Faq/Writer/AnkerenEnPositioneren

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | Writer
  This page is a translated version of the page Faq/Writer/AnchoringAndPositioning and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Hoe kan ik een afbeelding of een object positioneren?

  Om het plaatsen van een ingevoegd object / afbeelding in Writer te begrijpen moeten twee concepten duidelijk zijn:

  • wat is ankeren van een object
  • wat is positioneren van een object
  Opties ankeren en positioneren

  Ankeren is wat ergens iets is in het document, aan welk object (alinea, teken of frame) is het gekoppeld: dat betekent dat als dat object van plaats veranderd dat dat het daaraan geankerde object volgt. Een ankering is een koppeling tussen de tekstinhoud en het ingeovegde object: de koppeling betekent iets als "dit object bevat een uitleg of een verfraaiing of behoort bij dit deel van het document". Dit is logisch, als een alinea naar een andere pagina gaat dan wil je niet dat de bijbehorende afbeelding achterblijft.

  Je kunt ankeren aan: 'Aan alinea, Aan teken, Als teken, Aan frame en Aan pagina. De eerste vier zijn echte fundamentele elementen in een document, maar de laatste Aan pagina is iets vluchtigs bij het tekstverwerken, iets wat op verzoek dan worden gemaakt en verwijderd, aan een paginanummer. Een pagina is er alleen omdat er iets ergens moet staan. Door schrappen of uitbreiden van tekst kunnen er pagina's bij komen of wegvallen, dan zegt een paginanummer niet veel, er kunnen lege pagina's ontstaan omdat die pagina gebruikt wordt als anker. De op pagina geankerde objecten staan dus op een vaste pagina.

  In essentie kan bij elke vorm van ankeren goed aangeven op welke pagina een object komt te staan, bij de eerste vier is dat dan op de pagina waar het mee geankerde object staat.

  Maar ankeren op pagina, geeft dan wel de pagina waar het dan moet komen, maar niet de positie van de afbeelding. Dat is bij de andere vormen wel zo, als werkt Als teken iets anders.

  Positioneren is het aangeven waar het object geplaatst wordt op de pagina, dat is iets als "bij het eraan gekoppelde object" (het is dus relatief ten opzicht van dat object) of het is "altijd op een bepaalde plek op de pagina" (dus bijvoorbeeld altijd rechtsboven aan de pagina ongeacht waar het ermee gekoppelde object op die pagina staat. Het gekoppelde object verandert dan dus alleen van plaats (alleen van pagina) als het ermee gekoppelde object naar een andere pagina gaat).

  Positionering is dus altijd "relatief": aan de huidige pagina (mogelijk aan een rand, tekst exclusief marges), alinea (links/rechts/boven/onder/centreer), teken of een frame. De mogelijkheden verschillen per vorm van ankeren, bij het koppelen Aan teken is er wel een positionering aan "Relatief aan teken" mogelijk.

  Bij sommige objecten die geankerd zijn aan verschillende delen van tekst of aan sommige pagina's kunnen problemen ontstaan met een goede lay-out van het document als het ankeren en positioneren niet zorgvuldig gedaan wordt. Door ervaring leert men, probeer eerst intuïtief te werken met hulpmiddelen als slepen (kijk wat Writer voorstelt als ankerpunten en de instellingen voor de positie). Maak het niet te fragiel voorkom dat bij het toevoegen of weghalen van een teken je constructie ineenstort.

  Ik sluit (eindelijk) af met de meestal over het hoofd geziene vorm Als teken. Het maakt van het ingevoerde object een mogelijk erg groot teken. Het wordt dan opgenomen in een tekst zonder vreemde effecten. Je kunt een alinea maken van een enkel teken en die ankeren als Als teken, een volgende alinea wordt dan een beschrijving. De alinea van een teken heeft dan opties voor een eigen opmaak. Bij deze vorm van ankeren is alleen Verticaal positioneren'' zinvol, het aangeven hoe het object relatief staat.