Accessibility/Accessibility-dev/nl
TDF LibreOffice Document Liberation Project Blogs gemeenschap Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Doneren
LibreOffice heeft ondersteuning voor verschillende aspecten van Toegankelijkheid: toetsenbordnavigatie, schema's, ondersteuning voor ondersteunende technologie (AT) en nog veel meer.
LibreOffice is ontworpen met veel aandacht voor toegankelijkheid, om de suite handig en comfortabel in gebruik te maken en om tegemoet te komen aan gebruikers met speciale behoeften. Als u tekortkomingen of hiaten vindt in de functies of de verstrekte informatie, overweeg dan alstublieft om te helpen deze te verbeteren, door ons te vertellen via onze mailinglijsten of door te overwegen betrokken te raken als bijdrager aan het project.
Volledige toetsenbordnavigatie geeft de gebruikers de mogelijkheid om alle invoer via een toetsenbord uit te voeren, zonder gebruik te maken van een muis of ander aanwijsapparaat.
De functies die de toegankelijkheid met name verbeteren, zijn onder meer:
- Uitgebreide definities van sneltoetsen in de verschillende applicaties;
- Volledige toetsenbordtoegang tot werkbalken;
- Schakelen met toetsenbord tussen documentvensters, menu's, werkbalken, modusloze dialogen en zwevende vensters;
- Verbeterde toetsenbordnavigatie in tekstdocumenten en online hulp bij het navigeren en activeren van hyperlinks;
- Menu- en werkbalkitems voor toegang tot functies die alleen toegankelijk waren via een muisapparaat;
- Uitgeschakelde menu-items worden standaard weergegeven;
- U heeft toegang tot hulptips via het toetsenbord;
- U kunt de duur instellen voor de weergave van hulptips;
- Toegang met het toetsenbord voor tekenobjecten:
- Tekenobjecten kunnen worden ingevoegd via de werkbalk met standaardpositie en -grootte;
- Elke handgreep van een tekenobject kan afzonderlijk via het toetsenbord worden geselecteerd en bediend, zodat zelfs polygoonmanipulatie mogelijk is;
- Bijzondere aandacht is besteed aan toegankelijkheid in dialoogvensters, waaronder:
- het dialoogvenster voor het aanpassen van de werkbalk;
- uitgebreide CSV-importcontrole voor spreadsheets.
Kleuren en lettertypen
Gebruik van systeemkleurenschema's, hoog contrast
LibreOffice past zich aan aan de kleurenschema's en contrastweergave-instellingen van het besturingssysteem.
Daarnaast biedt LibreOffice extra instellingen voor kleuren die in geen enkel systeemkleurenschema zijn opgegeven, evenals de mogelijkheid om kleuren uit het huidige kleurenschema te overschrijven. U kunt ook uw eigen kleurenschema's maken en opslaan.
Het helpsysteem respecteert de kleuren uit het huidige kleurenschema, maar biedt ook verschillende vooraf gedefinieerde stijlen. Gebruikers kunnen de opmaak van de help-inhoud aanpassen via het XSL-transformatiebestand en via het aangepaste stylesheet-bestand in de map help.
Automatische tekstkleur
Alle LibreOffice-applicaties ondersteunen automatische tekstkleur voor documenten en gebruiken dit standaard, zodat de tekst altijd te onderscheiden is van de achtergrondkleur.
De tekst wordt weergegeven in de tekstkleur van het systeem. Als dit leidt tot donkere tekst op een donkere achtergrond, of heldere tekst op een heldere achtergrond, schakelt de tekst over naar zwart of wit (afhankelijk van wat het beste contrast biedt).
Voor het lezen van oude of geïmporteerde documenten die gebruik maken van hard opgemaakte tekstkleuren, kunt u de optie "Automatische letterkleur gebruiken voor schermweergave" gebruiken. Alle tekstinhoud, evenals tabelranden en enkele andere elementen worden weergegeven in de automatische letterkleur.
