ReleaseNotes/7.2

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page ReleaseNotes/7.2 and the translation is 100% complete.


  Writer

  Algemene verbeteringen

  • Alfabetische indexen, inhoudsopgaven en door gebruiker gedefinieerde indexen worden nu aangemaakt met hyperlinks naar de document index entry marks 7685c074 (Michael Stahl, allotropia)
  Writer toont verschillende indexen en een mouse-over tooltip voor een hyperlink naar een document index entry mark
  • Al het vullen van de achtergrond kan nu worden ingesteld op binnen de marges of op de gehele pagina 56d8007a (Michael Stahl, allotropia)
  Writer toont pagina's met BackgroundFullSize on en off
  • Opmaakprofiel Pagina kan nu een gutter margin hebben blog post (Miklos Vajna, Collabora)
  Gutter margin in Writer
  • Verbeteringen in de bibliografie: tooltip voor entry fields en URL's in de tabel blog post; referenties naar specifieke pagina's in PDF's blog post (Miklos Vajna, Collabora)
  Tooltip voor bibliografie entry fields
  URL's in de bibliografie tabel
  • Toegevoegd label en business card paper (A-One, Hisago, Sanwa Supply, Daiso) gegevens gebruikt in Japan. Dit is gebaseerd op de gegevens in de extensie "Standaard instellingen voor Japans", die hoofdzakelijk is ontwikkeld door Masahisa Kamataki. baddf594 (JO3EMC, Jun Nogata)
  Japanse merklabels in de dialoog Labels
  • De Word compatibele ondersteuning voor het afdrukken van tabelranden voor samengevoegde cellen is verbeterd blog post (Miklos Vajna, Collabora)
  • As-char afbeeldingen kunnen nu groter zijn dan 65k twips (circa 116 cm) blog post (Miklos Vajna, Collabora)
  • Bij het exporteren van een Writer document naar PDF zijn links tussen ankers en voetnoten of eindnoten (ook indien niet op dezelfde pagina) in beide richtingen beschikbaar 51d1952c 38cff2a3 (Georgy Litvinov)
  142741 screenshot.png
  • Ondersteuning voor lijstformaat strings in ODT-bestanden: nu wordt complexe nummeringsregels van DOCX ook ondersteund voor ODT 9987b518 (Vasily Melenchuk, CIB)
  • Spellingscontrole voor indexen is nu uitgeschakeld (taal op Geen gezet voor de opmaakprofiel paragraaf Index en kinderen) tdf#143066 (Heiko Tietze, TDF)
  • Bestandstype afbeelding wordt nu getoond in de dialoog Afbeelding Eigenschappen (Opmaak ▸ Afbeelding ▸ Eigenschappen ▸ Afbeelding), niet alleen in de dialoog Comprimeren. tdf#138843 (Shubham Jain)
  • "Geen lijst" commando is nu beschikbaar in het menu, het contextmenu, de werkbalk en de zijbalk. tdf#92622 (Anshu)
  Het "Geen lijst" commando is nu gemakkelijk te benaderen. (Gemarkeerd met rood in de schermafdruk.)
  • Velden worden nu getoond in de zijbalk Navigator, een gebruiker kan kiezen "Veld" en "Veld of type" in het hulpmiddel "Navigeer bij". tdf#137741 (Jim Raykowski)
  Velden worden getoond in de zijbalk Navigator en kunnen worden gebruikt om te navigeren in zowel de zijbalk als de (aangepaste) Zoek werkbalk. (Gemarkeerd met rode rechthoeken.)
  • Er wordt een banner getoond om te melden of gevolgde wijzigingen worden vastgelegd, met de optie de relevante werkbalk weer te geven of te verbergen. d8978605 (László Németh)
  Banner met de optie om de werkbalk te verbergen of te tonen bij het volgen van wijzigingen.
  • Toevoegen en verwijderen van afbeeldingen wordt nu vastgelegd bij 'Wijzigingen bijhouden'. tdf#59463 en tdf#141994 (László Németh)
  Zijbalk 'Wijzigingen bijhouden' toont het vastleggen van het toevoegen en verwijderen van afbeeldingen.
  • Selectie van ankertype toegevoegd in dialoogvenster frame opmaak 5951da51 (Miklos Vajna, Collabora)

  Standaardbrief

  • Gebruiker ziet een waarschuwing over een niet bestaande gegevensbron (data source) in plaats van dat er lege velden getoond worden. Er is een knop om dit probleem op te lossen. blog post e64dc07c d7d48787 (Gülşah Köse, Collabora)
  Standaardbrief informatiebalk
  Standaardbrief dialoog waarschuwing

  Performance

  • Verbeterde caching van font om sneller teksten weer te kunnen geven 3f69ec9a. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Het verkorten van de tijdsduur voor het openen van sommige DOCX-bestanden tdf#135316 (Noel Grandin, Collabora)

  RDF meta-data in Opmaak Navigator

  Opmaak Navigator toont ODF 1.2 RDF meta-data van aangegeven tekstgedeelten (text:meta), meta-data velden (text:meta-field), paragrafen (text:p en text:h) en bladwijzers (text:bookmark-start). dd45df62, 11a4e270, db7ef0a9. (László Németh)

  Navigator toont verborgen RDF meta-data op de positie van de cursor die gekoppeld is aan text-spans, paragrafen en bladwijzers. Voor berekende text-spans kan lijst-item “Nested Text Content” de grenzen van de geneste teksten en meta-data velden tonen.

