da Ne
Interpreter in orodna vrstica za programski jezik Logo Da. [68] Ne
Oblikovanje besedila vseh komentarjev v dokumentu Da Ne
Markdown feature to automatic format *bold*, /italic/, -strikeout- and _underline_ Yes. (How to switch on the feature). See also tdf#133023 No
Pogojno besedilo Da ([69], [70](PDF) [71]) Delno ([72], [73])
Samodejna zamenjava emojijev Da. podprto. Dodatni kontrolnik orodne vrstice za vstavljanje emotikonov (poskusno: tdf#100100) Delno. Ročna izdelava nadomestnih seznamov
Število stolpcev na tabelo v dokumentu Da. Neomejeno število stolpcev Delno. Omejeno na 63 stolpcev
Večvrstični naslovi poglavij Da. Večvrstični naslovi poglavij z dovoljenim prelomom vrstice kot ločilom med številko poglavja in njegovim naslovom (v pogovornem oknu Oštevilčevanje poglavij) Delno. Samo z nadomestno rešitvijo [74]
Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm Delno. 55.87cm x 55.87cm
Bibliografske funkcionalnosti Delno. Vgrajena osnovna podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, Bibus, JabRef, pa tudi lastniške razširitve. Da. Vgrajena podpora. Izvrstne brezplačne razširitve: npr. Zotero, pa tudi lastniške razširitve.
Napredno iskanje in zamenjevanje / posebni znaki Delno (tdf#38261). Glejte Seznam regularnih izrazov. Razširitev: Alternative dialog Find & Replace for Writer Da
Kompleksno orisno oštevilčevanje / seznam več ravni Delno. Drug numerično ekvivalentni zapis ni podprt. (tdf#35217) Da
Privzete tipke za bližnjice Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([75]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([76])
Dodajanje vodnih žigov stranem Delno. Podpora za vodni žig z besedilom. Nadomestna rešitev za slikovne vodne žige prek dodajanja slike v glavo/nogo. Da (vodni žigi z besedilom in sliko)
Orisni pogled Delno Outline folding mode (as experimental feature) [77] (tdf#38262 tdf#38093), Nadomestna rešitev: Krmar > Pogled vsebine, da povlečete in dvignete/spustite raven napisov (glejte Izboljšave v Krmarju v izdaji 7.0). Da
Kompleksno oblikovanje/obogateno besedilo v komentarjih (npr. oznake, barva besedila, slike, tabele) Ne. Podprte so nekatere funkcije oblikovanja, npr. vrsta pisave, velikost pisave, krepko, ležeče, podčrtano, poravnava besedila (poravnano, sredinsko ...) (tdf#81458). Da
Prevajanje dokumenta/besedila Ne (tdf#34058), na voljo je brezplačna razširitev: TradutorLibreText. Da ([78])
Okrasni robovi strani Ne (tdf#39270) Da
Vodoravni deljeni pogled istega dokumenta Ne (tdf#31481), nadomestna rešitev: Okna > Novo okno za kloniranje okna dokumenta. Da
Pogled osnutka Ne (tdf#67698) Da
Prenos na strežnike blogov Ne, na voljo je razširitev: Sun Weblog Publisher. Da (Sharepoint Blog, Wordpress, Blogger, Windows Live Spaces, Community Server, TypePad, MetaWebLog API)
Digitalno pero / geste Ne Da [79]. (Ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2019 niti v izdaji macOS)
Preoblikovanje dokumenta v spletno stran Sway Ne Da. podprto v MS Word (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 niti v različici za macOS).
