Documentation/DocumentationTeamInfo/Fremstilling af LibreOffice-brugervejledninger/da
TDF LibreOffice Document Liberation Project Community Blogs Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Donate
Tidligere: Kapitel 1 | Op: Forord | Næste: Kapitel 3 |
Indledning
Dette dokument er for alle, der arbejder på LibreOffice-brugervejledningerne, som er produceret ved hjælp af LibreOffice til distribution i .ODT, .PDF og muligvis andre former såsom ePub, wiki eller HTML.
Det forudsætter en vis fortrolighed med Writer (tekstbehandleren).
Sådan konfigurerer du LibreOffice til at arbejde med brugervejledninger
Når du arbejder med brugervejledningerne, skal du muligvis ændre et par valgmuligheder i LibreOffice. Du skal også downloade og installere nogle filer, og du ønsker måske at oprette nogle AutoText- og Table AutoFormat-poster.
Skift generelle indstillinger
- Hvor det er muligt, brug standardindstillingerne for en ren LibreOffice-installation og undgå tilpasning af brugergrænsefladen, hvis du planlægger at tage skærmbilleder af dialoger, værktøjslinjer og menuer.
- Brug den en-US landestandard, som du har angivet i boksen ▸ ▸ ▸ ▸ . Det vil aktivere den engelske USA stave- og grammatikkontrol. Tjek, om disse værktøjer er tilgængelige i din installation.
- Indstillingen for en generel indstilling ▸ ▸ ▸ ▸ er vigtig for konsistens, når du gennemgår brugervejledninger og fanger nogle skærmbilleder. Fordi layoutet og udseendet af standard Åbn- og Gem-dialoger varierer med brugerens operativsystem, men LibreOffice-dialogboksene er de samme uanset operativsystemet, bruger vores guider LibreOffice-dialogerne i illustrationer.
Skift visningsindstillinger
Indstillingen for én visningsindstilling (Ikonstørrelse og stil) er vigtig for ensartethed, når du optager skærmbilleder for at illustrere vores dokumenter.
Gå til
▸ ▸ ▸ og sørg for, at valgene er- Indstil Icontypografi i brugergrænsefladesektionen nær toppen til Colibre (SVG). Brug af SVG (skalerbar vektorgrafik) giver perfekt gengivelse, når størrelsen på ikoner ændres.
- Indstil Ikonstørrelse til Small for Toolbar, Notebookbar og Sidebar.
Hvis du bruger Ubuntu eller en anden Linux-distribution, og ikontypografi-rullelisten ikke viser Colibre som et af valgene, skal du gå ind i distributionens pakkehåndtering og installere libreoffice-style-colibre-pakken.
Om nødvendigt kan du downloade Colibre SVG-ikonsættet fra Media:Colibre_svg_icons.zip
(Hvis nødvendigt) Skift avancerede indstillinger
Afhængigt af hvad du skriver om, skal du muligvis aktivere nogle af mulighederne i
▸ ▸ ▸ : Brug et Java runtime-miljø, og Aktiver makrooptagelse (kan være begrænset). Normalt bør du IKKE vælge Aktiver eksperimentelle funktioner (kan være ustabile), fordi de fleste kapitler i de fleste bøger ikke diskuterer dem, og at have dem aktiveret kan få nogle funktioner til at virke anderledes og/eller nogle dialoger til at have ekstra felter , hvilket kan være forvirrende for nye brugere.(Hvis nødvendigt) Download og installer Liberation-skrifttyperne
LibreOffice-brugervejledningerne bruger Liberation-skrifttyper. Hvis disse ikke findes på din computer, skal du downloade og installere dem. For at gøre dette nemmere har vi lagt en fil, der indeholder disse skrifttyper, i afsnittet Ressourcer på TDF NextCloud-webstedet.
- Download liberation-fonts-ttf-2.00.1.tar.gz fra TDF NextCloud-serveren.
