Documentation/CollateralFiles/nl
TDF LibreOffice Document Liberation Project Blogs gemeenschap Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Doneren
Wat is een 'collateraal' bestand?
Het nieuwe Help-systeem van LibreOffice heeft het reeds bestaande element <object> dat het mogelijk maakt om objecten toe te voegen aan HTML-helppagina's. Objecten kunnen ingesloten of externe video's, audio en ook bestanden met specifieke MIME-typen zijn.
Vanaf LibreOffice 6.1 heeft het helpsysteem ondersteuning voor secundaire bestanden om de gebruiker te helpen bij het begrijpen van de tekstuele beschrijving van de huidige pagina.
Wat deze bestanden NIET zijn
De collaterale bestanden zijn niet bedoeld om de tekstuele beschrijving van een functie te vervangen of overbodig te maken. Een ondersteunend bestand over de goniometrische functies van Calc zal bijvoorbeeld de helppagina over goniometrische functies niet vervangen. Een collaterale bestand op draaitabellen ook niet.
Het bestand mag niet worden gebruikt als alternatief voor een encyclopedische tekst over een object. Het heeft geen zin om een calculusboek te gebruiken om de COS-goniometrische functie uit te leggen. Het Help-systeem verwacht van de gebruiker dat hij zijn kennis in de juiste leerboeken haalt en geeft eenvoudige voorbeelden die fungeren als snelle herinneringen of die de syntaxis van de werkende functie laten zien.
Hoe dien ik een nieuw collateraal bestand in bij LibreOffice Help?
Uw hulp is natuurlijk welkom.
Als u een nieuw hulpbestand wilt aanleveren op een specifieke helppagina, opent u een ticket in ons Bugzilla-systeem en voegt u uw bestand toe.
Het proces:
- Zorg ervoor dat u alle inloggegevens heeft om een bug in onze bugzilla te openen. Als dit niet het geval is, volg dan de instructies op deze wikipagina.
- Open een nieuwe bug met de volgende instellingen:
- Component: Documentation
- Version: unspecified
- Samenvatting: Voer een samenvatting in. Bijvoorbeeld: [COLLATERAL_FILES] Bestand voor helppagina over functie XYZ
- Beschrijving: beschrijf het doel van het bestand en geef zoveel mogelijk details. Als u de helppagina weet waar het bestand thuishoort, dan is het nog beter. U kunt de helppagina aanleveren door de link van de pagina in de online help aan te geven. Bijvoorbeeld https://help.libreoffice.org/latest/en-US/text/scalc/01/04060101.html
- Bijlagen: Voeg uw bestand toe aan het Bugzilla-rapport
- BELANGRIJK: vul 117613 in het veld Blocks: in (dit koppelt u uw bijdrage aan de metabug).
- Verzend het bugrapport.
Dat is alles.
Regels voor aanmaak collateraal bestand
"KISS" : Keep It Simple, Stupid.
Zoiets.
Het Help-systeem moet de gebruiker helpen. Klinkt voor de hand liggend, maar het heeft geen zin om een ingewikkeld collateraal bestand in te voegen als het de bedoeling is om een eenvoudig concept uit te leggen. Een collateraal bestand voor een grafiek mag bijvoorbeeld geen gegevensreeks met honderden gegevenspunten bevatten en mag ook geen mooie kleuren van de grafiekelementen weergeven.
Probeer een bestand te maken met een minimale hoeveelheid tekst erin. Soms is het niet mogelijk, maar enkele trucs zullen de werklast voor vertaling verminderen:
- Houd het bestand klein
- Tenzij anders gemotiveerd, noem altijd Open Document Formaten (ISO-IEC 26300), zoals odt, ods, odp, odg, odf, odb.
- In Calc-functies kunt u de =FORMULA(<ref>) gebruiken om de gelokaliseerde naam van de functie te krijgen.
- Ook in Calc, als een functie tot een categorie van functies behoort, beschouw dan één enkel bestand met veel voorbeelden (zie 1 hierboven). Bijvoorbeeld databasefuncties DSUM, DCOUNT, DMAX, enz... kan slechts tot één collateraal bestand behoren.
- Maak geen bestanden aan met macro's. Zelfs met veilige macro's kunnen de beveiligingswaarschuwingen problemen opleveren voor de gebruiker.
- Gebruik geen ingewikkelde opmaak, tenzij het absoluut noodzakelijk is
- Vermijd bestanden met externe verwijzingen, externe links (deze kunnen problemen veroorzaken met firewalls, enz.)
- Het heeft geen zin om veel bestanden over hetzelfde onderwerp aan te bieden. Verbeter het bestaande.
Onderwerpen voor het toevoegen van collaterale bestanden
Calc
- Databasefuncties DSUM, DMAX, DCOUNT, enz. De helppagina's hebben al een tekstueel voorbeeld dat kan worden gebruikt in een collateraal bestand.
- Statistische functies (geeft een kleine maar significante steekproef van gegevens met behulp van statistische functies)
- Financiële functies
- Doel zoeken
- Oplosser
- Multiple operations
- Scenario's
Writer
- Indexen
- Inhoudsopgave
- Paginastijlen gebruiken (liggend/staand)
- Stijlen
Impress
- Dia overgangen
- Object animaties
Draw
- Lagen
- Objecten
- Maatlijnen
- Objecten verlichten
- Distributie
Base
- Voorbeeld database
Math
- Voorbeeld vergelijkingen
Vertaling
Sommige landen vereisen dat de levering van helptekst en componenten van de software in een of meer van de officiële talen is. Dit vereist de vertaling van het collaterale bestand, wanneer dit van toepassing is.
De standaard- en terugvaltaal is en-US.
Calc
- bestand imtrigon.ods voor complexe goniometrische functies: tdf#117579
- bestand trigon.ods voor goniometrische functies: tdf#117592
- bestand pivot.ods voor draaitabellen en grafieken: tdf#117593
Writer
Impress
Draw
Base
Math
Bestanden uploaden naar master branch
Het uploaden van bestanden gebeurt via Gerrit.