Pictogrammen en bitmaps
LibreOffice heeft pictogrammensets voor kleine en grote werkbalkpictogrammen in de normale en contrastrijke modus, zodat de pictogrammen gemakkelijker herkenbaar zijn in de verschillende modi.
Alle UI-elementen die een afbeelding weergeven, bieden een alternatieve afbeelding voor de modus voor hoog contrast.
LibreOffice kiest automatisch de set pictogrammen en afbeeldingen die geschikt zijn voor de huidige systeeminstellingen.
Hoge contrastmodus voor Impress en Draw
Impress en Draw bieden een modus met hoog contrast, waarin objecten worden weergegeven zonder vulkleuren of tekstkleuren.
Deze modus wordt automatisch gebruikt wanneer een hoog contrast is gekozen in de systeeminstellingen. U kunt deze automatische detectie uitschakelen in de LibreOffice-opties onder Toegankelijkheid.
Systeem lettertype
LibreOffice kan het lettertype van het besturingssysteem gebruiken voor de gebruikersinterface, zodat LibreOffice in hetzelfde lettertype verschijnt als uw andere applicaties en kan worden gemanipuleerd via de systeeminstellingen.
Er is een speciale bediening om ervoor te zorgen dat dialoogvensters niet groter worden dan het scherm wanneer schema's met grote lettertypen worden gekozen.
Andere functies voor de leesbaarheid
- Gemarkeerde werkbalk- en menu-items zijn gemakkelijk waarneembaar;
- Er is een duidelijke markering van de huidige kolom en rij in spreadsheets;
- U kunt animaties voor afbeeldingen en tekst in- of uitschakelen.
Ondersteunende technologie
API voor deze ondersteunende technologieën
Hulpmiddelen voor ondersteunende technologie (Assistive Technology, AT), zoals schermlezers en vergrootglazen, evenals andere hulpmiddelen, maken verbinding met LibreOffice met behulp van de interne toegankelijkheids-API's van het bijbehorende platform (Microsoft Active Accessibility API (MSAA)/IAccessible2 op Windows, AT-SPI2 op GNU/Linux, NSAccessibility op macOS).
LibreOffice UI-elementen en documenten geven alle informatie over zichzelf en hun inhoud terug via die toegankelijkheids-API's.
Er is een enorme inspanning geleverd om UI-elementen en documentinhoud de toegankelijkheidsinterfaces volledig te laten ondersteunen; Bijvoorbeeld: het voorzien van tekst met attributen en tekengrenzen informatie, het versturen van alle benodigde notificaties en het verstrekken van namen en beschrijvingen van besturingselementen.
Sommige AT-hulpmiddelen sturen belangrijke gebeurtenissen naar de applicaties of besturen gewoon de muis, dus het maakt voor de applicatie niet uit of de invoer afkomstig is van een gebruiker of van een AT-hulpmiddel.
Op deze manier kunnen veel AT-hulpmiddelen zoals eenvoudige toetsenborden op het scherm, hoofdmuizen, eye-tracking-apparaten en enkele schakelaars worden gebruikt met LibreOffice.
Ondersteuning voor comfortabel lezen van alleen-lezen documenten
Gebruikers van schermlezers hebben soms moeite met het lezen van alleen-lezen documenten omdat ze niet met de cursor door het document kunnen navigeren.
Hiervoor is er de functie "Gebruik de tekstselectiecursor in alleen-lezen tekstdocumenten".
Andere AT-functies
- Zwevende vensters, dialogen en menu's zijn systeemvensters;
- Elk afzonderlijk tekenobject kan een naam hebben;
- Alle voorbeelddocumenten en sjablonen zijn uitgebreid met namen en beschrijvingen voor tekenobjecten.
