TDF Wiki/Multilingual/nl

  From The Document Foundation Wiki
  This page is a translated version of the page TDF Wiki/Multilingual and the translation is 100% complete.

  Deze pagina beschrijft de meertalige inhoud op de TDF Wiki.

  Warning.svg

  Informatie
  Gebruik in een nieuwe pagina voor een vertaling niet het OrigLang type. Wij zijn bezig om over te stappen naar het gebruik van de extensie MediaWiki Translate.

  Achtergrond

  Op deze pagina geven wij wat belangrijke aanwijzingen aan de mensen die de wiki bewerken. Lees eerst deze pagina voordat u vertaalde tekst of eigen tekst in uw taal toevoegt.

  Inhoud gericht op eigen taalgebied

  Pagian's worden geschreven in de eigen taal en worden niet vertaald.. Het zijn subpagina's van een pagina met de landcode in hoofdletters.

  Voorbeelden:

  
   https://wiki.documentfoundation.org/DE/Team
   https://wiki.documentfoundation.org/DE/Veranstaltungen
   ...
   https://wiki.documentfoundation.org/FR/Documentation/Publications
   
  

  Inhoud niet afhankelijk van taalgebied

  Pagina's worden geschreven in het Engels en vertaald naar de eigen taal. Elke vertaalde versie van die pagina is een een subpagina die aangegeven wordt met de taalcode van de eigen taal. Het vertaalproces wordt afgehandeld door de extensie Translate.

  De stappen om een pagina vertaalbaar te maken:

  1. Plaats de inhoud die vertaald moet worden tussen de tags <translate></translate>
  2. Gebruik Special:MyLanguage prefix wanneer u naar een pagina wilt linken die vertaalbaar is
  3. Voeg het taal menu blok toe <languages/>
  4. Klik, na het opslaan van de pagina, op de link bovenaan de pagina om de pagina te markeren voor vertaling
  5. Controleer of het er goed uit ziet en klik op op de knop onderaan de pagina om die versie te markeren voor vertaling

  Na het markeren voor vertaling zal de extensie Translate automatisch markeringen toevoegen als <!--T:1--> om de vertaalbare teksten aan te geven. De grote van zo'n tekst kan kleiner worden gemaakt door het gebruiken van lege regels, voor het forceren van het opdelen in voor de vertaalbare vertaalbare blokken, zo dat die een eenheid vormen, kan de schrijver blokken tussen de tags <translate></translate> zetten. Let hierbij goed op bij de al dan niet genummerde lijsten.

  Bij het toevoegen of wijzigen van de inhoud in de Engels pagina, komt er bij weergave bovenaan de pagina te staan: Deze pagina is gewijzigd sinds deze voor het laatst voor vertaling gemarkeerd is geweest. Klik op de link "voor vertaling gemarkeerd" als het bijwerken van de Engelse pagina is afgerond en dus de nieuwe en gewijzigde teksten weer vertaald kunnen worden, dit lijkt erg op het voor de eerste keer vertaalbaar maken van een pagina. Ongewijzigde vertaalberichten blijven bestaan, vertalingen gaan dan dus hierbij niet verloren.

  Aanwijzingen

  In een ideale situatie zouden vertalers zo weinig mogelijk van de opmaak van de wiki moeten zien. Het vertalen van een tabel of sjabloon vol met opmaak is voor de vertaler iets lastigs en erg foutgevoelig. Probeer als schrijver die opmaakcode buiten de vertaalberichten te houden door het tussen <translate></translate> tags te zetten.

  De paginatitel is standaard vertaalbaar, dat is wel een optie bij het voor vertaling markeren. De paginatitel is de eerste vertaalbare tekst op de pagina. In het vertaalsysteem en de interface is de naam iets als "Translations:Faq/General/127/Page display title/nl", de andere vertaalbare berichten hebben daar een getal als "4" in "Translations:Faq/General/127/4/nl".

