ReleaseNotes/6.3

    From The Document Foundation Wiki
    This page is a translated version of the page ReleaseNotes/6.3 and the translation is 100% complete.



    Writer

    • De functie "Woorden met eerste TWee HOofdletters" AutoCorrectie uitzonderingenlijst is uitgebreid om ook in overweging te worden genomen bij het wijzigen van hoofdletters in de functies "Elke zin met een hoofdletter beginnen" en "Corrigeer onopzettelijk gebruik van cAPS LOCK-toets". Dit maakt het mogelijk automatisch hoofdlettergebruik correctie in woorden als mRNA, iPhone, fMRI te vermijden. Het is hernoemd naar "Woorden met de eerste TWee Hoofdletters of kLEINE bEGINLETTER" tdf#121779 (Mike Kaganski - Collabora).
    • UNO-commando.uno:TableCellBackgroundColor toegevoegd om het instellen van enkele en meerdere geselecteerde tabelcel(len) achtergrondkleur tdf#82504 mogelijk te maken (Jim Raykowski)
    • Voeg de knop "Overzicht naar klembord verzenden" toe aan het contextmenu van Navigator 🡢 (klik met de rechtermuisknop op "Koppen") tdf#123395 (Wenzhe Pei).
    • Variabele invoervelden Invoegen ▸ Veld ▸ Meer velden... ▸ Variabelen ▸ Invoerveld kan nu inline worden bewerkt, op dezelfde manier als al mogelijk was voor functie-invoervelden Invoegen ▸ Veld ▸ Meer velden... ▸ Functies ▸ Invoerveld tdf#123968 (Michael Stahl, CIB)
    • Index/Inhoudsopgave Update is nu ingeschakeld voor Ongedaan maken/Opnieuw en wist niet langer de stapel Ongedaan maken tdf#38703 (Michael Stahl, CIB)
    • Selectie van tekenobjecten die verankerd zijn in karakter werkt nu consistenter en gebruiksvriendelijker, en loopt niet vast in Ongedaan maken (Michael Stahl, CIB) 28b77c89dfcafae82cf2a6d85731b643ff9290e5
    • Natieve copy van Calc naar Writer teksttabellen (geïntroduceerd in LO 6.2, zie tdf#37223) verbetering: alleen zichtbare cellen van een filtering worden gekopieerd en geplakt tdf#124646 (László Németh, NISZ)
      Alleen gefilterde rijen van de Calc-gegevens worden gekopieerd naar Writer-tabellen
    • Pagina-achtergronden (kleur, verloop en betegelde bitmaps) bedekken nu de hele pagina, niet alleen binnen de paginamarges tdf#33041 (László Németh, NISZ)
      Gekleurde pagina's zonder witte marges
    • Nieuwe schrijfrichting van onder naar boven, van links naar rechts in tabelcellen en tekstkaders, waardoor de compatibiliteit met Word is verbeterd blogpost 1 blogpost 2 (Miklos Vajna, Collabora)
      Nieuwe btLr tekstrichting in Writer
    • Het importeren van grafieken uit DOCX drawingML groepsvormen is nu mogelijk blogpost (Miklos Vajna, Collabora)
      Importeren van Microsoft drawingML groepsvormen in Writer
    • Woord-compatibiliteitsoptie toegevoegd voor eindnoten tdf#124601, Met dank aan TU-Dresden voor het mogelijk maken van deze verbetering! (Miklos Vajna, Collabora)
    • Omgaan met zwevende tabellen bij het importeren van Doc-bestanden in header/footer zoals Word dat doet tdf#124601, Met dank aan TU-Dresden voor het mogelijk maken van deze verbetering! (Miklos Vajna, Collabora)

    Interoperabele tekstgebaseerde formulierbesturingselementen

    LibreOffice importeerde Microsoft Word-formulieren al redelijk goed, er is in de loop der jaren veel verbeterd, en vanaf LibreOffice 6.3 is het ook mogelijk om besturingselementen voor Word-formulieren toe te voegen. Na het instellen van de opties Extra ▸ Opties ▸ Writer ▸ Compatibiliteit ▸ Reorganiseer het Forms-menu om het MS-compatibel te maken, het Forms-menu in Writer verandert.

    Menu met Microsoft-compatibele formulieren in Writer
    • Optionele Forms menu-indeling, vergelijkbaar met Microsoft Office (Tamás Zolnai, Collabora)
    • Implementeren van GUI voor legacy form controls (Tamás Zolnai, Collabora) Er is nog veel meer interessants te weten over deze verbetering met formulieren; zie ook deze pagina.

    Prestaties openen/opslaan

    • Verbeterde prestaties van bladwijzers. De exporttijd is 1,5 keer sneller tdf#117066 (Noel Grandin, Collabora)
    • Verbeterde prestaties van grote tabellen. tdf#84635 (Noel Grandin, Collabora)
    • Verbeterde prestaties van ingesloten lettertypen. tdf#69060 (Mike Kaganski, Collabora)
    • Verbeterde prestaties voor sommige ODT-bestanden tdf#63640 (Noel Grandin, Collabora)
      Betere prestaties van verschillende bestandsopeningen in Writer
    • Bekijk hier de volledige lijst met perf Writer-bugs die in deze versie zijn opgelost.

