Translating LibreOffice/hr

From The Document Foundation Wiki
Jump to: navigation, search

Dobro došli na L10n stranicu za hrvatski prijevod. Ovdje možete pročitati sažete upute za prevođenje LibreOffice uredskog paketa na hrvatski jezik.

Ukoliko se želite priključiti prevođenju, možete kontaktirati nekog od l10n članova za hr navedenih na ovoj stranici: Language Teams

ALATI I PROJEKTI:

LibreOffice se prevodi putem specijaliziranog programa za prevođenje (Pootle): https://translations.documentfoundation.org/hr/

Prilikom posjete navedene poveznice uočit ćete različite projekte. Projekti na koje se treba fokusirati su "LibreOffice master - UI" i eventualno "LibreOffice Online". Ostali projekti su specifične LibreOffice inačice, i prevođenje unutar njih će utjecati samo na tu inačicu programa i NEĆE se prenijeti u buduće inačice programa. Zato je bitno prevoditi "master" projekt, on pokriva sve buduće i sadašnje inačice programa.

Također, projekt "LibreOffice master - Help" je aktualna wiki pomoć za LibreOffice, ali je toliko masivna (470.000+ riječi) da se nitko nije odlučio na taj korak.

OPĆE UPUTE:

- načelno ne prevodimo molbe "please", to se izostavlja iz prijevoda, npr. Please, restart application. = Ponovno pokrenite program.

- treba se držati točnog prijevoda sa engleskog, ali engleski ima dosta čudnih formulacija, izvedenica i riječi koje nemaju točan prijevod, tako da u tim slučajevima treba prevesti tako da smisao ostane isti i korisnik razumije informaciju, bez obzira da li je to točan prijevod ili ne

- kada računalo opisuje svoj rad koristi se pasiv = “Stvaranje ikona” “Instalacija LibreOfficea” “Povezivanje na poslužitelj”, nesipravno je "Stvaram ikone" "Instaliram LibreOffice" "Povezujem se na poslužitelj"

- kratice tipkovnice se u LibreOffice definiraju sa znakovima "~", "_" i "&" ispred slova za koje želimo da bude kratica na tipkovnici, npr. Ur~edi znači da će string biti Uredi gdje će slovo "e" biti podcrtano i služiti kao tipkovnička kratica

- tipkovničke kratice UVIJEK ostavljajte iste kao i u engleskom originalu, osim ako tog slova nema u prijevodu

- korisniku se uglavnom obraća sa Vi, znači "Kliknite na tipku" je ispravno dok je neispravno "Klikni na tipku" itd...

- ukoliko ne znate kako nešto prevesti, možete se pomoći ovdje http://transvision.mozfr.org/ (source locale = en_US, target locale = hr, repository obavezno narediti na CENTRAL), ovo je baza Mozilla aplikacije koja vam može olakšati prijevod, a i dobro je da imamo iste izraze kroz sve hr lokalizacije

- druge stranice koje vam mogu pomoći su:

Google Translate - ok da shvatite bit, ali su prijevodi dosta netočni, ne treba se pouzdati

EUdict - točniji prijevodi, više prijevoda za istu riječ, ali ne prevodi izraze, samo pojedine riječi

Hrvatski jezični portal - uvijek zatreba za nešto

Microsoft Office - za pregledati kako je prevedeno u MS Office, dobro bi bilo i imati instalaciju za bržu provjeru

- uvijek je najbolje, ukoliko je moguće, pronaći stringove koji se prevode u sučelju i razumiti šta rade i na čega se točno odnose

- kada original engleski string ima crveni ~ to znači da na tom mjestu treba biti razmaka koliko i ~~ (obično na kraju ili početku stringa, te između rečenica)


PLURAL FORMS (množina)

Tekst prenesen s Mozilla zajednice, u velikoj mjeri vrijedi i za LibreOffice:

Često ćete naići na string koji ili već ima u polju za prijevod više polja pored kojih obično piše "one", "few", "others" i slično, ili će string biti duži i razdvojen točka-zarez znakom, nakon kojeg se isti string ponavlja, ali malo drugačiji. To je PLURAL FORM, koji u engleskoj inačici ima samo dva polja (jedan i sve ostalo), dok u hrvatskom ima tri polja. Pojavljuje se kada se u string unose brojevi.

Primjer 1 - poveznica

Ne može jednostavnije od ovog primjera. U engleskom imamo "#1 message;#1 messages" što znači da ukoliko #1 = 1, onda će poruka u sučelju biti "1 message", a ukoliko bude bilo koji drugi broj (npr. 245), onda će poruka biti "245 messages".

Hrvatski string je preveden kao "#1 poruka;#1 poruke;#1 poruka" što znači da ukoliko je #1 = 1, onda će biti "1 poruka", ukoliko je #1 = 3, onda će biti "3 poruke", te ukoliko je #1 = 5, onda će biti "5 poruka".

Primjer 2 - poveznica

Primjer 3 - poveznica

Primjer 4 - poveznica

Tekstom malo duži primjeri, te jedan koji ima više varijabli, s tim da je samo jedna broj, ostale su nazivi mapa (#2 i #3).

Provjerite "Primjer 4" i vidjet ćete kako engleski ima baš napisan "one", umjesto varijabilnog polja, dok hrvatski mora imati to polje u svim stringovima.

Na ovoj Mozilla stranici možete pogledati detaljnije: Localization and plurals

Znači, kada prevodite, vodite računa da bez obzira što engleski ima samo DVA stringa, te često u prvom stringu koji označava jedninu uopće nema polje za broj (#1, %s, %S ili kako ga već označili) već npr. piše "one message", hrvatski prijevod MORA imati TRI polja, i MORA imati polje za broj u prvom stringu. Kada prevodite možete prvi string vezati za broj 1, drugi za broj 3, treći za broj 5 i tako ćete lakše sebi predočiti konačni tekst, a ujedno i točno prevesti.