QA/BugReport
TDF LibreOffice Document Liberation Project Community Blogs Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Donate
Mooi dat je ons hebt gevonden. Je staat op het punt om een belangrijke bijdrage aan LibreOffice te leveren. Een goede omschrijving van een bug is heel nuttig voor onze ontwikkelaars. Hieronder vind je enkele aanwijzingen om dat eenvoudiger te maken.
Niet alle bugrapports gaan naar Bugzilla
Sommige bugs kun je niet rapporteren bij Bugzilla:
Soort bug | Waar je de bug moet melden |
---|---|
LibreOffice-extensies | Met de extensie author |
Infrastructuur van TDF/LibreOffice (websites, mailing lists, enz.) | Redmine |
LibreOffice compileren | Developer mailinglijst |
Testen van LibreOffice Units | Developer mailinglijst |
Woorden die ontbreken in woordenboeken | Naar degene die het woordenboek beheert of de repository |
Vertaalfouten | Het rapporteren in Bugzilla is toegestaan, maar het is efficiënter om ze als suggesties in Weblate toe te voegen (hiervoor hoeft u zich niet te registreren) |
Voordat je een bug meldt
Verzeker je ervan dat het echt een bug is. Meestal is een bug iets dat ervoor zorgt dat de software werkt op een manier die een normale gebruiker niet wil. Zoals dat de software niet doet wat je wil dat hij doet, dat hij iets doet waar je niet om gevraagd hebt of dat het programma bij normaal gebruik vastloopt of zomaar stopt. Een bug kan er ook voor zorgen dat de software er veel langer over doet en veel meer hulpbronnen gebruikt dan nodig is.
Sommige fouten kunnen het resultaat zijn van een beschadigd gebruikersprofiel. Problemen met OpenGL (kijk bij nieuwere versies naar Skia) en OpenCL zijn gewoonlijk geldige bugs. Het helpt als je de effecten van de instellingen voor OpenGL en OpenCL controleert voordat je een bugrapport schrijft.
Op een gegeven moment lijken de bugmeldingen meer op feature requests. We weten hoe de software zou moeten werken in een ideale wereld, ook al is de functie die we willen nog niet ontwikkeld. Gelukkig hoef je je niet zoveel zorgen te maken over het onderscheiden van bugs en feature requests. Als het iets is dat het normale gebruik van de applicatie in de weg staat, rapporteer het dan als een bug.
Het scheelt als je LibreOffice door en door kent en een goed gevoel hebt van wat normaal gebruik is. Je moet niet veel tijd gaan besteden aan het melden van wat je voor bugs aanziet, terwijl het echte probleem is dat je niet weet hoe je een bepaalde functie moet gebruiken. Lees eerst de [1] en gebruik de apps, zodat je vertrouwd raakt met wat ze gewoonlijk doen.
Als je redelijk vertrouwd bent met LibreOffice en op iets stuit dat op een bug lijkt maar dat ook iets kan zijn dat je niet begrijpt, kun je een vraag stellen op LibreOffice Users Mailing List (Engelstalig), Nederlandse of op Ask LibreOffice.
Maar stel dat je iets hebt gevonden dat echt op een bug lijkt. Doe dan vervolgens:
- Maak aantekeningen zodat je niet vergeet wat er gebeurde rond de tijd dat de bug verscheen. Wat was je aan het doen, wat verwachtte je dat er zou gebeuren, en wat gebeurde er echt? Hoe wist je dat er iets fout zat? Kun je de bug reproduceren?
- Indien mogelijk, controleer of er soortgelijke bestaande bugrapporten zijn (Probeer in ieder geval even of je er een kunt vinden):
- Ga naar Components en kies de component of subcomponent die van toepassing is.
- Als je een component hebt gekozen, kies dan de juiste subcomponent, of Extended Help als je de subcomponent niet op die pagina ziet.
- Als je Extended Help hebt gekozen, kies dan de juiste subcomponent, of de [1] onderaan de lijst als je de juiste subcomponent niet kon vinden of niet weet wat de juiste subcomponent is.
- Je krijgt een lijst bugrapporten te zien die bij die subcomponent horen. Kies onderaan de pagina "Edit Search'. Daar kun je dan de zoekopdracht aanpassen.
- Als je een bugrapport vindt dat met je probleem te maken heeft, kun je daar een opmerking bij plaatsen. Als je geen bugrapport vindt dat betrekking heeft op je probleem, kun je een bugrapport indienen.
- Als de bug alleen optreedt op Ubuntu of te maken heeft met Afdrukken, ga dan naar #More Information.
- Volg na dat alles, als er kennelijk geen bugrapport over dit probleem is, de instructies op bij #Een bug melden.
Een bug melden
Maak een apart bugrapport voor elke bug die je tegenkomt, ook al lijken de symptomen vanuit het gezichtspunt van en gebruiker identiek. Het kan zijn dat verschillende problemen met verschillende oorzaken in verschillende versies van LibreOffice opduiken, op verschillende momenten door verschillende mensen per versie moeten worden opgelost. Het is onmogelijk om dat in een enkel bugrapport bij te houden.
Ga naar Bugzilla.