- Dekomprimer denne fil, som indeholder en mappe med .ttf-filer (TrueType Font).
- Installer skrifttypefilerne ved at bruge de procedurer, der passer til dit operativsystem. På Windows og macOS kan dette gøres ved at dobbeltklikke på skrifttypenavnet og derefter klikke på knappen Installer skrifttype i det vindue, der åbnes. Hvis du ved, hvor skrifttyper er gemt på dit system, kan du også kopiere skrifttypefilerne til den relevante mappe; på Linux er kopiering af skrifttypefiler til den relevante mappe standardmåden at installere dem på.
Næste gang du åbner LibreOffice, vil skrifttyperne være tilgængelige til din brug.
Download og installer kapitelskabelonen
Se Kapitel 5, Brug af LibreOffice-kapitelskabelonen, for instruktioner om, hvordan du downloader, installerer og opretter et nyt kapitel fra kapitelskabelonen.
Boginitialer brugt i filnavne:
- GS = Kom godt i gang
- BG = Basisguide
- CG = Calc Guide
- DG = Tegneguide
- IG = Impress Guide
- MG = Matematikvejledning
- WG = Writer Guide
- LOOLG = LibreOffice Online
Filnavne har følgende form: AANxBB-Name_Author_Date, hvor AA=boginitialer, N=LibreOffice Version, x=det næste ciffer i versionen, BB=kapitelnummer, Navn =kapitelnavn, Forfatter=initialer af forfatter/redaktør/anmelder, Dato=dato for anmeldelse: brug venligst DDMmmYYYY, IKKE alle tal).
I kapitelnavnet begynder hvert ord med et stort bogstav, og der er ingen mellemrum mellem ordene.
For eksempel har det tredje kapitel i LO 6.4 Writer Guide, Working with Text, opdateret af Jean Hollis Weber den 24. april 2020, følgende filnavn: WG6403-WorkingWithText_JHW_24Apr2020.odt
Hvis du gennemgår et udkast til et kapitel, skal du tilføje dine initialer og ændre datoen til den dag, du returnerer den gennemgåede fil. For eksempel gennemgår Dan Lewis det tredje kapitel i LO 6.4 Writer Guide den 15. maj 2020. Dan gemmer den gennemgåede fil med navnet WG6403-WorkingWithText_JHW_DL_15May2020.odt
Fjern anmeldernes initialer og datoer fra filnavnet; ellers det samme som for udkast til kapitler.
For eksempel har det tredje kapitel i LO 6.4 Writer Guide, Arbejde med tekst, følgende filnavn: WG6403-WorkingWithText.odt
Filnavne har følgende form: AANx-Name.odt, hvor AA=boginitialer, N=LibreOffice Version, x=det næste ciffer i versionen og Name=book navn (kan forkortes).
I bognavnet begynder hvert ord med et stort bogstav, og der er ingen mellemrum mellem ordene.
For eksempel er filnavnet for Kom godt i gang [med LibreOffice 6.4] GS64-GettingStarted.odt
Sporing af fremskridt ved hjælp af statusregnearkene
Hver bog har et statusregneark, diskuteret i kapitel 3.
Når du arbejder på et kapitel, skal du placere dine initialer og datoen i kolonnen Checkout i den relevante tabel på statusregnearket for bogen.
Når du returnerer filen til TDF NextCloud, skal du fjerne dine initialer og dato fra Checkout-kolonnen og tilføje dine initialer og datoen til den relevante kolonne (gennemgået, redigeret).
Sådan opretter du et nyt kapitel fra skabelonen
Se Kapitel 5, Brug af LibreOffice kapitelskabelon, for instruktioner.
Sådan opretter du billeder til LibreOffice-brugervejledninger
Billeder kan være skærmbilleder, fotografier eller grafik (såsom diagrammer), der er oprettet i Draw eller et andet program.
Dette afsnit beskriver, hvordan man laver billeder, der viser, hvad læseren har brug for at vide, let kan læses på skærmen og når de udskrives i gråtoner.