    Calc

    • UNO API toegevoegd om celverankerde afbeeldingen te laten passen bij de cel (Samuel Mehrbrodt, CIB) tdf#124329
    • Er is een nieuw Russisch roebelsymbool toegevoegd aan valutaformaten. Het zal het teken (U+20BD) weergeven in plaats van руб. of andere gelokaliseerde varianten (Eike Rathke, Red Hat) tdf#96711
    • Nieuwe drop-down widget toegevoegd aan de formulebalk in plaats van het oude hulpmiddel Sum (Gagandeep Singh) tdf#120697
      Nieuwe drop-down widget in formulebalk
    • De gebruiker kan het extra dialoogvenster voor zoekresultaten uitschakelen. Voor het activeren van dit dialoogvenster gebruikt u de optie Toon overzicht van vervangen cellen in het dialoogvenster Extra ▸ Opties ▸ Calc ▸ Beeld ▸ Venster tdf#87965 (Heiko Tietze) Zoekresultaten
    • Een nieuw selectievak toegevoegd in dialoogvenster Gegevens ▸ Statistieken ▸ Voortschrijdend gemiddelde dat het mogelijk maakt om het invoerbereik bij te snijden tot de werkelijke gegevensinhoud voordat het voortschrijdend gemiddelde wordt berekend. Dit selectievak is standaard ingeschakeld. Ook is het onderliggende prestatieprobleem opgelost, zelfs voor het geval dat dit selectievak is uitgeschakeld (Dennis Francis, Collabora) tdf#99938. Dialoogvenster Voortschrijdend Gemiddelde met het nieuwe selectievakje "Op werkelijk invoerbereik afstemmen".
    • De pop-up voor automatisch filter flikkert niet langer op Windows zonder OpenGL tdf#101086 (Miklos Vajna, Collabora)
    • Het is nu mogelijk om reeksen met een beveiligde labelrij tdf#119804 te sorteren (Martin van Zijl)

    Heropzet dialoog Gegevens ▸ Statistieken ▸ Steekproefneming

    Al het werk is gedaan door Eike Rathke commit

    • Toegevoegd controleknop "Met vervanging"
      • gecontroleerd: WR (met vervanging, teruggeplaatst na tekenen), grotere steekproefomvang dan populatiegrootte mogelijk
        • wederzijds exclusief met "Volgorde behouden"
      • niet aangevinkt: WOR (zonder vervanging, niet terugplaatsen na tekkenen), steekproefomvang beperkt tot populatiegrootte
        • automatisch niet aangevinkt voor "Periodieke" monsters
    • Toegevoegd controleknop "Volgorde behouden"
      • Aangevinkt: steekproeven worden getrokken op volgorde van populatiegegevens
        • WOR-methode sluit elkaar uit met "Met vervanging"
        • automatisch aangevinkt voor "periodieke" monsters
      • Niet aangevinkt: monsters worden in willekeurige volgorde getrokken
    Steekproefdialoogvenster met de nieuwe opties "Met vervanging" en "Volgorde behouden"
    • Beperk de invoervelden "Steekproefomvang" en "Periode" tot de grootte van de populatie voor alle WOR-methoden
      • bij limieten, verhoog "Steekproefomvang" en "Periode" tot hun laatst bekende waarde bij het vergroten van de populatiegrootte

    Voorheen was het veld "Periode" voor "Periodieke" steekproeven nooit beperkt, wat voor populaties van kleinere omvang geen zin heeft.

    De nieuwe recente implementatie voor "Willekeurig" zonder "Volgorde behouden" en zonder "Met vervanging" set (WOR) vereist strikt "Steekproefomvang" beperkt tot de populatiegrootte.

    Nieuwe werkblad functies

    FOURIER() functie

    FOURIER(Array, GroupedByColumns, Inverse, Polar, MinimumMagnitude) is een matrixformule die discrete Fouriertransformatie [DFT] van een invoerarray (eerste argument) berekent met behulp van een paar algoritmen voor snelle Fouriertransformatie. Alle functies van deze formule zullen ook grafisch beschikbaar zijn via het dialoogvenster Gegevens ▸ Statistieken ▸ Fourieranalyse tdf#74664 blog (Dennis Francis, Collabora)

    De gegevens in het invoerarray (eerste argument) kunnen zijn:

    • gegroepeerd op kolommen (moet worden aangegeven met de vlag GroupedByColumns = TRUE). In dit geval kan de array 1 of 2 kolommen bevatten, waarbij de eerste kolom het echte deel van de invoervolgorde bevat en de tweede kolom, indien aanwezig, het denkbeeldige deel van de invoerreeks bevat. Als er slechts 1 kolom is, wordt de invoervolgorde als puur reëel behandeld.
    • gegroepeerd door rijen (moet worden aangegeven met de vlag GroupedByColumns = FALSE). In dit geval kan het array 1 of 2 rijen bevatten, waarbij de eerste rij het echte deel van de invoersequentie bevat en de tweede rij, indien aanwezig, het denkbeeldige deel van de invoersequentie bevat. Als er slechts 1 rij is, wordt de invoervolgorde als puur echt behandeld.