  Soms wil men een een andere paginatitel tonen dan die van het pad van de pagina. Wij bevelen dit niet aan en willen het liever niet. U kunt in die gevallen het sjabloon Rename gebruiken: {{Rename|Door mij bedachte naam}}. Het sjabloon zorgt ervoor dat er geen fouten in de titel staan in de vertaalde pagina.

  U kunt een gedeeltelijke update van een vertaling doen en de status toch als Verouderd laten staan door te klikken om het driehoekje naar beneden naast de vertaling en dan In wiki editor tonen te kiezen. U kunt dan op een ander scherm uw bewerkingen doen.

  Soms wilt u de Engelse wiki bron benaderen zonder <!--T:1--> aan het pad van de pagina toe te voegen en dan de bron te bewerken. Dit kan door /en toe te voegen aan het einde van het paginapad en vervolgens de bron te bewerken. Zo kunt u een pagina-structuur kopiëren naar een nieuwe pagina (dit is nuttig bij pagina's met versienummers zoals "Release notes").

  Als u werkt op een pagina met veel te vertalen blokken, dan kunt u eerder een foutje maken door een tag (openen of sluiten) te vergeten. Bij het voorvertonen ziet u dan niet alleen de normale tekst maar ook de opmaak. Door nu te kiezen voor opslaan gebeurt er iets opmerkelijks, het wordt niet opgeslagen maar u ziet een kortere weergave van de brontekst, hierdoor kunt u het foutje eerder vinden.

  Bij blokken van maar een cijfer kunt u het magische woord gebruiken {{formatnum:1234}} in plaats van het te vertalen blok. Het getal wordt dan automatisch geformatteerd naar een niet westerse stijl als dat nodig is. De weergave van het duizendtal scheidingsteken kan worden onderdrukt met de parameter NOSEP, dit scheidingsteken kan lezers verwarren. Gebruik deze parameter niet voor getallen met decimalen, u zou dan in de lokalisatie het decimaal scheidingsteken kunnen onderdrukken.

  Hier een voorbeeld van een pagina die klaar gemaakt wordt om te gaan markeren voor vertaling. Let op de scheiding van de genummerde lijst en op de tabelinhoud.

   {{TopMenu}}
   {{Menu}}
   {{Menu.Documentation}}
   <languages/>
  
   <translate>
   == Hello World ==
  
   * We must take the world as we find it
   * When we are gone, let the world be flooded
   * The world is as fools wish it to be
   * It's a small world!
   </translate>
   <translate>
   * Crows are black the world over
   * He slipped once and all the world knew about it
   * The world is like a market, the one does business and the other does none
   * Huge though the world is, I always miss when I hit at it
   </translate>
  
  
   {| class="wikitable"
   |-
   | <translate>Cell content</translate>
   |-
   | {{sometemplate|<translate>Text content for a template</translate>}}
   |-
   | <bdi>{{formatnum:-1.10714871779409}}</bdi>
   |-
   | {{formatnum:110714871779409|NOSEP}}
   |}
  
   [[Special:MyLanguage/Development/Create_a_Hello_World_LibreOffice_extension|<translate>Tutorial on creating a Hello World extension</translate>]]
  
   [[Category:Documentation]]
   
  

  Het klaar maken van een tabel voor de vertaling is monnikenwerk, maar er is een script voor gemaakt. Gebruik die door het wiki artikel in een eigen lokaal tekstbestand te zetten en geef de bestandsnaam als argument aan het script. De inhoud van het bestand wordt dan gewijzigd. Het magische woord formatnum wordt toegepast voor integer, floating point en complexe getallen, als ze de inhoud zijn van maar één cel in de tabel. Het script is afhankelijk van de wikitextparser, regex en wcwidth packages. Klik op Expand om het script te bekijken.