Skærmbilleder
Medlemmer af dokumentationsteamet bruger en række forskellige operativsystemer og skrivebordstemaer (farveskemaer), men vi ønsker, at billederne i vores brugervejledninger skal se nogenlunde konsistente ud. Her er nogle forslag til at skabe sammenhæng.
- Brug helst et neutralt (primært gråt eller lignende) tema med høj kontrast. Fremhævsfarver kan være grøn, blå, orange, mørkegrå eller brun. Grøn er LibreOffice-farven, så det er et godt valg.
- Brug Colibre-ikonsættet (i ▸ ▸ ▸ ), ikke Automatisk (som kan variere med dit operativsystem). På samme side skal du indstille ikonstørrelsen til Small.
- Optag kun den ønskede dialogboks eller andet område, eller beskær billedet efter at have taget det. Hvis du inkluderer musemarkøren, skal du sørge for, at den peger på et relevant element, ikke tilfældigt placeret.
- Læs teksten omhyggeligt for at sikre, at du opsætter alle data, der skal vises, og har markeret eventuelle valg (såsom afkrydsningsfelter eller radioknapper), der diskuteres. Hvis billedet skal vise dialogen, før du foretager ændringer, skal du sørge for, at det ikke viser resultaterne i stedet.
- Vi behøver sjældent at fange hele LibreOffice-vinduet, bortset fra de indledende kapitler, hvor delene af vinduet er mærket og beskrevet. Når et fuldt vindue er påkrævet, skal du reducere størrelsen så meget som muligt (samtidig med at du beholder vigtige oplysninger) og derefter tage billedet.
Beskæring
Nogle skærmbilleder kan bruges uden yderligere ændringer. Mange har dog gavn af at beskære (afskære dele af det originale billede). Der er to grunde til beskæring: for at passe et billede på siden og stadig have de relevante dele læsbare, og for at reducere spildplads og fokusere læserens opmærksomhed på en bestemt del af skærmen
Nogle skærmoptagelsesprogrammer har en funktion til at vælge et område, når du optager. Du kan også beskære billederne i en grafikpakke. Beskær dem ikke i LibreOffice selv, fordi den beskæring ikke bevares, når filen eksporteres til MediaWiki, HTML og muligvis andre formater (PDF beskærer beskæringen).
Her er nogle forslag til at vælge, hvad der skal beskæres:
- Fokusér læsernes opmærksomhed på den del, der diskuteres, især når hele dialogboksen allerede er blevet vist, og teksten henviser til en bestemt del af den.
- Fjern tom plads i dialoger, der er af standardstørrelse, men kun bruger en lille del af området til data eller markeringer. I de fleste tilfælde reducerer afskæring af den nederste del (med standardtasterne OK, Annuller og Næste) ikke læsernes forståelse, især når hele dialogboksen allerede er blevet vist.
- Få en bred dialogboks (såsom ▸ ) til at passe på en side ved at beskære den del, der ikke er afgørende for diskussionen, f.eks. navigationstræet til venstre. I nogle tilfælde (såsom dialogen til tilpasning af en indholdsfortegnelse) kan den valgfrie Preview-sektion fravælges.
Annotation (mærkning)
Brug ikke Writers tegneværktøjer til at mærke et billede. Brug i stedet Draw eller en grafikpakke til at mærke skærmbilleder, gruppere og gemme resultatet som et enkelt billede, så etiketterne er en del af billedet. Gem desuden originalen som en redigerbar fil, såsom .ODG, og upload den til TDF NextCloud-webstedet sammen med kapitlet .ODT-fil. Når du eksporterer til billedformat, skal du foretrække PNG-format og indstille til maksimal kvalitet.
For at hjælpe oversættere skal du mærke billeder uden tekst (såsom værktøjslinjer) ved hjælp af tal, ikke ord, og indsætte forklaringer i billedteksten. Skærmbilleder med tekst (såsom dialoger) skal alligevel genfanges af oversætterne, så du kan mærke dem med tekst.
