Faq/Math/106/da

From The Document Foundation Wiki
< Faq‎ | Math
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Faq/Math/106 and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎dansk • ‎français


Hvordan bruger jeg et nøgleord som in som variabel navn?

in er et is a nøgleord i Math, som er en indstillet operation, der forventer to argumenter på begge sider (før og efter), så hvis du indsætter formlen som den er, viser den dig et spørgsmålstegn, der viser et manglende argument.

Når du har brug for at indsætte et navn, som er et nøgleord i Math, har du flere muligheder.

Når du vil bruge det som tekst

For eksempel en kommentar inde i en formel... skriv bare din kommentar, herunder det som ellers ville være nøgleord, i citationstegn "this is text in quotes/denne tekst er i citationstegn"

Når du vil bruge den som funktionsnavn

Funktioner (fx: sin) skrives som standard ikke i kursiv. At gøre Math-nøgleord til funktionsnavne er lige så let og logisk. Hvis du for eksempel vil en formel som in(a, b): skrevet sådan, vil det give dig ¿(a, b). For at få, hvad du har brug for, bruger du funk nøgleord og fortæller udtrykkeligt, at det følgende er et funktionsnavn og ikke skal behandles anderledes: func in( a,b ).

Når du vil bruge det som et variabel navn

Variabler skrives som standard i kursiv. Brug af nøgleord som variabler er rigtig problematisk: der findes ingen syntaks som citationstegn eller nøgleord, der fortæller, at det følgende er en variabel. Så herunder er der nødløsninger med baggrund:

  1. Brug ital funk <keyword>, som i V_{ital func in}. Det skulle løse problemet i standardopsætningen, når variabler og funktioner kun har kursiven til forskel. Men (1.) er det langt og (2.) mislykkes det, hvis du sætter dine skrifttyper i formler sådan op, at funktionsnavne også bruger en anderledes skrifttype: så vil funktionsnavne i kursiv stadig adskille sig visuelt fra variabler. En variant af den samme tilgang er uoper <keyword> {}, som i V_{uoper in {}} — men det ser ud til at bruge den samme skrifttype som variabler uden eksplicit at skulle specificere ital.
  2. Brug ital "nøgleord", som i V_{ital "in"}. Den korteste af alle nødløsninger, som stadig har samme problem som den første: hvis du ændrer tekstens skrifttype i din formel, returnerer denne nødløsning ikke det korrekte resultat.
  3. Brug udtrykkelig definition af skrifttype, med font Serif size 12 bold ital "in". Utroligt ordrigt; lader dig matche dine valgte formel-skrifttyper til variabler..., men hvis du senere beslutter at ændre formel-skrifttyper (fx med en udvidelse, der lader dig gøre det i alle ormler på en gang), skal du gennemse alle dine formler med de nødløsninger og ændre dem manuelt.
  4. Brug nospace-nøgleord, som i V_nospace {i n}. Det tager de følgende separate elementer og kombinerer dem — næsten som om de er ét ord. En anelse længere end anden nødløsning; med efter min mening er det den bedste mulighed, eftersom den giver dig den formatering af variabler, du vælger i formlen. Og ja: det er stadig en nødløsning.