Branje besedila vrstico za vrstico Ne Da. Funkcija Line Focus v MS Word. (Ni podprto v prodajni izdaji MS Office 2019 niti v izdaji macOS)

Elektronski preglednici: LibreOffice Calc vs. Microsoft Excel

Večje razlike funkcionalnosti LO Calc 7.1 MS Excel 2019 / 365
Funkcije preglednice (podrobnosti na strani Functions comparison of LibreOffice Calc and Excel) Da. 508 funkcij (29 unikatnih funkcij v Calcu) Da. 476 funkcij (22 unikatnih funkcij v Excelu)
Unikatne funkcije preglednic Da. CURRENT, DDE, MONTHS, OPT_BARRIER, OPT_PROB_HIT, OPT_PROB_INMONEY, OPT_TOUCH, STYLE, EASTERSUNDAY, YEARS, DAYSINMONTH, DAYSINYEAR, GOALSEEK, ISLEAPYEAR, MULTIPLE.OPERATIONS, MULTIRANGE, MVALUE, NEG, ROT13, WEEKS, WEEKSINYEAR, FORECAST.ETS.MULT, FORECAST.ETS.PI.MULT, FORECAST.ETS.STAT.MULT, RAWSUBTRACT, REGEX, ROUNDSIG, FOURIER, RAND.NV, RANDBETWEEN.NV. Razširitev: Kanji to Phonetic zagotavlja funkcijo PHONETIC. Da. CUBEKPIMEMBER, CUBEMEMBER, CUBEMEMBERPROPERTY, CUBERANKEDMEMBER, CUBESET, CUBESETCOUNT, CUBEVALUE, RTD, DBCS, CALL, REGISTER.ID, PHONETIC, YEN, FILTER, SORT, SORTBY, UNIQUE, SEQUENCE, RANDARRAY (tdf#126573). LET, STOCKHISTORY, XLOOKUP (tdf#127293; niso na voljo v prodajnih različicah MS Office 2019).
Primerjava dveh datotek preglednic Da Ne
Slogi strani (poleg slogov celice) Da Ne
Deljenje besed v besedilu v celicah Da Ne
Samodejno preverjanje črkovanja / Spelling as you type Da Ne ([80])
Izvoz v XHTML Da Ne
Predogledi celih delovnih listov: možnost izvoza vseh strani na delovnem listu kot ene strani v PDF. Da Ne
Izvoz posameznega grafikona kot slike (npr. jpg, png, svg, pdf) Da Da [81]
Standard OpenFormula Da. V veliki meri podprto Delno
Ohranjevanje kopije celic (uporabnost kopiraj-in-prilepi) Da. (kopija celic se ohrani za lepljenje, tudi če uporabnik počne druga opravila, kot je tipkanje ali vstavljanje celic) Delno V najemni različici za Windows, ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 niti v različici za macOS.
Uvoz preglednic Apple Numbers Da. Podpora za Numbers v1-3 [82], glejte tudi to primerjavo Ne
Največje število stolpcev na delovni list Delno. 1.024. In development, see tdf#50916. Da. 16.384 (256 v združljivostnem načinu)
Slogi tabel Delno. Pogled ▸ Orodne vrstice ▸ Orodja ▸ Izberi teme, kot tudi Oblika ▸ Samooblikovanje ponujata del te funkcionalnosti. (tdf#77569, tdf#44762,tdf#44763) Da
Snemanje makrov Delno. Omejena podpora [83] Da
Vstavi grafiko v glavo ali nogo preglednice Delno. Vstavljeni sliki ni mogoče spremeniti velikosti niti je obrezati, težave z uporabnostjo. (tdf#74146) Da
Orodjarna za statistiko/analizo Delno. Vgrajen čarovnik statistike podatkov z dodatnimi funkcijami: preizkus Chi2, logaritemska regresija, potenčna regresija Delno. Dodatek, privzeto ni aktiviran. Dodatne funkcionalnosti: histogram, tvorba naključnih števil, rang in percentili ter nekatere podrobnejše možnosti.
Slogi grafikonov Ne (tdf#62925, tdf#62540, tdf#39097) Delno. Izbor nekaterih prednastavljenih slogov in postavitev grafikonov
Funkcionalnosti Power Pivot⁠Wikipedia logo v3.svg Ne (tdf#96623 regarding DAX functions) Da
Dodatne vrste grafikonov: stopničasti, histogram, pareto, grafikon kvartilov, drevesni grafikon z gnezdenimi pravokotniki (mozaik), večstopenjski tortni, lijakasti. Ne (tdf#74665, tdf#81530,tdf#70361,tdf#72992, tdf#97832) Da.