  Aanpassen schaduwkleur van meta-data velden

  Het is mogelijk om de kleur van de schaduw te zetten voor een aangegeven tekstgedeelte of een meta-data veld bijv. voor het weergeven van meta-data categorieën in de document-editor. Ctrl + F8 of Beeld ▸ Veldarcering uitschakelen/inschakelen van de gekleurde veldschaduw. tdf#142448 (László Németh)

  Aanpassen kleur schaduw van aangegeven tekstgedeelten en URIs::LO_EXT_SHADING RDF kleur schaduw gegevens van de eerste in the Style Navigator. Unit-test bij de commit toont het pyUNO gebruik van de nieuwe mogelijkheid: a8a9b4f4

  Calc

  Algemene verbeteringen

  • Toegevoegd gemengde datumopmaak "Common Year (tijdperkWikipedia logo v3.svg)" en "Era Name (Common Year)" als de taal Japans is, in verband met de Japanse jaartelling. 8362c4b3 (Jun Nogata)
  72 mixed data format.png
  72 traditional japanese monthly name.png
  • De in de externe dialoog getoonde HTML-tabellen (Blad ▸ Koppeling naar externe gegevens...) toont nu de toelichting / het bijschrift van de tabel om het vinden van de goede tabel te vereenvoudigen. tdf#127484 (Andreas Heinisch)
  Calc 7.1 (links) en Calc 7.2 (rechts). Calc 7.2 toont nu in de dialoog bij externe gegevens de toelichting van de tabel.
  • Er is nu een 'fat-cross' cursor. Om deze in te schakelen: Extra ▸ Opties ▸ Calc ▸ Beeld en vink "Thema" aan (de cursor volgt het pictogram thema); gebruik Systeem om de conventionele cursor, de pijl, te gebruiken. tdf#104169 (Sarabjot Singh, Mesut Çifci) tdf#142499 (Heiko Tietze, TDF)
  'Fat cross' cursor
  • De dialoog Speciaal plakken is gewijzigd (Bewerken ▸ Plakken speciaal ▸ Plakken speciaal...). Er is een voorinstelling "Alleen opmaak" toegevoegd. tdf#134802 (Heiko Tietze, TDF)
  Nieuwe lay-out dialoog Plakken speciaal in LibreOffice Calc 7.2.
  • De opties "Alleen zichtbare rijen selecteren" en "Alleen zichtbare kolommen selecteren" zijn toegevoegd bij Bewerken ▸ Selecteren. tdf#36466 (Tünde Tóth, NISZ)
  • Beschrijvende statistieken (Gegevens ▸ Statistieken ▸ Beschrijvende statistieken...) gebruiken nu het invoerbereik van de kolomlabels om de resultaten te labelen. tdf#128018 (Andreas Heinisch)
  Links LibreOffice Calc 7.1 en rechts 7.2. Bij de beschrijvende statistieken wordt de kolomnaam van de bron nu gebruikt in het resultaat (in afbeelding met rood gemarkeerd).

  AutoFilter verbeteringen

  • Calc toont nu blauwe rijnummers bij gebruik van Autofilter. tdf#89841 (Tünde Tóth, NISZ)
  • Calc markeert nu een actieve autofilter dropdownpijl tdf#140955 (Tünde Tóth, NISZ)
  Aan de blauwe regelnummers zie je nu dat het gefilterde gegevens zijn.
  • De knop van AutoFilter schaalt nu mee bij het zoomen 008c2354 (Szymon Kłos, Collabora)
  • Calc kan nu op kleur filteren met het Autofilter (zowel achtergrond cel als tekstkleur), en ook importeren uit en exporteren naar het OOXML-formaat tdf#76258 (Samuel Mehrbrodt, allotropia)
  U kunt de rijen filteren op de kleur van de tekst of die van de achtergrond
  • De dropdown bij het AutoFilter heeft nu een knop om eenvoudig alle zoekcriteria te wissen. tdf#141559 (Tünde Tóth, NISZ)

  Nieuwe werkblad functies

  Gewijzigde werkblad functies

  • CEL() gebruikt nu de cel linksboven van de geselecteerde cellen als tweede parameter in plaats van het gewoonlijke kruispunt van scalaire parameters, dit vanwege een wijziging in de gevolgde ODF OpenFormule standaarddefinitie. tdf#66409 (Eike Rathke, Red Hat)
  • VERMINDEREN.RUW() verwerkt de argumenten nu van links naar rechts. Eerder werd VERMINDEREN.RUW(1;2;3;4) berekend als 1-4-3-2 zoals ze op de stack voor argumenten terecht kwamen. Nu wordt de volgorde van verwerking 1-2-3-4. De uitkomst van berekeningen kan hierdoor anders zijn =VERMINDEREN.RUW(0.3;0.2;0.1;-0.1;-0.2;0.3) gaf als resultaat 2.77555756156289E-17 (berekend als (0.3-0.3--0.2--0.1-0.1-0.2) == (0.0--0.2--0.1-0.1-0.2) hetzelfde bij =VERMINDEREN.RUW(0;0.2;0.1;-0.1;-0.2)), waar het eerste resultaat nu is 0 (berekend als (0.3-0.2-0.1--0.1--0.2-0.3)) en het resultaat van =VERMINDEREN.RUW(0;0.2;0.1;-0.1;-0.2) is nu -2.77555756156289E-17. (Eike Rathke, Red Hat)
  • Bij AFRONDEN() is de kunstmatige beperking van de tweede parameter (af te ronden positie) verwijderd, eerst moest dit een getal in het bereik [-20,20] zijn. tdf#136794 (Eike Rathke, Red Hat)
  • Bij IR() kan de eerste parameter (Waarden) nu een matrix zijn. (Eerst was het alleen een bereik van cellen.) tdf#58585 (Andreas Heinisch)

  Performance

  • Het plakken van formules gaat sneller bij de functie VERT.ZOEKEN tdf#92456 (Noel Grandin, Collabora)
  • Het openen van enkele XLSX-bestanden en het scrollen gaat sneller tdf#130326 (Noel Grandin, Collabora en Caolán McNamara, RedHat)
  • Het filteren gaat sneller tdf#133878 (Luboš Luňák, Collabora)
  • Het openen van enkele grote XLSX-bestanden gaat sneller tdf#79049 (Noel Grandin, Collabora)

