Documentatie/Calc-functies/VERVANGING

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/SUBSTITUTE and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎NederlandsFunctienaam:

VERVANGING

Categorie:

Tekst

Samenvatting:

Zoekt in een opgegeven tekenreeks naar een opgegeven subtekenreeks, waarbij een of alle exemplaren van die subtekenreeks worden vervangen door een nieuwe subtekenreeks. De zoekopdracht is hoofdlettergevoelig.

Syntaxis:

VERVANGING(Tekst; Tekst zoeken; Nieuwe tekst[; Optreden])

Retourneert:

Retourneert een tekenreeks die overeenkomt met de oorspronkelijke teksttekenreeks, maar waarbij één of alle exemplaren van de zoeksubtekenreeks zijn vervangen door een nieuwe subtekenreeks.

Argumenten:

Tekst is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die een van die typen bevat, dat wil zeggen de originele tekenreeks met tekens die moeten worden vervangen.

Tekst zoeken is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die een van die typen bevat, dat wil zeggen de subtekenreeks waarnaar moet worden gezocht binnen Tekst .

Nieuwe tekst is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, dat wil zeggen de subtekenreeks om één of alle exemplaren van Tekst zoeken te vervangen binnen Tekst. Nieuwe tekst en Tekst zoeken kunnen verschillende lengtes hebben.

Optreden is een positief geheel getal of een verwijzing naar een cel die een positief geheel getal bevat, die aangeeft welk exemplaar van Tekst zoeken moet worden vervangen (vanaf links geteld). Als Optreden wordt weggelaten, worden alle exemplaren van Tekst zoeken vervangen.

  • Als Optreden niet-numeriek is, dan retourneert VERVANGING als fout #WAARDE!.
  • Als Optreden een niet-gehele waarde is, dan kapt VERVANGING deze af tot een geheel getal.
  • Als Optreden kleiner is dan 1, dan retourneert VERVANGING als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als er geen overeenkomsten zijn met Tekst zoeken binnen Tekst of als de overeenkomst gespecificeerd door een waarde van Optreden niet bestaat, dan retourneert VERVANGING een kopie van Tekst.

Aanvullende details:

U kunt de argumenten Tekst, Tekst zoeken en Nieuwe tekst als getallen doorgeven, maar VERVANGING retourneert altijd tekst. Als u van plan bent verdere berekeningen uit te voeren op een getal dat is geconverteerd naar tekst, moet u het terug naar een getal converteren (bijvoorbeeld met de functie WAARDE of de functie GETALWAARDE).

Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=VERVANGING("colour flavour humour labour"; "our"; "or") Hier worden alle exemplaren van de substring "our" vervangen door "or" (omzetten van Britse spelling naar Amerikaanse spelling). "color flavor humor labor"
=VERVANGING (D1; D2; D3; D4) waarbij de cellen D1 tot D4 respectievelijk de waarden 123123123, 3, 77 en 2 bevatten. Hier wordt het tweede voorkomen van het cijfer 3 vervangen door de cijfers 77, terwijl het andere voorkomen van 3 ongewijzigd is. "1231277123"
=VERVANGING("werkblad"; "zzz"; "?") Hier komt de string "zzz" niet voor in "werkblad" en worden er dus geen vervangingen gemaakt. Een kopie van de originele tekenreeks wordt ongewijzigd geretourneerd. "werkblad"
=VERVANGING("werkblad"; "er"; "?"; 2) Hier verschijnt de tekenreeks "er" slechts één keer in "werkblad", dus er is geen tweede overeenkomst en er worden geen vervangingen aangebracht. Nogmaals, een kopie van de originele string wordt ongewijzigd geretourneerd. "werkblad"

Gerelateerde LibreOffice-functies:

VERVANGEN

VERVANGENB

ODF standaard:

Section 6.20.21, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

SUBSTITUEREN