Opombe ob izdaji LibreOffice 5.0

  From The Document Foundation Wiki

  O tej strani

  To je stran z našimi opombami za izdajo LibreOffice 5.0. Zdaj, ko je različica 5.0 izšla, so dokončne. Če kljub temu opazite, da kakšna informacija manjka, bomo veseli vašega odziva. Vnaprej hvala za vašo pomoč!


  Writer

  Podpora za Emoji in zamenjavo besed

  Sodobni grafični operacijski sistemi privzeto podpirajo standard Unicode 6 z več Emoji-ji in drugimi uporabnimi posebnimi znaki. LibreOffice 5 ima novo razširitev samodejnih popravkov, ki poenostavlja vnos simbolov Emoji in drugih znakov Unicode z uporabo de facto standardnih kratkih kod Emoji ter drugih ključnih besed, obkroženih z dvopičji.

  Primer: če v programu Writer vnesete naslednji niz: :tipkovnica:, ga zamenja znak ⌨ (U+2328), :kamera: pa 📷 (U+1F4F7) in :alfa: znak α. Oglejte si celoten seznam okrajšav v Orodja ▸ Samopopravki ▸ Možnosti samopopravkov ... ▸ Zamenjaj:

  Pogovorno okno Samopopravki s privzetimi okrajšavami simbolov Emoji in znaki Unicode Emoji (uporablja standardno pisavo uporabniškega vmesnika sistema Windows Segoe Emoji).

  Imena, ločena s podpičjem, so obravnavana posebej s funkcionalnostjo samopopravkov v LibreOffice: takoj se zamenjajo tudi sredi tipkanja besed (niti preslednice ni potrebno pritisniti po besedah). To je uporabno za dodajanje zamenjav znakov po meri za tipografijo, fonologijo, matematiko itn. Nekatere izmed njih so prisotne s privzetimi zamenjavami:

  :-: → − (minus, U+2212)
  :--: → – (n-dash, U+2013) (glejte tdf#55292)
  :---: → — (m-dash, U+2014) (glejte tdf#55292)
  :x: → × (krat, U+00D7)
  :': → ’ (apostrof, U+2019)
  :inch: → ″ (palec, U+2033)
  

  Primeri za večkratne zamenjave:

  :alpha::<=::sum::Phi::_i: → α≤∑Φᵢ
  

  Okrajšave so prevedene v celoti za končno različico LibreOffice 5.0 (László Németh, Collabora, in prevajalci projekta LibreOffice: Mihail Balabanov (bolgarščina), Joan Montané (katalonščina), Mihovil Stanić (hrvaščina), Stanislav Horáček (češčina), Leif Lodahl (danščina), Kees538 (nizozemščina), Harri Pitkänen (finščina), Jean-Baptiste Faure (francoščina), Dimitris Spingos (grščina), László & Réka Németh (madžarščina), Valter Mura (italijanščina), Ingmārs Dīriņš (latvijščina), Kolbjørn Stuestøl (norveščina, Nynorsk), Sérgio Marques (portugalščina), Olivier Hallot (brazilska portugalščina), Nagy Ákos (romunščina), Bormant (ruščina), Miloš Šrámek (slovaščina), Martin Srebotnjak (slovenščina), Stuart Swales (britanska angleščina), Niklas Johansson (švedščina), Necdet Yucel (turščina) in njihovi avtorji prispevkov, glejte tudi dodatne informacije).

  Predogledi slogov v stranski vrstici

  Niz nastavitev Slogi in oblikovanje v stranski vrstici zdaj prikazuje predogled slogov, ki so na voljo (ca95307638207db5d662059aa61594151a13e927, Tomaž Vajngerl, Collabora).

  Seznam slogov poprej in zdaj
  • Na voljo je možnost onemogočanja predogleda slogov: Orodja ▸ Možnosti ▸ LibreOffice ▸ Napredno ▸ Strokovna prilagoditev ▸ StylesAndFormatting ... Preview, tdf#91495, Tomaž Vajngerl).
  91495 StylesAndFormatting PreviewInExpertOptions.png

  Poudarjanje besedila, združljivo s programom MS Word

  • Tako poudarjanje kot senčenje besedila se ohranita pri uvozu in izvozu dokumentov programa Microsoft Word (tdf#64490, Tamás Zolnai).
  • Nova možnost združljivosti določa, kako želite izvoziti ozadje znakov LibreOffice v zapise datotek Microsoft Office: kot poudarjanje ali kot senčenje (tdf#64490, Tamás Zolnai).
  Če želite uporabiti to možnosti, izberite Orodja ▸ Možnosti ▸ Nalaganje/shranjevanje ▸ Microsoft Office. Več o tem si preberite v tej objavi na blogu.
  Nova možnost združljivosti z Microsoft Office

  Obrezovanje slike

  Zdaj lahko obrežemo sliko z miško. Dejanje je dostopno prek vnosa v kontekstnem meniju: Obreži sliko, menijskega ukaza Oblika ▸ Slika ▸ Obreži in orodne vrstice Grafika (tdf#34555, Philippe Jung).

