QA/BugReport

  From The Document Foundation Wiki
  < QA
  This page is a translated version of the page QA/BugReport and the translation is 100% complete.

  Mooi dat u ons heeft gevonden. U staat op het punt om een belangrijke bijdrage aan LibreOffice te leveren. Een goede omschrijving van een bug is heel nuttig voor onze ontwikkelaars. Hieronder vind u enkele aanwijzingen om dat eenvoudiger te maken.

  Niet alle bugrapports gaan naar Bugzilla

  Sommige bugs kunt u niet rapporteren bij Bugzilla:

  Soort bug Waar u de bug moet melden
  LibreOffice-extensies Met de extensie author
  Infrastructuur van TDF/LibreOffice (websites, mailing lists, enz.) Redmine
  LibreOffice compileren Developer mailinglijst
  Testen van LibreOffice Units Developer mailinglijst
  Woorden die ontbreken in woordenboeken Naar degene die het woordenboek beheert of de repository
  Vertaalfouten Het rapporteren in Bugzilla is toegestaan, maar het is efficiënter om ze als suggesties in Weblate toe te voegen (hiervoor hoeft u zich niet te registreren)

  Voordat u een bug meldt

  Verzeker u ervan dat het echt een bug is. Meestal is een bug iets dat ervoor zorgt dat de software werkt op een manier die een normale gebruiker niet wil. Zoals dat de software niet doet wat u wil dat hij doet, dat hij iets doet waar u niet om gevraagd hebt of dat het programma bij normaal gebruik vastloopt of zomaar stopt. Een bug kan er ook voor zorgen dat de software er veel langer over doet en veel meer hulpbronnen gebruikt worden dan nodig is.

  Sommige fouten kunnen het resultaat zijn van een beschadigd gebruikersprofiel. Problemen met OpenGL (kijk bij nieuwere versies naar Skia) en OpenCL zijn gewoonlijk geldige bugs. Het helpt als u de effecten van de instellingen voor OpenGL en OpenCL controleert voordat u een bugrapport schrijft.

  Op een gegeven moment lijken de bugmeldingen meer op functie verzoeken. We weten hoe de software zou moeten werken in een ideale wereld, ook al is de functie die we willen nog niet ontwikkeld. Gelukkig hoeft u zich niet zoveel zorgen te maken over het onderscheiden van bugs en verzoeken. Als het iets is dat het normale gebruik van de applicatie in de weg staat, rapporteer het dan als een bug.

  Het scheelt als u LibreOffice door en door kent en een goed gevoel hebt van wat normaal gebruik is. U moet niet veel tijd gaan besteden aan het melden van wat u voor bugs aanziet, terwijl het echte probleem is dat u niet weet hoe u een bepaalde functie moet gebruiken. Lees eerst de [1] en gebruik de apps, zodat u vertrouwd raakt met wat ze gewoonlijk doen.

  Als u redelijk vertrouwd bent met LibreOffice en op iets stuit dat op een bug lijkt maar dat ook iets kan zijn dat u niet begrijpt, kunt u een vraag stellen op LibreOffice Users Mailing List (Engelstalig), Nederlandse of op Ask LibreOffice.

  Maar stel dat u iets heeft gevonden dat echt op een bug lijkt. Doe dan vervolgens:

  1. Maak aantekeningen zodat u niet vergeet wat er gebeurde rond de tijd dat de bug verscheen. Wat was u aan het doen, wat verwachtte u dat er zou gebeuren, en wat gebeurde er echt? Hoe wist u dat er iets fout zat? Kunt u de bug reproduceren?
  2. Indien mogelijk, controleer of er soortgelijke bestaande bugrapporten zijn (Probeer in ieder geval even of u er een kunt vinden):
   1. Ga naar Components en kies de component of subcomponent die van toepassing is.
   2. Als u een component hebt gekozen, kies dan de juiste subcomponent, of Extended Help als u de subcomponent niet op die pagina ziet.
   3. Als u Extended Help hebt gekozen, kies dan de juiste subcomponent, of de [1] onderaan de lijst als u de juiste subcomponent niet kan vinden of niet weet wat de juiste subcomponent is.
   4. U krijgt een lijst bugrapporten te zien die bij die subcomponent horen. Kies onderaan de pagina "Edit Search'. Daar kunt u dan de zoekopdracht aanpassen.
   5. Als u een bugrapport vindt dat met uw probleem te maken heeft, kunt u daar een opmerking bij plaatsen. Als u geen bugrapport vindt dat betrekking heeft op uw probleem, kunt u een bugrapport indienen.
  3. Als de bug alleen optreedt op Ubuntu of te maken heeft met Afdrukken, ga dan naar #More Information.
  4. Volg na dat alles, als er kennelijk geen bugrapport over dit probleem is, de instructies op bij #Een bug melden.

