Faq/Writer/157

  From The Document Foundation Wiki
  < Faq‎ | Writer
  This page is a translated version of the page Faq/Writer/157 and the translation is 100% complete.


  Hoe selecteer ik een paar afbeeldingen tegelijk?

  Het is in Writer niet mogelijk om een paar afbeeldingen tegelijk te selecteren.

  Met de werkbalk Tekening (Beeld ▸ Werkbalken ▸ Tekening) kun je een paar tekenobjecten tegelijk selecteren door tegelijk op ⇧ Shift te drukken, maar geen afbeeldingen.

  Een tijdelijke oplossing is vooruit te lopen op de behoefte aan "gegroepeerd" werk en afbeeldingen direct in een tijdelijk document in te voegen in LibreOffice Draw. Daarna kun je de afbeeldingen direct vanuit het Draw-document knippen en in het Writer-document plakken.

  Er zijn nog wel wat mogelijkheden in Writer.

  Verankeren aan dezelfde alinea

  • Als meer dan één afbeelding verankerd is aan dezelfde alinea, hoef je alleen maar de alinea te selecteren en te kopiëren. De afbeeldingen volgen vanzelf als je de alinea plakt; en
  • Als je op een afbeelding klikt waarvan de omloop binnen een alinea valt, wordt - als de optie Anker ▸ Aan alinea in de werkbalk tekening is gekozen - het anker van de afbeelding aan het begin van de alinea afgebeeld. Je moet daarom vanaf het begin van de alinea selecteren om er zeker van te zijn dat het anker wordt gekopieerd, tot de volgende alineamarkering.

  Een frame of tabel invoegen

  Een tabel of frame kun je ongeacht de inhoud kopiëren. Wanneer mogelijk kun je de afbeeldingen in zulke objecten invoegen om de afbeelding via het ouder-object te kunnen manipuleren (kopiëren, verplaatsen, ...).

  Invoegen door een getekend object te vullen

  Met het selectie-instrument van de werkbalk Tekening (Beeld ▸ Werkbalken ▸ Tekening) kun je verschillende getekende objecten maar geen afbeeldingen tegelijk selecteren door tegelijkertijd op ⇧ Shift te drukken.

  Het is ook mogelijk afbeeldingen te gebruiken als vulling voor deze objecten. De meest flexibele oplossing voor het manipuleren van verschillende afbeeldingen is ze als vulling voor getekende objecten in te voegen.

  Zo doe je dat:

  1. breng de werkbalk Tekening in beeld (Beeld ▸ Werkbalken ▸ Tekening);
  2. kies het instrument Rechthoek;
  3. teken een rechthoek en rechtsklik erop;
  4. kies in het contextmenu Vlak.... er verschijnt een nieuw dialoogvenster, en
  5. klik onder de tab Vlak op Rasterafbeelding. Kies een afbeelding uit de bestaande lijst of klik op Toevoegen/Importeren om een afbeelding op te halen en klik dan op OK.

  Merk op: In de afdeling Rasterafbeelding onder de tab Vlak is de optie voor de Stijl van de vulling standaard ingesteld op Tegels. Je kunt die desgewenst later aanpassen.