  Velja standardno vedenje:

  • vlečenje iz središča roba obreže le navpično ali vodoravno,
  • vlečenje iz kota obreže, kjer je kazalec miške,
  • vlečenje s pritisnjeno dvigalko vsili pravokotnik obrezovanja, ki je proporcionalen velikosti izvorne slike,
  • obrezava se ohrani med spreminjanjem velikosti slike,
  • način obrezave se prekine, če pritisnete ubežnico ali kliknete kamorkoli zunaj obrezane slike.
  Obrezovanje slike v programu Writer

  Boljši izračun prikazane številke strani

  Še ena težava, podedovana iz OpenOffice.org, zaradi katere je vrstica stanja v programu Writer prikazovala napačno številko strani pri drsenju po dokumentu, je v LibreOffice odpravljena. Writer zdaj posodobi pokazatelja, ko je manj kot 43 % strani vidne na strani (tdf#90150, i#80672, Hamidi Massinissa).

  Upravljanje tabel

  • Na vstavljanje vrstic ali stolpcev vpliva uporabnikov vnaprejšnji izbor, podobno kot v programu Calc (tdf#90883, Philippe Jung).
  • Zmožnost dodajati vrstice in stolpce pred trenutni položaj kazalke prek kontekstnega menija (tdf#90882, Philippe Jung, Yousuf Philips).

  Izboljšave orodnih vrstic

  Dodatne izboljšave so dočakale orodne vrstice »Standardno«, »Oblikovanje«, »Risba« in kontekstne vrstice, ki ponujajo uporabniku pogosto uporabljene ukaze (tdf#81475, Yousuf Philips).

  Izboljšave DOC

  Uvoz zaznamkov za obseg besedila iz binarnega zapisa DOC je bil dlje časa problematičen, odslej pa bo tako kot poprej v filtru ODT/DOCX/RTF (i#93570,zapis na blogu, Miklós Vajna, Collabora).

  Pravilno uvoženi prekrivajoči se komentarji DOC.

  Izboljšave OOXML

  Izboljšana podpora ukaza arcTo command v likih OOXML pri uporabi drawingML (tdf#87448, zapis na blogu, Miklós Vajna, Collabora).

  Ukazi drawingML arcto se zdaj upodobijo pravilno.

  Izboljšave RTF

  • Matematične enačbe stare vrste (pred 2010 za RTF, pred 2007 za DOCX), ki so vdelane v besedilne dokumente, se zdaj uvozijo kot vdelani predmeti programa Math, ki jih lahko urejate (zapis na blogu, Miklós Vajna, Collabora).
  V RTF vdelan blob MathType zdaj lahko urejate kot predmet Math.

  Povleci in spusti sliko

  Na sistemih macOS zdaj deluje vleka in spuščanje slik v program Writer (tdf#44621, Manik Malhotra).

  Neobvezni RSID-ji

  Če RSID-ji niso uporabni za potek dela, jih je možno onemogočiti v Orodja ▸ Možnosti ▸ Writer ▸ Primerjava (tdf#68183, Miklós Vajna, Collabora).

  Nova možnost onemogočanja možnosti RSID

  LibreLogo: združevanje arbitrarnih točk

  V na vektorski grafiki temelječem LibreLogu je odslej možno združevati arbitrarno število točk z ukazom POINT z CLOSE in FILL v načinu PENUP.

  Risanje tetive kroga je čisto enostavno: CIRCLE 150 PENUP FORWARD 75 POINT BACK 75 RIGHT 60 FORWARD 75 POINT CLOSE
  Šerifska značka, narisana v LibreLogo (izvorna koda)

  Calc

  • Zdaj se lahko oznake elementov v vrtilnih tabelah ponavljajo, kar pa ni privzeta možnost. Ko ustvarite vrtilno tabelo, dvokliknite želeno polje na seznamu »Polja vrstice«. V polju »Podatkovno polje« pogovornega okna nato kliknite gumb »Možnosti«. V naslednjem pogovornem oknu nato izberite »Ponovi oznake elementa« ter kliknite V redu (tdf#87972, Deena Francis). Zaslonska slika

  Pogojno oblikovanje

  • Uporabniški vmesnik za podatkovne stolpce z enobarvnim ozadjem (tdf#87356, Katarina Behrens). Funkcionalnost je bila brez uporabniškega vmesnika sicer na voljo že od izdaje 3.6.
  Levo: podatkovni stolpci s prelivom; desno: podatkovni stolpci z enobarvnim ozadjem
  • Uporabniški vmesnik za podatkovne stolpce brez prikazovanja njihovih vrednosti (tdf#89199, Katarina Behrens). Funkcionalnost je bila brez uporabniškega vmesnika sicer na voljo že od izdaje 3.6.
  Levo: podatkovni stolpci z vrednostjo; desno: podatkovni stolpci brez vrednosti
  • Najmanjša in največja dolžina stolpcev za podatkovne stolpce (na voljo za navpično os, nastavljeno na Sredina ali Brez) (tdf#90197, Benjamin Ni in Markus Mohrhard).
  Zgoraj: podatkovni stolpec z največ 50 % dolžine; spodaj: podatkovni stolpec z največ 100 % dolžine
  • Dodatni nabori ikon za pogojno oblikovanje: 3-trikotniki, 3-zvezdice, 5-škatle (Markus Mohrhard).