  Document conversie

  • De commando-regel --convert-to csv:... voor het converteren van spreadsheets en de export filter options string hebben nu een extra parameter. Dit is de 12e parameter, die optioneel is, waarmee het mogelijk is om het gehele document te exporteren naar een csv-bestand of naar een specifiek bladtab. tdf#135762 (Caolán McNamara, Red Hat; Eike Rathke, Red Hat)
   Voorbeeld:
   soffice --convert-to csv:"Text - txt - csv (StarCalc)":44,34,UTF8,1,,0,false,true,false,false,false,-1 sample.ods
   • 0 of ontbrekend betekent het standaardgedrag, eerste blad van commandoregel of huidige blad in macro filter opties, geëxporteerd naar sample.csv
   • -1 voor alle bladtabs, elke bladtab wordt geëxporteerd naar een eigen bestand waarbij de bestandsnaam wordt aangevuld met de naam van de bladtab. Voorbeeld: sample-Sheet1.csv, sample-Sheet2.csv en sample-Sheet3.csv
   • 2 of een ander nummer geeft aan dat het alleen om het bladtab gaat met dat als volgnummer, hier dus sample-Sheet2.csv

  Impress en Draw

  Algemene verbeteringen

  • De standaardsjablonen zijn bijgewerkt (tdf#138097 — Indonesische LibreOffice team en Heiko Tietze, TDF):
   • Verwijderd: Alizarin, Bright Blue, Classy Red, Impress, Lush Green (geïntroduceerd in versie 4.4)
   • Toegevoegd: Candy, Freshes, Grey Elegant, Growing Liberty, Yellow Idea
  Sjabloon Candy
  Sjabloon Freshes
  Sjabloon Gray Elegant
  Sjabloon Growing Liberty
  Sjabloon Yellow Idea
  • Het opvullen van de achtergrond kun nu zowel voor de pagina binnen de marges als voor de hele pagina dda83832 (Michael Stahl, allotropia).
  Dialoogvenster in Impress met het selectievakje voor de optie voor het opvullen van de achtergrond
  • Verbeteringen bij het tekenen van een stippellijn in de mode presentatie tdf#136957 (Luboš Luňák, Collabora)
  • Meerdere kolommen in LibreOffice tekstvakken een blog post (Mike Kaganski, Collabora)
  Een Impress tekstvak met nu meerdere kolommen
  • De verificatie van de PDF-handtekening is nu gebaseerd op PDFium blog post (Miklos Vajna, Collabora)

  Gebruikersinterface

  • Directe toegang tot de schaalfactor van het document via de statusbalk tdf#66470 (Heiko Tietze, TDF)
  Feedback van de schaalfactor in het contextmenu voor het wijzigingen voor dit document
  • Verbeterd dialoogvenster voor het exporteren van PNG en JPG met uitleg over het verschil tussen dimensies en resolutie. tdf#115464 (Aditya Pratap Singh)
  Het nieuwe dialoogvenster.

  Performance

  • Verbeterde laadtijd document door door grote afbeeldingen op aanvraag te laden (Luboš Luňák, Collabora)
  • Snellere rendering van dia door grote afbeeldingen van te voren op te halen (Luboš Luňák, Collabora)
  • Semi-transparente afbeeldingen worden sneller getekend 5ba5ac94. (Luboš Luňák, Collabora)

  Base

  Chart

  Gegevensreeksen labels

  • Er kan nu een reeksen-naam worden toegekend aan een gegevensreeksen-label tdf#94235 (Samuel Mehrbrodt, allotropia)
  Eerst: geen gegevenslabels
  Nu: met zichtbare gegevenslabels

  "Zwevend gemiddelde" trendlijn

  • Het type van de trendlijn "Zwevend gemiddelde" kan nu worden geselecteerd tdf#133423 (Samuel Mehrbrodt, allotropia)
   • Voorafgaand (standaard)
   • Centraal
   • Gemiddelde abscis
  LibreOffice Calc 7.2 toont het dialoogvenster voor het zwevende gemiddelde met het type "Gemiddelde abscis".

  Math

  • Het invoerveld voor de code kan nu geschaald worden. tdf#130654 (Dante DM)
   • De instelling is benaderbaar via: org.openoffice.Office.Math.smeditwindowzoom
   • Of Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice Math ▸ Instellingen ▸ Invoervenster vergrotingsfactor

