Videos/Podnapisi za novosti v 6.3

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Videos/6.3 New Features Script and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎slovenščina • ‎čeština • ‎עברית • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎日本語

Ta stran vsebuje podnapise za video Novosti v LibreOffice 6.3, ki bo objavljen na dan izdaje pisarniškega paketa.

Slovenian / slovenščina (sl)

 1. Zahvaljujoč naši obsežni skupnosti in certificiranim razvijalcem je LibreOffice 6.3 pametnejši, hitrejši in lažji za uporabo.
 2. Na voljo je nova različica vmesnika kot zloženke, vpeljane v LibreOffice 6.2. Strnjena zloženka v zavihkih v meniju Pogled nudi več prostora za same dokumente, preglednice in predstavitve.
 3. V dokumentih zdaj lahko prekrijete podatke, s čimer lahko odstranite oz. prikrijete občutljive informacije. Tako lahko vaše podjetje ali organizacija posluje v skladu s predpisi. Odprite dokument, nato v meniju izberite Orodja > Prekrij podatke. Tako lahko prikrijete podatke, preden dokument izvozite ali ga delite z drugimi.
 4. Dokumente lahko zdaj izvozite kot predloge .dotx in .xltx, kar izboljšuje združljivost z Microsoft Office, implementirana pa je tudi podpora zapisa PDF/A-2. Poleg tega je izboljšan izvoz označenih PDF, kar povečuje dostopnost izdelanih dokumentov.
 5. Na sistemih Windows je dodan pravi konzolni način, ki zagotavlja boljše izhodne informacije in kode o napakah. Tako je zdaj še enostavneje z LibreOffice izvajati paketna opravila, kot sta tiskanje in pretvarjanje številnih dokumentov.
 6. Nazadnje so dodane strani pomoči za programiranje makrov v Pythonu, ob zagonu LibreOffice pa se lahko pojavi »Namig dneva«, s katerim lahko iz programja iztisnete še več.
 7. Ozadja strani zdaj pokrivajo celotno stran, ne le površino do robov.
 8. Ko kopirate podatke iz preglednice Calc v Writer, pri čemer ste podatke filtrirali, se kopirajo le s filtrom vidne celice.
 9. Funkcija samopopravkov je nadgrajena, da prepoznava besede, ki se začenjajo z malo črko. Če jih zapišete na začetku stavka, jih Writer ne bo skušal popraviti.
 10. Delovanje paketa je pohitreno, še posebej pri dokumentih z veliko zaznamki, tabelami in vdelanimi pisavami.
 11. Jezički zavihkov preglednic so spremenjeni, tako da so bolj razločni.
 12. Nov spustni gradnik je v vrstici za formulo zamenjal staro orodje Vsota, tako da imate hiter dostop do več možnosti.
 13. Za hitrejše delovanje poskrbi novo potrditveno polje v pogovornem oknu Podatki > Statistika > Drseče povprečje, ki omogoča porezavo vhodnega obsega na dejanske podatke pred izračunom drsečega povprečja.
 14. Predelano pogovorno okno Podatki > Statistika > Vzorčenje ima zdaj dodatni možnosti: »Z zamenjavo« in »Ohrani zaporedje«.
 15. Dodana je nova funkcija FOURIER(), ki izračuna diskretno Fourierovo transformacijo vhodne matrike. Podrobne nastavitve te funkcije so na voljo v pogovornem oknu Podatki > Statistika > Fourierova analiza.
 16. V orodju za predstavitve lahko zdaj povlečete-in-spustite več animacij in jih prerazporedite.
 17. V orodju za risanje Draw so zavihki za preklop med slikami veliko bolj opazni.
 18. V LibreOffice Online, oblačni različici pisarniškega paketa, je izbiranje in sukanje slik v programu Writer enostavnejše in hitrejše.
 19. LibreOffice Online že podpira širok nabor zapisov dokumentov – s to izdajo si lahko ogledate tudi datoteke Microsoft Visio.
 20. V programu Calc imate zdaj popoln dostop do pogovornih oken pogojnega oblikovanja.
 21. Vodni žigi so pomembni pri varnem sodelovanju – ta izdaja vključuje pogovorno okno za njihovo dodajanje in spreminjanje v oblaku.
 22. Velika zahvala za razvoj te izdaje gre celotni skupnosti LibreOffice in komercialnim partnerjem!
 23. Želite LibreOffice uvesti v večji poslovni sistem? Pridobite izdajo z dolgoročno podporo pri naših partnerjih: tdf.io/business