Når du opretter etiketter:
- Brug en linjevægt og skriftstørrelse og -vægt, der vil være kompatibel med den omgivende tekst, når billedet har sin endelige størrelse i dokumentet (billeder kan reduceres i størrelse, når de er i dokumentet).
- Brug en hvid baggrund til området omkring et billede, når etiketter er uden for billedet. Du kan bruge en lys farve til baggrunden for etiketter, der er placeret inde i et billede (for at hjælpe dem med at blive synlige), men vælg en farve, der udskrives som lysegrå i sort-hvid.
- Sørg for, at alle tal eller ord på etiketterne står pænt på linje.
- Når du markerer dialogbokse, er det ofte bedst at placere etiketterne over eller under billedet, ikke til siderne, for at hjælpe med at passe til billedet på forfattersiden. Med små billeder kan etiketter ved siden af billedet fungere godt eller bedre; dette er et spørgsmål om vurdering.
Flowdiagrammer og andre diagrammer
Brug ikke Writers tegneværktøjer til at oprette rutediagrammer og andre diagrammer til brug i offentliggjorte dokumenter. Brug i stedet Draw eller et andet program efter eget valg, og eksporter derefter diagrammet til PNG, før du inkluderer det i Writer-dokumentet. Gem desuden originalen som en redigerbar fil, såsom .ODG, og upload den til TDF NextCloud-webstedet sammen med kapitlet .ODT-fil.
Når diagrammer indeholder tekst, skal du bruge en linjevægt og skriftstørrelse og -vægt, der vil være kompatibel med den omgivende tekst, når billedet vises i dokumentet.
Hvis et diagram har brug for farve for at forbedre dets anvendelighed, skal du vælge farver, der giver god kontrast, når det udskrives i sort-hvid (gråtoner). Overvej at bruge skraveringsmønstre. Sørg for, at enhver tekst har god kontrast til sin baggrund, når den udskrives i gråtoner.
Sådan eksporterer du en tegning som et billede
På LibreOffice Draw-siden, der indeholder tegningen:
- Vælg alt indhold, der skal eksporteres. Du kan vælge med musen og bruge Ctrl + A for at vælge alle elementerne på siden.
- Grupper alle elementer ▸ ▸ eller Ctrl + ⇧ Shift + G.
- Eksporter billede med ▸ , vælg et navn til filen og vælg PNG som filtype. Klik på Gem.
- Dialogboksen Eksporter til PNG åbnes (PNG er et rastergrafik-filformat, der understøtter tabsfri datakomprimering).
- Hold størrelsen i pixels foreslået og opløsningen til 96 pixels/tommer. Behold alle andre indstillinger som standard. Klik på OK.
Sådan indsætter du billeder i ODT-filer
Anmeldt af Olivier
For at forhindre billeder i at flytte rundt under redigering (især når du tilføjer eller sletter tekst), skal du følge proceduren nedenfor.
- Få afsnitsmærker slået til (hjælper dig med at se, hvad der sker, ▸ ).
- Tryk på ↵ Enter i slutningen af et afsnit for at oprette et nyt tomt afsnit.
- Skift det nye afsnitstypografi til Figur. Afsnitsmarkøren skal nu være centreret på siden.
- Vælg ▸ eller brug copy-and-paste til at indsætte billedet.
- Højreklik på billedet, og vælg ▸ .
- Juster størrelsen på billedet. Tip: Vælg et af hjørnehåndtagene, og træk til den ønskede størrelse. Ændring af størrelsen bevarer billedproportionerne.
- Med billedet valgt, højreklik og vælg Billedtekst. Vælg Figur som kategori (hvis den viser noget andet i det felt), og skriv billedteksten. Hvis Figur ikke er et af valgene, skal du skrive ordet Figur i boksen Kategori for at oprette denne kategori.
