Πως να αναφέρετε προβλήματα στο LibreOffice

From The Document Foundation Wiki
< QA‎ | BugReport
Jump to: navigation, search

Ελέγξτε το πριν αναφέρετε

Έχετε την τελευταία έκδοση;

Ελέγξτε αν έχετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος. Ίσως το πρόβλημα έχει λυθεί σε αυτήν οπότε είναι προτιμώτερο να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα.

Είναι πράγματι πρόβλημα του προγράμματος;

Αν απλά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έχετε μάθει (ακόμα) πως να το κάνετε. Ρίξτε μια ματιά στο εγχειρίδιο και στο forum του LibreOffice.

Ψάξτε για αντίστοιχο ή παρόμοιο πρόβλημα

Δοκιμάστε να αναζητήσετε μήπως ήδη έχει αναφερθεί αυτό ή κάποιο παρόμοιο πρόβλημα. Αν όντως υπάρχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα προσθέστε και τις δικές σας παρατηρήσεις για το πως προκύπτει σε εσάς το πρόβλημα βοηθώντας αυτούς που ψάχνουν τη λύση του.

Προσπαθείστε να το επαναλάβετε!

Προσπαθείστε να βρείτε κάποιον που θα μπορέσει να "δημιουργήσει" το πρόβλημα στη δική του εγκατάσταση. Δοκιμάστε το users@global.libreoffice.org mailing list και το #libreoffice IRC channel και πείτε τους τα βήματα που σας οδηγούν στο πρόβλημα. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να εξακριβωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και σε άλλη εγκατάσταση ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν φταίει ο χειρισμός σας για το πρόβλημα. Επίσης, η αδυναμία επανάληψης του προβλήματος σε άλλη εγκατάσταση, ίσως δείξει το ποια στοιχεία της δικής σας εγκατάστασης πιθανά προκαλούν το πρόβλημα.

Αναφορά προβλήματος

Τι θα χρειαστείτε για την αναφορά

  • Την έκδοση του λειτουργικού όσο πιο αναλυτικά γίνεται (αν είναι: Linux-Ubuntu-10.04- build ταδε ή αν είναι: Windows-Vista-Home με service pack τάδε έκδοση 64 κλπ)
  • Την έκδοση του προγράμματος όσο πιο αναλυτικά γίνεται (αν δουλεύει, μπορείτε να την δείτε στο: Βοήθεια-> Περί του LibreOffice.org, αν το πρόγραμμα δεν ξεκινάει ή "σκάει" όταν προσπαθείτε να δείτε το μενού τότε γράψτε τα στοιχεία του εκτελέσιμου αρχείου -έκδοση, ημερομηνία κλπ.)
  • όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε -και θέλετε να δώσετε- για το περιβάλλον (σε τι υπολογιστή, από που βρήκατε το πρόγραμμα, αν παρουσιάστηκε πρόσφατα το πρόβλημα, αν έχετε άλλα προβλήματα στον υπολογιστή, αν έχει δικές σας μακροεντολές, ποιες είναι κλπ)
  • Τα βήματα που σας οδηγούν στην εμφάνιση του προβλήματος. (όχι: δεν δουλεύει το τάδε αλλά: Ανοίγω τον "Επεξεργαστή κειμένου" και αφού γράψω το τάδε γράμμα, κάνω διπλό αριστερό κλικ στο τάδε κουμπί και δεν γίνεται τίποτε ή μου εμφανίζει το τάδε -ακριβώς- μήνυμα με τίτλο παραθύρου τον τάδε)
  • Πιθανά προβλήματα που παρουσιάζει κάποιο αρχείο ίσως δεν μπορούν να αναπαραχθούν στους υπολογιστές αυτών που θα ασχοληθούν με το πρόβλημα, οι οποίοι, σίγουρα, δεν έχουν ακριβώς τις δικές σας προδιαγραφές (γλώσσα, λειτουργικό, μακροεντολές, προβληματική εγκατάσταση, πρόσθετα που χρησιμοποιείτε, περιορισμούς χρήστη κλπ) οπότε η αποστολή ενός προβληματικού αρχείου δεν είναι τόσο βοηθητική όσο μια πάρα πολύ λεπτομερής περιγραφή του περιβάλλοντος στο οποίο τρέχει το πρόγραμμα.

Που θα το αναφέρετε

Τα προβλήματα στα πακέτα εγκατάστασης θα πρέπει να αναφέρονται στο freedesktop bugzilla. Μπορείτε να τα καταχωρίσετε και απευθείας στο "LibreOffice" product.

Ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος θα πρέπει να το αναφέρετε-καταχωρήσετε:

  • Τα προβλήματα σχετικά με την ιστοσελίδα του LibreOffice.org στο component WWW .
  • Αν το πρόβλημα αφορά κάποια ξεχωριστή εφαρμογή τότε αναφέρετέ το στην αντίστοιχη εφαρμογή.
  • Αν το πρόβλημα αφορά κάποιο τμήμα του προγράμματος και υπάρχει καλό είναι να το επιλέξετε.
  • Αν δεν είστε σίγουροι αναφέρετέ το στο component LibreOffice. Θα μεταφερθεί στο αντίστοιχο component μετά.
  • Αν δεν θέλετε να μπλέξετε (γιατί σας φαίνονται λίγο περίπλοκα ή γιατί δεν γνωρίζετε καλά τη γλώσσα) μπορείτε να απευθυνθείτε στο users@global.libreoffice.org mailing list ή στο libreofficeforum.org. Θα βρείτε βοήθεια και εκεί.

Για τις αναφορές και τις καταχωρήσεις στα περισσότερα forum θα χρειαστεί να γραφτείτε. Μπορείτε, όμως, να κάνετε αναζήτηση που ίσως σας βοηθήσει στην κατανόηση του προβλήματος.

Παρατηρήσεις

Η μετάφραση δεν είναι ολοκληρωμένη. Ρίξτε μια ματιά και στο Αγγλικό κείμενο για περισσότερες πληροφορίες.