Documentatie
Toegankelijke documentatie
Alle gebruikersdocumentatie wordt geleverd in ODT- en PDF-formaten, zodat gebruikers schermlezers en vergrootglazen kunnen gebruiken om de documentatie te lezen. Ga voor meer informatie over gebruikersdocumentatie naar de Documentation site, of de documentatiepagina op onze wiki.
Alle sneltoetsen worden gedocumenteerd in de online help.
Toegankelijke online hulp
De online help biedt informatie over het gebruik van alle toegankelijkheidsfuncties in LibreOffice.
De online help is zelf toegankelijk. Gebruikers hebben er toegang toe met behulp van schermlezers, vergrootglazen en toetsenborden op het scherm.
Meer toegankelijkheidsfuncties
Er zijn ook andere functies beschikbaar die nuttig zijn voor de toegankelijkheid:
- In- of uitzoomen in een document;
- Plaats de muis op de standaardknop of in het midden in dialoogvensters;
- Configuratie:
- Wijs een sneltoets toe aan een opdracht;
- Toon alle commando's in menu's;
- Wijzig de grootte van de knoppen op de werkbalk;
- Menu's en werkbalken aanpassen;
- Een werkbalk weergeven of verbergen;
- Een aangepaste werkbalk maken;
- Taak automatisering:
- Corrigeer verkeerd gespelde woorden terwijl u typt;
- Stel snel AutoCorrectie- en Plakopties in;
- AutoCorrectie-vermeldingen toevoegen voor spelfouten en typefouten; ** Gebruik AutoComplete;
- Maak automatisch AutoTekst-invoer voor veelgebruikte tekst.
Java Accessibility Bridge
Assistive Technology ondersteuning op Windows is niet langer afhankelijk van de Java Accessibility Bridge naar een Java-runtime, aangezien het project een op IAccessible2 (v1.3) gebaseerde native bridge heeft geïmplementeerd.
Mailinglijst
Er is een mailinglijst (accessibility@global.libreoffice.org) die kan worden gebruikt voor vragen en opmerkingen van gebruikers, maar ook voor onderwerpen die verband houden met ontwikkelaars.
- Abonneer u door een lege e-mail te sturen naar accessibility+subscribe@global.libreoffice.org.
- of bekijk de archieven
LibreOffice ondersteuning
LibreOffice stelt zijn informatie beschikbaar voor AT via de IAccessible2 API op Windows, via GNOME Accessibility API (ATK) op Linux met GNOME en via NSAccessibility op Apple OS X-systemen. Op deze manier zou LibreOffice toegankelijk moeten zijn met AT die MSAA/IAccessible, ATK of NSAccessibility ondersteunt.
Windows
Wanneer LibreOffice wordt gestart en het gebruik van een AT wordt gedetecteerd, worden toegankelijke gebeurtenissen gedetecteerd en weergegeven als MSAA/IAccessible-gebeurtenissen zonder verdere actie van de gebruiker. Aanvullende aanpassingen aan het AT-gedrag kunnen worden gemaakt vanuit de
▸ ▸ dialoogvenster, en een paar alleen in de ▸ ▸ dialoogvenster Expert Configuratie.GNOME
Alles wat u nodig heeft, is inbegrepen in de huidige versies van GNOME.
Activeer de globale AT-ondersteuning: Voorkeuren/Toegankelijkheid/Ondersteuning voor ondersteunende technologie, vink "Ondersteunende technologieën inschakelen" aan Meer informatie vindt u hier: https://developer.gnome.org/accessibility-devel-guide/stable/
Deze pagina geeft een overzicht van de koppeling van LibreOffice-teksteigenschappen met ATK-tekstattributen.
OS X
LibreOffice werkt over het algemeen goed samen met de VoiceOver-schermlezer die is ingebouwd in OS X. Schakel de schermlezer in met Command-F5 en stel de opties in met Control-Option-F8. LibreOffice accepteert de VoiceOver-navigatie goed en voor het grootste deel zijn de opties beschikbaar voor de schermlezer. Sommige opties zijn niet toegankelijk met de navigatie van de schermlezer.