Meld je aan
Als je wordt gevraagd om in te loggen, log dan in met je Bugzilla-account.
Component
Kies in Component de component.
Als je er niet zeker van bent met welke component met je probleem te maken heeft, kies dan de LibreOfficecomponent. Later beoordeelt iemand het bugrapport, en die kiest dan een preciezere component. (Zie voor meer informatie over triage, dat is het beoordelen van bugrapporten om zo de belangrijkste bugs bovenaan de lijst te krijgen "BugTriage".)
Als het om een ernstig probleem gaat (niet-werkende delen, regressie enz.), en je bent een ervaren gebruiker die het ontwikkellaarsteam kent, kun je het bugrapport toewijzen aan een van de ontwikkelaars op de pagina FindTheExpert.
Details
Als er een sectie Sub-component is, kies dan de subcomponent.
Als je juiste subcomponent niet kent, ga dan naar Components. Klik op die pagina op de juiste component. Lees de beschrijvingen van alle subcomponenten van die component op die pagina. Als je geen geschikte subcomponent vindt, klik dan op Extended help en lees de beschrijvingen van de subcomponenten op die pagina.
Kies de versie van de applicatie waarin de bug verscheen. Je ziet welke versie van LibreOffice je gebruikt met
▸ .Kies in Operating system of OS het besturingssysteem van de computer waarop je met de bug te maken kreeg.
Als er een sectie Hardware is, vul die dan in.
Als er een sectie Severity (ernst) is en je dient een functieverzoek in, selecteer enhancement. Negeer het anders, tenzij je een ervaren gebruiker bent. De bug wordt niet sneller gerepareerd als je Blocker (stopper) kiest. Raadpleeg dit schema voor de definities van de items in de sectie Severity.
Je kunt de sectie latest known-working version (laatst bekende werkende versie) negeren.
Subject
Controleer in de tabel possibly related Bugs (mogelijk soortgelijke bugs) op de pagina voor bugmeldingen en verder op Tabel met duplicaten of het probleem echt nog niet gemeld is.
In de sectie Subject (onderwerp, ook bekend als Summary, samenvatting):
- Geen informatie opnemen die al bekend is uit de fields.
- Wel de namen van de subcomponenten uit Components opnemen.
- Schrijf de subcomponenten met hoofdletters.
- Als de subcomponent verwart kan worden met een deel van een woord (bijv.: UI is deel van het woord quit), zet de subcomponent dan tussen vierkante haakjes.
- Gebruik niet meer dan twee subcomponenten.
- Neem de subcomponenten over uit de lijst, je kunt ze integreren in de onderwerpregel. Bijvoorbeeld: “WIKIHELP [UI] not available in all languages”.
- Geef het probleem beknopt weer.
- Slechte tekst: “File is broken”
- Betere tekst: “Menu File > Save as not available (greyed out)”
- Gebruik geen afkortingen voor woorden als “doesn’t” en “isn’t”, dan is zoeken later gemakkelijker. Gebruik dus: “does not” en “is not”.
- Als LibreOffice crashes of niet meer reageert (“hangs”), voeg dan het woord CRASH toe in de samenvatting, zodat er later op gezocht kan worden.
Description and attachments
In de Long Description of Description sectie kun je een uitgebreidere beschrijving geven van het probleem:
- geef de stappen weer om de bug te reproduceren
- gebruik een genummerde lijst
- beschrijf de exacte manier om iets te laten gebeuren. Schrijf niet: “Open document”, maar schrijf “In new empty LibO Spreadsheet document, use menu File > Open (LibO dialog) > file type “Text documents” > select attached sample document > double click”.
Als je een pre-built LibreOffice op Linux gebruikt, geeft dan de exacte versies van LibreOffice packages in je package management system aan. Als je Windows gebruikt, noem dan de exacte bestandsnaam van de installer en de website waarvandaan je het hebt gehaald.
- Het kan handig zijn om informatie toe te voegen over geïnstalleerde en gebruikte lokalisatie (UI language, document language).
- Geef het aan als je 32-bit LibreOffice op 64-bit (Linux) systeem gebruikt.
- Voeg de package source toe als het niet de officiële LibreOffice build is.
Beschrijf de verwachte werking en de huidige werking.
Je kunt een bijlage toevoegen, bijvoorbeeld een schermafdruk of een document. Meestal kun je met een knop "Print Screen/PrtScn" op je toetsenbord een schermafdruk maken. Als je dan Windows gebruikt kun je met een applicatie als Paint het in een bestand plakken.
- Als je een schermafdruk maakt kies dan eerst als taal Engels. Dat kan met ▸ ▸ ▸ .
- Je kunt de schermafdrukken ook nog voorzien met commentaar of delen markeren met LibreOffice Draw.
- Als je meer dan een schermafdruk wilt maken dan kun je ze beter in een bijlage zetten en die bijlage dan als PDF toevoegen. Geef bij elke schermafdruk aan wat je ermee wilt aantonen.