    Het derde argument "Inverse" is een booleaanse vlag om aan te geven of een inverse DFT berekend moet worden. Dit argument is optioneel en de standaardwaarde is FALSE.

    Het vierde argument Polar is een booleaanse vlag om aan te geven of de uiteindelijke uitvoer in polaire coördinaten moet zijn. Dit argument is optioneel en de standaardwaarde is FALSE.

    Het resultaat van DFT bestaat uit twee kolommen - de eerste kolom bevat de echte delen (of de grootheden als Polar=TRUE) en de tweede kolom bevat de denkbeeldige delen (of de fasen als Polar=TRUE).

    Er is een 5e optionele parameter, MinimumMagnitude. Deze parameter wordt alleen gebruikt als Polar=TRUE. Alle frequentiecomponenten met een magnitude kleiner dan MinimumMagnitude worden onderdrukt met een fase-invoer van nul magnitude. Dit is erg handig bij het kijken naar het magnitude-fasespectrum van een signaal, omdat er altijd een zeer kleine afrondingsfout is bij het uitvoeren van FFT-algoritmen en resulteert in onjuiste niet-nulfase voor niet-bestaande frequenties. Door een geschikte waarde aan deze parameter te geven, kunnen deze niet-bestaande frequentiecomponenten worden onderdrukt. Standaard is de waarde van deze 5e parameter 0.0, dus er wordt standaard *geen* onderdrukking uitgevoerd.

    Fourier Analyse hulpmiddel

    Performance

    • Het versneld laden van XLSX-bestanden. tdf#67629 tdf#89522 tdf#121094 (Noel Grandin, Collabora)
    • Versnellen van het laden van ODS-bestanden. tdf#120445 tdf#85482 (Noel Grandin, Collabora)
    • Versnellen van het laden en renderen van Calc-bestanden met VLOOKUP (Serge Krot, CIB / Eike Rathke, Red Hat) tdf#121052
    • Versnellen van het opslaan van bestanden in XLS-formaat. tdf#85470 (Noel Grandin, Collabora)
    • Cache MDDS-posities om de prestaties te verbeteren tijdens het werken met grote datasets tdf#112383 (Luboš Luňák, Collabora) Verbeterde prestaties in Calc
    • Bekijk hier de volledige lijst van perf Calc bugs die in deze versie zijn opgelost

    Gewijzigde werkblad functies

    Impress en Draw

    • Gebruikers kunnen nu meerdere Impress-animaties slepen en neerzetten om ze opnieuw te ordenen. (Brian Fraser) commit
    • Introduceer een expertoptie 'WriteLayerStateAsConfigItem' met de standaardwaarde 'true'. Als u het op 'false' zet, wordt de zichtbare/printbare/vergrendelde status van lagen alleen ODF conform aan deel styles.xml geschreven, anders settings.xml er nog bij. Mogelijk heeft u de optie 'false' nodig om inconsistentie te voorkomen als u lagen via macro manipuleert. (Regina Henschel) commit
    • OOXML vooraf ingestelde vormen zoals gebruikt door PowerPoint of SoftMaker had enkele glitches in de handvat-beweging, wanneer u probeerde de vormen te wijzigen in LibreOffice. De vormomtrek bewoog in de tegenovergestelde richting van de beweging van het handvat, of het handvat sprong naar een nieuwe locatie toen u het aanraakte, of het handvat was helemaal niet beweegbaar. Dat staat nu voor de meeste vormen vast. (Regina Henschel, tdf#115813, tdf#125126, tdf#125181, tdf#125445)
    • Diverse verbeteringen aan het importeren van SmartArt uit PPTX-bestanden Blogbericht 1 Blogbericht 2 Blogbericht 3 Blogbericht 4 (Miklos Vajna, Collabora)
      Microsoft-compatibel formulierenmenu in Writer

    Base

    Bevat 13 opgeloste problemen, waaronder:

    • 5 voor Firebird SDBC-ondersteuning
    • 2 voor MySQL/Mariadb-ondersteuning
    • 1 voor dBase-bestandsindeling ondersteuning
    • 2 algemene UI-verbetering

    Chart

    • Implementeren functie om legenda-invoer voor series uit te schakelen (Markus Mohrhard) tdf#51671
    • Toevoegen paletselectie aan de standaardkleuren van optiegrafieken (Jim Raykowski) tdf#105225

    Math

    • Introduceren van attributen harpoon en wideharpoon voor een alternatieve weergave van vectoren, die een variabele naam combineert met het harpoensymbool (U+20D1 ⃑ ) als soortgelijke attributen vec en widevec tdf#120047 (Takeshi Abe).