  Core / Algemeen

  • Er zijn nu ontwikkelingshulpmiddelen met een "Xray" zoals de "UNO object inspector" part1 part2 part3 (Tomaž Vajngerl, Collabora)
  DevTools - UNO object inspector
  • Er kunnen nu formuliervelden binnen het document worden geselecteerd met Alt + <Mnemonic>. tdf#139804 (Samuel Mehrbrodt, allotropia)
  • De C++ bibliotheek om QR-codes te genereren is gewijzigd van qrcodegen naar ZXing. tdf#139778 (Akshit Kushwaha)
  • Het Format StarViewMetafile (SVM) is verbeterd: Bij het afhandelen van een probleem tdf#127471 is een eerder nog onbekende fout ontdekt. Bij het gebruiken van ScaledText, is de export naar SVM systeemafhankelijk vanwege de verschillende interne representatie in de Font-MetafileAction. De inhoud van SVM verschilde op Windows van die op niet Windows, waardoor er problemen kwamen bij het uitwisselen van op SVM-gebasseerde meta-bestanden tussen verschillende systemen. (Details: ([1]) ). Omdat SVM deels gebruikt wordt als meta-formaat in opgeslagen bestanden (bijv. de ODF varianten), gaf dit raar uitziende SWcaledText's. ScaledText wordt niet veel gebruikt maar wel in Chart Labels. Omdat SVM een eigen formaat is, kon dit aangepast worden zodanig dat er meer informatie wordt opgeslagen en het ook oudere versies blijft ondersteunen. Na de aanpassing kunnen alle nieuw aangemaakte SVM-bestanden uitgewisseld worden tussen LibreOffice versies die deze fix hebben. Het is niet altijd mogelijk voor al bestaande bestanden, dit wordt aangegeven in het overzicht ([2]) (2e helft). (Armin Le Grand, allotropia)
  • De formaten EMF/WMF Metafile zijn verbeterd. Bij de bovenstaande aanpassing voor het formaat SVM, bleek dat deze fout ook in de geschreven EMF/WMF bestanden zit. Deze formaten zijn specifiek voor Windows, de versies die Windows aanmaakt zijn goed. De definities van EMF/WMF zijn niet openbaar, dus die aanpassing is anders gedaan. De aanpassing is niet alleen van belang voor goede gegevensuitwisseling tussen LibreOffice versies, maar voor alle Windows-applicaties die EMF/WMF als datatype gebruiken. Na de aanpassing wordt EMF/WMF altijd aangemaakt in de Windows-conform vorm voor ScaledText. Dit zorgt voor deze werkende gegevensuitwisseling : ([3]). (Armin Le Grand, allotropia)
  • Het herkennen van verkeerd aangemaakt EMF/WMF meta-bestanden: Om te herkennen dat een verkeerd aangemaakt bestand als invoer wordt gebruikt, is door de schrijver dezes een 'Old-Emf-Wmf-Format-Detector' gemaakt die oude bestanden herkent en zoveel mogelijk aanpast en ze dan probeert te gebruiken. De uitwisseling lijkt nu weer compleet mogelijk. Er hoeven geen oude bestanden te vervallen en ze hoeven niet te worden omgezet. Dit is dan weer niet mogelijk voor andere Windows-applicaties, dus daar zouden de oude verkeerde EMF/WMF bestanden van niet-Windows LibreOffice Versies zelf iets moeten doen, bijvoorbeeld eerst laden en dan opnieuw geschreven worden op een LibreOffice Versie die de aanpassing bevat. (Armin Le Grand, allotropia)
  • Verbeteringen bij in documenten gelinkte OLE: De inhoud van de OLE data en het OLE-bestand wordt nu gesynchroniseerd voor het opslaan van het document. Eerst werd dit pas gedaan als de OLE gedeactiveerd werd. Er waren klachten van een gebruiker die opzettelijk NIET het document opsloeg na het wijzigen van de OLE in het document, in de verwachting dat de OLE Data/File niet gewijzigd zouden worden bij het opnieuw embedden. Met deze wijziging (tdf#141529) wordt het wijzigen van de gelinkte OLE uitgesteld (met gebruik van een tijdelijk bestand) totdat de document wordt opgeslagen. Als het document wordt gesloten zonder het op te slaan (of LibreOffice loopt stuk), worden de gelinkte OLE niet opgeslagen en gaan de wijzigingen dus verloren. Dit is meer in overstemming wat een gebruiker zal verwachten bij het wijzigen van gegevens die gekoppeld zijn aan een document. (Armin Le Grand, allotropia)
  • Een paar verbeteringen bij het gebruik van Skia-gebaseerd tekenen in de backend. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Het renderen van CJK-tekst is verbeterd bij het gebruik van Skia-gebaseerd tekenen in de backend. (Luboš Luňák, Collabora)
  • In tekstvakken zijn nu meerdere kolommen mogelijk. Info (Mike Kaganski, Collabora)
  • In het dialoogvenster voor beveiligingsopties wordt bij de keuze van "Persoonlijke informatie verwijderen bij opslaan" de namen en datums van het commentaar en de vastgelegde wijzigingen, verwijderd. 12da70. (László Németh, NISZ)

  Performance

  • Verbeterde rendering van tekst bij gebruik van het terugvallen op een font 7439cabc. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Verbeterde interactie van langzame tekenhandelingen met herhaalde gebruikersinvoer d3b498cc. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Meerdere verbeteringen voor de tekensnelheid bij gebruik van de Skia-gebaseerde backend. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Sneller laden van document door geoptimaliseerde crc32 bij gebruik van zlib 85ed3a47. (Luboš Luňák, Collabora)
  • Sneller swappen en beter geheugengebruik voor afbeeldingen (Tomaž Vajngerl, Collabora)

  LibreOffice Help

  Filters

  Verbeteringen aan DOC import/export filter

  • DOC import: Fout met paginanummering opgelost tdf#94326 (Justin Luth)
  • DOC import: Fout met Z-order van objecten opgelost tdf#120761 (Justin Luth)
  • DOC import: Fout met enkele DOC bestanden in 64 bit systeem opgelost tdf#139495 (Justin Luth)
  • DOC export: Fout met het verliezen van het niveau van uitlijnen opgelost tdf#81705 (Justin Luth)

