Documentatie/Calc-functies/BOVENGRENS.NAUWKEURIG

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/CEILING.PRECISE and the translation is 100% complete.
  Other languages:  Functienaam:

  AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG

  Categorie:

  Wiskundig

  Samenvatting:

  Rondt een getal af op het dichtstbijzijnde veelvoud van de waarde van een stapgrootte. In alle gevallen wordt het getal naar boven afgerond (richting +∞).

  Syntaxis:

  AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(Getal [; Stapgrootte])

  Retourneert:

  Retourneert een reëel getal dat de afgeronde waarde is en een geheel veelvoud is van de waarde van de stapgrootte.

  Argumenten:

  Getal is een reëel getal of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat is de waarde die moet worden afgerond.

  Stapgrootte is een reëel getal of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat wil zeggen de waarde van de stapgrootte die moet worden gebruikt. Indien weggelaten, wordt Stapgrootte standaard ingesteld op 1. Het teken Stapgrootte wordt genegeerd.

  • Als een argument niet-numeriek is, retourneert AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG als fout #WAARDE!
  • Als ofwel Getal of Stapgrootte gelijk is aan 0, dan geeft AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG 0 als resultaat.

  Aanvullende details:

  Algemene informatie over de functies afronden in Calc

  Note pin.svg

  NB:
  Voor het gemak wordt de informatie in dit subgedeelte herhaald op alle pagina's die de functies bovengrens van Calc beschrijven.

  Algemene inleidende informatie over functies bovengrens is te vinden op Wikipedia's Floor and ceiling functions pagina.

  Calc biedt vijf functies die kunnen worden gebruikt om de van de afronding van een getal te berekenen, en dit zijn:

  De belangrijkste hiervan voor veel gebruikers is de functie AFRONDEN.BOVEN, die de vereisten implementeert die zijn uiteengezet in /v1.2/os/OpenDocument-v1.2-os-part2.html#CEILING Paragraaf 6.17.1 van ODF 1.2, deel 2.

  Calc biedt de AFRONDEN.BOVEN.WISK, AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG en ISO.AFRONDEN.BOVEN om de interoperabiliteit met Microsoft Excel te vergroten, dat drie vergelijkbare functies met dezelfde naam biedt. AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG en ISO.AFRONDEN.BOVEN van Calc voeren identieke functies uit.

  De AFRONDEN.BOVEN-functie van Microsoft Excel accepteert twee argumenten en is dus niet compatibel met ODF 1.2. Dit verschil in gedrag kan leiden tot interoperabiliteitsproblemen, maar deze worden vermeden door de functie AFRONDEN.BOVEN.EXCEL als volgt aan te bieden:

  • Wanneer Calc een werkblad opslaat in Excel 2007-365 (*.xlsx)-indeling, wordt elke aanroep naar de functie AFRONDEN.BOVEN van Calc geconverteerd naar een aanroep naar de functie AFRONDEN.BOVEN.WISK van Excel en elke aanroep van de functie AFRONDEN.BOVEN.EXCEL van Calc wordt geconverteerd naar een aanroep naar de functie AFRONDEN.BOVEN van Excel.
  • Wanneer Calc een werkblad opent in Excel 2007-365 (*.xlsx)-indeling, wordt elke aanroep naar de functie AFRONDEN.BOVEN van Excel geconverteerd naar een aanroep naar de functie AFRONDEN.BOVEN.EXCEL.

  Voorbeelden:

  Formule Beschrijving Retourneert
  =AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(11,5) Stapgrootte is standaard 1. De functie rondt 11,5 naar boven af naar het dichtstbijzijnde gehele veelvoud van 1. 12
  =AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(−11,5) Stapgrootte is standaard 1. De functie rondt -11,5 naar boven af op het dichtstbijzijnde gehele veelvoud van 1. −11
  =AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(7; 2,3) De functie rondt 7 naar boven af op het dichtstbijzijnde gehele veelvoud van 2,3. 9,2
  =AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(−7; −2,3) De functie rondt -7 af naar het dichtstbijzijnde gehele veelvoud van 2,3 (het teken van de waarde van de stapgrootte wordt genegeerd). −6,9
  =AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG(D1; D2) waarbij de cellen D1 en D2 respectievelijk de nummers 10 en 3 bevatten. De functie rondt 10 naar boven af op het dichtstbijzijnde gehele veelvoud van 3. 12

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  AFRONDEN.BOVEN

  AFRONDEN.BOVEN.WISK

  AFRONDEN.BOVEN.EXCEL

  AFRONDEN.BENEDEN

  AFRONDEN.BENEDEN.WISK

  AFRONDEN.BENEDEN.NAUWKEURIG

  AFRONDEN.BENEDEN.EXCEL

  INTEGER

  ISO.AFRONDEN.BOVEN

  ODF standaard:

  Geen

  Gelijkwaardige Excel-functies:

  AFRONDEN.BOVEN.NAUWKEURIG