  Izboljšave za XSLX

  • Popravljen izvoz oblikovanja za pogojno oblikovanje v XLSX (Markus Mohrhard).
  • Uvoz barvnih vrednosti podatkovnih stolpcev in barvnih lestvic obravnava tudi barve tem (tdf#90511, Markus Mohrhard).
  • Uvoz in izvoz nabora definicij ikon po meri (vključno z razširitvami MSO za OOXML) (brez uporabniškega vmesnika) (Markus Mohrhard).

  »Znanstveni« zapis in »številski« zapis

  (Laurent Balland-Poirier in Eike Rathke)

  • Inženirski zapis (tdf#30716):
   • omogoči eksponent večkratnik 3 (ali druge vrednosti) v zapisu ##0,00E+00: določite število števk (# ali 0) pred decimalko.
   • dodan zapis ##0,00E+00 seznamu znanstvenega zapisa v pogovornem oknu up. vmesnika Oblika ▸ Celice ▸ Številke ▸ Znanstveno za vse lokalizacije.
   • zamenjano potrditveno polje Ločilo tisočic s poljem Inženirski zapis za znanstvene zapise (tdf#90258).
  Nova možnost Inženirski zapis
  • Splošni zapis uporablja znanstvenega in privzetega znanstvenega z dvema minimalnima števkama (namesto treh) v eksponentu za vse lokalizacije (tdf#88835).
  • Enačba trendne črte z najmanj eno minimalno števko v eksponentu (namesto treh; tdf#88835).
  • Dodajte/odstranite decimalne števke v znanstvenem zapisu: z gumboma Dodaj decimalno mesto/Izbriši decimalno mesto (tdf#88960); s stransko vrstico: Lastnosti ▸ Oblika števil ▸ Decimalna mesta (tdf#88999); s pogovornim oknom uporabniškega vmesnika Oblika ▸ Celice ▸ Števila ▸ Decimalna mesta (tdf#88999).
  • Dovoljena spremenljiva decimalka v obliki 0,0##E+00 za znanstvena števila in 0,0## za števila (decimalni del lahko vsebuje nekaj 0 ali pa #). Ta oblika je zdaj pravilno shranjena v datotekah ODF (tdf#90133).
  • Predznak eksponenta je lahko izpuščen za pozitiven eksponent v obliki 0,00E00 (odstranite znak po E). Ta oblika je zdaj pravilno shranjena v datotekah ODF (tdf#90133).

  Mehanizem za formule

  Sklici, strukturirani v tabeli

  tdf#85063 (Eike Rathke)

  • Sklici, strukturirani kot tabela, v formulah preglednice se uvozijo iz dokumentov preglednic Excel OOXML (vsebina elementov <table>).
  • Uporabno z definiranimi obsegi zbirk podatkov, v katere se uvozijo tabele OOXML.
  • Veljajo naslednje omejitve:
   • Imena stolpcev morajo biti prisotna kot vsebina celic v vrstici glave tabele; tabele brez glave stolpcev niso podprte.
   • Pri shranjevanju v ODF ali OOXML strukturirani sklici še niso zapisani v shranjene dokumente, temveč so transformirani v notacijo sklica sloga A1. Sklici delujejo še naprej, kontekst tabele pa se ob izvozu izgubi.
   • Pri shranjevanju v OOXML določeni obsegi zbirke podatkov niso izvoženi kot elementi <table>.
   • Pri shranjevanju v dvojiški .xls (zapis Microsoft Excel 97-2003) so formule, ki uporabljajo po tabelah strukturirane sklice, izgubljene.

  Nove funkcije preglednice

  • Spremembe funkcij preglednice FLOOR in CEILING (tdf#69552, Winfried Donkers in Eike Rathke).
   • Drugi parameter za FLOOR in CEILING zdaj ni obvezen, tako kot to določa standard OpenFormula (ODFF).
   • Dodani funkciji FLOOR.XCL in CEILING.XCL, ki pričakujeta le dva parametra in oba morata biti navedena. Ob uvozu dokumentov Microsoft Excel se njihovi stari funkciji FLOOR in CEILING uvozita kot FLOOR.XCL in CEILING.XCL.
   • Dodani novi funkciji FLOOR.MATH in CEILING.MATH za boljšo medopravilnost z dokumenti Microsoft Excel (tdf#87342, Winfried Donkers).
   • Pri izvažanju v zapise programa Microsoft Excel zdaj Calc funkciji FLOOR in CEILING zapiše kot Excelovi funkciji FLOOR.MATH in CEILING.MATH, Calcovi funkciji FLOOR.XCL in CEILING.XCL pa kot Excelovi funkciji FLOOR in CEILING.
  • Dodana funkcija preglednice ENCODEURL za boljšo medopravilnost z dokumenti Microsoft Excel (tdf#76870, Winfried Donkers).
  • Dodana funkcija preglednice ERROR.TYPE v skladu s standardom OpenFormula (ODFF), za boljšo medopravilnost z dokumenti Microsoft Excel (Winfried Donkers).