    BASIC

    Core / Algemeen

    • De LibreOffice TWAIN-module op Windows is opnieuw geïmplementeerd als een afzonderlijk 32-bits shim-uitvoerbaar bestand (twain32shim.exe). Hierdoor kan zowel 32-bits als 64-bits LibreOffice 32-bits TWAIN Windows-componenten gebruiken. Nu is LibreOffice x64 voor Windows eindelijk in staat om scanner te gebruiken (tdf#114635 - Mike Kaganski, Collabora).
    • Het aantal opgeslagen zoekopdrachten in het dialoogvenster Zoeken & Vervangen kan in de expertconfiguratie worden aangepast Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice ▸ Geavanceerd org::openoffice::Office::Common::Misc::FindReplaceRememberedSearches tdf#122322 (Heiko Tietze)
    • Nieuw commando.uno:InsertNarrowNobreakSpace geïntroduceerd gebonden aan ⇧ Shift + Alt + Spatie die een niet-breekbare smalle spatie invoegt (U+202F) tdf#121596 (Heiko Tietze)
    • Mogelijkheid toegevoegd om eigenschappen van UNO-rasterbesturingselement en UNO-hyperlinkbesturingselement te maken en te wijzigen in de Dialog-Editor tdf#53524,i#119731 (Shubham Goyal - Samuel Mehrbrodt, CIB).
    • Tip-van-de-dag-dialoog toont eenmaal per dag nuttige informatie bij het opstarten tdf#124238 (Heiko Tietze) Tip van de dag
    • infobalk What's-New die verwijst naar de versie-opmerkingen wanneer een nieuwe versie voor de eerste keer wordt gestart tdf#69042 (Heiko Tietze) Infobalk Wat is er nieuw
    • Zinsselectie (driemaal klikken) is nu beschikbaar voor toetsenbord aanpassing (geen standaard sneltoets toegewezen) tdf#124552 (Heiko Tietze)
    • Als een ongewijzigd sjabloondocument in een bestaand venster wordt geopend, wordt het niet meer overschreven door een nieuw document. In plaats daarvan wordt een nieuw document geopend in een nieuw venster tdf#83722 (Katarina Behrens, CIB)
    • De Apple Advanced Typography (AAT)-lay-out wordt nu ondersteund op alle platforms. 5de0472e (Khaled Hosny)
    • Mogelijkheid om bekijken-lockfiles (vergrendelingsbestand) te lezen en optioneel te genereren is toegevoegd. Nu kan LibreOffice rapporteren wie van de MS Office-gebruikers een document heeft vergrendeld door de vergrendelingsbestanden te lezen die door MS Office zijn gegenereerd; en wanneer "Een MSO-vergrendelingsbestand maken" is aangevinkt op Extra ▸ Opties ▸ Laden/Opslaan ▸ Microsoft Office, zou LibreOffice dergelijke bestanden genereren naast de eigen vergrendelingsbestanden, zodat MS Office-gebruikers ook kunnen weten wie documenten heeft vergrendeld. tdf#34171, 41dc917b (Mike Kaganski, Collabora / Tamás Zolnai, Collabora)

    Nieuwe Functie: Redigeren (Redaction)

    Nu is het mogelijk om uw documenten te redigeren met LibreOffice om gevoelige informatie te verwijderen/verbergen. blogpost (Muhammet Kara, Collabora)

    Hulpmiddel Redigeren in LibreOffice

    Wat?

    Redigeren in de zin van opschonen is het zwart maken of verwijderen van tekst in een document, of het resultaat van een dergelijke inspanning. Het is bedoeld om de selectieve openbaarmaking van informatie in een document mogelijk te maken, terwijl andere delen van het document geheim worden gehouden. Meestal is het resultaat een document dat geschikt is voor publicatie of voor verspreiding onder anderen dan het beoogde publiek van het originele document. Wanneer een document bijvoorbeeld moet worden gebruikt in een rechtszaak, wordt informatie die niet specifiek relevant is voor de betreffende zaak vaak geredigeerd. Redigeren in Wikipedia

    Hoewel er enkele propriëtaire softwaretoepassingen op de markt zijn voor dit doel, hebben ze hun eigen beperkingen, zoals een gebrek aan ondersteuning voor open/libre documentformaten. Dankzij de geweldige ondersteuning van LibreOffice voor verschillende bestandsindelingen en ons recente werk om deze nieuwe functie bovenop te implementeren, is het nu mogelijk om de meeste van uw documenten te redigeren met het comfort van uw favoriete LibreOffice.

    Hoe?

    • Open uw document in LibreOffice
    • Klik (Extra ▸ Redigeren) in het hoofdmenu en wacht tot uw document is voorbereid (geconverteerd naar een intern meta-formaat en overgebracht naar Draw)
    • Voer het opschonen/redigeren uit met behulp van de hulpmiddelen "Rechthoek" en de "Vrije vorm" op de "werkbalk Redigeren"
    • Sla de geredigeerde kopieën van het document op en deel ze met collega's in het aanpasbare (odg) of het woordelijke (pdf) formaat naar keuze
    • Zodra u klaar bent om af te ronden, klikt u op de gewenste optie op het hulpmiddel "Geredigeerde export" op de werkbalk

    Enkele opmerkingen:

    • Als gevolg hiervan heeft u een gepixelde versie van het geredigeerde document in PDF. Er zal geen selecteerbare tekst in staan en de geredigeerde inhoud zal niet bestaan.
    • Tijdens het redigeren zijn de redactievormen transparant en grijs, zodat de gebruiker kan zien wat hij aan het redigeren is.
      De redactiewerkbalk
    • Er zijn nu 4 opties op de redactiewerkbalk (van links naar rechts): Rechthoeki, Vrije vorm, Geredigeerde export, Directe export naar PDF
    • Met de Rechthoek kan de gebruiker de inhoud markeren voor redactie door transparante rechthoeken te tekenen die de inhoud bedekken
    • Met het hulpmiddel voor het bewerken van vrije vorm kan de gebruiker de inhoud markeren voor redactie door vrije vormlijnen/polygonen te tekenen die de inhoud bedekken
    • De knop "Geredigeerde export" heeft twee opties: "Geredigeerde export (zwart)" en "Geredigeerde export (wit)". Wanneer erop wordt geklikt, wordt uw document voltooid (door de transparante grijze redactievormen om te zetten in ondoorzichtige zwarte of witte vormen) en geëxporteerd als een gepixeld PDF-bestand. De optie "Wit" heeft mogelijk de voorkeur om toner te besparen tijdens het afdrukken.
    • Met de knop Direct exporteren naar PDF kan de gebruiker een redigerende kopie van het document in PDF maken om als woordelijke kopie te delen ter beoordeling

    LibreOffice Help

    • Helppagina's over Python Macro programmeren (Alain Romedenne, Olivier Hallot)
    • Meer pagina's over ongedocumenteerde BASIC objecten en functies (Alain Romedenne, Olivier Hallot)
    • Python- en BASIC-codefragmenten beter weergegeven in Help-pagina's (Olivier Hallot) Bascode rendering.png
    • Python- en Basic-codefragmenten kunnen nu met een muisklik naar het klembord worden gekopieerd voor later gebruik - tdf#122548 (Olivier Hallot)
    • Uitbreiding van het XML-woordenboek (DTD) om de opmaak voor Help-pagina's te vereenvoudigen (Olivier Hallot)
    • De online help-editor (Olivier Hallot, Mike Saunders)
    • Refactoring van Math iconen naar SVG (Mark Robbinson, Olivier Hallot)
    • Refactoring van Help bestandsnamen voor Draw (Ilmari Lauhakangas, Olivier Hallot)
    • Code opschonen en typefouten corrigeren (Sophia Schröder, Andrea Gelmini)
    • Calc functies CONCAT, TEXTJOIN, IFS, SWITCH gedocumenteerd (Olivier Hallot, Wilfried Donkers)
    • Calc functies geven nu de LibreOffice release van hun implementatie aan (Olivier Hallot, Mike Kaganski)

    Filters

    Verbeteringen in het importeerfilter EMF+

    • voeg de juiste rotatie-ondersteuning toe voor Ellipse, Arc en Pie tdf#122498 (Bartosz Kosiorek)
    • ondersteuning voor beeldrotatie en afschuiving toegevoegd tdf#122557 (Bartosz Kosiorek)
    • ondersteuning voor transparantie toegevoegd voor het tekenen van lijnen tdf#122559 (Bartosz Kosiorek)
    • juiste lijndikte tdf#122646 (Bartosz Kosiorek)
    • voeg transparantie-ondersteuning toe voor lineaire gradiënten tdf#124424 (Bartosz Kosiorek)

    Verbeteringen in het PDF importeer/exporteer filter

    • ondersteuning toegevoegd voor PDF/A-2 export, veranderde UI om zowel PDF/A-1 als PDF/A-2 te kunnen gebruiken tdf#62728 (Thorsten Behrens, CIB)
    • een aantal door veraPDF gerapporteerde PDF-validatieproblemen voor PDF/A opgelost tdf#113448 (Thorsten Behrens, CIB)

    Verbeteringen in de OOXML filters

    • Ondersteuning toegevoegd voor exporteren naar spreadsheet sjabloonbestand.xltx tdf#99438 (Vasily Melenchuk, CIB)
    • Ondersteuning toegevoegd voor export naar tekstdocument sjabloonbestand.dotx commit (Vasily Melenchuk, CIB)
    • Verbeter de interoperabiliteit van XLSX-draaitabellen tdf#123939, tdf#124651, tdf#113908, tdf#124736, tdf#124772, tdf#124810, tdf#124881, tdf#124883, (Mike Kaganski, Collabora)
    • Behoud SmartArts bij het exporteren van PPTX-bestanden om bewerking in PowerPoint mogelijk te maken commit (Grzegorz Araminowicz, Collabora)
    • Correct importeren van tekstcamerarotatie met Powerpoint PPTX-import tdf#126060 (Gülşah Köse, Collabora)

    Verbeteringen aan het exporteren van Tagged PDF

    Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht in de export van Tagged PDF om de toegankelijkheid van geproduceerde documenten en de naleving van de PDF-standaard te verbeteren, met name:

    • Betere tagging van opsommingstekens en genummerde lijsten
    • Exporteren van afbeeldingstitel en beschrijving (alt-tekst)
    • Afbeeldingen op de achtergrond van dia's/pagina's worden nu geëxporteerd als artefacten, dus niet aangekondigd door de schermlezer Dit werk is gesponsord door Blackboard Ally (Armin Le Grand, Katarina Behrens, CIB)

    GUI

    Notebook-balk

    • De nieuwe Tabbed Compact UI is klaar voor release! Writer, Calc, Impress en Draw hebben complete Tabbed Compact UI-versies. Probeer het uit door het te selecteren in (Beeld ▸ Gebruikersinterface). (Andreas Kainz)
      De nieuwe Tabbed Compact UI.
    • De nieuwe contextuele enkele gebruikersinterface is klaar voor release in Writer en Draw! Probeer het uit door het te selecteren in (Beeld ▸ Gebruikersinterface). (Andreas Kainz)
      Nieuwe contextuele enkele gebruikersinterface voor Writer en Draw.