Relacije med tabelami, ki slonijo na ujemanju podatkov v tabelah Ne (možno doseči z uporabo funkcije VLOOKUP) Da ([84])
Integracija zunanjih podatkovnih virov Ne. Razširitev: dodatek New Jaguar Calc ponuja funkcijo SQLREQUEST in Queryconnector ponuja grafični up. vmesnik. Da. Poizvedbe in viri podatkov prek "Power Query" in "Power BI" [85]. (SQL.REQUEST odstranjena zavoljo Power Query od izdaje MS Excel 2010)
Povezani podatkovni tipi Ne. Da. Podatkovni tipi iz spletnih virov: zemljepis, delnice, organizacija, lokacija, poštna številka, univerza, vesolje, satelit, element, kemija, hrana, telovadba, film, liki, medicina, telo, mediji, narava, dejavnosti, drugo (ni na voljo v prodajnih različicah MS Office 2019). [86],[87]
Napovedovanje podatkov za napovedovanje prihodnjih trendov Da. Razširjeni nabor funkcij napovedovanja (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) Da. Funkcije napovedi in grafikoni napovedi (na temelju eksponentnega algoritma glajenja) (ni podprto v različici macOS)
Uvoz zbirk podatkov MS Access Delno. Prek datoteke ODB, povezane z zbirko podatkov (potrebuje nameščen MS Access na sistemu) Da
Večjedrna obdelava / večnitenje Delno. Več nitni izračuni [88]. Več nitni uvoz dokumentov XLSX. Vzporedno vrednotenje formul na CPE. Nitenje OpenCL/GPU v jedru Calc ([89],[90]). Večnitenje je delo v nastajanju: tdf#65046, [91], Predstavitev »Making Calc Calculate in Parallel« (v angl.). Da. Od Excel 2010 naprej uporabljajo večjedrne procesorje naslednje funkcionalnosti: shranjevanje datoteke, odpiranje datoteke, osveževanje vrtilne tabele (za zunanje vire podatkov, izjema sta OLAP in SharePoint), razvrščanje celic tabele, razvrščanje vrtilne tabele in samodejno umerjanje stolpca.

Za operacije, ki vključujejo branje in nalaganje ali zapisovanje podatkov, kot so odpiranje datoteke, shranjevanje datoteke ali osveževanje podatkov, delitev operacije na dva procesa poveča hitrost izvajanja. Prvi proces pridobi podatke, drugi pa naloži podatke v ustrezno strukturo v pomnilniku ali zapiše podatke v datoteko. Na ta način takoj ko prvi proces prične z branjem dela podatkov, drugi proces že lahko takoj prične nalagati ali zapisovati te podatke, medtem ko prvi proces nadaljuje z branjem naslednjega dela podatkov. Prej je prvi proces moral zaključiti z branjem vseh podatkov v določenem odseku, preden je drugi proces lahko začel nalagati ta del podatkov v pomnilnik ali zapisovati podatke v datoteko. ([92], [93])

Deklaracija spremenljivk, uporabljenih v formulah Ne Da LET function (supported in rental version, not supported in MS Office 2019 sales version)
S podatki povezano ustvarjanje grafikonov poteka Ne Da Flow charts and organizational charts (supported in rental version, not supported in MS Office 2019 sales version)
Izvoz generičnega XML Ne Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Calc 7.1 MS Excel 2019 / 365
Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto ([94], [95]) Ne
Napredni najdi in zamenjaj / regularni izrazi / posebni znaki Da (Seznam regularnih izrazov) Ne
Ogled klona preglednice v novem oknu Da. Neodvisno okno Ne. Ni mogoče pomakniti iz okna programa
Mediana v vrtilni tabeli Da tdf#61700 Ne [96]
Vrsta grafikona "Stopnjevite črte" za grafikone XY (razpršeni) Da Ne