  
  #!/usr/bin/env python3
  #
  # uses the library https://github.com/5j9/wikitextparser
  import sys
  import wikitextparser as wtp
  
  def is_float_or_complex(value):
    try:
      float(value)
      return True
    except:
      return False
    try:
      complex(value)
      return True
    except:
      return False
  
  def wrap_translate(string):
    if string.endswith(('}}', '</translate>')) or (len(string) < 2 and not string.isnumeric()):
      return string
    elif string.isnumeric() or is_float_or_complex(string):
      if string.isnumeric():
        format_end = '|NOSEP}}'
      else:
        format_end = '}}'
      # Add bdi element so minuses will stay in place with RTL languages
      if string[0] == '-':
        return ' <bdi>{{formatnum:' + string + format_end + '</bdi> '
      else:
        return ' {{formatnum:' + string + format_end + ' '
    else:
      return ' <translate>' + string + '</translate> '
  
  with open(sys.argv[1]) as f:
    doc = f.read()
  
  p = wtp.parse(doc)
  tables = p.get_tables()
  
  for t in tables:
    if t.caption:
      caption = t.caption.strip()
      if len(caption) > 0:
        t.caption = wrap_translate(caption)
    for row in t.cells():
      for cell in row:
        c = cell.value.strip()
        if len(c) > 0:
          cell.value = wrap_translate(c)
  
  with open(sys.argv[1], 'w') as f:
    f.write(p.string)
  
  

  Aanpassen van oude vertaalde inhoud aan het huidige systeem

  In het verleden heeft TDF wiki een vertaalproces gehad dat de sjablonen OrigLang en Lang gebruikte. De sjablonen toonden een menu die linkte naar de bronpagina met de vertalingen. U kunt al de vertaalde inhoud die een van deze sjablonen gebruikt bekijken: pagina's met het sjabloon Lang en pagina's met het sjabloon OrigLang.

  De extensie Translate heeft een hulpmiddel om te migreren, deze helpt bij het verplaatsen van al vertaalde inhoud naar het nieuwe systeem. Als de bron en de te vertalen teksten exact overeenkomen dan is dit een eenvoudig proces. In het andere geval is het wat kopiëren van het ene veld en plakken in het invoerveld.

  De migratie gaat al volgt:

  1. Wacht een paar minuten na het markeren voor het vertalen, de pagina moet eerst door de server worden verwerkt
  2. Navigeer naar Special:PageMigration
  3. Zet in het invoerveld het pad van de pagina met de taal die u wilt migreren, iets als: Mypath/Mypage/nl (als er een dergelijke Nederlandse pagina zou bestaan)
  4. Klik op de knop om te importeren
  5. Schoon de inhoud van de invoervelden met de oude vertalingen op (bijv. verwijderen de overbodige menu sjablonen)
  6. In de kolom met de vertalingen,kunt u geen lege of extra invoervelden laten staan, verwijder die dus met het icoontje met de afvalbak naast dat bericht te klikken
  7. Als het opgeschoond is en alles op volgorde staat, klik op de knop om op te slaan

  Denk er aan dat u altijd de oude versie van de vertaling kunt zien met de link geschiedenis en door dan een revisie te selecteren.

  Als u de bron van een oude revisie wilt zien, kopieer dan de link uit de geschiedenis in de browser en voeg dit aan het eind toe: &action=edit

  Soms is het hulpmiddel migratie wat minder nuttig. Het weglaten van de wiki opmaak buiten de vertaalbare tekst kan het hulpmiddel van de wijs brengen. In deze gevallen kan het werken met de suggesties uit het vertaalgeheugen meer bruikbaar zijn.

  Teksten in de zijbalk

  Om teksten als ”Get Involved” en ”Support LibreOffice!” te vertalen dient u de vertalingen te sturen naar een van de wiki beheerders Er zijn ook systeemteksten die vertaald worden.

  Het vertalen van de optionele elementen in de zijbalk gaat via de stappen die op de helppagina van de extensie Translate staan: unstructured element translation. De beheerders hoeven alleen naar Special:Translate/wiki-sidebar te gaan om deze teksten te kunnen vertalen.

  De ”Main Page” en ”Get Involved” links gebruiken de prefix Special:MyLanguage, waardoor ze direct naar de vertaalde pagina verwijzen (als die pagina vertaald is).