    Algemene verbeteringen

    Klassieke werkbalken

    • Werkbalk Meer besturingselementen is verwijderd en alle hulpmiddelen van deze werkbalk zijn verplaatst naar werkbalk Formulierbesturingselementen. Het is gemaakt voor alle modules van LibreOffice. tdf#112411 (Roman Kuznetsov)

    Pictogramthema

    • Sifr icon thema heeft een enorme update gekregen (Andreas Kainz)
      Vergelijking tussen Sifr-pictogrammen in LibreOffice 6.2 (boven) en Sifr-pictogrammen in LibreOffice 6.3 (onder).
    • Karasa Jaga icon thema herwerkt van 22px * 22px grootte naar 24px * 24px één. tdf#124808 (Rizal Muttaqin)
      Naar boven Karasa Jaga grote iconen in versie 6.2, naar beneden - in versie 6.3
    • Het pictogram thema van Karasa Jaga kreeg een SVG (Scalable Vector Graphics) versie. tdf#125368 (Rizal Muttaqin)

    Dialogen

    • Lettertypen in LibreOffice's installatievenster in Windows gewijzigd van Tahoma 8 naar Segoe UI 9 en de breedte van vensters van dialoogvenster tdf#99891 gewijzigd (Roman Kuznetsov)
      Boven - oud dialoogvenster, onder - nieuw

    Zijbalk

    • De breedte van de zijbalk kan nu worden geconfigureerd via de configuratieoptie Office/UI/Sidebar/General/MaximumWidth. tdf#124255 (Samuel Mehrbrodt, CIB)
    • Enkele verbeteringen om verschillende breedtes voor zijbalk decks te hanteren d0c73ce13c02c37fcc094ac6612d6a8eee2a4026 a58391b1f61db702a5246c5a33717cbba68c5252 (Samuel Mehrbrodt, CIB)
    • De namen van de opsommingsteken zijn gewijzigd in de sectie Stijl van de Schrijver Zijbalk tdf#124471 (Roman Kuznetsov)
      De namen van de opsommingsteken zijn gewijzigd in de sectie Stijl van de zijbalk. Voor - naar links, na - naar rechts

    Calc/Draw tabs

    • De tabbladen Calc en Draw zijn gewijzigd voor meer zichtbaarheid en bruikbaarheid tdf#124572 (Tomaž Vajngerl, Collabora)
      Naar links Calc tabbladen in versie 6.2, naar rechts - in versie 6.3
      Naar links Tabbladen tekenen in versie 6.2, naar rechts - in versie 6.3

    Calc Formule werkbalk

    • Dropdown controle in de Calc Formule-balk is herwerkt om enkele visuele problemen op te lossen tdf#101443 (Thorsten Wagner)
      Bovenaan - voor, onderaan - na

    Overig

    Ondersteuning voor Amazon Corretto toegevoegd.

    Online

    Beheer

    • Verbeterde verwerking van informatie over het laden van opslagruimte voor hosting/ontwikkeling (Szymon Kłos, Collabora)
    • Verbeterde logging (Tor Lillqvist, Michael Meeks, Collabora)

    Integratie

    • De locatie van de online Help is nu configureerbaar (Andras Timar, Ashod Nakashian, Collabora)
    • Het kan nu worden geconfigureerd dat afdrukken niet beschikbaar is voor de gebruiker (Ashod Nakashian, Collabora)
    • Informeer mensen die aan integraties werken als de Online die ze gebruiken (nieuwe) functies ondersteunt (Jan Holesovsky, Collabora)
    • Sta het verbergen van de lijst met gebruikers toe (Szymon Kłos, Collabora)

    Aanpassen

    De volgende PostMessage-methoden zijn toegevoegd om aanpassing van de gebruikersinterface mogelijk te maken: (Samuel Mehrbodt, CIB)

    • Hide_Menubar/Show_Menubar - om de menubalk te verbergen/tonen
    • Remove_Button om een knop van de werkbalk te verwijderen
    • Insert_Button heeft nu een parameter om de invoegpositie te specificeren, evenals het UNO-commando dat bij het klikken moet worden uitgevoerd

    Performance

    • Verbeterde snelheid van het afhandelen van online-documenten (Michael Meeks, Ashod Nakashian, Collabora)
    • Sneller laden van pagina's (Henry Castro, Collabora)

    HiDPI

    • Correcte weergave van bedieningselementen op groepsniveau op hidpi-display (Marco Cecchetti, Collabora)

    Document ondertekening

    • Ondertekenen, exporteren en uploaden van PDF, ODT en DOCX kan nu in één gecombineerde actie (Tomaž Vajngerl, Collabora)
    • Verbeteringen in het tonen van de identiteit van degenen die zijn ingelogd op de ondertekenwerkbalk (Tomaž Vajngerl, Collabora)
    • Het dialoogvenster Vereign Sign is verbeterd, evenals de werkbalk (Tomaž Vajngerl, Jan Holesovsky, Miklos Vajna, Collabora)
    • Configuratie-items toegevoegd voor Vereign toolbar (Andras Timar, Collabora)