Uporaba angleških imen funkcij Da. Možnost preklopa med imeni funkcij v krajevnem jeziku in angleščini Ne
Uvoz in izvoz preglednic v zapisu Unified Office Format Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov preglednic DOS/Windows: Lotus 1-2-3, Quattro Pro (v1-5.5 DOS; v1.0-6.0 Windows), Microsoft Works spreadsheet, Microsoft Multiplan (v1-3 DOS) Da Ne
Uvoz opuščenih zapisov preglednic Mac OS: BeagleWorks, ClarisWorks, Claris Resolve, GreatWorks, MacWorks, Wingz, Microsoft Multiplan (v1.11) Da Ne
Prilagodljiv izvoz CSV Da. Podprto (potrebna je namestitev Java) Ne
Zmožnost sukanja celotnega grafikona Da Ne
Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
Funkcionalnost preslikave lastnosti pri grafikonih (pogojne barve/obrobe grafikona) Da Ne (na voljo le: preobrnjene barve za negativne vrednosti)
Uvoz iz datotek Gnumeric Da (ni na voljo v okolju Windows, glejte tdf#94834) Ne
Izvozi izbrani obseg celic ali izbrano skupino likov (slik) kot sliko .png ali .jpg Da Ne
Izvoz delovnega lista/tabele kot slike .png Da Ne
Oblikovanje celic Da. Podrobneje: Oblike števil: bolj fleksibilna uporaba "Koda oblike" za prilagoditve po meri, vodilne ničle, nastavitve jezika, odstotke brez znaka za odstotek, ločilo tisočic za odstotke; Pisava: nadčrtano besedilo, relief (izbočeno, gravirano), oris, senca, podčrtava posameznih besed, nastavitve razmikov, spodsekavanje; Obrobe: senca, razmik do vsebine; Zaščita: skrij celice pri tiskanju. Delno. Manj funkcionalnosti
Dodatne vrste oblike celic Da. Oblika števil "Logična vrednost". Inženirska notacija. Oblika števil v naravnem jeziku (črkovanje števil v različnih jezikih. Enostaven nadomestek za manjkajoče oblike števil ameriških kod ZIP in telefonskih številk. Delno Inženirska notacija prek oblikovanja po meri.
Podpora negativnim letom v datumu (pr. n. št.). Da. Delno Z uporabo nadomestnih rešitev.
Pogojno oblikovanje: nabori ikon Delno. 2 dodatna nabora ikon smeškov. Brez obratnega zaporedja ikon (tdf#61313). Delno. Prilagajanje naborov ikon, npr. obratni vrstni red ikon.
Napredno iskanje in zamenjava / oblika celice Delno (podprti slog, oblika celice ni podprta) Da
Formule s celotnimi stolpci ali vrsticami Delno (tdf#34094, tdf#92452, tdf#92453) Da
Privzete tipke za bližnjice (tipkovnica in/ali miška) [97] Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([98], tdf#98259, tdf#92452, tdf#92453) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([99], [100], [101])
Možnosti zaščite delovnih listov (dovoljuje uporabnikom določena dejanja na zaščitenih delovnih listih) Delno. Podprto za izbiranje zaščitenih/nezaščitenih celic in vstavljanje/brisanje vrstic/stolpcev. Da za izbiranje zaščitenih/nezaščitenih celic, vstavljanje/brisanje vrstic/stolpec, oblikovanje celic/stolpcev/vrstic, vstavljanje hiperpovezav, razvrščanje, uporabite samodejno filtriranje/poročila vrtilnih tabel, urejanje predmetov/scenarijev.
Filter časovnice v vrtilni tabeli Ne Da [102]
Grafikoni: samodejno spreminjaj barve po točkah Ne (samo ročno) Da
Vrsta grafikonov: xyz / površinski grafikoni Ne, osnovna nadomestna rešitev [103] (tdf#51670) Da
Vrsta grafikonov: tortni tortnega (bar of pie) Ne (tdf#50934) Da
Grafikoni z zemljevidi in orodje 3D-geoprostorske vizualizacije Ne (prek razširitve GeOOo) Da. Grafikoni z zemljividom in "3D-zemljevidi".