AT die werkt
- Windows, schermlezer
- ZoomText 7.11, 8.12, 9.x
- KAKEN 6.2, 7.x
- NVDA (open source!)
- Windows, Screen Magnifier
- ZoomText 7.11, 8.12, 9.x
- Windows, On Screen toetsenbord
- Waarschijnlijk allemaal, want ze sturen gewoon Windows-berichten
- GNOME, Screen Reader
- Orca
- GNOME, Screen Magnifier
- ▸
- GNOME, On Screen toetsenbord
- ▸
- OS X
- VoiceOver
Orca
Om LibreOffice te laten spreken via de grafische schermlezer Orca (https://wiki.gnome.org/action/show/Projects/Orca), hoeft u niet per se een gnome-sessie te starten in GNU/Linux. Het instellen en exporteren van de volgende variabelen in de shell, zal het soffice-commando vertellen om de atk-spi-brug van GTK te gebruiken.
export SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk3 GTK_MODULES="gail:atk-bridge"
orca & # als het niet al loopt
soffice file.odt
Als Orca actief is, zijn alle menufuncties van LibreOffice toegankelijk met spraak en braille met behulp van de linker "Alt"-toets of de rechter "Menu"-toets op uw toetsenbord, in combinatie met navigatiefuncties die Orca biedt met zijn sneltoetsen (meestal Scroll_Lock plus een of meer andere toetsen).
AT-ondersteuning tijdens het geven van een presentatie
Hoewel de normale (bewerk)modus voor presentaties goed werkt met AT, geeft de diavoorstelling zelf niet veel informatie weer. De reden is dat de diavoorstelling alleen elementen bevat die zijn geoptimaliseerd voor de diavoorstelling en niet de echte objecten in het presentatiedocument kent. Zelfs als u de echte objecten kent, is het onduidelijk hoe u de inhoud het beste kunt weergeven, aangezien u niet alle inhoud tegelijk ziet, maar de vele overgangseffecten resulteren in veel veranderingen in wat u op het scherm ziet.
Voor het toegankelijk maken van diavoorstellingen moeten mensen Presenter Console gebruiken. (Houd er rekening mee dat de extensie mogelijk niet toegankelijk is - een update zou beschikbaar zijn rond de tijd van de release van OpenOffice.org 3.2.
Zie ook beschrijving van de presentatorconsole op de OOo-wiki voor een beschrijving van de extensie.
In de presentatorconsole wordt de kritieke informatie weergegeven in AT: Huidige dia en de bijbehorende notities.
Wij zijn van mening dat de presentatiedia's zelf geen goede bron zijn voor het verzamelen van de essentiële informatie die u nodig heeft tijdens het geven van een live presentatie, en dat mensen de informatie die ze nodig hebben in de notities zouden zetten.
Zie Sneltoetsen op de Presenter Console op de OOo-wiki voor een lijst met de ondersteunde sneltoetsen.
LibreOffice DAISY ondersteuning
Er is een extensie voor het exporteren van ODT naar DAISY / DTBOOK beschikbaar:
odt2dtbook extensie voor LibreOffice
NVDA ondersteuning
NV Access biedt de gratis en opensource schermlezer NVDA Assistive Technology voor gebruikers van Windows OS aan op hun startpagina
NVDA-documentatie en 3rd party-servicebureaus die training en ondersteuning bieden, zijn beschikbaar via de door Github gehoste ontwikkeling van projecten. Van daaruit zijn er links om bugs-rapporten te plaatsen, functies aan te vragen of te helpen bij de ontwikkeling
De mailinglijsten van de NVDA Community zijn te vinden via Groups.io en bereikbaar op
Ontwikkeling
Een pagina met de toegankelijkheid voor ontwikkelaars registreert de lopende werkzaamheden.