  Een bug melden

  Maak een apart bugrapport voor elke bug die u tegenkomt, ook al lijken de symptomen vanuit het gezichtspunt van en gebruiker identiek. Het kan zijn dat verschillende problemen met verschillende oorzaken in verschillende versies van LibreOffice opduiken, op verschillende momenten door verschillende mensen per versie moeten worden opgelost. Het is onmogelijk om dat in een enkel bugrapport bij te houden.

  Ga naar Bugzilla.

  Meld u aan

  Bugzilla - Hoofdpagina

  Als u wordt gevraagd om in te loggen, log dan in met uw Bugzilla-account.

  Als u geen Bugzilla-account heeft, maak er dan een aan.

  Component

  Kies in Component de component.

  Als u er niet zeker van bent met welke component uw probleem te maken heeft, kies dan de LibreOfficecomponent. Later beoordeelt iemand het bugrapport, en die kiest dan een preciezere component. (Zie voor meer informatie over triage, dat is het beoordelen van bugrapporten om zo de belangrijkste bugs bovenaan de lijst te krijgen "BugTriage".)

  Als het om een ernstig probleem gaat (niet-werkende delen, regressie enz.), en u bent een ervaren gebruiker die het ontwikkellaarsteam kent, kunt u het bugrapport toewijzen aan een van de ontwikkelaars op de pagina FindTheExpert.

  Details

  Als er een sectie Sub-component is, kies dan de subcomponent.

  Als u juiste subcomponent niet kent, ga dan naar Components. Klik op die pagina op de juiste component. Lees de beschrijvingen van alle subcomponenten van die component op die pagina. Als u geen geschikte subcomponent vindt, klik dan op Extended help en lees de beschrijvingen van de subcomponenten op die pagina.

  Kies de versie van de applicatie waarin de bug verscheen. U ziet welke versie van LibreOffice u gebruikt met Help ▸ Over LibreOffice.

  Kies in Operating system of OS het besturingssysteem van de computer waarop u met de bug te maken kreeg.

  Als er een sectie Hardware is, vul die dan in.

  Als er een sectie Severity (ernst) is en u dient een functieverzoek in, selecteer enhancement. Negeer het anders, tenzij u een ervaren gebruiker bent. De bug wordt niet sneller gerepareerd als u Blocker (stopper) kiest. Raadpleeg dit schema voor de definities van de items in de sectie Severity.

  U kunt de sectie latest known-working version (laatst bekende werkende versie) negeren.

  Subject

  Controleer in de tabel possibly related Bugs (mogelijk soortgelijke bugs) op de pagina voor bugmeldingen en verder op Tabel met duplicaten of het probleem echt nog niet gemeld is.

  In de sectie Subject (onderwerp, ook bekend als Summary, samenvatting):

  • Geen informatie opnemen die al bekend is uit de fields.
  • Wel de namen van de subcomponenten uit Components opnemen.
   • Schrijf de subcomponenten met hoofdletters.
   • Als de subcomponent verwart kan worden met een deel van een woord (bijv.: UI is deel van het woord quit), zet de subcomponent dan tussen vierkante haakjes.
   • Gebruik niet meer dan twee subcomponenten.
   • Neem de subcomponenten over uit de lijst, u kunt ze integreren in de onderwerpregel. Bijvoorbeeld: “WIKIHELP [UI] not available in all languages”.
  • Geef het probleem beknopt weer.
   • Slechte tekst: “File is broken”
   • Betere tekst: “Menu File > Save as not available (greyed out)”
  • Gebruik geen afkortingen voor woorden als “doesn’t” en “isn’t”, dan is zoeken later gemakkelijker. Gebruik dus: “does not” en “is not”.
  • Als LibreOffice crashes of niet meer reageert (“hangs”), voeg dan het woord CRASH toe in de samenvatting, zodat er later op gezocht kan worden.

