Documentatie/Calc-functies/VERMINDEREN.RUW

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/RAWSUBTRACT and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  VERMINDEREN.RUW

  Categorie:

  Wiskundig

  Samenvatting:

  Trekt getallen af zonder kleine afrondingsfouten te elimineren.

  Note pin.svg

  Opmerking
  Voor veel gebruikers doet de min (-) aftrekkingsoperator van Calc precies wat ze nodig hebben, door eventuele kleine afrondingsfouten teniet te doen die optreden omdat niet elk decimaal getal exact kan worden weergegeven als een binair getal met drijvende komma. GebruikVERMINDEREN.RUW als u niet wilt dat die kleine afrondingsfouten worden geëlimineerd.

  Syntaxis:

  VERMINDEREN.RUW(Aftrektal; Opteltal 1[; Opteltal 2[; … ;[ Opteltal 254]]])

  Retourneert:

  Retourneert een reëel getal dat het resultaat is van het aftrekken van de verschillende aftrek-argumenten van het minuend, zonder afrondingsfouten te elimineren.

  Argumenten:

  Aftrektal is een reëel getal, of een verwijzing naar een cel met een reëel getal, waarvan andere getallen moeten worden afgetrokken.

  Opteltal 1, Opteltal 2, …, Opteltal 254 geven de reeks reële getallen die van Aftrektal moeten worden afgetrokken. Elk argument kan een reëel getal zijn, een uitdrukking die resulteert in een reëel getal of een verwijzing naar een enkele cel die een reëel getal bevat.

  • Als een argument een string tussen aanhalingstekens is, retourneert VERMINDEREN.RUW als fout #WAARDE!
  • Als een argument een verwijzing is naar een cel die niet-numerieke gegevens bevat, retourneert VERMINDEREN.RUW als fout #WAARDE!
  • Als een argument een verwijzing is naar een lege cel, dan behandelt VERMINDEREN.RUW de cel als 0.

  Aanvullende details:

  • Overweeg de eenvoudige Calc-formule =0,3-0,2-0,1 die resulteert in 0. De meeste mensen zouden intuïtief verwachten dat deze formule 0 oplevert. Achter de schermen zijn de zaken echter niet zo duidelijk omdat niet elk decimaal getal exact kan worden weergegeven als een binair getal met drijvende komma. Dit betekent dat er kleine afrondingsfouten in de berekeningen kunnen sluipen, maar om aan de behoeften van de meeste gebruikers te voldoen, elimineert de aftrekkingsoperator dergelijke fouten.
  • VERMINDEREN.RUW gebruikt de IEEE Standard for Floating-Point Arithmetic (IEEE 754) aftrekbewerking die het platform/compiler biedt. De formule =VERMINDEREN.RUW(0,3; 0,2; 0,1) retourneert geen 0 maar retourneert in plaats daarvan de waarde -2,77555756156289E-17. Dit toont aan dat er een kleine afrondingsfout is opgetreden die voor veel gebruikers niet van belang zou zijn. Voor sommige toepassingen kan de zichtbaarheid van deze fout echter nuttig zijn, bijvoorbeeld bij het bepalen of twee waarden identiek zijn.
   Note pin.svg

   NB:
   Om dit resultaat te krijgen, moet u mogelijk de optie Decimalen beperken voor de algemene getalopmaak uitschakelen in het gedeelte Algemene berekeningen van de Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice Calc ▸ Berekenen dialoogvenster (LibreOffice ▸ Voorkeuren ▸ LibreOffice Calc ▸ Berekenen op macOS).

   • VERMINDEREN.RUW kan worden gebruikt om te vergelijken of een resultaat exact overeenkomt met een verwacht getal, dat wil zeggen als =VERMINDEREN.RUW (resultaat; verwacht) gelijk is aan 0,0.
   • VERMINDEREN.RUW verwerkt argumenten van links naar rechts. Bijvoorbeeld, =VERMINDEREN.RUW(1; 2; 3; 4) berekent 1-2-3-4 of ((1-2)-3)-4 in "natuurlijke" volgorde.

   Voorbeelden:

   Formule Beschrijving Retourneert
   =VERMINDEREN.RUW(10; 3; 2; 1) Hier levert de functie hetzelfde resultaat op als de operator van het opteltal. 4
   =VERMINDEREN.RUW(D1; D2; D3) waarbij de cellen D1, D2 en D3 respectievelijk de getallen 1,6, 1,2 en 0,4 bevatten. Hier produceert de functie een resultaat dat niet nul is en een kleine afrondingsfout vertoont. 1.11022302462516E−16
   =VERMINDEREN.RUW(0,987654321098765; 0,9876543210987) Hier wordt de functie gebruikt om het verschil tussen twee getallen te bepalen, wat hetzelfde resultaat oplevert als de aftrekkingsoperator. 6.50590692430342E−14

   Gerelateerde LibreOffice-functies:

   Geen

   ODF standaard:

   Geen

   Gerelateerde (of gelijkwaardige) Excel-functies:

   Geen