Language/da
TDF LibreOffice Document Liberation Project Community Blogs Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Donate
LibreOffices oversættelsesproces er ret ligetil. Vi foreslår, at du arbejder på den ved at bruge Pootle (vores online oversættelsesportal). Alt hvad du behøver for at oversætte efter denne metode er en browser og en internetforbindelse. Hvis du hellere vil arbejde offline, er det også muligt, se nedenfor.
Deadlines
Se Udgivelsesplanen. Udgivelsesplanen viser de datoer, hvor kildekoden bliver mærket til beta, RC (Release Candidate) eller udgivelse. Deadline for oversættelse er altid 2 dage før den annoncerede mærkningsdato.
For alle builds:
- Oversættelser trækkes ud fra Pootle om tirsdagen
- De overgives til Git før mærkningen. Deadline for hver mærkning er mandag
Så tilføj venligst dine ændringer til Pootle mandag, så du er sikker på, at de kommer med.
Pootle
TDF Pootle indeholder altid fuldt opdaterede oversættelige strenge. Pootle-administratorerne opdaterer dem ret ofte.
I højre side af Pootle-websiden ser du en liste over de projekter, som aktuelt venter på oversættelse. Deres navne er selvforklarende. For at oversætte LibreOffice skal du arbejde på projekterne ved navn LibreOffice master – UI, LibreOffice master – Help, LibreOffice x.x.x – UI og LibreOffice x.x.x – Help. Hvis du bare lige er startet, giver det sandsynligvis i almindelighed mest mening at arbejde på masteren, men hvis du vil ordne nogle slemme L10n-fejl i den aktuelle LibO- version, kan du også gøre det i denne forgrening.
Hvad betyder det at oversætte på masteren:
Arbejdsprocessen skiftede mellem 4.4 og 5.0, så i stedet for, at der kun blev arbejdet på forgreningerne, kan arbejdet begynde tidligere ind imellem forgreningerne med arbejde på masteren. Så snart der er en kodeforgrening, afspejles det på Pootle-forgreningen og det arbejde, der er lavet på masteren kopieres til den nyoprettede forgrening:
Almindelig arbejdsproces med koden:
______________________________________________ master
\ \ \ \
\ \ \ \__libreoffice-5-0
\ \ \__libreoffice-4-4
\ \__libreoffice-4-3
\__libreoffice-4-2
Alle forgreninger har en gang været master og blev så splittet op for at raffinere indholdet. Oversættelser var specielle projekter, eftersom der i grunden ikke var nogen ind i mellem opdateringer. Oversættelserne hoppede fra 4-2 til 4-3, fra 4-3 til 4-4 uden nogen mellemliggende opdateringer.
En master-baseret arbejdsproces betyder, at da libreoffice-5-0 blev oprettet, blev oversættelser af masteren kopieret over og genbrugt til den, og arbejdet på masteren fortsatte med henblik på libreoffice-5-1. Se hele Christians forklaring i tråd
Hvis du hellere vil oversætte offline, kan du downloade hele eller delvise ZIP-arkiver af PO-filer (eller bare separate PO-filer) fra Pootle og bruge dine yndlingsværktøjer til at arbejde med dem. Du vil finde links til dem i fanebladene Oversæt og Overblik i ønskede kombination af sprog og projekt. Forudsat at du har de relevante rettigheder for dit sprog, skulle du være i stand til at uploade PO- og ZIP-filerne når som helst (hvis det er ZIP-filer, skal du sørge for at holde den oprindelige mappestruktur intakt).
Hvis du mangler flere oplysninger om at bruge Pootle, se Pootle-guiden. Vi anbefaler at se på Tjek-afsnittet, det er vigtigt for lokaliseringens kvalitet.
Hvis du, mens du i Pootle opdaterer skabelonen på dit sprog, ser nogle strenge, som vedrører et andet sprog, skal du ikke oversætte strengene igen. Vi opbevarer altid de tidligere oversættelsesfiler i Git og er i stand til at genskabe dit tidligere arbejde eller du kan uploade dine egne tidligere filer og så opdatere skabelonen igen.
Du vil se, at der er nogle få tilgængelige projekter mere i Pootle. Her er et kort overblik over dem:
- Terminology: det er et Pootle-hjælpeprojekt, som gør lokaliseringen adskilligt lettere. Hvis Terminology-projektet findes og ikke er tomt på sprog, vil Pootle vise dig tips til termer, der findes i Terminology-filen, når du møder disse termer under oversættelsen af andre projekter.
- Website: dette lille projekt indeholder lokaliseringsfiler, som vedrører websteder. Specielt indeholder mysite-filen vores tilpassede strenge, som ses på websiderne under libreoffice.org (mest i relation til oplevelsen af download-siden), faqs-filen indeholder lokalisering af det FAQ-modul som måske (eller måske ikke) bliver brugt på lokale websteder, extensionssite indeholder lokalisering af extensions.libreoffice.org og googleplay indeholder de strenge, vi bruger i Google Play-butikken. Du er ikke nødt til at oversætte alle disse filer, især hvis du ved, at ikke har brug for nogle af dem.. Læg mærke til, at mange generiske ting i forhold til libreoffice's CMS er placeret andetsteds. Læg også mærke til, at ved at gennemføre dette modul, får du ikke et "oversat websted". Hvis du imidlertid vil være vært for et LibreOffice websted på dit sprog, vil du sandsynligvis ønske at oversætte i det mindste mysite-filen.
POT- og PO-filer
De senest udtrukne POT-filer fra kilden kan altid findes her:
PO-filer for hvert understøttet sprog lagres i kildekodelageret i et modul ved navn 'translations'. Dette modul vedligeholdes af Andras Timar, som får fat i oversættelserne fra Pootle (eller alternative kilder) før hver udgivelse og vil will sende dem til git.
Tips
- Du opfordres til at på postlisten l10n@global.libreoffice.org. Udover at være supportkanal for lokaliseringsdeltagere er det også medium for vigtige informationer for oversættere (såsom strengopdateringer og deadlines) annonceres. Du kan også spørge 'timar' på 'RQ' på irc.freenode.net på #libreoffice-dev-kanalen.
- Du redigerer måske nye .ui-filer med Glade for at se dem i sammenhæng. Til dette installerer du Glade til din distribution (jeg kender det kun til Linux, så fiks det, hvis du kender det til andre distributioner) og enten en version fra masteren eller den seneste dev-build, som du vil oversætte
- skriv så på din terminal:
export GLADE_CATALOG_SEARCH_PATH=/opt/libreofficedev4.2/share/glade/
- gå så ind i stien til den fil, du vil have vist:
glade /opt/libreofficedev4.2/share/config/soffice.cfg/cui/ui/pageformatpage.ui
HTH,
Andre aspekter af lokalisering
Flere aspekter af LibreOffice-lokalisering dækkes i LibreOffices lokaliseringsguide.
Nogle andre aspekter dækkes i Guiden til indhold i UI- og Hjælp-filer, som viser i detaljer, hvad der skal og ikke skal oversættes, såsom variabler eller xml-inhold.