  Verbeteringen aan DOCX import/export filter

  • DOCX: import negeerde de headers/footers. Eerst gingen de inactieve DOCX headers/footers verloren bij het importeren. Nu kunnen ze hersteld worden door de opties “Dezelfde inhoud op linker en rechterpagina's” en “Zelfde inhoud op de eerste pagina” op tabs Koptekst en Voettekst van het Pagina-opmaakprofiel, uit te schakelen. Dit is een verbetering om meer bij te sluiten aan andere Office programma's, bijvoorbeeld het beter ondersteunen van DOCX tekstdocument sjablonen. tdf#141158 (Attila Bakos, NISZ)
  • DOCX: rtlGutter wordt nu ondersteund. Info tdf#140343 (Miklos Vajna, Collabora)
  • DOCX: export GEEN achtergrond bij ParaBackColor. tdf#140336 (Justin Luth)
  • DOCX: verloren tabellen in voetnoten en eindnoten worden hersteld door ze te converteren gedurende het importeren, en ze weer te verwijderen bij de DOCX export. tdf#95806, tdf#125877, tdf#141172 (László Németh, NISZ)
  • DOCX export: afbeelding in header eenmalig bewaren. Writer deed dit nog voor elke keer dat die afbeelding voorkwam in een header of foot, wat de omvang van het docx-bestand aardig wat groter kon maken. tdf#118535 (Dániel Arató, NISZ)
  • DOCX table import: Extra pagina-overgang aangepast. tdf#140182 (Attila Szűcs, NISZ)
  • DOCX: Afhandeling voor effect aangepast zodat het niet de lijnlengte overschrijd. tdf#138895 (Miklos Vajna, Collabora)
  • DOCX export: aanpassing m.b.t. veldmarkering in een eigen run starten. 3eced2d5 (Michael Stahl, allotropia)
  • DOCX import: probleem met ontbrekende tblPrEx celgrenzen van eerste tabelcellen opgelost. Nu is de eigenschap van het maken van een nieuwe cel een kopie van de tabeleigenschap exception voor het maken van een nieuwe rij, wat nodig is om de tabelstijl te overerven. tdf#140957 (László Németh, NISZ)
  • DOCX exporteren: altijd een titelpagina schrijven in sectie eigenschappen. Ook als de pagina-beschrijving ontbreekt, we zouden moeten blijven proberen de titelpagina te markeren omdat het koppelen van twee pagina-opmaakprofielen niet kan werken voor aanvullende secties. tdf#124678 (Vasily Melenchuk, allotropia)
  • DOCX exporteren: Ontbrekende pagina-einde hersteld. Als een lege alinea zowel de pagina als de sectie beëindigd dat werd alleen de laatste geëxporteerd naar DOCX, terwijl MSO die wel nodig heeft om alle pagina's te tonen. tdf#121666 (Attila Szűcs, NISZ)
  • DOCX importeren: Frame richting hersteld. Bij het importeren van frames werd de rotatie uitgezet, ook al was die met w:textDirection nadrukkelijk aangezet. tdf#97128 (Dániel Arató, NISZ)
  • DOCX importeren: Verbeteren performance bij voetnoten. Bij elke voetnoot werd endnotes.xml verwerkt, dat gebeurt nu maar één keer. Bij honderden voetnoten scheelt dat minuten. tdf#76260, tdf#120351 (László Németh, NISZ)
  • DOCX: verbeteren van een fout waarbij margins werden geïmporteerd als paddings. tdf#74367 (Attila Szűcs, NISZ)
  • DOCX importeren: de opmaak van CREATEDATE velden bewaren. De aanmaakdatum van een document wijzigt niet, maar kan soms verloren gaan als het gecachde resultaat van het veld niet bewaard is. tdf#134592 (Miklos Vajna, Collabora)
  • DOCX tabel importeren: herstel fout met lege alinea top margin als alleen w:beforeAutospacing=0 was gespecificeerd, maar niet de PARA_TOP_MARGIN (zie default_spacing = -1 bij verwerking van LN_CT_Spacing_beforeAutospacing). tdf#137655 (László Németh, NISZ)
  • DOCX: ondersteuning toegevoegd voor het importeren/exporteren van Hebreeuwse/Arabische nummering types tdf#141341 (Justin Luth)
  • DOCX exporteren: Writer bewaard nu de russianUpper/russianLower nummering tdf#97569 (Justin Luth)
  • DOCX exporteren: dupliceren van tekst in uitgestelde tekst gestopt tdf#134951 (Justin Luth)
  • DOCX: importeren/exporteren Status van commentaar verbeterd tdf#122222 (Mike Kaganski, Collabora)
  • DOCX exporteren: ontbrekende border van frame hersteld tdf#131420 (Nagy Tibor en Attila Szűcs, NISZ)
  • DOCX importeren: frame posities van oude documenten verbeterd door AddFrameOffsets compatibiliteits optie te beperken voor documenten aangemaakt met MSO 2010 of ouder. tdf#138782 (Attila Bakos, NISZ)
  • DOCX: exporteren verborgen (gedeelde) kopteksten/voetteksten. tdf#69635 (Dániel Arató, NISZ)
  • DOCX: importen vastleggen wijzigingen van inline afbeeldingen tdf#128913 (László Németh, NISZ)
  • DOCX importeren: herstel verloren kolom-einde bij vormen. De kolom-einde werd aan de volgende vorm toegekend bij de eerste keer importeren, en verwijderd bij de 2e keer importeren, waardoor de lay-out van een 2-kolomstekst verloren ging. Nu wordt de alinea gesplitst en komt de kolom-einde in een nieuwe alinea. tdf#121659 (Attila Szűcs en Tibor Nagy van NISZ en Justin Luth)
  • DOCX: ondersteunen volgen wijzigingen van het verwijderen van een rij in een tabel. tdf#79069 (László Németh, NISZ)
  • DOCX c15: TabOverMargin niet langer 'True' in 2013+ tdf#142404 (Justin Luth)
  • DOCX importeren: verbeteren geankerde object-positie met aan-teken en TEXT_LINE tdf#139915 (Miklos Vajna, Collabora)
  • DOCX importeren: verbeteringen voor eerste regel inspringingen in lijsten tdf#132752 (Vasily Melenchuk, allotropia)

  Verbeteringen aan RTF-filter

  • RTF importeren: Te kleine grootte verbeterd als zowel picwgoal als picw gebruikt worden 490450c7 (Miklos Vajna, Collabora)

