Design/da
TDF LibreOffice Document Liberation Project Community Blogs Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Donate
På disse sider giver vi information om, hvad vi gør, hvordan vi arbejder og hvordan du kan bidrage. Vi har en opgave til enhver, der er interesseret i at deltage.
Brugeroplevelses-design (UX) er processen med at forbedre brugertilfredsheden ved af forøge brugvenligheden, tilgængeligheden og tilfredsheden med LibreOffice-produkter. Det omfatter traditionel design af grænsefladen mellem menneske og computer og strækker sig til adressere alle spørgsmål inklusive branding og design.
Brugervenlighedsteknologi er baseret på strukturerede metoder til opnåelse af effektivitet og elegance i grænsefladens design. Vi foretager undersøgelser og hurtige afstemninger for at få at indsigt i, hvordan brugere arbejder med LibreOffice.
Med denne viden starter vi med generiske retningslinjer for menneskelig interaktion. Arbejdsgangen er designet med tanke på to personer: Benjamin, der sigter på begyndere og Eve på den avancerede bruger. Som fastslået i vort manifest fokuserer vi på
- Enkelthed som standard med krav om Fuld funktionalitet
- Ensartethed frem for Effektivitet
- Brugervenlighed frem for Grafisk design
Naturligvis følger vi også alle UX-principper.
Vi bekymrer os også om tilgængelighed, branding af det visuelle design herunder ikoner, og støtter kvalitetskontrol-, marketings- og udviklings-holdene.
De enkleste måde at bidrage til LibreOffice på er at indsende fejlrapporter og ønsker om forbedringer til vores fejlregistrering. Hvis du mener, at fejlen bryder et UX-princip eller en retningslinje, er det en UX-fejl. Få mere at vide i blogposten om Sedler på UXs vegne, eller i almindelighed fra Fabiana Simoes's GUADEC-præsentation om Sådan rapporterer du ikke din UX-fejl.
Vi har opgaver til alle fra nybegynderen til avancerede udviklere. LibreOffice kalder enkle opgaver easyhack, sammen med nøgleordet “skilldesign” ("evnedesign") må dusøge i fejlregistreringen.
Et antal opgaver står, af en eller anden grund, ikke i fejlregistreringen. For eksempel håndteres oprettelse af en ny side i wiki-en, udkast til en retningslinje eller fremstilling af en dummy bedre uden for Bugzilla. Til dette formål bruger vi denne wiki. Mange opgaver kan løses af enhver, nogle kræver kreativitet, og andre behøver mere viden om brugervenlighed.
Fejlrapporter og funktionsanmodninger, der kræver UX-evaluering er markeret med søgeordet needsUXEval. Tilføj gerne dine kommentarer og endda skitser til rapporterne. En anden tilgang er at se på unconfirmed feature requests med et kritisk øje. En opgave for UX-teamet er at hjælpe med at beslutte, hvilke funktioner der ikke skal tilføjes til kerneapplikationen.
Brugervenlighed handler om brugere, så grundliggende observerer vi, taler, interviewer, ser videoer og læser kommentater for at få et indtryk af, hvad vore brugere har brug for.
Vi starter nye emner med henvisning til fejlregistreringen, fuldt af en beskrivelse af den aktuelle status og hvordan konkurrenter løser problemet for at få en fælles forståelse. De tilsigtede funktionaliteter oplistes formelt som funktionelle krav og ikke-funktionelle begrænsninger for designet. Med dette input grifler vi udkast med Balsamiske Mockups, eller andre værktøjer som LibreOffice eller Pencil, og efter et par gennemløb og diskussioner offentliggøres forslaget endelig på vores designblog for at få input fra fællesskabet.
Vi har altid ledige opgaver til kreative mennesker uden nogen praktisk ekspertise, såvel som til mere avancerede brugervenlighedsingeniører. Opgaver uden kodning er for eksempel:
- Oprette nye skabeloner
- Designe nye illustrationer som fx bannere, ikoner osv.
Mere avancerede emner kunne være:
- Griffle omdesignede skitser af dialoger
- Skitsere en retningslinje
Alle opgaver er skrevet op på siderne Whiteboard og Blueprints. Og færdige forslag kan findes i Whiteboard-arkivet.
Vi er mennesker fra hele verden med en bred vifte af viden og forskellige baggrunde.
Hold dig ikke tilbage fra at skrive dig på listen over teammedlemmer.
- Følg og på vores sider på
designblog, Twitter og Telegram
- Snak med designerne på IRC-kanalen #libreoffice-design IRC:// Libera Chat (med bro til Telegram)
- Eller brug Matrix space som bro
- Registrer dig på design mailing list og skriv e-mail til alle på denne liste
- Deltag i det ugentlige opkald på på Jitsi hver (skiftevis hver anden uge) onsdag/torsdag, kl. 20:00/14:00 CET+1 (7pm/1pm UTC). Disse opkald er åbne for alle. Dagsordenen føres på ,, og deles på postlisten. Der vedligeholdes et arkiv over mødereferater.