QA/BugReport/nl

From The Document Foundation Wiki
< QA‎ | BugReport
Jump to: navigation, search

LibreOffice Bug Reports

 Algemene opmerking: deze pagina is gebaseerd op de Engelstalige versie. Het is niet uitgesloten dat de Engelstalige 
informatie (waaraan veel meer mensen werken) inmiddels wat is veranderd of uitgebreid. Niettenmin: het hier onder staande is een belangrijke start voor een goed begrip en nuttige bijdrage aan een kwalitatief
goede LibreOffice!

Stappen in het kort

Stappen in het detail

Is mijn probleem wel een bug?

Als u hulp nodig hebt, kunt u altijd terecht op bijvoorbeeld de mailinglijsten users@nl.libreoffice.org en discuss@nl.libreoffice.org.

Bestaande en gelijkaardige problemen? Zoeken in de bugdatabase

Het is prettig als u, voordat u een bug rapporteert, kunt controleren of iemand dat al eerder gedaan heeft voor hetzelfde punt. Misschien kunt u dan in die issue wel extra informatie geven?
U kunt daarvoor zoeken in de bugdatabase. Dat is wel allemaal Engelstalig.. Is dat geen probleem, dan is hier een vakje voor snel zoeken. Voor uitgebreid zoeken is deze pagina bedoeld. Als u bijvoorbeeld weet dat het om Writer gaat, kiest u bij 'component' Writer. Bij import of export van documenten 'Filters and Storage', enzovoorts. Met Ctrl+klikken kunt u in één lijst meerdere criteria selecteren. Dan is natuurlijk erg belangrijk dat u zoektermen kiest voor het veld 'Summary'. En soms verschillende keren. Plaatjes zijn wel eens 'picture', maar meestal 'image'. En de inhoudsopgave is soms 'TOC' of '.. contents' en soms 'index. Succes!
Bedenk: er zijn altijd mensen die willen en kunnen helpen.

Reproduceren

Om er zeker van te zijn dat het probleem te reproduceren is, kunt u het probleem eerst melden en bespreken op de volgende mailinglist: users@nl.libreoffice.org of discuss@nl.libreoffice.org

Een bug melden

Bugs in de LibreOffice-pakketten kunnen hier gemeld, of via deze rechtstreekse link. Afhankelijk van het type probleem, kan u kiezen tussen verschillende onderdelen ('componenten' op het formulier)

 • Voor website gerelateerde problemen kiest u voor WWW.
 • Voor algemene bugs in een toepassing gebruikt u Writer, Presentation, Spreadsheet, Database of Drawing.

Voor elk ander probleem kiest u een ander onderdeel. Het uitklap-menu openen kan u helpen om een idee te geven of uw probleem al dan niet bij dit onderdeel behoort. Als u twijfelt, kiest u best het onderdeel LibreOffice. Een vrijwilliger zal deze dan in het juiste onderdeel catalogeren. Het is belangrijk dat u voor elke bug een apart rapport opstelt. Als al deze onderverdelingen u ontmoedigt of afschrikt, kan u altijd terecht op de mailinglijst users@nl.gebruikers.org.

 Bij het invullen van het veld 'Summary' worden al gelijk issues getoond die met gelijke woorden bekend zijn. Misschien
zit daar ook uw bug of wens al bij??

Wat toevoegen aan een bugrapport?

Om uw probleem of wens zo snel en efficiënt als mogelijk duidelijk te maken, is het belangrijk om volgende gegevens te vermelden:

 • Als u nog geen ervaring hebt met het melden van bugs, is het wellicht nuttig om de bug writing guidelines te lezen. Deze gids kan u terugvinden bovenaan de pagina waar u uw bug rapporteert.
 • Selecteer het juiste onderdeel ('componenten' op het formulier), de juiste versie en status.
 • Ook belangrijk is dat u het juiste besturingssysteem kiest. Bijvoorbeeld: openSUSE 11.2 op x86_64, 32-bit Windows 7.
 • De correcte versienummer van LibreOffice kan teruggevonden worden via Help/Over LibreOffice. Voor Pre-builds kan dit nummer teruggevonden worden in Pakketbeheer.
  • Extra informatie over taalpakketten of extensies die u hebt geïnstalleerd kunnen ook zeer nuttig zijn.
  • Gebruikt u 32-bit LibreOffice op een 64-systeem (Linux)? Zo ja? Dan is dit het vermelden waard.
  • Wanneer u gebruik maakt van een niet officiële LibreOffice-build, helpt het ook om te vermelden van waar u die versie gedownload hebt.
 • Een duidelijke samenvatting ('Summary' op het formulier) is belangrijk. Zo belandt het probleem makkelijk in de juiste handen en zal het eerder opgelost kunnen worden.
  • Dus niet: "UI Broken."
  • Maar: "Menu File ▸ Save as not available (greyed out)"
 • Een goede beschrijving hoe wij het probleem kunnen reproduceren.
  • Niet: "Open document"
  • Maar: "In new empty LibO Spreadsheet document, use menu File ▸ open (LibO dialog) - file type "Text documents" ▸ select attached sample document ▸ double click"
 • Omschrijf uw probleem zo duidelijk mogelijk.
  • Niet: "Formatting not correct"
  • Maar: "I expect xxx because of yyy, but I see zzz"
 • Een afbeelding of een voorbeelddocument zegt mogelijk meer dan 1000 woorden. Wanneer iemand anders uw voorbeelddocument opent, is het mogelijk dat hij uw probleem niet kan reproduceren. Vandaar dat het bijvoegen van een screenshot zeker de moeite waard is. U kan een eventueel commentaar of aanduidingen maken met behulp van het LibreOffice-programma Draw.
 opm. CN Zie ook BugReport Details - moet nog worden vertaald!