  Verbeteringen aan XLSX import/export filter

  • XLSX importeren: het zetten van de filterindicatie voor rijen de met het AutoFilter zijn verborgen, dit om het kopiëren van het resultaat te ondersteunen. Anders dan ODS en XLS, maakt XLSX geen onderscheid tussen gefilterde en handmatig verborgen rijen. Zonder deze aanpassing zou het kopie van de ongewijzigde gegevens van de geladen filtering ook de verborgen rijen bevatten. tdf#99913 (Tünde Tóth, NISZ)
  • XLSX importeren: herstel verloren filters als de opgeslagen filterwaarden in een zichtbare cel staan (afgeronde waarde) en niet de originele (bewerkte) waarde wordt gebruikt. Het AutoFilter dialoogvenster toont nu de items in het formaat van de zichtbare cel (bijv. 1.0 i.p.v. 1.01 of 0.99), maar groepeert ze op de niet afgeronde waarde. Hierdoor kunnen er wel herhaalde waarden bij de filteropties ontstaan (bijv. de opties "1.0" en "1.0" voor 1.01 en 0.99). tdf#140968, tdf#140978 (Balazs Varga, NISZ)
  • XLSX importeren: herstel ontbrekende datum/tijd filters bij het converteren van tekenreeksen (die een datum bevatten) naar ISO 8601 (met leeg i.p.v. T), dit om problemen bij het filteren van datums te voorkomen die door landinstellingen veroorzaakt worden. tdf#137626 (Balazs Varga, NISZ)
  • XLSX importeren: toepassen meer dan 8 filters in OOXML autofilter door het verwijderen van de beperking van de voorwaarden (die beperking lijkt nog afkomstig van het standaard filter in LibreOffice, maar die is niet van toepassing op het autofilter). Nu toonde het venster autofilter niet alle geselecteerde items, als het er meer dan 8 waren. tdf#140469 (Balazs Varga, NISZ)
  • XLSX importeren: herstel conditionele opmaak in hetzelfde bereik. Het importeren van meerdere conditionele opmaakregels voor dezelfde cel ging verkeerd omdat de afhandeling van de verschillende prioriteit en operatoren niet goed gebeurde. tdf#139928 (Nagy Tibor, NISZ)
  • XLSX exporteren autofiltered datumkolommen. Exporteren XML_dateGroupItem, XML_year, XML_month, XML_day, XML_dateTimeGrouping gebaseerd op de OOXML standaard. tdf#139809 (Balazs Varga, NISZ)
  • XLSX exporteren: verbeteren van proliferatie (ontwikkeling) van conditionele opmaak. Bij uitvoering aangemaakte opmaakprofielen “ExtConditionalStyle_N N” werden naar het XLSX-bestand teruggeschreven, waardoor de lijst bij elke keer opslaan/herladen groeide met ongebruikte opmaakstijlen. tdf#139167 (Nagy Tibor, NISZ)
  • XLSX importeren: verbeteren autofilterde datumkolommen door importeren dateGroupItem. tdf#116818 (Balazs Varga, NISZ)
  • XLSX exporteren: herstel verloren bestandsnamen in gewijzigde links. tdf#138832 (Attila Szűcs, NISZ)
  • XLSX exporteren: herstellen positie van geroteerde afbeeldingen tdf#139258 (Szabolcs Toth, NISZ)
  • XLSX importeren: herstellen type "Formula is" conditionele opmaakregel wanneer de formule een referentie naar een ander werkblad bevat. tdf#113013 (Nagy Tibor, NISZ)
  • XLSX: herstel "begint/eindigt met" conditionele opmaak bij gebruik type "Given text" en cel referentie tdf#120749 tdf#139394 (Nagy Tibor, NISZ)
  • XLSX exporteren: herstellen "contains" conditionele opmaak bij gebruik van type "Given text" met cel referentie i.p.v. vaste tekenreeks. Ook "notContainsText" hersteld, voorbereidingen gedaan voor het herstel van "beginsWith", "endsWith" en "expression" type condities. tdf#139021 (Nagy Tibor, NISZ)
  • XLSX importeren: verbergen van verborgen genoemd bereik van autofilter. tdf#127301 (Balazs Varga, NISZ)

  Verbeteringen aan PPTX import/export filter

  • PPTX importeren: herstel WordArt effect textDeflate en textInflateTop. Deze effecten werden verkeerd in kaart gebracht, waardoor ze niet getoond werden en na ODP round-trip, het effect anders was. tdf#125560 (Gabor Kelemen, NISZ en Regina Henschel)
  • PPTX importeren: herstel verloren directe hyperlink kleuren. tdf#137367 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX tabel exporteren: herstel verticale uitlijning. tdf#131905 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX wordart 3D, toegevoegd sp3d. tdf#140865 (Regina Henschel)
  • Schaduw bij tabellen van PPTX in Impress. blog post (Miklos Vajna, Collabora)
  Tabelschaduw via PPTX
  • Importeren van ondersteuning voor het bijsnijden van tekeningen. blog post db39b68c (Gülşah Köse, Collabora)
  Aangepast geometrisch bijsnijden
  • Importeren ondersteuning voor positie bijsnijden van tekeningen. blog post ccdee8ee (Gülşah Köse, Collabora)
  Bijsnij positie
  • Importeren ondersteuning voor het effect greyscale bij tekeningen.blog post b7189e1a (Gülşah Köse, Collabora)
  Greyscale effect
  • Importeren ondersteuning voor het effect mirror effect bij tekeningen. blog post 62ee7fdc(Gülşah Köse, Collabora)
  mirror effect
  • Importeren ondersteuning voor de waarde bij het aanpassen van de grootte van tekeningen.blog post 2c96bd26(Gülşah Köse, Collabora)
  aanpassen stretch waarde
  • PPTX exporteren: Exporteren placeholders. Lege placeholders werden niet goed geëxporteerd waardoor ze onzichtbaar en onbruikbaar werden. tdf#111903, tdf#137152 (Attila Bakos, NISZ)
  • PPTX importeren: herstellen interne hyperlink naar dia. Interne hyperlinks gingen verloren als ze naar een dia op naam verwezen. tdf#65724 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX exporteren: herstelt dat interne hyperlinks per ongeluk als externe werden geëxporteerd: na het herladen van de foutieve export, werd er bij het klikken op de hyperlink hetzelfde bestand in een ander venster geopend omdat de link niet alleen de dia-naam bevatte maar het hele pad, dit volgens de OOXML Relationship TargetMode="External". tdf#54037 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX importeren: herstellen van dubbele dia-naam. tdf#103347 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX animatie: exporteren repeatCount tdf#124457 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX: herstellen van een fout bij het importeren van een diapresentatie tdf#131390 (Nagy Tibor, NISZ)
  • PPTX: herstellen van een fout bij het exporteren van een dia-presentatie tdf#125071 (Nagy Tibor, NISZ)

  Verbeteringen aan WMF/EMF filter

  • Ondersteuning bij het importeren van WMF en EMF afbeeldingen toegevoegd, gegenereerd door LTspiceWikipedia logo v3.svg tdf#53004 tdf#142495 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  Vector afbeelding gemaakt door LTspice XVIIWikipedia logo v3.svg en geopend in LibreOffice 7.2
  • Ondersteuning toegevoegd voor het importeren van EMF afbeeldingen, aangemaakt door CATIAWikipedia logo v3.svg tdf#55007 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  Afbeelding geëxporteerd met CATIA V5Wikipedia logo v3.svg en geopend in LibreOffice
  • Ondersteuning toegevoegd voor het importeren van EMF bestanden, gegenereerd door ESRI ArcMap 2004Wikipedia logo v3.svg tdf#128199 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • EMF Implementatie PAINTRGN record ondersteuning tdf#55058 (Bartosz Kosiorek)
  • EMF: Verbeterde performance van FILLRGN, PAINTRGN, EXTSELECTCLIPRGN records tdf#142745 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • WMF EMF Herstellen RestoreDC record volgens de MS specificatie tdf#142567 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • EMF: Toevoegen ondersteunen rotatie voor INTERSECTCLIPRECT, ARC, ARCTO, CHORD, PIE en ROUNDRECT tdf#55058 tdf#141982 tdf#142139 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • EMF Herstellen tonen van ARC, CHORD en PIE tdf#55007 tdf#142263 tdf#142268 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • WMF: Toevoegen ondersteunen van kiezen van kleuren van palet tdf#117957 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • WMF/EMF: Verbeteren lijnen tekenen met verschillende dikte tdf#112603 tdf#142014 tdf#142139 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • WMF: Implementatie van BitBlt en StretchBlt records tdf#55058 tdf#142722 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • WMF: Vooraf bewaren van zowel non-EMF+ als EMF+ tekencommando's tijdens het laden/opslaan roundtrip 6b349bcc. (Luboš Luňák, Collabora)
  • EMF+: Toevoegen ondersteuning van brush bij DrawString record tdf#142975 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)
  • EMF+ Toevoegen ondersteuning uitlijnen bij DrawString tdf#142995 tdf#142997 tdf#143076 (Bartosz Kosiorek, Valek Filippov - QA)