- Når du tilføjer billedteksten, tilføjer LibreOffice automatisk en ramme, der indeholder billedet og billedtekstafsnittet. Den ramme trænger til nogle justeringer.
- Vælg rammen, højreklik på den, og vælg ▸ .
- Slet ethvert falsk linjeskift, der kan forekomme mellem billedet og billedteksten.
- Klik hvor som helst uden for rammen for at fravælge den, klik derefter på billedtekstlinjen og skift afsnitstypografien til Billedtekst.
Sådan gør du for syntaksfremhævningskode
For ensartet kodefarvepræsentation, følg venligst nedenstående procedure for at tilføje farve til den eksisterende stil.
- Installer Code Colorizer Formatter
- Konfigurer med:
- ▸ ▸
- Bibliotek ▸ ▸ Makronavn RunCfgFmtDialog
- Indstil kodeskrifttype, Skrifttypenavn Liberation Mono
- Indstil kodeafsnitstypografi, Tekstafsnittypografinavn Kode
- Alle andre indstillinger ignoreres
- Klik OK
- Makroen kan tilgås fra
- for markeret tekst i enhver afsnitstypografi, eller
- for enhver tekst i afsnit, hvis afsnitstypografien er kodeafsnitstypografiindstillingen
▸ ▸ ▸ ▸ . Løb:
For at formatere adskillige kodesektioner, følg https://books.libreoffice.org/en/GS73/GS7314-CustomizingLO.html#toc15 og tildel makro til en tastaturgenvej, for eksempel Ctrl + ⇧ Shift + S.
Sådan krydshenviser du i et dokument
Indtast ikke krydshenvisninger til andre dele af dokumentet, fordi disse referencer nemt kan blive forældede, hvis du omformulerer en overskrift, tilføjer eller fjerner figurer eller omorganiserer emner. Brug i stedet Writers automatiske krydshenvisninger; når du opdaterer felter, opdateres alle referencerne automatisk for at vise den aktuelle ordlyd eller sidetal.
Fanen Krydsreferencer i dialogboksen Felter viser nogle elementer, såsom overskrifter, nummererede afsnit og bogmærker. Hvis figurtekster, tabeltekster, brugerdefinerede talområdevariabler og nogle andre elementer er blevet defineret i et dokument, vises de også på Typelisten. Du kan lade denne dialog være åben, mens du indsætter mange krydshenvisninger.
Sådan indsætter du en krydsreference til en overskrift, figur eller andet element vist på fanen Krydshenvisninger:
- I dit dokument skal du placere markøren der, hvor krydshenvisningen skal vises.
- Hvis du krydshenviser til en figur eller tabel, skal du skrive ordet Figur eller Tabel efterfulgt af et mellemrum.
- Vælg ▸ . På fanen Krydsreferencer på listen Type skal du klikke på den type element, du henviser til (f.eks. Overskrift eller Figur).
- Klik på det ønskede element i Udvalg-listen, som viser både automatisk oprettede poster (f.eks. Overskrifter) samt brugerdefinerede referencer (f.eks. bogmærker).
- På listen Indsæt reference til skal du vælge den ønskede referencetype. Valgene varierer med den vare, der refereres til.
- For overskrifter vil du normalt vælge Reference (for at indsætte overskriftens fulde tekst) eller Side (for at indsætte nummeret på den side, overskriften er på).
- For tal, vælg Nummerering (for at indsætte figurnummeret) eller Side (for at indsætte nummeret på den side, figuren er på). Vi bruger ikke Kategori og nummer, fordi det forårsager problemer for oversættelsessoftwaren.
- Klik på Indsæt.
Nogle gange vil du måske indsætte en krydshenvisning til noget, der ikke automatisk vises på siden Krydshenvisninger. Før du kan gøre det, skal du forberede elementet som et mål, der skal refereres til. Vi bruger generelt bogmærker til dette formål.