  Sklici celih stolpcev/vrstic: A:A oz. 1:1

  Odslej lahko navedemo sklic na celotne stolpce ali vrstice z zapisom A:A oz. 1:1 namesto A1:A1048576 oz. A1:AMJ1 (tdf#44419, Eike Rathke).

  • Takšni sklici se shranijo kot npr. A$1:A$1048576 ali $A1:$AMJ1, da ohranjajo medopravilnost z zgodnejšimi izdajami in drugimi programi, ki berejo dokumente preglednic ODF.
  • Pri branju dokumenta se sklici vrste A$1:A$1048576 oz. $A1:$AMJ1 pretvorijo v zapis A:A oz. 1:1.
   • Upoštevajte, da so za te sklice celotnih stolpcev lahko sidra vrstic absolutna ali relativna, pri sklicih celotnih vrstic pa sidra stolpcev absolutna ali relativna, da bi lahko sklice prevedli v zapis A:A oz. 1:1. Mešana absolutna/relativna sidra vodijo v prikaz polnega obsega, npr. A$1:A1048576 ali A1:A$1048576, saj program Calc predvideva, da je uporabnik to storil namenoma.
  • Vstavljanje vrstic/stolpcev ali brisanje vrstic/stolpcev iz sklicev celotnih vrstic/stolpcev ohranja sidrane končne točke drugih osi, še posebej vstavljanje vrstic v stolpčni sklic ne povzroči napake #REF! in brisanje vrstic v stolpčnem sklicu ne premakne številke zadnje sklicane vrstice toliko vrstic navzgor, kljub standardnemu vedenju sklicev A1:A1048576. Primer: s prejšnjimi različicami je =SUM(A1:A1048576) postalo =SUM(A1:A1048566) po brisanju 10 vrstic od 10 do 20. Z različico 5.0 se formula ne spremeni: =SUM(A:A).
  • Uporabimo lahko standardno naslavljanje absolutnih/relativnih sklicev, t.j. A:B, A:$B, $A:B in $A:$B so vse veljavni sklici in implicirajo enako različen mehanizem posodabljanja sklicev, ko uporabimo operacije urejanja preglednice kopiraj in prilepi, zapolni, premakni in druge, ki vplivajo na sklice celic v formulah.

  Obrezovanje, zamenjevanje in shranjevanje slike

  tdf#34555 (Philippe Jung)

  • Zdaj je možno iz menija Oblika ▸ Slika, iz kontekstnega menija in z orodne vrstice Grafika obrezati sliko z miško, shraniti sliko in jo zamenjati z drugo sliko z diska. Te funkcije se vedejo tako kot v programih Impress in Writer.
  • Meni Oblika je ustrezno posodobljen, zdaj sta tam:
   • vnos Oblika ▸ Predmet z ukazi Položaj in velikost, Črta, Površina, Določi atribute besedila in Točke,
   • vnos Oblika ▸ Slika z ukazi Obreži, Uredi z zunanjim orodjem, Zamenjaj sliko, Stisni sliko, Shrani sliko.
  Obrezovanje slike v programu Calc

  Izboljšave orodne vrstice

  Dodatne izboljšave orodnih vrstic »Standardno«, »Oblikovanje« in kontekstnih orodnih vrstic, ki uporabniku prinašajo pogosto uporabljene ukaze (tdf#85594, Yousuf Philips).

  Impress in Draw

  • Prerazporeditev orodnih vrstic v programu Impress kot optimizacija uporabniškega vmesnika za boljšo uporabnost (tdf#87676, Yousuf Philips).
  • Prerazporeditev orodnih vrstic v programu Draw kot optimizacija uporabniškega vmesnika za boljšo uporabnost (tdf#90090, Yousuf Philips).
  • Kontekstna menija za sliko in lik sta izboljšana, odstranjeni so bili manj pomembni ukazi v njem (tdf#86614, Yousuf Philips).
  • Spustni meni polnila področja je zdaj na voljo v izbirniku barv v programih Impress in Draw (zapis na blogu; Caolán McNamara, Red Hat).
  Nov izbirnik barv v programih Draw in Impress
  • Barvo ozadja besedila v poljih z besedilom je v programih Draw/Impress (GSoC 2014, Matteo Campanelli) (objava na blogu) zdaj mogoče nastaviti v uporabniškem vmesniku prek gumba v orodni ali stranski vrstici (tdf#88276, Katarina Behrens, CIB).
  Gumb v orodni vrstici, s katerim nastavite barvo ozadja besedila v polju z besedilom v Draw/Impress

  Math

  Glejte tudi: Odstranjevanje zastarelih možnosti, funkcionalnosti
  • Samodejno dopolnjevanje oklepajev je zdaj dodatna možnost tdf#43090
  • Uvoz MathML iz odložišča

  Chart

  Trendne črte

  • Možnost Vsili prestreženje je zdaj na voljo za eksponentne trendne črte (tdf#72361, Laurent BP).