  Verbeteringen aan SVG-filter

  • Een dia met een aangepast achtergrond wordt nu goed geëxporteerd fd84bce8 (Marco Cecchetti, Collabora).
  • Het is nu mogelijk een dia te exporteren met een bitmap als achtergrond 3d008f3b (Marco Cecchetti, Collabora).
  • De achtergrond wordt geoptimaliseerd geëxporteerd. Indien meerdere dia's dezelfde bitmap als achtergrond hebben, wordt de bitmap maar één keer geëxporteerd. Idem als de achtergrond uit tiles (tegels) is opgebouwd, die alle tot dezelfde bitmap behoren, dan wordt de bitmap maar één keer geëxporteerd. Idem bij achtergronden met patterns en hatches 66f88211 (Marco Cecchetti, Collabora).

  GUI

  Algemeen

  • Nieuwe zoekopdracht popup HUD ("Heads-up display") om te zoeken naar en het uitvoeren van acties. Het kan worden aangeroepen met Help ▸ Zoekopdrachten of met de toetsen ⇧ Shift + Esc. tdf#91874 blog (Tomaž Vajngerl, Collabora)
  Zoekopdracht popup
  • De vergrendeling van de globale werkbalk kan nu worden uitgeschakeld via Beeld ▸ Werkbalken tdf#131817 (Heiko Tietze, TDF)
  • Kleurenschema 'LibreOffice Dark' toegevoegd.
   Extra ▸ Opties ▸ LibreOffice ▸ Toepassingskleuren tdf#141986 (Heiko Tietze, TDF)
  Nieuw sjabloon 'LibreOffice Dark' voor aanpassen uiterlijk

  Pictogramthema

  Dialogen

  • De sjablonen kunnen nu ook in een lijst worden weergegeven. Je kunt sorteren op naam, categorie, datum, toepassing, grootte, enz. tdf#104154 (Vert D.)
  Sjablonen in lijstweergave
  • Bestand ▸ Eigenschappen... ▸ Algemeen ▸ Locatie is nu een link naar de map als het een lokale map is tdf#135896 (Heiko Tietze, TDF)

  Zijbalk

  • Fontwork-paneel toegevoegd. (Szymon Kłos, Collabora)
  Fontwork-sidebar.png

  Notebook-balk

  • Het gemakkelijker maken om een opmaakstijl te vinden met een opmaakkiezer (Szymon Kłos, Collabora)
  Nbstyles.gif

  Localisatie

  Nieuwe talen/locales met lokale gegevens

  Beschikbaar als standaardtaal voor een document en voor lokaal specifieke opmaak.

  • Engels (Denemarken) {en-DK}. (Eike Rathke, Red Hat)
   Gebruik ',' komma als decimaal scheidingsteken en '.' punt als duizendtal scheidingsteken.
   ISO 8601 datum(+tijd) formaten.
   Kalender als bij {en-GB} (week-1stweek=4 first_weekday=2).
   Valuta DKK 'kr.' symbool.
   Tweede valuta EUR '€' symbool.

  Extra talen in de taallijst

  Beschikbaar voor tekst attributie.

  • Pali Thai {pi-Thai} in de CTL taallijst. tdf#139607 (Eike Rathke, Red Hat)
  • Cabécar {cjp-CR} en Bribri {bzd-CR}. tdf#138839 (Eike Rathke, Red Hat)
  • Sesotho {st-LS} (zoals gesproken in Lesotho). (Eike Rathke, Red Hat)

  Verbeteringen aan hulpmiddelen voor het testen en taalondersteuning

  • Esperanto spelling woordenboek en thesaurus (Carmen Bianca Bakker, András Tímár)
  • Een aanzienlijke verbetering van het Tsjechisch spelling woordenboek: duizenden woorden toegevoegd (gebaseerd op de frequentie van ontbrekende woorden in Corpora), aangepast (fouten in formulieren) of verwijderd (inclusief zeer zeldzame gebruikte maar goede formulieren die verwarrend waren met verkeerde formulieren). Meer informatie: blogpost en the README file. (Miroslav Pošta, vrijgegeven door Stanislav Horáček)
  • De code modifier voor het nummerformaat [NatNum12] ondersteunt nu alle dag en maandnamen, kort, volledig of met initialen met de sleutelwoorden upper, lower, capitalize en title. Het sleutelwoord lower is nieuw, zie ook tdf#128314. (Eike Rathke, Red Hat)
   • Voorbeelden:
    • [NatNum12 MMM=upper]MMM-DD toont JAN-01
    • [NatNum12 MMMM=lower]MMMM toont january
    • [NatNum12 MMMM=capitalize]MMMM toont een formaat January (bedoelt voor talen waarin de maandnaam alleen in kleine letters is)
   • NB. deze modifierregels en spell-out opties zijn allemaal NIET te exporteren naar Excel, Word of bestandstypes anders dan van ODF (OpenDocument Format).