Različne vrste grafikonov za različne nize podatkov Ne (tdf#35629) Da
Tiskanje le izbranega grafikona Ne, nadomestne rešitve [104], [105] (tdf#45893) Da
Funkcionalnosti samodejne analize in vizualizacije Ne Da Funkcionalnost hitre analize in vizualnih povzetkov, trendov in vzorcev. [106], [107]. Nekatere teh funkcionalnosti ("Ideas in Excel"/Zamisli v Excelu) so podprte v najemni različici, niso pa podprte v prodajni izdaji MS Office 2019; funkcija hitre analize ni podprta na sistemih macOS.
Bliskovita zapolnitev Ne (tdf#109003). Predlogi nekaterih (delnih) nadomestnih rešitev so tukaj tdf#109003#c1. Da
Priporočila grafikonov Ne Da
'Objavljanje' preglednic za spletne sestanke ekipe Ne Da
Grafikoni sparkline (za hiter pregled trenda v obsegu podatkov) Ne, na voljo brezplačna razširitev: EuroOffice Sparkline Da
Dodajanje točk črti, možnost ukrivljanja črt Ne (tdf#36943) Da
Možnosti ozadja celice Delno. Barva ozadja (hrošči glede vzorca tdf#31205 in preliva tdf#49177). Razširitev: Hatch Patterns for Cells Da. Barva ozadja, vzorec, preliv
Kopiraj le vidne celice Ne (tdf#36466), razširitev: Copy only visible cells Da
Vstavljanje podatkov iz zajema zaslona ali slike Ne DaOCR and recognize tables from screenshots or pictures [108] (Not available in MS Office 2019 sales versions and only available on macOS)

Program za predstavitve: LibreOffice Impress vs. Microsoft PowerPoint

Večje razlike v funkcionalnosti LO Impress 7.1 MS PowerPoint 2019 / 365
Deljenje besed Da Ne
Izvoz v XHTML Da Ne
Izvoz v HTML Da Ne (funkcionalnost odstranjena od MS Office 2013 naprej)
Izvoz v vektorske grafične zapise: SVG, EPS Da Delno, to SVG (Supported in Windows rental version, not supported in MS Office sales versions.)
Daljinec za predstavitve za pametne telefone/tablice Da. Za pametne telefone/tablice Android, iOS (iPhone/iPad) in pametne ure Pebble. Delno. Za WindowsPhone 8 in Android (samo pametni telefoni), vendar z dodatnimi funkcionalnostmi za Excel in Word (ni podprto v različici za macOS).
3D-prehodi med prosojnicami Da. ​macOS, Linux, Windows Delno. ​macOS, Windows
Urejanje vdelanih videoposnetkov Delno. Prek zunanjih programov Da. Neposredno v programu
Komentarji in odgovori na komentarje Delno Da
Animirani učinki Delno. Podprto, vendar so težave z vrtečim besedilom (tdf#87958), kvadriranim (tdf#87959), majanjem/stresanjem/vibriranjem (tdf#87960), predmeti obtičijo. (tdf#88196) Da
Obrezovanje vdelanega videa ali zvoka Ne Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016)
Funkcionalnost približevanja za predstavitve (navdihnil Prezi) Ne (tdf#38263) Da. Podprto (ni podprto v prodajni različici macOS) [109]
Prosojnice je med predstavitvijo moč urejati Ne (tdf#34965) Da
Diagrami SmartArt Ne (tdf#37932), rešitev: smArt extension Da
Shranjevanje poudarkov in risb med predstavitvijo Ne (tdf#51928) Da
Primerjaj predstavitve Ne Da
Oddajanje predstavitve po internetu Ne. Zgolj prek izvoza v PDF ali SWF Da. Dodatna podpora za objavo na spletišču za deljenje videovsebin Microsoft Stream (ni podprto v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprto v različici macOS).