    Charts

    • Verbeterd slepen voor cirkelsegmenten van grafieken (Marco Cecchetti, Collabora)
    • Verbetering van de selectie van grafiekelementen (Marco Cecchetti, Collabora)
      Meer grafiekfuncties beschikbaar

    Gebruikersinterface

    • Verbeteringen in het omgaan met online gebruikersdialogen (Szymon Kłos, Collabora)
    • Gemakkelijkere plakervaring voor de gebruiker (Jan Holesovsky, Collabora)
    • Als de gebruiker op een link klikt, vertel dan welke site hij op het punt staat te bezoeken en vraag of dat OK is (Jan Holesovsky, Szymon Kłos, Collabora) Vraag de gebruiker voordat u een hyperlink opent
    • Verbeterde toetsenbordbediening voor Delete- en Insert-toets (Iván Sánchez Ortega, Collabora)
    • Verbeterde contextmenu's op iOS Safari (Henry Castro, Collabora)
    • De gebruiker kan nu tekst plakken in velden in dialogen (Henry Castro, Collabora)
    • Veel verbeteringen en toevoegingen aan het menu (Ashod Nakashian, Collabora)
    • Verbeterde selectie en invoer in tekstvakken (Henry Castro, Collabora)
    • De statusbalk geeft nu aan wanneer een document is gewijzigd (Henry Castro, Collabora)
    • Er zijn extra namen voor werkbalkopdrachten beschikbaar (Jan Holesovsky, Collabora)
    • Het zoomen van het dialoogvenster Hyperlink invoegen staat vast (Szymon Kłos, Collabora)
    • Betere breedte van de pop-upvensters Over en Help op smalle en brede schermen (Andras Timar, Collabora)

    Overig

    • Verbeterde selectie en rotatie van afbeeldingen in Writer (Marco Cecchetti, Collabora) Het roteren van afbeeldingen is nu eenvoudiger
    • Toon gebruikerskleuren wanneer er geen avatar beschikbaar is (Szymon Kłos, Collabora)
    • Maak avatar uniform en gekleurd (Szymon Kłos, Collabora)
    • Microsoft Visio-bestanden worden nu geopend (alleen-lezen) in de applicatie (Tor Lillqvist, Collabora) Microsoft Visio-bestanden nu geopend
    • De knoppen Delen en Afdrukken moeten ook in de alleen-lezen modus zijn ingeschakeld (Jan Holesovsky, Collabora)
    • Taalondersteuning: meer mogelijkheden voor het omgaan met talen/landinstellingen toegevoegd (Henry Castro, Ashod Nakashian, Collabora)
    • Bij het online aanmaken van een nieuw document kan de gebruiker nu kiezen uit (de geïnstalleerde) sjablonen (merttumer, Collabora) Aangepaste sjablonen worden nu ondersteund
    • De gebruiker heeft nu plakopties in het contextmenu (Henry Castro, Collabora)
    • Bijgewerkte Sloveense vertaling (Andras Timar, Collabora)

    Calc

    • De gebruiker heeft nu de volledige macht over de voorwaardelijke opmaakdialogen in Calc (Henry Castro, Jan Holesovsky, Collabora)
      Voorwaardelijke opmaak in Calc
    • Verbeterde invoeging van rijen met het contextmenu (Marco Cecchetti, Collabora)
    • In Calc hebben gebruikers nu de volgende menu's beschikbaar (Mert Tumer, Collabora):
      • Invoegen ▸ Kop- en voetteksten,
      • Extra ▸ Doel zoeken,
      • Opmaak ▸ Pagina opmaken,
      • Opmaak ▸ Voorwaardelijk ▸ Beheren
    • Verminderen van de hoogte van de alleen-lezen werkbalk in Calc (Szymon Kłos, Collabora)

    Impress

    • In Impress kunnen gebruikers nu Invoegen ▸ Kop- en voettekst (miklos vajna, collabora)
    • De Impress-werkbalk heeft nu de knop Tekstvak invoegen, dat direct op de cursorpositie wordt ingevoegd (Jan Holesovsky, Collabora)
    • Veel verbeterde update van preview in Impress online, terwijl er een verandering in selectie of bewerking is (Ashod Nakashian, Collabora)
    • In Impress hebben gebruikers nu dialoogvensters voor het opmaken van tekens, alinea's en de pagina (Jan Holesovsky, Collabora) Invoegen > grafiek beschikbaar in Writer
    • De Grafiek invoegen... werkbalkknop is nu ook beschikbaar in Impress (Jan Holesovsky, Collabora)