  Jedro

  Izvoz PDF podpira protokol časovnega žigosanja

  • Izvoz v PDF zdaj podpira protokol časovnega žigosanja (standard IETF RFC:3161). Naslov pristojnega za izdajo časovnega žiga je mogoče določiti v varnostnih nastavitvah možnosti PDF (tdf#84881, Tor Lillqvist, Collabora, sponzorirano s skupinsko zbranimi sredstvi Wilhelm Tux)).
  Možnosti časovnega žigosanja na zavihku digitalnih podpisov PDF
  Dodajanje novega pristojnega za izdajo časovnega žiga

  Podpora Adobe Swatch Exchange (.ase)

  • Podpora branja barvnih palet Adobe Swatch Exchange (.ase). Obravnava barvne modele CMYK, RGB in sivinske. Barvni model LAB še ni podprt in te barve so ob uvozu zamenjane s črno (tdf#84002, Chris Laplante). Razvoj so sponzorirali uporabniki LibreOffice prek FreedomSponsors.org.

  Ohranjanje nevidne vsebine v e-sporočilih

  • Dodana možnost ohranjanja nevidne vsebine dokumenta pri pošiljanju dokumenta po e-pošti (tdf#87441, Stephan Bergmann).

  Filtri

  Novi uvozni filtri

  • Writer lahko zdaj uvozi datoteke Apple Pages (Pages '09 in starejše) prek libetonyek (David Tardon).
  Vzorčni dokument, odprtega v Pages '09
  Vzorčni dokument, odprt v LibreOffice 5.0
  • Calc lahko zdaj uvozi datoteke Apple Numbers (Numbers '09 in starejše) prek libetonyek (Anurag Kanungo, GSoC 2015).
   • Trenutno je moč uvažati le enostavnejše preglednice. V naslednji izdaji lahko pričakujete podporo več elementom preglednic.
  • Draw lahko zdaj uvozi datoteke ClarisDraw in MacDraft (v. 1) prek libmwaw (Laurent Alonso).
  • Calc lahko zdaj uvozi datoteke Lotus 123 (wk3, wk4) in Quattro Pro (wq1, wq2) prek libwps (Laurent Alonso).

  Izboljšave filtra OOXML

  • Podpora obravnavanju razlik med zapisom OOXML v MSO 2007 in veljavno specifikacijo (Markus Mohrhard, Collabora).
  • Toki grafikona zdaj podpirajo prilagojeni vnos MSO 2007 in OOXML (Markus Mohrhard, Collabora).
  • Toki grafikona se izvozijo v skladu s specifikacijo OOXML in ne več glede na zapis MSO 2007 (Markus Mohrhard).

  Izboljšave izvoznega filtra MediaWiki

  Naslednje izboljšave v naši izvozni komponenti MediaWiki (Robert Buj):

  • Zamenjava <text>&#10;</text> z <value-of select="$NL"/>
  Slika
  • Dodano nadomestno besedilo slike
  • Dodana podpora za poravnavo slike z ukazom wrap='none'
  Odstavek
  • Zamenjava značk
  • Dodana podpora za barvo ozadja (»background-color«) in barvo pisave (»font-color«)
  Tabela
  • Celica
   • Uporabi element poravnave (»align«)
   • Dodana podpora za barvo ozadja (»background-color«) in barvo pisave (»font-color«)
   • Če imajo vse celice isti slog, to navede v odseku vrstice
  • Tabela
   • Dodana podpora za poravnavo tabele in njeno širino
  • Vrstica
   • Popravi novo vrstico na koncu vrstice
  • Glava
   • Obravnava glave kot vrstice
  Besedilo
  • Dodana podpora za barvo ozadja (»background-color«) in barvo pisave (»font-color«)

  Izboljšave uvoznega filtra Keynote

  • Pravilno nastavljen jezik besedila (David Tardon).
  • Uvoz povezav (David Tardon).
  • Popravljen uvoz tabulatorskih mest (David Tardon).
  • Popravljen uvoz enostavne besedilne vsebine celic, ki je bila poprej prezrta (David Tardon).
  • Uvoz več lastnosti urejanja besedila in odstavkov (David Tardon).
  • Uvoz metapodatkov dokumenta (David Tardon).
  • Popravljena tipkarska napaka, ki je povzročila izpust vseh likov iz izhoda (David Tardon).
  • Uvoz obrob tabele (Anurag Kanungo).

  Izboljšave uvoznega filtra MS Works

  • Povpraševanje po kodiranju besedila, če ga ni mogoče določiti (tdf#87222, Laurent Alonso).

  Izboljšave uvoznega filtra Freehand

  • Drastično izboljšan uvoz polnil, potez, vdelanih slik in vdelanega besedila (Fridrich Strba).
  • Popravljeno umeščanje vidnih predmetov na platnu (Fridrich Strba).
  • Podprti zapisi od Freehand 3.0 do Freehand 11 (Fridrich Strba).

