TDF Wiki/Flersproget

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page TDF Wiki/Multilingual and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Jawa • ‎Nederlands • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎lietuvių • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎slovenčina • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎עברית • ‎العربية • ‎فارسی • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語 • ‎한국어

Denne side omhandler det Flersprogede Wiki-indhold på TDF Wiki-en.

Warning.svg

Information
Brug ikke OrigLang-oversættelsesmetoden til nyoprettede sider. Vi er for tiden ved at gå over til MediaWiki Oversættelses-udvidelse.

Baggrund

Denne side indeholder nogle vigtige vink for wiki-oversættere. Læs venligst denne side, før du tilføjer wikien oversat eller lokaliseret indhold.

Indhold med lokalt fokus

Siderne skrives udelukkende på det lokale sprog og bliver ikke oversat. De er undersider til en side, som er navngivet med sprogkoden med store bogstaver.

Eksempler:

 https://wiki.documentfoundation.org/DE
 https://wiki.documentfoundation.org/DE/Team
 https://wiki.documentfoundation.org/DE/Veranstaltungen
 ...
 https://wiki.documentfoundation.org/FR
 https://wiki.documentfoundation.org/FR/Blabla
 

Indhold med globalt fokus

Siderne sættes op på engelsk og oversættes til forskellige sprog. De oversatte sider er navngivet med deres sprogkode. Oversættelsesprocessen håndteres i Oversættelses-udvidelsen.

Følg disse trin for at klargøre en side til oversættelse:

 1. Sæt indholdet, som skal oversættes, ind i <translate></translate> blokke
 2. Brug {{#translation:}}-skabelonen til at tilføje sprog-suffikser til elementer som menuer, kategorier eller endog link til lokale sider
 3. Tilføj sprogmenu-blokken <languages/>
 1. Når du har gemt siden, klik på linket øverst på siden med teksten Marker denne side til oversættelse
 2. Kontroller, at alt er i orden, og klik på knappen nederst på siden med teksten Marker denne version til oversættelse

Når siden er markeret til oversættelse, vil Oversættelses-udvidelsen automatisk tilføje markører på formen <!--T:1--> for angive strenge til oversættelse. For at blive udskilt som en streng, skal en blok være omgivet af tomme linjer. For at gennemtvinge udskillelse af strenge, kan du tilføje flere <translate></translate>-blokke. Vær særligt opmærksom på lister med punkter eller tal.

Når du tilføjer eller ændrer indhold på kildesiden, vises dette øverst på siden: Denne side ændret siden den sidst blev markeret til oversættelse. Klik på linket "markeret til oversættelse" for at opdatere oversættelsessystemet ved at følge den samme proces som den oprindelige markering til oversættelse.

I den ideele situation burde oversættere se et minimalt antal wiki-markeringer. Det er frustrerende og forvirrende for oversætteren at have markering til en tabel eller en skabelon i en streng til oversættelse. Forsøg at lade sådan markering stå udenfor <translate></translate>-blokkene.

Sidetitlen er som standard gjort oversættelig, men du kan kontrollere dette med afkrydsningsfeltet "Tillad oversættelse af sidetitlen", når du opmærker en side til oversættelse. Sidetitlen er den første oversættelige streng på listen af strenge. I oversættelsessystemet og grænsefladen har strengen et navn som "Translations: Faq/General/127/Page display title/da", mens det andet strengnavn har nummeriske identifikatorer som "4" i "Tanslations: Faq/General/127/4/da".

Sommetider er der behov for at give en side en synlig titel, som er forskellig fra fra navnet på sidestien. Bemærk, at dette ikke anbefales og bør undgås. I disse tilfælde bruger du Omdøb-skabelonen på denne måde: {{Rename|Mit nye navn}}. Skabelonen vil sørge for, at der ikke er fejl med hensyn til titlen på de oversatte sider.

Undertiden har du brug for at tilgå den engelske wiki-side uden <!--T:1--> -markørerne. Dette kan gøres ved at tilføje /en i slutningen af side-stien og så redigere kilden. Det vil lade dig kopiere sidestrukturen til en ny side (som fx Udgivelsesnoter).

Når du bruger skabelonen {{#translation:}} til at tilføje sprog-suffikser til lokale links, skal du sikre dig, at du bruger absolutte links og ikke relative, der begynder med /. Hvis du bruger skabelonen i relative links, sidder du tilbage med to sprogkoder og et et brudt link.

Hvis du har blokke, der kun indeholder et enkelt tal, kan du bruge magic word {{formatnum:1234}} i stedet for en oversættelsesblok. Tallet vil automatisk blive formateret i ikke-vestlige typografier, når der behov for det.

Nedenfor er det et eksempel på en side, der er klargjort til oversættelse. Bemærk udskillelsen af punktlisten og indholdet i en tabel.