Animirani diagrami Ne Da
Snemanje projekcije Ne (tdf#34959) Da
Predlogi oblikovanja prosojnice Ne Da prek programa Powerpoint "Designer" (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019 za sisteme Windows in macOS)
Krmarjenje predstavitve s pisalom Bluetooth Ne Da. Podprto s peresom Bluetooth ali peresom za Surface. Z uporabo digitalnega pisala kot preklopnika za projekcijo (ni podprto v različici macOS).
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Impress 7.1 MS PowerPoint 2019 / 365
Število postavitev prosojnic Da. 12 Delno. 9
Animacije na osnovi fizike Da [110] Ne
Barva ozadja besedila v besedilnih okvirih/poljih Da Ne
Izvoz komentarjev v PDF Da. Izvoz komentarjev v skladu s specifikacijo PDF Ne
Uvoz in izvoz predstavitev v zapisu Unified Office Format Da Ne
Izvoz v grafične zapise: MET, PBM, PICT, PGM, PPM, RAS, XPM Da Ne
Uvoz datotek Apple Keynote Da. Podpora za Keynote v1-6 [111] Ne
Vdelava pisav v datoteko predstavitve Da Delno. Podprto na sistemih Windows. Vdelovanje pisav ni podprto v PowerPointu na macOS, čeprav se prikažejo. Vdelovanje pisav OpenType CFF ni podprto. [112]
Največja velikost strani Da. 300cm x 300cm (Draw in Impress) Delno. 142.22cm x 142.22cm
Urejanje matric prosojnic Delno. Omejeno urejanje, gre za projekt GSOC 2013 ([113]). Da. Zmogljivo urejanje
Privzete tipke za bližnjice Delno. Manj privzete tipke za bližnjice ([114]) Da. Več privzetih tipk za bližnjice ([115], [116])
Pretvorba na roko narisanih likov v diagrame / prepoznavanje enačb rokopisa Ne Da [117] Pretvorba rokopisa v like/diagrame v MS Powerpoint; enačbe v rokopisu (pretvorba risb v enačbe) v MS Powerpoint (ni podprto v prodajni različici MS Office 2019, na voljo je le na sistemih Windows 10; ni podprto v prodajni različici za macOS).
Samodejno predlaganje orisa predstavitve iz spletnih virov glede na vnos zadeve Ne Da. Funkcionalnost Orodje za hitri začetek (ni podprta v prodajni različici MS Office 2016 in ni podprta v različici za Windows).
Vrsta prehoda »Preoblikovanje« Ne Da [118]
Ustvarjanje samodejno zagnanih predstavitev Ne, razširitev: ImpressRunner Da
Izvoz predstavitve v video zapisih Ne (tdf#34959) Da. Podprto v zapise .mp4 in .wmv. Izvoz do ločljivosti 4K.
Primik k in zasuk po prosojnici Ne (tdf#38263) Da
Možnost shranjevanja kot slikovne predstavitve Ne (tdf#93589) Da
Uporaba slušalk Surface Earbud za nadzor predstavitve Ne Da[119]

Program za zbirke podatkov: LibreOffice Base vs. Microsoft Access

Večje razlike v funkcionalnosti LO Base 7.1 MS Access 2019 / 365
Na voljo na vseh operacijskih sistemih, ki jih podpira pisarniški paket Da Ne. MS Access ni na voljo za macOS ter spletne in mobilne različice OS
Poudarjanje skladnje SQL Da Ne
Domorodni konektorji za MariaSQL, PostgreSQL, Novell GroupWise Da. Pa še MySQL kot razširitev.[120] Ne. Ne, prek ODBC
Integracija adresarja Mozilla Thunderbird, adresarja KDE, Evolution LDAP in shrambe, sistemskega adresarja Windows Da Ne
Domorodni gonilnik JDBC Da Ne
Povezava z datotekami preglednic ODF (Calc) Da Ne