- Vælg den tekst, du vil bogmærke. Klik på ▸ .
- I dialogboksen Bogmærke viser den større boks alle tidligere definerede bogmærker. Indtast et navn til dette bogmærke i den øverste boks. Klik på OK.
Nu kan du krydshenvise til bogmærket som beskrevet ovenfor.
Sådan krydshenviser du til et andet dokument
Writer tilbyder metoder til automatisk krydshenvisning til andre dokumenter (normalt kapitler i samme eller forskellige bøger), men vi bruger dem ikke på nuværende tidspunkt. Følg i stedet instruktionerne nedenfor.
- Når du refererer til et kapitel i samme bog, skal du bruge kapitel N, kapiteltitel.
- Når du henviser til et kapitel i en anden bog, skal du bruge kapitel N, kapiteltitel, i [Komponent]-vejledningen. Her er bogens titel i kursiv.
I begge tilfælde er det bedst at undgå at henvise til en sektion i det refererede kapitel, fordi sektionsnavne er mere tilbøjelige til at ændre sig. Nogle gange ændres kapitelnumre eller navne; i så fald skal forfattere og anmeldere manuelt ændre referencerne i andre dokumenter.
Sådan indekseres et kapitel i brugervejledningen
Dette emne er på dets egen side.
Sådan opdaterer eller gennemgår du et kapitel
Opdatering et kapitel betyder at bringe det ajour fra den softwareversion, det tidligere er skrevet til, til den version, du skriver om.
Gennemgang af et kapitel betyder, at du tjekker arbejdet for den person, der har opdateret det, for at se, om de er gået glip af noget.
I begge tilfælde:
- Download kapitlet fra TDF NextCloud-webstedet. (Se kapitel 3 for detaljer.)
- Til opdatering er mappen normalt den Udgivne mappe for den forrige udgave af bogen.
- Til gennemgang er mappen normalt mappen Kladder for den aktuelle udgave af bogen.
- Hvis din browser giver dig mulighed for at åbne eller gemme filen, skal du vælge Gem fil.
- Aktiver ændringsoptagelse i LibreOffice ( ▸ ▸ ).
- For at skrive en kommentar, brug ▸ . Brug desuden ▸ ▸ ▸ for at få dit navn knyttet til dine kommentarer.
- Tilføj dit navn til afsnittet Bidragydere på kapitlets copyright-side.
- Skift filnavnet til at inkludere dine initialer og datoen for, hvornår du returnerer filen; se navnekonvention for gennemgåede kapitler.
- Når du er færdig, upload den gennemgåede fil til Feedback-mappen for den relevante bog.
Hvad skal du kigge efter i en opdatering eller anmeldelse
Kapitler skal kontrolleres omhyggeligt i forhold til den seneste udgivne version af LibreOffice (eller den kommende version, når du skriver eller opdaterer som forberedelse til en ny udgivelse). Venligst ikke bare forbedre ordlyden eller grammatikken; det er vigtigt, men velformulerede forkerte instruktioner er værre end dårligt formulerede korrekte oplysninger.
Når du opdaterer, skal du også tjekke Release Notes for hver udgivelse mellem den, kapitlet tidligere er skrevet til, og den, du skriver om. Dette kan også være nyttigt ved gennemgang.
- Sørg for, at den korrekte skabelon anvendes på kapitlet; nogle gange ændrer vi skabeloner mellem udgivelser (for eksempel mellem LibreOffice 4.x og 5.x).
- Gennemgå instruktionerne i kapitlet. Følg instruktionerne nøjagtigt, som de er skrevet, så du kan se, om der er noget, der er forskelligt mellem instruktionerne og softwaren, eller om nogle væsentlige trin mangler eller er uklare.