  Uporabniški vmesnik

  Splošne spremembe uporabniškega vmesnika

  • Uporabniški vmesnik programa Impress je izboljšan, tako da ponuja več prostora na prosojnici s skrivanjem kontekstnih orodnih vrstic za oblikovanje besedila, likov in slik (tdf#87676, tdf#87822, Yousuf Philips, Philippe Jung).
  LibreOffice Impress New UI.png
  • Uporabniški vmesnik programa Draw je izboljšan, tako da s skrivanjem kontekstnih orodnih vrstic za oblikovanje in poravnavanjem orodne vrstice likov na levo spominja na druge risarske programe, pri čemer z razširjeno stransko vrstico ponuja dostop do možnosti oblikovanja (tdf#90090, Yousuf Philips ter Jan Holešovský, Collabora).
  LibreOffice Draw New UI.png
  • Oblikovanje gumba za preklop vidnosti v ločilnikih podoken je posodobljen za boljšo vidljivost (tdf#83527, Tomaž Vajngerl).
  Prejšnji videz je za primerjavo prikazan v levem spodnjem kotu.

  Spremembe stranske vrstice

  • Prerazporejeno podokno Prehod med prosojnicami v stranski vrstici, da bolje izkorišča prostor (tdf#87862, Katarina Behrens, Rishabh Kumar, Yousuf Philips).
  • Zavihki stranske vrstice v programu Impress so prerazporejeni v naslednjem zaporedju: Lastnosti, Prehod med prosojnicami, Animacija po meri, Matrice prosojnic (tdf#87904, Yousuf Philips).
  • Deli zavihka Lastnosti v programu Calc so prerazporejeni, tako da so odstranjene nepotrebne funkcionalnosti in je slednji zdaj ustrezen tudi za zaslone z manjšo ločljivostjo (tdf#90888, Rishabh Kumar, Yousuf Philips).
  • V razdelek zamika v programih Impress in Draw dodana gumba povečaj in zmanjšaj zamik (tdf#91944, Maxim Monastirsky, Yousuf Philips).
  • V stransko vrstico programov Impress in Draw dodani gumbi orisa (tdf#87651, Maxim Monastirsky).

  Izboljšave kontrolnikov zavihkov delovnih listov Calc/Draw

  • Gumbi Dodaj delovni list ter Prvi, Prejšnji, Naslednji in Zadnji so prikazani brez obrob (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Gumb Dodaj delovni list je zdaj na levi, tako da ga uporabniki lahko kliknejo zaporedoma brez lovljenja njegovega spreminjajočega se položaja (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Zdaj lahko po vrstici zavihkov drsite s koleščkom miške, če število zavihkov presega prostor zanje v vrstici (tdf#59471; Tomaž Vajngerl, Collabora).
  5.0 Calc tabs.png

  Spremembe HiDPI

  Glejte tudi: Development/HiDpi
  • Ikone menija se prilagajajo v velikosti (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Pomnožena širina vrstice stanja glede na faktor razmerja velikosti DPI (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Umerjena velikost gumba »Dodaj delovni list« za zavihke programa Calc (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Indikatorji spremembe velikosti povleci-in-spusti v že omenjeni vrstici zavihkov (Tomaž Vajngerl, Collabora).
  • Umerjena velikost ravnila glede na faktor razmerja velikosti DPI (Darcy Beurle).

  Izboljšave kazalca miške na sistemih Windows

  • Številni zakodirani kazalci, narisani še v dobi StarOffice, da bi podpirali zdaj že zastarele različice sistemov Windows, so opuščeni, namesto njih so tu domorodni kazalci, ki imajo sodobnejši videz (tdf#53148 in tdf#53151, Rimas Kudelis).

  Kontekstni meniji

  • Prerazporeditev kontekstnega menija slike v programu Writer za boljšo uporabnost (tdf#87185, Yousuf Philips).
  • Prerazporeditev kontekstnega menija tabele v programu Writer za boljšo uporabnost (tdf#86619, Yousuf Philips).
  • Odstranjeni so vsi vnosi neposrednega oblikovanja, saj so že na voljo v orodnih vrsticah in stranski vrstici (tdf#86606, Yousuf Philips).
  • Funkcije odložišča (Izreži, Kopiraj, Prilepi) so vedno vidne (tdf#86850, Trent MacAlpine).
  • Ukazi kontekstnega menija orodne vrstice se upodobijo z majhnimi ikonami (tdf#91953, Philippe Jung).
  • Vsi kontekstni meniji orodne vrstice prikazujejo ime orodne vrstice (tdf#86138, Philippe Jung).
  Kontekstni meni orodne vrstice

  Nova tema ikon KDE: Breeze

  • LibreOffice je dodan nov nabor ikon: Breeze. Zahvale: Uri Herrera (Nitrux, S. A.), Andreas Kainz (KDE e. V.), Jonathan Riddell (Kubuntu), Jan Holešovský (Collabora), Yousuf Philips in Andrew Dent.
  Privzeta orodna vrstica programa Writer
  Privzeta orodna vrstica programa Calc
  Privzeta orodna vrstica programa Draw
  Orodna vrstica Risba programa Draw
  Privzeta orodna vrstica programa Impress
  Spustni meni Nov v orodni vrstici Standardno

  Posodobitve nabora ikon Tango

  Nove ikone, ki so jih prispevali Alexander Wilms, Adolfo Jayme Barrientos in Yousuf Philips, so vključene v glavno temo Tango. Zdaj je manj primerov, ko se zaradi manjkajočih ikon prikažejo stare ikone Industrial.

