Documentation/Calc-functies/WEBSERVICE

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page Documentation/Calc Functions/WEBSERVICE and the translation is 100% complete.
  Other languages:


  Functienaam:

  WEBSERVICE

  Categorie:

  Tekst

  Samenvatting:

  Haalt gegevens op van een webservice, waarbij de geretourneerde gegevens als een tekenreeks in de formulecel worden weergegeven. De webservice wordt gespecificeerd door het argument Uniform Resource Identifier (URI) en moet worden geopend via HTTP (Hypertext Transfer Protocol) of HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure).

  In gevallen waarin de door WEBSERVICE geretourneerde gegevens in de indeling Extensible Markup Language (XML) zijn, kunt u de functie XML.FILTEREN gebruiken om de XML-opmaak te ontleden en de relevante gegevens te extraheren.

  Syntaxis:

  WEBSERVICE(URI)

  Retourneert:

  Retourneert een tekenreeks met de opgehaalde gegevens. In sommige gevallen moet u de formulecel mogelijk vergroten om het resultaat te bekijken.

  Argumenten:

  URI is een tekenreeks (tussen aanhalingstekens) of een verwijzing naar een cel die een tekenreeks bevat, die de URI specificeert van de webservice die moet worden geopend.

  • Als URI een lege string is, dan retourneert WEBSERVICE als fout #WAARDE!
  • Als WEBSERVICE geen inhoud kan ontvangen van de verstrekte URI (bijvoorbeeld geen dergelijke webservice), retourneert de functie als fout #WAARDE!
  • Als het argument URI geen URI specificeert die http of https gebruikt, retourneert WEBSERVICE als fout #WAARDE!

  Aanvullende details:

  Als u een werkblad opent met oproepen naar de functie WEBSERVICE, kan Calc een waarschuwingsbericht weergeven waarin staat dat Automatisch bijwerken van externe koppelingen is uitgeschakeld. In een dergelijk geval is er een Bijwerken toestaan-knop waarmee u verder kunt gaan en kunt u bevestigen dat de externe koppelingen in het bestand moeten worden bijgewerkt. U kunt Bewerken ▸ Koppelingen naar externe bestanden selecteren om de aard van de relevante koppelingen te controleren voordat u verder gaat.

  Voorbeelden:

  Toegang tot XML-gegevens

  Voer de volgende formule in cel A1 in:

  =WEBSERVICE("https://wiki.documentfoundation.org/api.php?hidebots=1&days=7&limit=50&action=feedrecentchanges&feedformat=rss")

  Deze formule zorgt ervoor dat een uitzonderlijk lange string met meerdere regels in cel A1 verschijnt, die informatie geeft over recente wijzigingen aan de wiki van The Document Foundation. Het kan handig zijn om de hoogte van rij 1 en de breedte van kolom A te vergroten en Opmaak ▸ Tekst uitlijnen ▸ Boven te selecteren terwijl cel A1 is geselecteerd. Het aanpassen van deze opties zou het gemakkelijker moeten maken om de eerste paar regels informatie te zien. De eerste regel van de tekenreeks geeft aan dat de gegevens in XML-versie 1.0-indeling zijn en dus kan XML.FILTEREN worden gebruikt om alle relevante gegevens te extraheren. De tweede regel geeft aan dat het ook in RSS (Really Simple Syndication) 2.0-formaat is.

  Als u meer wilt weten over de inhoud van een webservice die XML retourneert, kunt u de URI in uw browser invoeren om de structuur van de geretourneerde gegevens te inspecteren.

  Toegang tot niet-XML-gegevens

  WEBSERVICE kan niet-XML-gegevens retourneren. Een eenvoudig voorbeeld zou de volgende formule in cel A2 kunnen zijn:

  =WEBSERVICE("https://example.org/")

  Deze formule zorgt ervoor dat een tekenreeks met meerdere regels in cel A2 verschijnt. Zorg ervoor dat u de hoogte van rij 2 en de breedte van kolom A hebt vergroot, en selecteer Opmaak ▸ Tekst uitlijnen ▸ Boven met cel A2 geselecteerd. De eerste regel van de tekenreeks geeft aan dat de gegevens in HTML-indeling (HyperText Markup Language) zijn en daarom kan XML.FILTEREN in dit geval niet worden gebruikt om gegevens van belang te extraheren.

  Als u meer wilt weten over de inhoud van een webservice die HTML retourneert, kunt u de URI in uw browser invoeren en ervoor kiezen om naar de paginabron te kijken (exacte interacties variëren van browser tot browser).

  De functie WEBSERVICE retourneert het onbewerkte resultaat van een HTTP/HTTPS-verzoek. Dus als het URI-adres overeenkomt met een type tekstinhoud (bijv. CSV, XML, TXT, MD, enz.), wordt de onbewerkte inhoud geretourneerd. Het volgende voorbeeld retourneert de onbewerkte inhoud van het bestand README.md dat is opgeslagen op de opgegeven URI:

  =WEBSERVICE("https://opengrok.libreoffice.org/download/help/README.md")

  De bestandsextensie .md verwijst naar een tekstbestand dat is gemaakt met één van de varianten van de Markdown language.

  Gerelateerde LibreOffice-functies:

  URL.CODEREN

  XML.FILTEREN

  ODF standaard:

  Geen

  Gerelateerde (of gelijkwaardige) Excel-functies:

  WEBSERVICE sinds v.2013