- Vær meget opmærksom på skærmbillederne. Hvis noget er anderledes, så noter det. Hvis du kan tage nye skærmbilleder, kan du erstatte de forældede med opdaterede. Hvis du ikke kan tage nye skærmbilleder, så læg en kommentar i filen om, at Figur x skal udskiftes. Bemærk, at der kan være nogle mindre forskelle i udseende mellem dialogbokse i Windows, Linux og macOS.
- Sørg for, at teksten og illustrationerne (såsom skærmbilleder) stemmer overens. For eksempel ændres nogle gange navnet på en mulighed i programmet (og dermed i et nyt skærmbillede), men forfatteren undlader at ændre navnet i teksten.
- Foreslå også andre emner, der bør inkluderes i kapitlet, eller bedre måder at forklare tingene på, eller andre forbedringer, du kan komme i tanke om. Disse kan omfatte tilføjelse af emner eller eksempler (eller oprettelse af selvstændige selvstudier eller vejledninger og henvisning til dem fra brugervejledningen), revidering af emner for at gøre dem mere nyttige eller omorganisering af kapitler (enten at flytte emner inden for et kapitel eller i nogle cases, flytning af materiale fra et kapitel til et andet).
- Vær opmærksom på, at et emne i nogle tilfælde kan blive dækket i et andet kapitel; i så fald vil en krydshenvisning være nyttig, eller i nogle tilfælde kan kopiering af nogle oplysninger være den bedste løsning.
- Kontroller, at de anvendte afsnits- og tegnstile er korrekte (se kapitel 5, Brug af kapitelskabelonen). Tjek stavningen.
Sådan udgiver du et kapitel
Når du har besluttet, at et kapitel er klar til udgivelse, skal du gøre følgende:
- Lav en sidste gennemgang for at kontrollere sideskift og foretage eventuelle nødvendige ændringer. (Brug attributten keep-with-next, ikke manuelle sideskift, og/eller skift rækkefølgen af tekst og figurer.)
- Bekræft, at det første element i den første nummererede liste i kapitlet er udtrykkeligt indstillet til at starte ved 1 (dette er for at sikre, at kapitlet fungerer korrekt, når det er inkluderet i en kompileret bog). For at gøre dette skal du højreklikke på det første listeafsnit og vælge Punkter og nummerering > Genstart nummerering.
- Opdater indholdsfortegnelsen. Sørg for, at der ikke er noget (alfabetisk) indeks i slutningen af kapitlet.
- På copyright-siden:
- Sørg for, at datoen og softwareversionen er korrekte.
- Bekræft, at den korrekte e-mailadresse til feedback og den korrekte URL til dokumentation (i sidefoden) vises.
- Sørg for, at listen over bidragydere er korrekt, og at eventuelle tomme rækker fjernes fra tabellen.
- Gem ODT-filen med det korrekte filnavn ved at bruge navnekonventionen for udgivne kapitler (se nedenfor).
- Eksporter filen til PDF ved hjælp af disse indstillinger:
- På fanen Generelt skal du vælge JPEG-komprimering og Eksporter bogmærker.
- På fanen Initial View skal du vælge Kun side, Standardforstørrelse og Standard sidelayout.
- På fanen Brugergrænseflade skal du vælge Vis dokumenttitel (under vinduesindstillinger) og Alle bogmærkeniveauer. Lad alle de andre muligheder være umarkerede.
- På fanen Links skal du vælge Standardtilstand under Links på tværs af dokumenter og lade andre muligheder være umarkerede.
- På fanen Sikkerhed skal du sørge for, at INGEN adgangskoder er angivet.
- Upload ODT-filen til mappen Udgivet for den relevante bog på TDF NextCloud. (Se detaljer i kapitel 3, Brug af dokumentationsteamets websted.)
- Fortæl dokumentationslisten, at du har udgivet kapitlet.
Sådan kompilerer du en bog
Brugervejledningerne består af et sæt individuelle kapitelfiler plus en bogfil, der indeholder forside, copyright-side, indholdsfortegnelsesside, titelside til forord og indeksside. Den har også for- og bagsidebilleder. Disse komponenter er alle i mappen Udgivet for bogen.
