Het vertalen van LibreOffice

    From The Document Foundation Wiki
    This page is a translated version of the page Translating LibreOffice and the translation is 100% complete.

    Het vertalen van LibreOffice gaat vrij rechttoe rechtaan. De aanbevolen werkwijze is het gebruiken van Weblate (ons online vertaalportaal). U heeft alleen een webbrowser met internetverbinding nodig. U kunt eventueel offline vertalen, dat wordt hieronder toegelicht. Voordat u een taalteam begint, controleer eerst hier of er al een bestaat.

    Deadlines

    Bekijk het Release Plan. Hier staan de datums waar de broncode wordt vrijgegeven voor de beta-versie, een RC-kandidaat of als release. De deadline voor het vertalen is altijd 2 dagen voor de hier genoemde deadline bij de laatste x.y.0 release kandidaat (RC3) het is ook de deadline voor de uiteindelijke x.y.0 release.

    Bij elke build:

    • De vertalingen worden op dinsdag uit Weblate geselecteerd
    • Zij worden overgezet naar Git met een commit voor het taggen, deadline voor elke tag is maandag

    Zorg er dus voor dat u uw wijzigingen op Weblate op die Maandag heeft gedaan als u ze nog in die release wil laten meenemen.


    Weblate

    Voor informatie over het hulpmiddel weblate zelf: https://weblate.org/en/ en de eigen documentatie ervan https://docs.weblate.org/en/latest/

    De instantie van Weblate van TDF bevat altijd de actuele vertaalbare teksten. De beheerders van Weblate updaten dat vrij frequent.

    Er is een Handleiding over hoe u Weblate voor LibreOffice kunt gebruiken.

    Klik bovenaan op de Weblate hoofdpagina op “Talen” en selecteer “Alle talen tonen”. U ziet nu een lijst projecten die nu beschikbaar zijn voor vertaling. De namen leggen zichzelf uit. Om LibreOffice te vertalen dient u te werken op projecten genaamd LibreOffice UI - master, LibreOffice Help - master, LibreOffice x.x.x – UI en LibreOffice x.x.x – Help. Als u net begint dan is het in het algemeen het verstandigste om alleen op master te werken, maar als u een fout wil wijzigen in de huidige versie van LibreOffice, dan kan dat ook in branch gedaan worden.

    Wat betekent het om op master te vertalen:

    De workflow is tussen 4.4 en 5.0 gewijzigd, in plaats van alleen op de branches te werken, kan het werk nu eerder worden gedaan door op de master te werken. Als er een code branch is, dan wordt die tegen de Weblate branch gehouden en het werk dat op de master is gedaan wordt gekopieerd naar de nieuw aangemaakte branch:

    Reguliere code workflow:

    ─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────> master
         │     │     │     │     └─────> libreoffice-6-3
         │     │     │     └───────────> libreoffice-6-2
         │     │     └────────────────> libreoffice-6-1
         │     └─────────────────────> libreoffice-6-0
         └──────────────────────────> libreoffice-5-4
    

    Alle branches waren ooit "master", daarna zijn de gesplitst op zaken te verfijnen. Vertalingen zijn een apart project, er was in de basis geen vertaling tussen de updates. De vertalingen sprongen van 4-2 naar 4-3, van 4-3 naar 4-4 zonder updates er tussen door.

    De op de master gebaseerde workflow zou betekenen dat wanneer Libreoffice-5-0 wordt aangemaakt, de vertalingen van de master worden gekopieerd en daarvoor hergebruikt, de master wordt dan voor Libreoffice-5-1. Er is ook een uitleg door Chrristian

    Als u liever offline vertaald, dan kunt u de PO-bestanden van Weblate downloaden en met uw favoriete hulpmiddel bewerken. Kijk in het dropdownmenu naar "Bestanden" in de gewenste taal/project combinatie. Als u de benodigde rechten heeft voor uw taal dan kunt u de PO of ZIP-bestanden ook weer uploaden (laat in geval van ZIP de bestaande mapstructuur zoals die is).

    U kunt zien dat er op Weblate meer projecten staan. Een overzicht:

    • Impress Remote: voor het vertalen van de Impress Remote mobiele applicaties.
    • Online: voor de LibreOffice Online web en mobiele applicaties.
    • Website: het vertalen van bestanden die bij websites behoren. In het bijzonder het bestand mysite dat de aangepaste teksten bevat die in libreoffice.org websites voorkomen (vooral het gedeelte over downloaden), het bestand faqs voor het vertalen van de module voor veel gestelde vragen, het kan gebruikt worden op lokale websites, extensionssite bevat de vertaling voor extensions.libreoffice.org en googleplay voor de teksten in winkel Google Play. U hoeft niet al deze bestanden te vertalen, vooral niet als u ze niet gebruikt. Er zijn ook veel algemene zaken die gerelateerd zijn aan het CMS van libreoffice.org die elders worden vertaald. Door het afronden van het vertalen heeft u niet een "vertaalde website". Als u echter een LibreOffice website in uw taal wilt hosten, dan kunt u het beste wel zorgen dat het bestand mysite geheel vertaald is.

    Veel gestelde vragen

    • Fout bij het uploaden van een bestand: "Please fix errors in the form. Error in parameter method: This field is required"
    Controleer of u een veld heeft gemarkeerd in het gebied van de mode bestandsupload
    • Hoe zoek ik op een KeyID?
    Controleer of u bij het zoektype met een vinkje heeft gekozen voor Exact en selecteer Tekenreeksen met opmerkingen.
    • Hoe voeg ik leden aan mijn taalgroep toe?
    Op dit moment kunnen alleen Weblate beheerders leden aan een taalgroep toevoegen, verstuur een mail naar de l10n lijst of naar Sophie

    POT en PO bestanden

    De meest recent gegenereerde POT-bestanden staan hier:

    De PO-bestanden voor elke ondersteunde taal worden opgeslagen in de source code repository in de module 'translations'. Deze module wordt onderhouden door Christian Lohmaier en András Tímár, die vertalingen krijgen uit Weblate (of andere bronnen) voor elke release die ze in git zetten.

    Tips

    • Wij bevelen u aan om u aan te melden voor de l10n@global.libreoffice.org mailingljist. Naast dat dat kanaal ondersteuning geeft aan vertalers, is het ook de plek waar belangrijke informatie voor vertalers (zoals tekstwijzigingen en deadlines) worden gemeld. U kunt het ook aan 'timar' vragen op het irc.libera.chat op het #libreoffice-dev kanaal.
    • U kunt nieuwe .ui bestanden wijzigen met gebruik van Glade om de context te zien. De schrijver kent alleen de installatie van Glade voor Linux (als u het weet voor andere distributies, vul dit verhaal dan aan) en of u een versie op master of van de laatste gemaakte build-versie wil vertalen.
      • toets op uw terminal in:
    export GLADE_CATALOG_SEARCH_PATH=/opt/libreofficedev4.2/share/glade/** vul het pad van het bestand in dat u wilt tonen:
    glade /opt/libreofficedev4.2/share/config/soffice.cfg/cui/ui/pageformatpage.ui
    

    Overige aspecten bij het vertalen

    Lees de LibreOffice Localization Guide.

    Ook in de UI and Help files Content Guide worden enkele details behandeld over wat wel en wat niet wordt vertaald. Variabelen en XML-inhoud dient bijvoorbeeld niet te worden vertaald.