Pogon zbirke podatkov Da. FirebirdSQL 3.0; HSQLDB 1.8.x (opuščeno). V LibreOffice 6.2 je FirebirdSQL privzeta za nove zbirke podatkov. Pomočnik migracije Firebird pretvori zbirke podatkov HSQLDB v FirebirdSQL Delno. Jet
Integracija adresarja MS Outlook Delno. Podprto le na sistemih MS Windows. Brez podpore za dostop do adresarjev programov Outlook (tdf#56903) in Outlook Express (tdf#56905) v domorodnih 64-bitnih gradnjah LibreOffice za Windows. Da
Uvažanje podatkovnih virov (tabel) iz programa za zbirke podatkov Delno. Samo prek povleci-in-spusti iz LibreOffice Calc ali s povleci-in-spusti iz drugega okna Base z odprtim virom zapisljivih podatkov ([121]). (tdf#51872) Da
Izvažanje tabel v različne vrste datotek iz samega programa za zbirke podatkov: Delno. Samo prek povleci-in-spusti v LibreOffice Calc ali s povleci-in-spusti iz drugega okna Base z odprtim virom zapisljivih podatkov ([122]). (tdf#73798) Da
Urejanje datotek MS Access Delno. Omejeni starejši gonilnik »Microsoft.Jet.OLEDB.4.0« deluje dobro za branje/pisanje, medtem ko gonilnik »Microsoft.ACE.OLEDB.12.0« le bere; (tdf#43187). Gonilnik deluje le na sistemih Windows. Da
Domorodni konektor za Microsoft SQL Server Ne. Ne, prek ODBC Da
Navzkrižne poizvedbe Ne. Ni podprto, vendar je mogoče doseči z vrtilnimi tabelami s programom Calc (FAQ 142) Da
Zmožnost »povezanih tabel« Ne. Ni podprto, lahko pa povežete besedilne tabele (FAQ 143) (tdf#56234) Da
Uvožena tabela iz preglednic – ohrani obliko polj Ne Da
Uvoz podatkov iz XML, HTML Ne Da
Manjše razlike v funkcionalnostih LO Base 7.1 MS Access 2019 / 365
Domorodni konektor za zbirke podatkov dBase Da Ne. Ni podprto (funkcionalnost odstranjena z izdajo Office 2013)
Odpiranje datotek LibreOffice Base (.odb) Da Ne
Odpiranje opuščenim zapisov DOS/Windows: zbirka podatkov Microsoft Works Da Ne
Domorodni konektor za sezname SharePoint Ne Da
Povezovanje ali uvoz podatkov iz Salesforce in Dynamics 365 Ne Da
Podatkovna povezava spletne storitve Ne Da
Zaščita zbirke podatkov z geslom Ne (tdf#70638) Da
Izračuni v tabelah zbirke podatkov Ne (tdf#72787) Da

Razširitve: brezplačne razširitve LibreOffice, ki dodajajo izjemne funkcije paketu LibreOffice

LibreOffice ima kompleksen ekosistem razširitev (več kot 390 na extensions.libreoffice.org in več kot 800 na extensions.openoffice.org). Poleg že omenjenih razširitev v zgornji primerjalni tabeli je tu izbor nekaterih razširitev, ki LibreOffice dodajajo vredne funkcionalnosti:

Razširitve LibreOffice
Splošni pisarniški paket: LibreOffice
LibreOffice Writer
 • TexMaths paketu LibreOffice doda urejevalnik enačb (Xe)LaTeX.
 • DMaths programu LibreOffice Writer doda izčrpno matematično orodjarno.
 • Chemistry omogoča vstavljanje kemijskih formul kot slik iz formule.
 • Code Colorizer Formatter, Code Highlighter in COOoder ponujajo poudarjanje skladnje za LibreOffice Writer.
 • AddPics ustvari dokument programa Writer iz slik ali skeniranih strani.
 • Writer's Tools je nabor orodij za redne pisce.
 • Alternative find & replace dialog za program Writer nadomešča pogovorno okno Najdi in zamenjaj z razširjeno, lastno varianto.