  Posodobitve nabora ikon Sifr

  Odpravljeni hrošči in širši nabor ikon Sifr (Cassandra Freund).

  Izboljšave uporabnosti strokovnih prilagoditev

  Naslednje nadgradnje je pripravil Mihály Palenik:

  • Po nastavitvah je mogoče iskati (1485acc3).
  • Vrstice tabele so prikazane z izmenjujočima barvama, kar olajša pregledovanje (148e489e).
  ExpertConfiguration 5.0+ wSearch.PNG

  Nov pojavni zaslon in označevanje začetnega središča z blagovno znamko

  • Nova grafika za več elementov (Andreas Kainz, Barak Paz, Jun NOGATA).

  Nastavitve uporabnika - mesto uporabniškega profila

  Uporabniški profil se nahaja na istem mestu kot za prejšnjo različico LibreOffice. To je npr. C:\Users\<username>\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user ali </home/<username>/.config/libreoffice/4/user.

  S tem je odpravljena potreba, da bi samodejno migrirali obstoječi uporabniški profil z namestitvijo nove različice. Glejte vnos in zapisnik ESC ter vnos tdf#93057.

  Jezikovno prilagajanje

  Povsem nova lokalizacija – gvaranski jezik

  Uporabniški vmesnik LibreOffice je v celoti preveden v gvaranski jezik (avañe’ẽ), domorodni jezik paragvajskega naroda. To prelomno delo potrjuje hitrost inovacij projekta LibreOffice k olajševanju uporabe tehnologije kar se da številčno, kar je del etosa The Document Foundation. Posebna zahvala: Giovanni Caligaris (ki vodi prevajanje), András Tímar - Collabora -, Christian Lohmaier in Eike Rathke (Red Hat).

  Novi jeziki/krajevne nastavitve s podatki krajevnih nastavitev

  Kot privzeti jezik dokumentov in za krajevnim nastavitvam primerno oblikovanje so na voljo:

  • dodani krajevni in jezikovni podatki za cerkveni slovanski [cu-RU] (tdf#90802; Aleksandr Andreev, Eike Rathke);
  • dodani krajevni podatki za njandžski [ny-MW] (tdf#89395, Eike Rathke);
  • dodani krajevni in jezikovni podatki za beneški [vec-IT] (tdf#91199 (Eike Rathke, podatke it46.se/localegen priskrbeli veneto.abc);
  • dodani krajevni podatki za tigrajski (Etiopija) [ti-ET] (tdf#91849, Eike Rathke, podatke it46.se/localegen priskrbel kinfe).

  Posodobljena orodja za preverjanje jezika

  • Posodobljen slovenski slovar sopomenk (Martin Srebotnjak).
  • Vključen paket španskih slovarjev za črkovanje je posodobljen na različico 0.8 (Jacobo Aragunde Pérez).
  • Vključen paket portugalskih slovarjev za črkovanje je posodobljen na različico 15.4.4.1 (András Tímár).
  • Vključen paket francoskih slovarjev za črkovanje je posodobljen na različico 5.3.2 (Olivier R.).
  • Več popravkov v datotekah pripon (affix) za češki jezik (Petr Gajdos and Tomáš Chvátal).
  • Od 5.0.2 naprej je češki tezaver odstranjen zaradi svojega dovoljenja, ki ni prosto za uporabo (tdf#93514). Tezaver je še vedno navoljo kot del te razširitve za Apache OpenOffice.

  Druge jezikovne pobude

  Želimo podpreti kar največje število jezikov. K sodelovanju so se prijavili prostovoljci, ki bodo prevajali LibreOffice v svoj materni jezik in ga s tem poskušali ohraniti:

  • čečenski:
  • kabilski: Hamidi Massinissa
  • beneški: Alessandro Mocellin

  Če govorite ogroženi jezik in nam želite pomagati doseči naš cilj ponujanja prostih orodij vsakomur na tem planetu, se nam pridružite.

  Skriptanje / Basic

  Posodobljen Access2Base

  • Priložena knjižnica Basica Access2Base je nadgrajena na različico 1.3.0 (Jean-Pierre Ledure).
  • Z uvedbo zbirke CommandBars predmetov CommandBar in CommandBarControl je odslej enostavno izvesti enostavne manipulacije (pokaži/skrij ...) komponent orodne, menijske in stranske vrstice.