    Writer

    • Verbeterde weergave van opmerkingen, zodat die van verschillende plaatsen elkaar niet overlappen (Marco Cecchetti, Collabora)
    • In Writer kunnen gebruikers nu watermerken toevoegen en wijzigen via het dialoogvenster (Mert Tümer, Collabora) Watermerk toevoegen en bewerken in Writer Online
    • In Writer kunnen gebruikers nu het menu (Miklos Vajna, Collabora) gebruiken:
      • Invoegen ▸ Sectie
      • Formaat ▸ Sectie, en
      • Invoegen ▸ Inhoudsopgave en index ▸ IndexItem of.. .. ▸ Bibliografie vermelding
    • De Grafiek invoegen... werkbalkknop is nu ook beschikbaar in Writer (Jan Holesovsky, Collabora)
      Grafieken invoegen in Writer

    Lokalisatie

    Gebruik van andere talen

    Verbeteringen aan taalprogramma's en taalondersteuning

    Zie details over de wijzigingen: [1]

    • Afrikaans. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Bretons. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Deens. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Engels (GB). Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Galicisch. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Servisch. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Sloveens. De thesaurus is geactualiseerd.
    • Spaans. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.
    • Thais. Het spellingwoordenboek is bijgewerkt.

    Verwijderde / Ontraden functies

    Java

    Ondersteuning voor Java 5 is verwijderd. Java 6 is nu de oudste ondersteunde versie. (Samuel Mehrbrodt, CIB)

    Algemeen

    GStreamer 0.10 ontraden

    Ondersteuning voor GStreamer 0.10 is verouderd en zal niet langer aanwezig zijn in de volgende LibreOffice versie 6.4 (6b911ae9eb9484bebbdc1323210020486f5ef33f). GStreamer 1.0 wordt nog steeds ondersteund.

    GUI

    KDE4 VCL plugin

    KDE4 is sinds november 2014 upstream uit onderhoud. LibreOffice's KDE4 VCL-plug-in is verwijderd en binaire bestanden die door TDF worden geleverd, zijn overgestapt naar KDE5 als de officiële backend. 410bf59de02192c2daf1158b9de76ec0ebab4c56

    GTK+2 VCL plugin

    De GTK+2 VCL-backend wordt ontraden en zal in de volgende versie worden verwijderd.

    Persoonlijk maken

    De zoek- en toepassingsfunctionaliteit van Firefox Personas is verwijderd uit het dialoogvenster voor personalisatie (Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice ▸ Personalisatie (Persoonlijke voorkeur)) volgens de beslissingen van het ESC en het Design Team, na grote veranderingen aan de kant van Mozilla, die het onmogelijk maakten om hun legacy API en de themagegevens voor ons te gebruiken. De standaard persona's blijven onaangetast en functioneren nog steeds. Toekomstige verbeteringen en meer functies worden gepland door het ontwerpteam, dankzij het feit dat het nu een schone lei heeft, zonder de last van het najagen van een externe API. Firefox Personas-thema's zijn dood; lang leve de LibreOffice-thema's! :) tdf#123831 (Muhammet Kara, Collabora)

    Houd er rekening mee dat hoewel gebruikers hun al geïnstalleerde persona's kunnen blijven gebruiken zolang ze niet overschakelen naar een standaard persona; Zodra een standaard persona is toegepast, is er geen manier om op de normale manier terug te gaan naar het aangepaste thema.

    Platform compatibiliteit

    Mac

    • Statusbalk toont Invoegen in normale modus op macOS (extra voor Overschrijven) om de aandacht te vestigen op het contextmenu tdf#107918 (Heiko Tietze)

    Windows

    • Er is een goede consolemodus geïmplementeerd tdf#112536 blogpost (Mike Kaganski, Collabora)

    Linux

    KDE 5 + Qt5

    De KDE5/Qt5 VCL-plug-in is aanzienlijk verbeterd sinds de eerste release in LibreOffice 6.2, inclusief maar niet beperkt tot:

    (Jan-Marek Glogowski, Katarina Behrens (CIB), Michael Weghorn (LHM), Aleksei Nikiforov (BaseAlt), Michael Stahl (CIB))

    De volledige lijst van KDE5 bugs opgelost in 6.3 staat hier. Verdere bugs en ontbrekende functies worden opgespoord via de KDE meta bug tdf#102495.

    32-bit builds verwijderingen

    Binaire Linux x86 (32-bit) releases worden gedegradeerd. Er zullen geen Linux x86-builds worden geproduceerd door TDF na 6.2. Dit betekent niet dat de compatibiliteit met Linux x86 wordt verwijderd. Als u een 32 bit build nodig hebt, kijk dan eens naar uw distributie.

    Wijzigingen API

    Wijzigingen UNO API

    • Het bereik van ondersteunde waarden voor de eigenschap com.sun.star.text.ViewSettings van een Writer-document ZoomValue is teruggebracht van 5–1000 naar 20–600. 6287a4f0d18df7f195d1f14b7c24536317463a23
    • Het registreren van een XMouseListener/XKeyListener bij een XWindow zal nu muis-/toetsgebeurtenissen verzenden, zelfs als de gebeurtenissen technisch gezien plaatsvonden in een widget in dat venster. - dit is teruggedraaid in LibreOffice 6.3.4 vanwege verschillende regressies (zie tdf#127921) (Samuel Mehrbrodt, CIB) tdf#122920

    Toevoegingen UNO API

    Wijzigingen instellingen

    Wijzigingen SDK

    Android Viewer

    Nieuwe functies