 • Typography toolbar za napredno rabo funkcionalnosti pametnih pisav Graphite;
 • QR code Generator za izdelavo kode QR (zdaj tudi funkcija v LibreOffice);
 • Transcriber, orodje za transkripcijo zvokovnih datotek;
 • Organon, orodje za organiziranje in krmarjenje, za organiziranje dolgih besedil (romani, nareki, znanstvena dela);
 • Template Changer, omogoča spreminjanje predloge za obstoječi dokument;
 • Libre OCR omogoča pretvorbo slik v dokumente za urejanje s pomočjo zunanje storitve OCR (temelji na Tesseract OCR);
 • Footswitch. Orodje za transkripcijo, ki v celoti deluje v okviru LibreOffice Writer.
 • TradutorLibreText: orodje za prevajanje besedil v več jezikov;
 • Anaphraseus CAT tool: nabor makrov za CAT (računalniško podprto prevajanje, angl. Computer Aided Translation), podobno slavnemu Wordfastu;
 • Writer Rotation Tool: omogoča sukanje slike v besedilnem dokumentu z miško kot druge grafične predmete;
 • Filtri za vrste datotek:
  • Export Freemind omogoča izvoz dokumentov programa Writer v urejevalnik miselnih vzorcev Freemind.
  • Writer2LaTex omogoča izvoz dokumentov Writer v LaTex.
  • Writer2ePub omogoča izvoz v prosti in odprti standard e-knjig ePub (sicer je ta izvoz že vgrajen v LO).
LibreOffice Calc
 • Power Detective razširi funkcionalnost Detektiva (Sledi predhodnikom/odvisnikom);
 • GeOOo omogoča ustvarjanje tematskih zemljevidov z LibreOffice;
 • CorelPolyGUI: izboljšane trendne črte v Chartu: polinomska trendna črta, vsili presečišče trendne črte in trendna črta drsečega povprečja (večina teh funkcionalnosti je vključena v LibreOffice 4.2);
 • PalOOCa OLAP Calc Extension: povezovanje programa Calc z dostopom do strežnikov OLAP z možnostmi Palo ali XMLA;
 • SMF extension: dodatne funkcije za Calc, ki omogočajo pridobivanje podatkov borznih trgov;
 • Display Formula and Result (Value) simultaneously: hkratno prikazovanje formule in rezultata (vrednosti);
 • Digitizer of XY chart - digitalizator grafikona XY.
 • LibreWeb, orodje za izpolnjevanje celic preglednice s podatki iz različnih spletnih strani.
 • Remove Duplicates, ki hitro odstrani dvojnike v programu Calc.
 • Nov vsavek za Calc Jaguar ponuja funkcijo SQLREQUEST.
 • Filtri za dodatne vrste datotek:
LibreOffice Impress
 • Export as Images omogoča izvoz vseh prosojnic Impress ali strani Draw kot slik v zapisih JPG, PNG, GIF, BMP in TIFF.
 • OpenCards je brezplačno in nagrajevano programje za učenje s kartončki.
LibreOffice Draw
LibreOffice Base
 • Emulator Access2Base VBA za MSAccess (privzeto nameščen z LibreOffice 6.2; na voljo za prenos za različice pred 6.1)
 • BaseDocumenter: za popolno dokumentacijo vaših namestitev LibreOffice Base.
Razširitve za dostopnost
 • odt2daisy: pretvarja dokumente OpenDocument Text (ODT) v digitalne govorne knjige v zapisu DAISY (DAISY 2.02, DAISY 3.0 XML in Full DAISY 3.0) za sintezo govora.
 • Read Text: uporablja zunanji program ali spletno storitev za branje besedila. Preberite izbor s programom Calc, Draw, Impress, Web Writer in Writer.
 • AccessODF: pomaga avtorjem oceniti in odpraviti težave dostopnosti v dokumentih OpenDocument Text in drugih zapisih urejevalnikov besedil, ki jih podpira Writer.
 • odt2braille: avtorjem omogoča tiskanje dokumentov na reliefni tiskalnik za brajico in izvoz dokumentov kot dokumentov v brajici. Izvoz v brajici je dobro oblikovan in visoko prilagodljiv.

Glejte tudi