  Odstranjevanje zastarelih možnosti, funkcionalnosti

  • Opuščena, od StarOffice podedovana možnost »Uporabi sistemsko pisavo za uporabniški vmesnik« je odstranjena. LibreOffice vedno uporablja sistemsko pisavo za prikaz elementov svojega uporabniškega vmesnika (tdf#87016, Julien Nabet in Caolán McNamara, Red Hat).
  • Ob uvedbi novega sidranega podokna “Elementi” v program Math (v različici 4.1) smo načrtovali, da bo nadomestil staro, od OOo podedovano “orodjarno” oz. plavajoče podokno, ki je bilo nerodno za uporabo in je imelo vizualne težave v nekaterih prilagoditvah uporabniškega vmesnika (kot so npr. temne teme). Ta stari element je zdaj končno odstranjen, tako da se uporabniški vmesnik racionalizira z odstranjevanjem odvečnega (tdf#68871); Julien Nabet in Adolfo Jayme Barrientos).
  • Zmožnost vstavljanja hiperpovezav v protokolih NNTPWikipedia logo v3.svg, IMAPWikipedia logo v3.svg in POP3Wikipedia logo v3.svg je odstranjena (6d089a4c, 52417882, Tor Lillqvist, Collabora).
  • Prav tako je opuščena podpora Vestigial GopherWikipedia logo v3.svg (tdf#89361). Zahvale: Adolfo Jayme Barrientos.

  Spremembe API-ja

  Spremembe prilagoditev

  Vezava jezika C++ UNO in knjižnice URE

  Naslednje spremembe smo opravili glede vezave jezika C++ UNO in knjižnic URE:

  Spremembe UNO API

  Spremenjene so bile naslednje storitve in vmesniki UNO:

  Writer

  • Novi dispečerski ukazi za vstavljanje v tabelah:
   • InsertColumsBefore: vstavi stolpce pred izbranimi stolpci. Če je izbranih več stolpcev, vstavi toliko stolpcev, kolikor jih je izbranih.
   • InsertRowsBefore: vstavi vrstice pred izbranimi vrsticami. Če je izbranih več vrstic, vstavi toliko vrstic, kolikor jih je izbranih.
   • InsertColumsAfter: vstavi stolpce za izbranimi stolpci. Če je izbranih več stolpcev, vstavi toliko stolpcev, kolikor jih je izbranih.
   • InsertRowsAfter: vstavi vrstice za izbranimi vrsticami. Če je izbranih več vrstic, vstavi toliko vrstic, kolikor jih je izbranih.
   • Te ukazi naj imajo zdaj prednost pred ukazi uno:InsertColumns in .uno:InsertRows. Za združljivost s starejšimi različicami sta v programu Writer ukaza uno:InsertColumns in .uno:InsertRows enakovredna ukazoma uno:InsertColumnsAfter in .uno:InsertRowsAfter.
  • Naslednji dispečerski ukazi so odslej na voljo v programu Writer:
   • .uno:CompressGraphic
   • .uno:ChangePicture
   • .uno.Crop

  Calc

  • Naslednji dispečerski ukazi so odslej na voljo v programu Calc:
   • .uno:ChangePicture
   • .uno:SaveGraphic
   • .uno.Crop

  Odstranjeno iz UNO API

  Naslednji vmesniki in storitve UNO so odstranjeni iz API-ja:

  Druge spremembe

  • Pod-drevo URE znotraj namestitve LibreOffice je polomljeno in različne datoteke, ki tvorijo URE, so premaknjene na različna mesta znotraj namestitvenega drevesa LibreOffice. Vse te spremembe pa bi morale biti transparentne odjemalcem URE.

  Združljivost s platformami

  Windows

  • Na voljo je domorodna, 64-bitna gradnja za sisteme Windows.
   • Za gradnje izdaj TDF je potreben sistem Windows Vista ali novejši.
   • Dostop do adresarja programov Outlook in Outlook Express ne bo podprt, dokler ni implementiran nov vzdrževan gonilnik (glejte tdf#56903 in tdf#56905).
   • Poskusni gonilnik zbirke podatkov Firebird še ni na voljo.
   • Za podatke o razvoju si oglejte Development/msvc-x86_64.
  • Zgornje točke so specifične za nove 64-bitne izdaje; LibreOffice 5.0 še naprej podpira sisteme Windows XP s svojo 32-bitno različico.

  macOS

  • Znana težava: LibreOffice na macOS je potrebno najmanj enkrat zagnati, preden namestite jezikovni paket npr. za slovenščino, glejte tdf#89657.

  Android

  • Dodane osnovne zmogljivosti urejanja. Zapisi na blogu (v ang.): 1, 2, 3, 4 in 5 (Miklos Vajna, Tomaž Vajngerl, Siqi Liu, Henry Castro, Kohei Yoshida, Jan Holešovský – Collabora, sponzorirano s strani The Document Foundation in darežljivih donatorjev)).
  Izbiranje besedila v dokumentu Writer na Androidu.
  Izbiranje celic v dokumentu Calc na Androidu.