Vi bruger ikke masterdokumenter til at kompilere bøger.
For at kompilere en hel bog skal du gøre dette:
- Download ODT-filerne til bogen og alle dens kapitler fra mappen Udgivet for bogen.
- Åbn bogfilen og gå til titelsiden for forordet.
- Åbn filen til bogens forord og kopier indholdet fra den første overskrift 1 (normalt "Hvem er denne bog til?") til slutningen af filen. Indsæt dette i bogfilen i slutningen af titelbladet til forordet.
- Tjek, at sidetypografien ændres fra Første side (på forordets titelside) til Standard for de andre sider i forordet. Ret om nødvendigt.
- Luk filen af forordet og åbn filen til kapitel 1.
- Gå til slutningen af forordet i bogfilen og copy-paste titelsiden fra kapitel 1, og copy-paste derefter indholdet af kapitel 1 fra den første overskrift 1 (normalt introduktionen) til slutningen af filen.
- Gentag trin 4-6 for hvert af de andre kapitler i bogen, og indsæt hvert kapitel i slutningen af det forrige kapitel.
- Gendan indholdsfortegnelsen og indekset ved at højreklikke på hver af dem og vælge Opdater indeks fra pop-op-menuen.
- På copyright-siden:
- Skift udgivelsesdatoen til den aktuelle dato.
- Tjek, at sektionen Bidragydere indeholder alle bidragydernes navne fra alle kapitlerne i bogen.
- Kontroller, at LibreOffice-versionsoplysningerne er korrekte.
- Tjek, at oplysningerne i ▸ er korrekte, især på beskrivelsessiden.
- Kontroller, at sidefødderne viser den korrekte information: bogtitel på venstre side (lige) og kapiteltitel på højre (ulige) sider. Ret om nødvendigt.
- Kontroller, at det første punkt i den første nummererede liste i hvert kapitel er nummereret 1, som det skal være. Ret om nødvendigt: Højreklik på det første listeafsnit og vælg Punkter og nummerering > Genstart nummerering.
- Gennemgå det kompilerede indeks. Hvis nogen poster skal ændres, foretag ændringerne i kapitlerne, ikke i selve indekset. Se også "Kompilering og redigering af indekset for en bog" og "Tips til indeksering af kapitler" i Indeksering af LibreOffice-brugervejledninger.
- I slutningen af filen skal du placere markøren på den tomme side i slutningen og indsætte bagsidebilledet. Forankring billedet til side, stræk billedet ud for at fylde hele siden, og skift dets ombrydning til ombrydning.
- Vælg
- På fanen Generelt skal du vælge JPEG-komprimering og Eksporter bogmærker.
- På fanen Initial Vis skal du vælge Page only, Standardforstørrelse og Standard sidelayout.
- På fanen Brugergrænseflade skal du vælge Vis dokumenttitel (under vinduesindstillinger) og Alle bogmærkeniveauer. Lad alle de andre muligheder være umarkerede.
- På fanen Links skal du vælge Standardtilstand under Links på tværs af dokumenter og lade andre muligheder være umarkerede.
- På fanen Sikkerhed skal du sørge for, at no adgangskoder er angivet.
▸ . Vælg følgende indstillinger:
- Navngiv PDF'en i henhold til instruktionerne i #Navnekonvention for udgivne bøger.
Sådan udgiver du en bog
- Log ind på TDF NextCloud og upload ODT- og PDF-filerne til bogens publicerede mappe.
- Hvis nogen kapitelfiler blev ændret under bogproduktionen, skal du uploade de ændrede ODT-filer til mappen Udgivet for bogen og erstatte de tidligere versioner.
- Log ind på LibreOffice-wikien og tilføj ODT- og PDF-filerne til bogen og dens kapitler til siden Publikationer.
- Fortæl dokumentationslisten, at du har udgivet bogen.