Talen en lokalisatie
TDF LibreOffice Document Liberation Project Blogs gemeenschap Weblate Nextcloud Redmine Ask LibreOffice Doneren
Welkom op de pagina gewijd het vertalen van LibreOffice!
Bij de vertaling, ook lokalisatie (l10n) genoemd, gaat het om het vertalen van alle producten (UI, hulp, sjablonen, extensies, wiki, enz.) die door het kernteam of een ondersteunend team zijn gemaakt met Engels als voertaal. Het is de bedoeling om dicht bij het origineel te blijven. Bij de vertaling gaat de aandacht uit naar de Help-functies en minder naar de Wiki.
Lokalisatie
- Het vertalen van LibreOffice
- Het woordenboek in uw taal uitbreiden
- De vertaling van het jaarlijkse rapport van de Foundation
- Mailinglijst
Moedertaal
- Een nieuwe website in uw taal maken: Proces om een nieuwe website in uw taal te maken en admin- of auteursrechten te krijgen.
- In uw taal beschikbare mailinglijsten. Als uw taal niet wordt vermeld, vraag dan het aanmaken van de mailinglijsten op de website-lijst aan.
- Beschikbare website diensten. Als u een van deze diensten in uw taal maakt, voeg deze dan toe aan de lijst.
- Dankbetuiging Als u meewerkt aan QA, L10n, Documentatie, Marketing, Support, voeg uw naam toe!
L10N QA
KeyID
Van de hoofdversies zijn KeyID-builds beschikbaar in alpha en beta releases. In deze speciale build is het mogelijk de KeyID referentie te tonen van elke tekst. Het is beschikbaar als een taalpakket, waar de taalaanduiding is vervangen door qtz in de versie-naam (bijvoorbeeld LibreOfficeDev_4.3.0.0.alpha1_Linux_x86-64_deb_langpack_qtz.tar.gz en LibreOfficeDev_4.2.0.0.beta2_Linux_x86_deb_langpack_qtz.tar.gz).
Om dit taalpakket te installeren:
- download het pakket
- afhankelijk van uw systeem, installeer het als gebruikelijk na het hoofdinstallatie
- ga onder ▸ ▸ ▸ en wijzig de Gebruikersinterface in KeyID
- als u daarna LibreOffice opnieuw start, ziet u dat de tekstreferentie in elk menu en dialoogvenster wordt getoond
Met deze tekstreferentie kunt u gemakkelijk de vertaling van de tekenreeks opzoeken op Weblate door te zoeken met de note:
(bijv. Nederlandse vertaling van de reference cM5es).
Contacten
Om de communicatie, vooral voor marketing en website, gemakkelijker te maken voeg een contactpersoon toe aan uw Nederlandse taalteam.
Taalondersteuning in LibreOffice
Status van lokalisatie en taalondersteuning met betrekking tot: Gebruikersinterface en de beschikbaarheid van Help, AutoTekst, AutoCorrectie, Spellingcontrole, Woordafbreking, Synoniemenlijst, Grammaticacontrole en andere taalgebonden hulpmiddelen.
Redmine
Om de het volgen van verzoeken over websites en Weblate beter te volgen wordt er gebruik gemaakt van Redmine. Het Infra-team hoeft dan geen mails door te werken.
We gebruiken https://redmine.documentfoundation.org, vul het verzoek in op het Infrastructure project. Als dit niet lukt vraag het aan Sophi (talk).