  Description and attachments

  In de Long Description of Description sectie kunt u een uitgebreidere beschrijving geven van het probleem:

  • geef de stappen weer om de bug te reproduceren
  • gebruik een genummerde lijst
  • beschrijf de exacte manier om iets te laten gebeuren. Schrijf niet: “Open document”, maar schrijf “In new empty LibO Spreadsheet document, use menu File > Open (LibO dialog) > file type “Text documents” > select attached sample document > double click”.

  Als u een pre-built LibreOffice op Linux gebruikt, geeft dan de exacte versies van LibreOffice packages in uw package management system aan. Als u Windows gebruikt, noem dan de exacte bestandsnaam van de installer en de website waarvandaan u het heeft gehaald.

  • Het kan handig zijn om informatie toe te voegen over geïnstalleerde en gebruikte lokalisatie (UI language, document language).
  • Geef het aan als u 32-bit LibreOffice op een 64-bit (Linux) systeem gebruikt.
  • Voeg de package source toe als het niet de officiële LibreOffice build is.

  Beschrijf de verwachte werking en de huidige werking.

  U kunt een bijlage toevoegen, bijvoorbeeld een schermafdruk of een document. Meestal kunt u met een knop "Print Screen/PrtScn" op uw toetsenbord een schermafdruk maken. Als u dan Windows gebruikt kunt u met een applicatie als Paint het in een bestand plakken.

  • Als u een schermafdruk maakt kies dan eerst als taal Engels. Dat kan met Extra ▸ Optie ▸ Taalinstellingen ▸ Talen.
  • U kunt de schermafdrukken ook nog voorzien met commentaar of delen markeren met LibreOffice Draw.
  • Als u meer dan een schermafdruk wilt maken dan kunt u ze beter in een bijlage zetten en die bijlage dan als PDF toevoegen. Geef bij elke schermafdruk aan wat u ermee wilt aantonen.
  • Als u een document toevoegt om de bug toe te lichten, maak het document dan zo klein als nodig is. Meestal zal voor een bug in Writer toch wel een paragraaf genoeg zijn. Probeer het vinden van uw tekst in het document voor het debuggen zo simpel mogelijk te maken door een herkenbare tekst te gebruiken, bijvoorbeeld AAAAAAAAAA ₂ ZZZZZZZZZZ voor een bug die door dat teken ontstaat.
  • Upload elke bijlage / attachment een voor een. Als u er meer dan zes heeft plaats ze dan liever in een zip-bestand zodat er maar een bijlage nodig is.
  • Als de upload te groot is als bijlage in Bugzilla (> 1 MB) gebruik dan de deze pagina.

  Status

  U kunt de status alleen naar NEW wijzigen als iemand ergens de bug al heeft bevestigd (Ask, mailinglijst, forum). Voeg dan een link naar die conversatie toe.

  Submit

  Klik op Submit om uw rapport op te slaan in de Bugzilla database.

  Als het gebruik van Bugzilla te moeilijk is

  Als het registreren in het Bugzilla bug tracking systeem te moeilijk is of niet lukt dan kunt u het het probleem melden:

  Ook al deelt u hier uw probleem, probeer toch om het in Bugzilla te beschrijven. Via deze twee kanalen kunnen ze u helpen. Het melden op sociale media (Facebook, X enz.) is meestal niet productief omdat er dan geen goede beschrijving van de bug is (Lees: 99 ways to ruin an open source project, top 5).

