Documentatie/Calc-functies/QUOTIENT

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/QUOTIENT and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎dansk • ‎españolFunctienaam:

QUOTIENT

Categorie:

Wiskundig

Samenvatting:

Berekent het gehele deel van het resultaat van het delen van een getal (het dividend of teller) door een ander getal (de deler of noemer).

Vaak zijn het deeltal en de deler gehele getallen (Euclidean division). QUOTIENT accepteert en verwerkt echter reële getallen met niet-nul fractionele delen.

Syntaxis:

QUOTIENT(Teller; Noemer)

Retourneert:

Retourneert een geheel getal dat het gehele deel is van het resultaat van de delingsbewerking.

Argumenten:

Teller is een reëel getal of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat wil zeggen de teller of het deeltal van de deelbewerking.

Deler is een reëel getal dat niet nul is, of een verwijzing naar een cel die dat getal bevat, dat wil zeggen de noemer of deler van de delingsbewerking.

  • Als Teller of Noemer niet-numeriek is, retourneert QUOTIENT als fout #WAARDE!.
  • Als Noemer gelijk is aan 0, dan retourneert QUOTIENT als fout Ongeldig argument (Fout:502).
  • Als Teller gelijk is aan 0, dan geeft QUOTIENTNT als resultaat 0.
  • Als de tekens van Teller en Noemer verschillend zijn, dan is het resultaat negatief en wordt naar 0 afgerond door de bovenwaarde te nemen.
  • Als de tekens van Teller en Noemer hetzelfde zijn, dan is het resultaat positief en wordt afgerond naar 0 door de bodemwaarde te nemen.

Aanvullende details:

  • De formule die de deelbewerking beschrijft, kan worden geschreven als

[math]\displaystyle{ \frac{\text{dividend}}{\text{deler}} ~=~ \text{quotiënt} + \frac{\text{rest}}{\text{deler}} }[/math]

Als u geïnteresseerd bent in de rest van deze formule, gebruik dan de functie REST.

Voorbeelden:

Formule Beschrijving Retourneert
=QUOTIENT(11; 3) Hier deelt de functie 11 door 3 en neemt het gehele deel van het resultaat. De rest gaat verloren. De formule =QUOTIENT(-11; -3) geeft hetzelfde resultaat. 3
=QUOTIENT(-11; 3) Hier deelt de functie -11 door 3 en neemt het gehele deel van het resultaat. De rest gaat verloren. De formule =QUOTIENT(11; -3) geeft hetzelfde resultaat. -3
=QUOTIENT(D1; D2) waarbij de cellen D1 en D2 respectievelijk de getallen 11,25 en 2,5 bevatten. Hier deelt de functie 11,25 bij 2,5 en neemt het gehele deel van het resultaat. De rest gaat verloren. 4

Gerelateerde LibreOffice-functies:

REST

ODF standaard:

Section 6.16.48, part 2

Gelijkwaardige Excel-functies:

QUOTIENT