Oversættelse af LibreOffice

    From The Document Foundation Wiki
    This page is a translated version of the page Translating LibreOffice and the translation is 100% complete.

    LibreOffices oversættelsesproces er ligetil. Den foreslåede arbejdsmøde er at bruge Weblate (vor online oversættelsesportal). Alt du behøver for at lokalisere med denne metode er en browser og en internetforbindelse. Hvis du foretrækker at arbejde offline, er det også muligt, se nedenfor. Før du starter en lokalisering, beder vi dig tjekke hos Sprogholdene, om der allerede findes en lokalisering.

    Deadlines

    Se Udgivelseplan. Udgivelsesplanen viser de de datoer, hvor kildekoden mærkes til beta, RC (udgivelseskandidat) eller udgivelse. Udgivelses-deadline er altid 2 dage før den annoncerede mærkningsdato. Vær opmærksom på, at oversættelsesdeadlinen for den sidste x.y.0-udgivelseskandidat (RC3) også er oversættelsesdeadlinen for den endelige x.y.0-udgivelse.

    For hvert build:

    • Oversættelser trækkes ud fra Weblate om tirsdagen
    • De overgives til Git før mærkningen, deadline for hver mærkning er mandag

    Så tilføj venligst dine ændringer til Weblate om mandagen for at sikre dig, at de bliver taget med.


    Weblate

    Find flere oplysninger om selve værktøjet på https://weblate.org/en/ og dets dokumentation på https://docs.weblate.org/en/latest/

    TDF’s eget eksemplar af Weblate indeholder altid opdaterede strenge til lokalisering. Weblate-administratorerne opdaterer dem temmelig hyppigt.

    Her finder du en (engelsk) Vejledning i, hvordan du bruger Weblate til LibreOffice.

    Øverst på Weblates webside klikker du på “Sprog” og vælger “Gennemse alle sprog”. Du vil se en liste over projekter, der aktuelt skal oversættes. Deres navne forklarer sig selv. For at lokalisere LibreOffice, skal du arbejde på projekterne ved navn LibreOffice master – UI, LibreOffice master – Help, LibreOffice x.x.x – UI and LibreOffice x.x.x – Help. Almindeligvis vil det, hvis du lige er startet, sandsynligvis give mest mening af arbejde på master, men hvis du vil rette en modbydelig l10n-fejl i den aktuelle version af LibO, kan du også gøre det i den gren.

    Hvad betyder det at oversætte på master:

    Arbejdsgangen blev ændret mellem 4.4 og 5.0: i stedet for udelukkende at arbejde på grenene, kan arbejdet starte tidligere imellem grenene ved at arbejde på masteren. Så snart der et kode-gren, reflekteres det på Weblate-grenen og det arbejde, der er udført på masteren kopieres til den nyoprettede gren:

    Sædvanlig kodningsarbejdsgang:

    ─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────> master
         │     │     │     │     └─────> libreoffice-6-3
         │     │     │     └───────────> libreoffice-6-2
         │     │     └────────────────> libreoffice-6-1
         │     └─────────────────────> libreoffice-6-0
         └──────────────────────────> libreoffice-5-4
    

    Alle grene har engang været "master" og blev så splittet op for at raffinere tingene. Oversættelser var et specielt projekt, da der i grunden ikke var nogen opdateringer "indimellem". Oversættelser hoppede fra 4-2 til 4-3, fra 4-3 til 4-4 uden nogen mellemliggende opdateringer indimellem.

    Master-baseret arbejdsgang ville betyde, at da LibreOffice-5-0 blev oprettet, ville oversættelserne af masteren blive kopieret over og blive genbrugt på den, og masteren ville så fortsætte til LibreOffice-5-1. Se hele Christians forklaring i denne tråd

    Hvis du foretrækker at oversætte offline, kan du downloade PO-filer fra Weblate og links i rullemenuen "Filer" i den ønskede sprog/projekt-kombination og bruge di(t/ne) yndlingsværktøj(er) til at arbejde på dem. Hvis vi antager, at du har de rette tilladelser for dit sprog, skulle du kunne uploade PO- eller ZIP-filer igen på ethvert tidspunkt (i tilfældet ZIP, skal du sørge for at holde den oprindelige mappestruktur intakt).