 {{TopMenu{{#translation:}}}}
 {{Menu{{#translation:}}}}
 {{Menu.Documentation{{#translation:}}}}
 <languages/>

 <translate>
 == Hello World ==

 * We must take the world as we find it
 * When we are gone, let the world be flooded
 * The world is as fools wish it to be
 * It's a small world!
 </translate>
 <translate>
 * Crows are black the world over
 * He slipped once and all the world knew about it
 * The world is like a market, the one does business and the other does none
 * Huge though the world is, I always miss when I hit at it
 </translate>


 {| class="wikitable"
 |-
 | <translate>Cell content</translate>
 |-
 | {{sometemplate|<translate>Text content for a template</translate>}}
 |-
 | <bdi>{{formatnum:-1.10714871779409}}</bdi>
 |-
 | {{formatnum:110714871779409|NOSEP}}
 |}

 [[Special:MyLanguage/Development/Create_a_Hello_World_LibreOffice_extension|<translate>Tutorial on creating a Hello World extension</translate>]]

 [[Category:Documentation]]
 

Da det kan være irriterende at forberede tabelindhold til oversættelse, er der oprettet et hjælpescript. Brug det ved kopiere en wiki-artikel ind i en lokal tekstfil og opgive filnavnet som argument i scriptet. Filindholdet bliver genskrevet på stedet. Det magiske ord formatnum bliver anvendt på heltal, flydende komma og komplekse tal, hvis de er det eneste indhold i en tabelcelle. Scriptet er afhængigt af pakkerne wikitextparser, regex og wcwidth. Klik på Fold ud for at se scriptet.


#!/usr/bin/env python3
#
# uses the library https://github.com/5j9/wikitextparser
import sys
import wikitextparser as wtp

def is_float_or_complex(value):
  try:
    float(value)
    return True
  except:
    return False
  try:
    complex(value)
    return True
  except:
    return False

with open(sys.argv[1]) as f:
  doc = f.read()

p = wtp.parse(doc)
tables = p.get_tables()

for t in tables:
  for row in t.cells():
    for cell in row:
      c = cell.value.lstrip().rstrip()
      if len(c) > 0:
        if c.isnumeric() or is_float_or_complex(c):
          if c.isnumeric():
            format_end = '|NOSEP}}'
          else:
            format_end = '}}'
          # Use bdi element so minuses will stay in place with RTL languages
          if c[0] == '-':
            cell.value = ' <bdi>{{formatnum:' + c + format_end + '</bdi> '
          else:
            cell.value = ' {{formatnum:' + c + format_end + ' '
        else:
          cell.value = ' <translate>' + c + '</translate> '

with open(sys.argv[1], 'w') as f:
  f.write(p.string)

Migrering af ældre oversat indhold til det aktuelle system

Tidligere brugte TDF-wiki-en en oversættelsesproces med skabeloner kaldet OrigLang og Lang. Skabelonerne viste en menu, som forbandt kildesiden med de oversatte sider. Du kan finde alt indhold, som bruger Lang-skabelonen på denne liste: Special:WhatLinksHere/Template:Lang På samme måde kan du opliste sider med skabelonen with OrigLang.

Oversættelses-udvidelsen har en migreringsfunktion, som hjælper med at flytte allerede oversat indhold til det nye system. Hvis kildens og oversættelsens blokke passer nøjagtigt sammen, bliver migrationen meget let. Ellers er du nødt til at klippe og indsætte strenge imellem input-felterne.

Migreringen foregår på denne måde:

 1. Når du har markeret en side til oversættelse, venter du nogle minutter, til serveren har bearbejdet siden
 2. Flyt til Special:PageMigration
 3. I input-feltet skriver du sprog-stien til den side du vil migrere, fx Mypath/Mypage/da for en tænkt dansk oversættelse
 4. Klik på Importer-knappen
 5. Ryd op i indholdet i de input-felter, der indeholder den gamle oversættelse (fjern fx ubrugelige menu-skabeloner)
 6. I kolonnen med oversættelser må du ikke have tomme eller ekstra input-felter i slutningen, så fjern dem ved at klikke på papirkurv-ikonet ved siden af
 7. Når du har ryddet op og bragt alt i orden, klikker du på Gem-knappen

Husk, at du altid kan se den ældre version af en oversat side med linket Se historik og klikke på en ældre rettelse.

Hvis du vil se kilden til en ældre korrektur, kopierer du dens link fra historikken og besøger linket efter at have tilføjet dette i slutningen: &action=edit

Nogle gange giver det ikke mening at bruge migrationsværktøjet. At efterlade wiki-opmærkning uden for oversættelseselementerne forvirrer ofte værktøjet. I disse tilfælde kan forslagene, der præsenteres af oversættelses-hukommelsen, være nyttigere.

Messages in the Sidebar

To translate the messages ”Get Involved” and ”Support LibreOffice!”, you need to send the translations to one of the wiki administrators. The others are system messages which are translated in upstream MediaWiki.

The translation of the additional Sidebar elements has been set up using the steps in the Translate extension help page for unstructured element translation. The administrators just need to visit Special:Translate/wiki-sidebar in order to translate the messages.

The ”Main Page” and ”Get Involved” links use the Special:MyLanguage prefix, which makes them direct to a translated page, if it is available.