  Na het melden van een bug

  Als niemand uw rapport beoordeelt binnen een redelijke termijn (24 uur voor een kritieke fout of 14 dagen voor een verzoek tot verbetering/uitbreiding), kunt u overwegen iemand te vragen om de bug te proberen te reproduceren, gebruik hiervoor de mailinglijst of het #libreoffice IRC://.

  Commentaar toevoegen aan een bug

  • Voeg geen commentaar toe als "Dat heb ik ook." als u geen zinvolle toevoegingen hebt om het probleem op te lossen.
   Een uitzondering hierop is het als de bug nog niet bevestigd is (UNCONFIRMED). Voeg in dat geval toe hoe u dat gedaan hebt als de oorspronkelijke beschrijving niet voldoet. Wijzig de status vervolgens in NEW. Als het reproduceren niet eenduidig of helder is dan kan de status snel weer de status krijgen van NEEDINFO, zorg dus dat dit goed beschreven is.
  • Probeer commentaar dat niet ter zake doet, te vermijden. Als u iets niet kunt doen door de bug dan is het voor de oplossing mogelijk niet van belang het gaat hier om informatie te krijgen om de fout op te lossen.

  LibreOffice is open source en uw hulp op issues op te lossen is zeer welkom. U kunt:

  • Uw ontwikkelaars laten meewerken aan LibreOffice of ze daarmee te leren werken. We ondersteunen ze graag: lees de developer’s pages.
  • Particulieren of bedrijven financieren om aan specifieke kwesties te werken - zie de lijst van certified developers.
  • Contact Mail de Document Foundation om u te helpen als u slechts een klein bedrag aan financiering heeft en wilt samenwerken, coördineren of uw middelen wilt bundelen met anderen in dezelfde situatie om specifieke oplossingen of verbeteringen te financieren.

  Goede rapporten

  Minimale vereisten

  1. OS/LibreOffice versie
  2. genummerde reproduceerbare stappen
  3. eenvoudige bijlagen indien die nodig zijn
  4. de resultaten en de verwachte resultaten.

  Voorbeelden van goede rapporten

  • tdf#85004 - Writer: Crash when clicking the Reminder icon on the Navigation toolbar
  • tdf#87907 - DIALOG: Page preview in print dialog refreshes when opening print details
  • tdf#74839 - EDITING: Position of connectors connected to a group aren't updated when editing group content

  Voorbeelden van minder goede rapporten

  Problemen die we regelmatig zien:

  Paragrafen met tekst

  Het beschrijven van een bug in lappen tekst komt vaak voor. Ontwikkelaars willen niet veel tijd besteden aan het lezen van paragrafen. Beschrijf het in een genummerde opsomming van de stappen.

  Een rapport met meerdere bugs

  Beschrijf per rapport maar een bug. Als een ontwikkelaar wil helpen dan wil de ontwikkelaar maar een probleem oplossen, het is moeilijker om een ontwikkelaar te vinden die een hele lijst wil afwerken. Bovendien maakt u dan de oplossing van uw problemen van elkaar afhankelijk.

  Ontbrekende gegevens / stappen

  Een bug rapport moet minimaal bevatten:

  1. uw Operating System en de versie van LibreOffice
  2. heldere reproduceerbare stappen
  3. verwachte resultaten
  4. resultaten
  5. indien nodig een eenvoudige bijlage

  Overbodige informatie

  Beperk u tot gegevens die nodig zijn om het probleem op te lossen. Waar een ontwikkelaar weinig mee kan zijn opmerkingen als:

  1. “dit is een blocker”;
  2. een lange lijst redenen waarom het een blocker is
  3. “Ik kan hierdoor LibreOffice niet gebruiken”
  4. “LibreOffice sucks” (of een variatie daarvan)
  5. Ik ga maar eens een ander pakket gebruiken als jullie het niet oplossen.

  Complexe bijlagen

  Probeer een bijlage zo kort en eenvoudig mogelijk te houden. We zoeken een probleem niet een goedlopend verhaal.

  Aannames doen

  Neem niet aan dat iemand begrijpt wat u bedoelt. Beschrijf elke stap helder en nauwgezet.

  Meer informatie