Talen en lokalisatie gebied

From The Document Foundation Wiki
Jump to navigation Jump to search

'Welkom op de pagina gewijd aan de moedertaalteams en de lokalisatie van LibreOffice!'

Als een snelle introductie, zal de lokalisatie (l10n) omgaan met het product (UI en hulp) en zijn derivaten (templates, uitbreiding, enz.) terwijl de moedertaal teams zal produceren inhoud voor de website, de documentatie, de marketing, etc. .. in de taal, meestal zonder tussenkomst van een vertaalproces.

Lokalisatie

Moedertaal

L10N QA

KeyID

Van de major-versies zijn KeyID-builds beschikbaar in alpha and beta releases. In deze speciale build is het mogelijk de KeyID referentie te tonen van elke tekst in de menu's en de dialogen. Het is beschikbaar als een taalpakket, waar de taalaanduiding is vervangen door qtz in de versie-naam (bijvoorbeeld LibreOfficeDev_4.3.0.0.alpha1_Linux_x86-64_deb_langpack_qtz.tar.gz en LibreOfficeDev_4.2.0.0.beta2_Linux_x86_deb_langpack_qtz.tar.gz).

Om dit taalpakket te installeren:

  • download het pakket
  • afhankelijk van je systeem, installeer het als gebruikelijk na het main package
  • ga onder Extra ▸ Opties ▸ Taalinstellingen ▸ Talen en wijzig de Gebruikersinterface in KeyID
  • als je daarna LibreOffice opnieuw start, zie je dat de tekstreferentie in elk menu en dialoog ervoor getoond wordt

Met deze tekstreferentie kun je gemakkelijk de vertaling van de string opzoeken op Pootle door te zoeken naar deze referentie onder het veld comments (bijv. Nederlandse vertaling van tekstreferentie 3FFPp).

Contacten

Om de communicatie, vooral voor marketing en website, gemakkelijker te maken voeg een contactpersoon toe aan uw Nederlandse taalteam.

Taalondersteuning in LibreOffice

Status van lokalisatie en taalondersteuning met betrekking tot: Gebruikersinterface en de beschikbaarheid van Help, AutoTekst, AutoCorrectie, Spellingcontrole, Woordafbreking, Synoniemenlijst, Grammaticacontrole en andere taalgebonden hulpmiddelen.

Redmine

Om de het volgen van verzoeken over websites en Pootle beter te volgen wordt er gebruik gemaakt van Redmine. Het Infra-team hoeft dan geen mails door te werken.

We gebruiken https://redmine.documentfoundation.org, vul het verzoek in op het Infrastructure project. Als dit niet lukt vraag het aan Sophi (talk).