Documentatie/Calc-functies/GELIJK

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/EXACT and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎italianoFunctienaam:

GELIJK

Categorie:

Tekst

Samenvatting:

Voert een hoofdlettergevoelige vergelijking uit van twee tekstreeksen, waarbij een booleaanse waarde wordt geretourneerd om aan te geven of ze identiek zijn.

Syntaxis:

GELIJK(Tekst 1; Tekst 2)

Retourneert:

Retourneert de booleaanse waarde WAAR om aan te geven dat de twee tekenreeksen identiek zijn en retourneert anders ONWAAR.

Argumenten:

Tekst 1 is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, die de eerste tekenreeks aangeeft die moet worden gecodeerd.

Tekst 2 is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens), een getal of een verwijzing naar een cel die één van die typen bevat, die de tweede tekenreeks specificeert die moet worden gecodeerd.

Aanvullende details:

Tip.svg

Tip:
GELIJK komt overeen met alle tekens in de twee tekenreeksen of die tekens nu afdrukbaar of niet-afdrukbaar zijn. Als u GELIJK gebruikt om twee tekenreeksen te vergelijken en onverwacht het resultaat ONWAAR krijgt, kan dit zijn omdat één of beide tekenreeksen niet-afdrukbare tekens bevatten.


Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=GELIJK("rode auto"; "rode auto") Hier retourneert de functie WAAR omdat de twee stringargumenten identiek zijn. WAAR
=GELIJK("microsystemen"; "Microsystemen") Hier retourneert de functie ONWAAR omdat de twee strings niet identiek zijn. ONWAAR
=GELIJK(D1; D2) waarbij cel D1 de tekenreeks "Verborgen teken(s)?" (bijvoorbeeld spaties) en cel D2 bevat de formule =D1&CHAR(7). Hier retourneert de functie ONWAAR omdat de twee strings niet identiek zijn - het tweede argument bevat een niet-afdrukbaar teken (Unicode U+0007). Merk op dat er visueel geen verschil lijkt te zijn tussen de teksten. ONWAAR
=GELIJK(E1; E2) waarbij de cellen E1 en E2 beide het getal 1 bevatten. Hier converteert de functie beide getallen naar tekst, vergelijkt ze en retourneert de waarde WAAR. WAAR

Gerelateerde LibreOffice-functies:

VINDEN

ZOEKEN

ODF standaard:

Section 6.20.8, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

GELIJK