Documentation/Calc Functions/DTÆL

From The Document Foundation Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/DCOUNT and the translation is 100% complete.

Other languages:
dansk • ‎English

Funktionsnavn:

DTÆL

Kategori:

Database

Resume:

DTÆL tæller antallet af rækker (poster) i en database, som matcher det bestemte søgekriterier og indeholder numeriske værdier i kolonnen databasefelt.

Syntaks:

DTÆL(database; [databasefelt]; søgekriterier)

Returnerer:

Returnerer et ikke-negativt heltal, som er antallet af rækker i databasen, der opfylder søgekriterierne i det givne databasefelt.

Argumenter:

Database er det celleområde, der definerer databasen.

Databasefelt bestemmer den kolonne, funktion opererer på, efter at den første parameters søgekriterier er anvendt og datarækkerne er udvalgt. Den er ikke relateret til selve søgekriteriet. Som database-parameter kan du indsætte en reference til en overskriftscelle eller et tal, begyndende med 1, for bestemme kolonnen inden for databaseområdet. Til at henvise til en kolonne ved hjælp af det udtrykkelige navn på kolonneoverskriften, sætter du anførselstegn omkring kolonneoverskriften.

Søgekriterier er det celleområde, der indeholder søgekriterierne. Hvis du skriver flere søgekriterier i række forbindes de med OG. Hvis du skriver kriterierne i forskellige rækker forbindes de med ELLER. Tomme celler i søgekriterie-området ignoreres.

Vælg Funktioner > Indstsillinger > LibreOffice Calc > Beregn for at definere, hvordan LibreOffice Calc opfører sig under søgning efter identiske elementer.

  • Se også the wikisiden (på engelsk) Conditional Counting and Summation (om betinget optælling og opsummering).
  • Hvis argumentet databasefelt er udeladt, returnerer DTÆL antallet af poster, der opfylder kriterierne. Som databasefelt-parameter kan du indtaste en reference til til en overskriftscelle eller et tal, begyndende med 1, til bestemme kolonnen inden for database-området. For at henvise til en kolonne ved hjælp af det udtrykkelige navn på kolonneoverskriften sætter du anførselstegn omkring kolonneoverskriften.

Yderligere oplysninger:

Kategorien Database kan forveksles med en database, der er integreret i LibreOffice. Der er imidlertid ingen forbindelse mellem en database i LibreOffice og kategorien Database i LibreOffice Calc.

Søgningen undsestøtter jokertegn eller regulære udtryk. Når regulære udtryk er aktiveret, kan du for eksempel indtaste "alle.*", for at finde den første forekomst af "all" fulgt af vilkårlige tegn. Hvis du vil søge efter en tekst, der også er et regulært udtryk, skal du enten sætte tegnet "\" foran hvert tegn eller indramme teksten med \Q...\E. Du kan slå den automatiske evaluering af jokertegn eller regulære udtryk til og fra under Funktioner > Indstillinger > LibreOffice Calc > Beregn.

Gnome-dialog-warning.svg

Warning:
Når du bruger funktioner, hvor et eller flere argumenter er søgekriteriestrenge, der repæsenterer et regulært udtryk, er det første forsøg at konvertere strengkriterierne til tal. ".0" konverteres fx. til 0.0 osv. Hvis det lykkes, bliver det ikke match med et regulært udtryk, men et numerisk match. Når du imidlertid skifter til en lokalisering, hvor decimalskilletegnet ikke er punktum, får det konverteringen af regulære udtryk til at virke. For at gennemtvinge evaluering af evalueringen af regulære udtryk i stedet fir numeriske udtryk bruger du udtryk, som ikke kan fejllæses som numeriske, som fx. ".[0]", ".\0" eller "(?i).0".


Eksempler:

Disse data bruges i nogle af funktionsbeskrivelsens eksempler:

Området A1:E10 oplister de børn, der er inviteret til Jens' fødselsdag. For hvert af dem gives disse oplysninger: kolonne A viser navnet, B årgangen, derefter alder i år, afstand til skolen i meter og vægt i kg.

A B C D E
1 Navn Årgang Alder Afstand til skolen Vægt
2 Anders 3 9 150 40
3 Bettina 4 10 1000 42
4 Carl 3 10 300 51
5 Daniel 5 11 1200 48
6 Eva 2 8 650 33
7 Frank 2 7 300 42
8 Greta 1 7 200 36
9 Harry 3 9 1200 44
10 Irene 2 8 1000 42
11
12
13 Navn Årgang Alder Afstand til skolen Vægt
14 >600
15
16 DTÆL 5
Formel Beskrivelse Returnerer
=DTÆL(A1:E10;D1;A13:E14) antallet af rækker med afstand til skolen, hvor den er større end 600, så vi ved, hvor mange børn, der skal rejse mere end 600 m til skole. Hvis det er resultatet skal lagres i celle B16, sætter du markøren i celle i B16 og indtaster formlen =DTÆL(A1:E10;D1;A13:E14) der. Funktionsguiden hjælper dig med at indtaste områder. Database er det dataområde, herunder dets overskrifter, der skal evalueres: i det tilfælde A1:E10. Databasefelt bestemmer kolonnen med afstanden i numeriske værdier. Søgekriterier er det område, hvor du kan indtaste søgeparametre: i dette tilfælde A13:E14. 5

For at se, hvor mange børn i anden årgang, der er over 7 år gamle, sletter du indførslen >600 i celle D14 og indtaster 2 i celle B14 under Årgang og >7 i celle C14 til højre. Resultatet er 2. 2 børn går på anden årgang og er over 7 år gamle. Da begge kriterier er i den samme række, er de forbundet med OG.

Beslægtede LibreOffice-funktioner:

TÆL

DTÆLV

DTÆLV

DSUM

ODF standard:

DCOUNT

Tilsvarende Excel-funktioner:

DTÆL