- Als je een document toevoegt om de bug toe te lichten, maak het document dan zo klein als nodig is. Meestal zal voor een bug in Writer toch wel een paragraaf genoeg zijn. Probeer het vinden van je tekst in het document voor het debuggen zo simpel mogelijk te maken door een herkenbare tekst te gebruiken, bijvoorbeeld AAAAAAAAAA ₂ ZZZZZZZZZZ voor een bug die door dat teken ontstaat.
- Upload een bijlage / attachments een voor een. Als je er meer dan zes hebt plaats ze dan liever in een zip-bestand zodat je maar een bijlage hebt.
- Als de upload te groot is als bijlage in Bugzilla (> 1 MB) gebruik dan de deze pagina.
Status
Je kunt de status alleen naar NEW wijzigen als iemand ergens de bug al heeft bevestigd (Ask, mailinglijst, forum). Voeg dan een link naar die conversatie toe.
Submit
Klik op Submit om je rapport op te slaan in de Bugzilla database.
Als het gebruik van Bugzilla te moeilijk is
Als het registreren in het Bugzilla bug tracking systeem te moeilijk is of niet lukt dan kun je het het probleem melden:
Ook al deel je hier je probleem, probeer toch om het in Bugzilla te beschrijven. Via deze twee kanalen kunnen ze je helpen. Het melden op de sociale media (Facebook, Twitter enz.) is meestal niet productief omdat er dan geen goede beschrijving van de bug is (Lees: 99 ways to ruin an open source project, top 5).
Nadat je een bug meldt
Als niemand je rapport beoordeelt binnen een redelijke termijn (24 uur voor een kritieke fout of 14 dagen voor een verzoek tot verbetering/uitbreiding), kun je overwegen iemand te vragen om je bug te proberen te reproduceren, gebruik hiervoor de mailinglijst of het #libreoffice IRC://.
Commentaar toevoegen aan een bug
- Voeg geen commentaar toe als "Dat heb ik ook." als je geen zinvolle toevoegingen hebt om het probleem op te lossen.
Een uitzondering hierop is het als de bug nog niet bevestigd is (UNCONFIRMED). Voeg in dat geval toe hoe je dat gedaan hebt als de oorspronkelijke beschrijving niet voldoet. Wijzig de status vervolgens in NEW. Als het reproduceren niet eenduidig of helder is dan kan de status snel weer de status krijgen van NEEDINFO, zorg dus dat dit goed beschreven is. - Probeer commentaar dat niet ter zake doet, te vermijden. Als je iets niet kunt doen door de bug dan is het voor de oplossing mogelijk niet van belang het gaat hier om informatie te krijgen om de fout op te lossen.
LibreOffice is open source en je hulp op issues op te lossen is zeer welkom. Je kan:
- Je ontwikkelaars laten meewerken aan LibreOffice of ze daarmee te leren werken. We ondersteunen ze graag: lees de developer’s pages.
- Fund individuals or companies to work on specific issues - see the list of certified developers.
- Contact The Document Foundation to help you if you have only a small amount of funding, and want to collaborate, coordinate or pool your resources with others in the same situation to fund specific fixes or enhancements.
Goede rapporten
Minimale vereisten
- OS/LibreOffice versie
- genummerde reproduceerbare stappen
- eenvoudige bijlagen indien die nodig zijn
- de resultaten en de verwachte resultaten.
Voorbeelden van goede rapporten
- tdf#85004 - Writer: Crash when clicking the Reminder icon on the Navigation toolbar
- tdf#87907 - DIALOG: Page preview in print dialog refreshes when opening print details
- tdf#74839 - EDITING: Position of connectors connected to a group aren't updated when editing group content
Voorbeelden van minder goede rapporten
Problemen die we regelmatig zien:
Paragrafen met tekst
Het beschrijven van een bug in lappen tekst komt vaak voor. Ontwikkelaars willen niet veel tijd besteden aan het lezen van paragrafen. Beschrijf het in een genummerde opsomming van de stappen.
Een rapport met meerdere bugs
Beschrijf per rapport maar een bug. Als een ontwikkelaar wil helpen dan wil de ontwikkelaar maar een probleem oplossen, het is moeilijker om een ontwikkelaar te vinden die een hele lijst wil afwerken. Bovendien maak je dan de oplossing van je problemen van elkaar afhankelijk.
Ontbrekende gegevens / stappen
Een bug rapport moet minimaal bevatten:
- je Operating System en de versie van LibreOffice
- heldere reproduceerbare stappen
- verwachte resultaten
- resultaten
- indien nodig een eenvoudige bijlage
Overbodige informatie
Beperk je tot gegevens die nodig zijn om het probleem op te lossen. Waar een ontwikkelaar weinig mee kan zijn opmerkingen als:
- “dit is een blocker”;
- een lange lijst redenen waarom het een blocker is
- “Ik kan hierdoor LibreOffice niet gebruiken”
- “LibreOffice sucks” (of een variatie daarvan)
- Ik ga maar eens een ander pakket gebruiken als jullie het niet oplossen.
Complexe bijlagen
Probeer een bijlage zo kort en eenvoudig mogelijk te houden. We zoeken een probleem niet een goedlopend verhaal.
Aannames doen
Neem niet aan dat iemand begrijpt wat je bedoelt. Beschrijf elke stap helder en nauwgezet.