    Du vil bemærke, at der stadig er nogle få tilgængelige projekter på Weblate. Her er der en kort oversigt over dem:

    • Impress Remote: her kan du lokalisere Impress Remote's mobil-applikationer.
    • Online: her er LibreOffice Onlines web- og mobil-applikationer,
    • Website: dette lille projekt indeholder lokaliserings-filer i forbindelse med websider. Især indeholder mysite-filen vore tilpassede strenge, der ses på LibreOffice.org-websteder (mest relateret til oplevelsen på downloadsiden)

    faqs-filen indeholder lokalisering af FAQ-modulet der kan (eller ikke kan) bruges på lokale websider, extensionssite indeholder lokalisering af udvidelser på extensions.libreoffice.org, og googleplay indeholder de strenge, vi bruger i butikken Google Play. Du behøver ikke at oversætte alle disse filer, især hvis du ved, at du ikke får behov for nogle af dem. Bemærk, at mange af de generiske ting i relation til libreoffice.org's CMS bliver lokaliseret andetsteds. Læg venligst også mærke til at du ikke får en "oversat webside" ved at fuldføre dette modul. Hvis du imidlertid vil hoste en et LibreOffice websted på dit sprog, vil du sandsynligvis ønske at oversætte i det mindste filen mysite.

    FAQ

    • Under upload af en fil, har jeg en fejl: "Klar venligst fejl i formularen. Fejl i metoden Parameter: Dette felt kræves"
    Sørg for, at du har markeret et af felterne i filen med tilstanden uploadområde
    • Hvordan leder jeg efter et NøgleID?
    Sørg for, at du har valgt præcist match i Søgetype og tjek Kommentarstrenge
    • Hvordan tilføjer jeg medlemmer til min sproggruppe?
    Aktuelt kan kun Weblate-administratorer i stand til at tilføje medlemmer til sproggrupper; send en mail til l10n-listen

    POT- og PO-filer

    De POT-filer, der senest er udtrukket fra kilden kan altid findes her:

    PO-files til hvert understøttet sprog gemmes i kildekode-depotet i et modul ved navn 'translations'. Dette modul vedligholdes af Christian Lohmaier og András Tímár, som vil hente oversættelser from Weblate (eller alternative kilder) før hver udgivelse og skubbe dem til git.

    Tips

    • opfordres til at abonnere på subscribe to l10n@global.libreoffice.org postlisten. Udover at være en supportkanal for lokalisatorer, er den også mediet, hvor vigtige oplysninger for oversættere (såson streng-opdateringer og deadlines) annonceres. Du kan også spørge 'timar' på irc.libera.chat på kanalen #libreoffice-dev.
    • Du redigerer måske nye .ui-fler med Glade for at se dem i kontekst. Til det installer du Glade til din distribution (jeg kender den kun til Linux, så klar det, hvis du kender til andre distributioner) og en en version fra masteren

    eller sdste dev-build, som du vil oversætte.

      • Derefter skriver du på din terminal:
    export GLADE_CATALOG_SEARCH_PATH=/opt/libreofficedev4.2/share/glade/** derefter indtaster stien på den fil, du vil vise:
    glade /opt/libreofficedev4.2/share/config/soffice.cfg/cui/ui/pageformatpage.ui
    

    Andre aspekter af lokalisering

    Flere aspekter af LibreOffice-lokalisering dækkes i Guiden til LibreOffice-lokalisering.

    Nogle andre aspekter dækkes i Indholdsguide til Brugerflade og Hjælp-filer, som forklarer, hvad der skal oversættes eller ikke, som fx variabler eller Xml-indhold.