  Scripting

  ScriptForge bibliotheken

  Een uitbreidbare en robuuste verzameling met macro's voor LibreOffice die aangeroepen kunnen worden in gebruikersscripts in Basic of Python. (Jean-Pierre Ledure)

  De bibliotheken bevatten 21 services met elk een aantal methoden en eigenschappen.

  Nieuw in LibreOffice 7.2:

  • De service DialogControl ondersteunt het werken met boomstructuren inclusief de gebeurtenissen OnNodeSelected en OnNodeExpanded.
  • Het beheren van het document is uitgebreid met de nieuwe services Form en FormControl. Een form(ulier) en de subform(ulieren) kunnen geplaatst zijn in een Base, Writer of Calc-document.
  • Alle services (behalve de functies die beter intern via Python gedaan kunnen worden) zijn nu beschikbaar voor Python-scripts met identieke syntaxis en gedrag als in Basic. Aanvullend is een aantal methodes gesteld die compatibel zijn met de overeenkomende interne Basic functies (MsgBox, CreateUnoService, ...). ScriptForge integreert ook de APSO shell console, met het aanbieden van de vorige installatie van de APSO extensie.
  • De (Engelstalige) documentatie van de ScriptForge bibliotheken (7.2) is volledig geïntegreerd in de LibreOffice helppagina's (https://help.libreoffice.org/7.2/nl/text/sbasic/shared/03/lib_ScriptForge.html?DbPAR=BASIC). De vertaling zal per taal verschillen, maar het kan worden vertaald. (Alain Romedenne, Rafael Lima)

  BASIC

  • De functies InStr en Replace ondersteunen nu een hoofdletter-ongevoelig gebruik voor niet-ASCII tekens door de locale van de applicatie te gebruiken. tdf#139840 en tdf#132389 (Andreas Heinisch)
  • Bij het exporteren van een macro met Bestand ▸ Basic exporteren, wordt er een bas-bestand geschreven met de UTF-8 karakterset inclusief de BOM. Bij het importeren van een macro met Bestand ▸ Basic importeren, wordt gecontroleerd of de BOM aanwezig is, en besloten of het bas-bestand wordt geïmporteerd met de systeem of de UTF-8 karakterset. tdf#139196 (Andreas Heinisch)

  Python

  • De Python-versie die gebruikt wordt in LibreOffice is nu 3.8.10 c22fc8 (Jan-Marek Glogowski, CIB)

  Verwijderde / Ontraden functies

  • De code voor het tekenen is gewijzigd van OpenGL-based naar Skia/Vulkan. (Luboš Luňák, Collabora)

  Platform compatibiliteit

  Mac

  Windows

  • Je kunt nu wildcards gebruiken op de commando-regel bij het converteren van document. tdf#48413 (Deborah Barkley-Yeung)

  Voorbeeld: om alle documenten met bestandstype doc in de map C:\Docs\In\ naar ODF te converteren:

    soffice.exe --headless --convert-to odf --outdir C:\Docs\Out C:\Docs\In\*.doc
  • LibreOffice kan nu bij het opstarten de associaties van de ODF bestandsformaten controleren tdf#45735 (Matt K.)
  Een nieuw dialoogvenster als een ODF bestandsformaat niet met LibreOffice geopend wordt
  • Er is een nieuwe expert configuratie mogelijk. Met org.openoffice.Office.Common/Load/DetectWebDAVRedirection (standaard: true), bij uitschakelen wordt het mogelijk de detectie uit te zetten van WebDAV mapped drive op Windows (toegevoegd in tdf#126121 in versie 6.4), en gebruik te maken van het vorige interne Windows WebDAV toegangsmechanisme (waardoor voorkomen wordt dat LibreOffice uitgebreide informatie over het document kan verkrijgen, maar het wel mogelijk is om enkele functies te gebruiken zoals cookie-based WebDAV authenticatie, iets wat nog niet intern door LibreOffice wordt ondersteund) tdf#141164 (Mike Kaganski, Collabora)

  Wijzigingen API

  • osl_getLocalHostname retourneert niet langer een volledig gekwalificeerde domeinnaam (FQDN). Hierdoor werkt de functie sneller omdat er niet meer via het netwerk de DNS wordt benaderd. (Samuel Mehrbrodt, allotropia) eac00017

  Wijzigingen UNO API

  • Interface XSystemTransferable is verwijderd uit CDOTransferable. Het was alleen geïmplementeerd voor te verplaatsen objecten op Windows; maar de implementatie was verkeerd en onbruikbaar 818a84c4 (Mike Kaganski, Collabora)
  • "No-width No Break" (uno:InsertZWNBSP) is vervangen door "Word Joiner" (uno:InsertWJ) omdat het een U+2060 teken invoegt tdf#140796 (Julien Nabet)
  • De UNO-instructie "uno:PasteTransposed" is toegevoegd. Dit is onderdeel van de dialoog "Plakken speciaal", die nu rechtstreeks kan worden aangeroepen. tdf#102255 (Roland Kurmann)
  • De UNO-instructie "uno:PasteAsLink" is toegevoegd. Dit is onderdeel van de dialoog "Plakken speciaal", die nu rechtstreeks kan worden aangeroepen. tdf#90101 (Roland Kurmann)
  • De Calc VBA compatibiliteit Range.Formula en Range.FormulaR1C1 eigenschappen gebruikten formule expressies verkeerd als die gelokaliseerd (vertaald) waren. Zij gebruikten Range.FormulaLocal en Range.FormulaR1C1Local implementaties. Maar die werken niet als de UI vertaald is met taalafhankelijke scheidingstekens, het gaat fout bij geïmporteerde Excel-documenten die deze eigenschappen gebruiken.
   In plaats daarvan gebruiken ze nu de Engelse formule expressies en scheidingstekens. Aanvullend gebruiken Range.FormulaLocal en Range.FormulaR1C1Local nu de gelokaliseerde formule expressies. tdf#141543 (Eike Rathke, Red Hat)
   • Deze wijziging betekent dat macro's die in LibreOffice zijn aangemaakt en vertrouwden op het foutieve gedrag in gelokaliseerde (niet Engelse) omgeving, niet meer zullen werken. De oplossing in die gevallen is het vervangen van Formula en FormulaR1C1 attributen met FormulaLocal en FormulaR1C1Local attributen.